G4Media.ro

Ministrul Proiectelor Europene: România poate pierde până la 1,4 miliarde de euro…

Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

Ministrul Proiectelor Europene: România poate pierde până la 1,4 miliarde de euro dacă nu face reforma pensiilor speciale

Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a prezentat, joi seară, calcule care arată că România poate pierde până la 1,4 miliarde de euro, dacă nu implementează o reformă a aşa-numitelor pensii speciale, transmite News.ro.

”Reforma pensiilor speciale, ori se face, ori nu se face. Dacă nu se face, sigur, ce aţi spun dvs., cu faptul că pierdem banii, până la un miliard patru sute. Deci, după ultima discuţie cu Comisia Europeană, există o modalitate de determinare a plăţilor parţiale care presupune că se înmulţeşte valoarea jalonului cu reforma – în cazul nostru sunt 47 de milioane de euro – cu un coeficient consolidat. Acest coeficient poate să ajungă până la 30 valoarea jalonului privind reforma, deci înmulţim 50 aproximativ cu 30 şi putem ajunge la un miliard şi jumătate de euro”, a afirmat Marcel Boloş joi seară, la TVR Info.

În ceea ce priveşte riscul de depopulare a unor instituţii publice în cazul unei reforme drastice, Boloş a dezvăluit că oficialii europeni ”au spus că aceste riscuri sunt ale statului membru” şi trebuie ca România să ia măsuri pentru a reduce cheltuielile cu pensiile speciale, pensii şi salariile bugetarilor, oficialii europeni atrăgând atenţia că dacă România nu face acum această ”reformă este chestiune de timp” până când va ajunge ”în stare de dificultate”.

Ministrul susţine că decizii luate în România au atras atenţia Comisiei asupra unor politici duse de politicienii de la Bucureşti cu privire la pensii.

”Acum, sigur că s-ar putea să generez o serie de discuţii în spaţiul public, dar noi venim din spate cu recomandări specifice de ţară care ne-au atenţionat că aveţi grijă că luaţi decizii ad-hoc pentru majorarea pensiilor. Să nu uităm că a fost în spate o lege a pensiilor care s-a dovedit că nu o putem susţine şi că nu am avut bani pentru a implementa-o, dar a fost o decizie ad-hoc de majorare a pensiilor cu 40%, ceea ce a deschis în faţa Comisiei discuţiile pentru ceea ce înseamnă şubrezirea sustenabilităţii finanţelor publice. Apoi am avut dezmăţul în pensiile speciale”, mai spune Marcel Boloş.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Nu renunță PSDNL la jaful numit „pensii speciale”, faptul că ele se apropie de 1.5% din PIB când Educația are 2.18% nu-i interesează.

  2. Cui îi pasă, politicienii nu pierd nimic. Zic ca UE și fac cum vor ei. Apoi vina va fi a UE și a ”progresiștilor”

  3. 1.4 mld. pierdute de la UE plus alte mld. de euro furate anual de o clica de borfasi cu statut special.
    Si cica romanii sunt saraci. Nu, doar pr0stii sunt saraci.

  4. E vina trotinetistilor mâncători de gândaci că bugetul pensiilor speciale este cât bugetul de apărare! USR, progresismul și wokismul dă pensiile speciale, nu alianța PSD-PNL-UDMR-AUR!

    • Ionut, tu esti mă?

    • A zis sarcastic.