G4Media.ro

Stoltenberg: Ucraina are nevoie de „mai multe arme grele”

Sursa foto: GENYA SAVILOV / AFP

Stoltenberg: Ucraina are nevoie de „mai multe arme grele”

Ţările occidentale ar trebui să trimită Kievului mai multe arme grele pentru a o ajuta să combată armata rusă care progresează în estul Ucrainei, a declarat marţi seară secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează AFP, citată de News.ro.

„Da, Ucraina are nevoie de mai multe arme grele”, a spus Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă la Haga, după ce i-a întâlnit pe liderii a şapte ţări europene membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, înaintea unui summit important.

NATO a început să „intensifice livrările de arme către Kiev”, a adăugat el, subliniind că ucrainenii „depind absolut de (aceste livrări) pentru a face faţă agresiunii brutale a Rusiei”.

Grupul de contact pentru Ucraina se reuneşte miercuri la Bruxelles în jurul secretarului Apărării americane Lloyd Austin pentru a discuta despre o eventuală accelerare a acestor livrări de arme, în marja unei întâlniri ministeriale a NATO în capitala belgiană.

Ucraina nu încetează să ceară occidentalilor să-i livreze mai multe arme şi echipamente militare perfecţionate pentru a face faţă invaziei ruse, şi reproşează ţărilor europene că întârzie luarea de măsuri.

În ajunul summitului, prim-ministrul olandez Mark Rutte şi omologul său danez Mette Frederiksen l-au primit pe Stoltenberg şi pe mai mulţi lideri europeni, între care şeful guvernului polonez Mateusz Morawiecki, a cărei ţară este vecina Ucrainei.

„Nu am făcut destul pentru a apăra Ucraina, pentru a susţine poporul ucrainean, libertatea şi suveranitatea sa”, a spus Morawiecki în timpul aceleiaşi conferinţe de presă. „Este motivul pentru care vă îndemn (…) să facem mai mult pentru a livra arme şi artilerie Ucrainei. Ei au nevoie pentru a-şi apăra ţara”, a spus el, considerând că ţările occidentale îşi vor ruina „credibilitatea” în cazul înfrângerii Ucrainei de către Rusia. „Ar fi un eşec total şi un dezastru pentru Uniunea Europeană, valorile noastre şi pentru NATO”, a afirmat el.

Sursa foto: GENYA SAVILOV / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Am eu un topor prin curte, dacă ajută la ceva, îl donez celor de la NATO. Apropo, l-ați găsit pe pilotul care a traversat jumătate din țările NATO cu un trocarici de avion, fără ca nimeni să îl bage în seamă? Vai de curul nostru, o să ne apere NATO de ruși la sfântul Așteaptă.

    • În Războiul Rece, un neamț cu un avion mic a zburat prin toată apărarea antiaeriană sovietică și a aterizat în Piața Roșie. Deci sunteți praf.

  2. Nu toate avioanele care zboara si nu se identifica sunt doborate. In stare de razboi este altceva. Pilotii militar insotesc astfel de aeronave si numai daca constituie un pericol sunt doborate. Trocariciul ala cu doi ciucameti inauntru eu unul nu cred ca putea fi considerat o amenintare.

  3. Se aude în Europa Occidentală? Că bani aveți, conștiință nu prea.

  4. Pana nu ii cere marele licurici – nu exista pace. Macron si restul din UE sunt fix pix.

  5. Sa mai astepte ucrainenii vreo 2 luni ca incepe sezonul vacantelor si al concediilor in Vest. Prin septembrie dupa ce se relaxeaza baietzii.

  6. Uneori ma intreb ( este posibil sa gresesc) daca aceste solicitari nu au darul de a justifica in cele din urma pierderea razboiului!

    iar donatorii sa scuze, noi am dat, dar primitorii nu au fost capabili sa le foloseasca!

    este foarte mult marketing in acest razboi, pe partea ucraineana…cum se face ca fiecare tara sa declare ce da…? nu ar fi fost mai bine sa se respecte secretul militar?

    sunt lucruri care imi scapa…repet, nu am informatiile necesare, nici abilitatea de a citi aspecte militare…

  7. „Nu am făcut destul pentru a apăra Iugoslavia , pentru a susţine poporul sârb, libertatea şi suveranitatea sa”- asta e o frază pe care nu am citit-o până acum , poate e cazul să scriem astfel de idei și despre Siria, Irak etc?