G4Media.ro

Donald Trump, reacție după discursul lui Joe Biden de la Capitoliu: „Acest…

sursa foto: White House

Donald Trump, reacție după discursul lui Joe Biden de la Capitoliu: „Acest teatru politic nu face decât să deturneze atenţia de la faptul că Biden a eşuat complet şi total”

Donald Trump a catalogat discursul lui Joe Biden – care l-a acuzat într-un discurs pe predecesorul său de faptul că este de vină de atacul sângeros de la Capitoliu de la 6 ianuarie – drept ”teatru politic” menit să facă uitate ”eşecurile” preşedintelui democrat, relatează AFP, citată de News.ro.

Joe Biden „mi-a folosit numele pentru a încerca să dezbine şi mai mult America”, a acuzat joi, într-un comunicat Donald Trump.

”Acest teatru politic nu face decât să deturneze atenţia de la faptul că Biden a eşuat complet şi total”.

Într-un discurs de o gravitate rară, Joe Biden l-a atacat joi pe predecesorul său, care a ”încercat să împiedce un transfer paşnic al puterii” şi s-a angajat să nu lase ”pe nimeni să pună cuţitul la gâtul democraţiei americane”.

Fără să-l numească pe cel pe care l-a desemnat doar drept ”fostul preşedinte” sau ”fostul preşedinte perdant”, o formulă menită să-l înfurie pe miliardarul republican, democratul în vârstă de 79 de ani a dat un atac în toată regula de la Capitoliu, chiar în locul unde mii de susţinători ai lui Trump au încercat, în urmă cu un an, să-i împiedice certificarea victoriei în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie 2020.

Joe Biden l-a acuzat pe predecesorul său de faptul că a încercat să împiedice un transfer paşnic al puterii” prin ”insurecţia armată” de la 6 ianuarie 2021.

Donald Trump „a creat şi răspândit o reţea de miciuni cu privire la alegerile din 2020. El a făcut-o pentru că preferă puterea principiilor” şi deoarece ”egoul său rănit îi este mai important decât democraţia noastră”, a acuzat şeful statului american, care nu l-a atacat niciodată atât de frontal pe miliardar.

Fostul preşedinte i-a replicat prin trei comunicate furioase, în care îşi acuză adversarul de faptul că exacerbează antagonismul politic în loc să-i reconcilieze pe americani.

Joe Biden şi-a abandonat bonomia obişnuită şi a adoptat un ton extrem de solemn, uneori sumbru, în opozantul ”hol al statuilor” din Capitoliu unde făceau paradă, la 6 ianuarie 2021, susţinători ai fostului preşedinte.

Miliardarul a reitarat joi că ultimele alegeri prezidenţiale au fost ”trucate” – o acuzaţie pe care nu a susţinut-o niciodată cu probe.

”Să nu uitaţi niciodată crima alegerilor prezidenţiale dn 2020. Să nu abandonaţi niciodată”, a îndemnat Donald Trump.

”Vom fi o naţiune care acceptă ca violenţa politică să devină normă?”, s-a întrebat, la rândul său, Joe Biden, apreciind că Statele Unite s-au angajat, atât înăuntru, cât şi în străinătate, într-o ”luptă” între democraţie şi autorcraţie.

”Eu nu am căutat această bătălie”, a dat asigurări Joe Biden, în contextul în care un sondaj recent arată că doar 55% dintre americani consideră că alegerea sa a fost legitimă.

Însă ”nu voi lăsa pe nimeni să pună cuţitul la gâtul democraţiei” americane, a subliniat el.

Întrebat de jurnalişti dacă nu se teme să agraveze şi mai mult disensiunile prin acest discurs, Biden le-a răspuns că ”atunci când vrei să te vindeci, trebuie să recunoşti gravitatea rănilor”.

Cel puţin în tonul său, Joe Biden face o ruptură. De la începutul mandatului, el i-a tratat pe Trump şi pe susţinătorii săi prin ignorare şi chiar dispreţ, pariind pe pragmatism şi pe un ambiţios program de reforme economice, în vederea reconcilierii americanilor.

Însă preşedinţia sa pare împotmolită – unele reforme au fost blocate, o reintensificare a pandemiei covid-19 şi o inflaţie îi demoralizează pe americani, iar preşedintele democrat, a cărui cotă de încredere este foarte mică, întâmpină dificultăţi în exploatarea unei majorităţi parlamentare prea slabe, din cauza lipsei coeziunii în rândul democraţilor.

În ceea ce priveşte reconcilierea pe care spune că şi-o doreşte, aceasta pare îndepărtată.

În tabăra adversă, absenţa joi a aproape tuturor aleşilor republicani la comemorările organizate de către Congres, majoritar democrat, relevă ascendentul imens al lui Trump asupra partidului.

Niciun senator republican nu a participat la un moment de reculegere organizat în Senat.

În Camera Reprezentanţilor, numai doi conservatori de prim rang – fostul vicepreşedinte Dick Cheney şi fiica sa Liz Cheney, care se află într-o ruptură completă cu Trump – au fost prezenţi.

Niciun tenor republican nu a participat la priveghiul de pe treptele Capitoliului, care a încheiat această zi de comemorări.

Câţiva reprezentanţi ai partidului au reluat – la distanţă – în cor aceeaşi critică, a unei ”instrumentalizări” a evenimentului de către Casa Albă.

Liderul minorităţii republicane în Senat Mitch McConnell denunţa în februarie 2021 o ”responsabilitate morală” a fostului preşedinte în evenimentele de la 6 ianuarie.

Însă el a publicat joi un comunicat în care i-a acuzat pe democraţi de ”exploatarea” acestei comemorări ”cu scopul promovării unor obiective politice”.

Guvrnatorul Floridei Ron DeSantis a apreciat joi că aceste comemorări de joi din Congres provoacă ”greaţă”.

Sursa foto: Flickr – The White House

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. lucrurile sunt cunoscute si cei vinovati vor fi pedepsiti

  2. Da, si complet, si total!?
    Cata prostie..

  3. Greu de crezut că Trump încă are susţinători, după ce s-a văzut că e un şarlatan care doar şi-a moştenit banii.

    • Prosti sunt peste tot, și aurolaci. Mai ales pe la ei. Iar mama proștilor e mereu gravida.

  4. In SUA, la fel ca in alte parti ale lumii, se coaguleaza cele doua extreme de sorginta marxista si fascista: extrema dreapta republicana (fascista) si extrema stanga democrata (comunista). Batalia se va da intre cele doua si nici una dintre ele nu este de dorit, pentru ca provoaca anarhie in final. Fiecare dintre extreme vrea sa-si impuna „agenda” ideologica si fiecare este sustinuta de zone diferite ale societatii americane. Dupa atatea decenii de comunism, poate ar fi cazul sa incercam ceva nou.

  5. nu stiu ce e mai penibil decat incercarea unui individ narcisist cronic, trump, sa profite politic de pe urma criticii ca el insusi a profitat politic.
    asta daca se poate spune ca incercarea de a ocupa cu forta institutiile federale se poate numi politica.
    pentru cei care nu inteleg fenomenul sa intrebe un psiholog: narcisistul nu este capabil sa primeasca critica, sa piarda etc.

  6. Redactia: ati tradus sau ati scris de capul vostru <>? Holul ar putea fi „impozant”; mai consultati dex-online (sau pe hârtie), nu stâlciti limba româna.