G4Media.ro

Undă verde pentru reforma justiției în Republica Moldova: începe evaluarea extraordinară. Prima…

Sursa/Facebook

Undă verde pentru reforma justiției în Republica Moldova: începe evaluarea extraordinară. Prima etapă va fi cea de „pre-vetting”

Deputații majoității parlamentare formate de PAS, au votat, joi, în lectură finală proiectul care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Proiectul votat astăzi de 63 de parlamentari va permite formarea unor comisii specializate de evaluare a integrității candidaților la funcții administrative din cadrul CSM și CSP ce vor fi alcătuite din șase membri.

Acest proiect se referă la procedura de „pre-vetting”, mai precis etapa premergătoare evaluării extraordinare a magistraților. În această etapă de pre-vetting sunt aleși membrii Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) de către o comisie de șase persoane (trei aleși de Parlament și trei experți internaționali) pe parcurs acestei primăveri, după un concurs de dosare din partea magistraților pentru ambele Consilii.

Acest pre-vetting este principala punte pe care trebuie s-o trecem pentru a porni procesele. Este primul pas spre o reformă sistemică. Noi am mai făcut lucruri, am mai oprit nişte scheme, Procuratura a devenit mai curajoasă, a pornit investigaţii pe cei mai mari hoţi. Dar dacă ne referim la reforma sistemică ce va avea beneficii pe termen mediu şi lung, care să permită construirea unui stat de drept veritabil, acum ne aflăm la prima etapă. Oamenii trebuie să ştie că CSM şi CSP sunt acele foruri care iau toate deciziile ce vizează cariera persoanelor care activează în sistemul judecătoresc sau în organele Procuraturii. Un CSM corect şi integru va promova doar oameni corecţi şi integri în sistemul justiţiei”, a declarat luni ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, la TVR Moldova.

De asemenea, Litvinenco a afirmat, joi, după votul din Parlament, că „este un moment foarte important pentru reformarea sistemică a justiției, așteptată ani în șir de către cetățeni.

„Am toată încrederea că vom reuși să realizăm acest prim-exercițiu, care este destul de ambițios, dar datorită căruia vom reuși să începem marea curățare a justiției de corupție. Este primordial să începem de sus, de la verificarea integrității membrilor CSM și CSP, pentru că anume aceste două foruri decid ce fel de judecători și procurori sunt admiși în sistem. Or, pentru ca să avem o justiție în care oamenii să aibă încredere, iar deciziile să nu se ia pentru anumite favoruri, avem nevoie de judecători și procurori cinstiți, integri și profesioniști”, a declarat Litvinenco.

Proteste de fațadă din zona pro-rusească a Legislativului

Cu toate acestea, parlamentarii blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) au părăsit, joi, sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest, după ce majoritatea formată din deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) le-a refuzat cererea de amânare a examinării unui proiect de lege important pentru reforma justiției.

Anunțul de părăsirii a sălii de plen a fost făcut de vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, care a subliniat că acest proiect de lege ar primit un șir de critici din partea instituțiilor Consiliului Europei.

„Proiectul conține mai multe formulări neclare, lipsite de mecanisme de reglementare, astfel că acesta trebuie de mai discutat”, a declarat Bătrîncea.

În replică, președinta Comisiei juridice, Olesea Stamate, a declarat că pe platformă parlamentară a fost organizată deja o consultare cu toți cei interesați și o consultare specială cu fracțiunile parlamentare. „La această consultare nu a venit niciun reprezentant al opoziției. Acesta este interesul lor pentru acest proiect de lege”, a subliniat ea.

Consiliul Europei încurajează implementarea evaluării extraordinare a magistraților

De asemenea, raportul GRECO al Consiliului Europei publicat, miercuri, încurajează accelerarea procedurilor pe partea de „pre-vetting” la CSM și CSP.

Raportul GRECO vorbește despre „progrese esențiale” legate de adoptarea noului cadru constituțional pentru o componență de doisprezece membri a CSM, inclusiv șase judecători aleși de colegii lor și șase membri aleși de Parlament.

„O evaluare externă a tuturor judecătorilor și procurorilor și a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), precum și a unui număr de funcționari ai organelor anticorupție este încă avută în vedere pentru a restabili încrederea și a spori calitatea justiției. Acest exercițiu ar trebui să fie proporțional și compatibil cu cerințele independenței judiciare”, susțin autorii raportului.

Proiectul de lege ce prevede evaluarea integrităţii candidaţilor la funcţia de membru al CSM și CSP a fost aprobat în prima lectură, la 21 ianuarie, cu votul a 57 de deputaţi.

Foto-simbol din plenul Parlamentului de la Chișinău. Sursa/Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Felicitări moldoveni , romanii au rămas primitivi și hoti .

  2. Noii oligarhi impotriva celor vechi.

  3. sa vezi acum ce o sa fie promovati nasii, finii si cumetrii. vechea mafie e inlocuita de noua mafie.