G4Media.ro

Schimb de acuzaţii între Moscova şi Varşovia cu privire la Al Doilea…

Schimb de acuzaţii între Moscova şi Varşovia cu privire la Al Doilea Război Mondial / Rusia dă vina pe Polonia pentru izbucnirea conflagrației

Polonia şi Rusia s-au acuzat reciproc de declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, de ”falsificarea” istoriei şi ”subminarea” relaţiilor bilaterale, într-o serie de afirmaţii şi comunicate oficiale, informează AFP.

„Receptăm cu îngrijorare şi neîncredere declaraţiile reprezentanţilor Federaţiei Ruse, inclusiv ale preşedintelui Vladimir Putin, cu privire la geneza şi derularea celui de-Al Doilea Război Mondial şi care ofereau o falsă imagine a evenimentelor”, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, într-un lung comunicat dat publicităţi sâmbătă seara pe site-ul său oficial.

Varşovia îi reproşează Moscovei că „reia propaganda stalinistă” şi „zădărniceşte efortul comun al experţilor polonezi şi ruşi şi reuşitele predecesorilor săi, Mihail Gorbaciov şi Boris Elţin, care, în pofida dificultăţilor, au încercat să caute o cale a adevărului şi reconcilierii în relaţiile polonezo-ruse”.

Ministerul Afacerilor Externe de la Varşovia a evocat suferinţele şi masacrele suferite de Polonia şi polonezi, precum şi actele ostile sovietice la adresa sa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, estimând la 566.000 numărul de victime poloneze ale represiunii sovietice.

Duminică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus a declarat Polonia „principalul actor al adoptării de sancţiuni europene antiruse” şi a acuzat-o că „subminează” relaţiile printr-o „retorică agresivă, demolări de monumente dedicate celor care au luptat împotriva fascismului”.

Săptămâna trecută, într-o evocare a originilor celui de-Al Doilea Război Mondial, preşedintele rus a pus responsabilitatea conflictului pe umerii puterilor occidentale şi ai Poloniei, înainte de a denunţa o rezoluţie a Parlamentului European asupra „memoriei europene”, adoptate în septembrie şi care pune pe picior de egalitate comunismul şi nazismul.

„Poţi să arunci anatema asupra stalinismului (…), dar să pui URSS şi Germania fascistă pe acelaşi plan?”, s-a întrebat retoric Putin, criticând această rezoluţie „total incorectă”.

În timpul unei reuniuni a liderilor ţărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI), joi, şi a doua zi, în timpul conferinţei sale de presă anuale, Putin a denunţat „cinismul incredibil” al unor astfel de consideraţii. „Oamenii nu ştiau nici să citească, nici să scrie! Să citească documente din această vreme, să vadă cum aşa-zisul acordul de la Munchen a fost semnat în 1938, când liderii principalilor ţări – Franţa, Marea Britanie – au semnat un acord cu Hitler asupra împărţirii Cehoslovaciei”, la care a participat şi Polonia, şi-a exprimat Putin indignarea.

La rândul său, Varşovia evocă Pactul germano-sovietic Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, la care a fost ataşat un protocol secret care a „pecetluit” împărţirea Europei de Est în zone de influenţă ale celor două regimuri totalitare.

Imagine de skeeze de la Pixabay 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Wow, toata lumea stie ca Hitler a inceput razboiul, dar Rusia acuza Polonia?

    Intr-o zi, Rusia va trebui sa dispara, pentru ca restul lumii sa traiasca normal.

    • Nu cred ca rusii au contestat cine a inceput razboiul. Dar nici polonezii nu sunt usa de biserica. Au fost foarte dornici sa participe la impartirea Cehoslovaciei cu Hitler, au fost foarte harnici in a denunta evreii polonezi care se ascundeau. Dar , una peste alta, nimic nu se compara cu ce-au facut rusii la Katyn.

  2. Rusul, ca şi românul nu e vinovat de nimic şi rescrie istoria după bunul plac.

    • Eu zic ca fiecare natie rescrie istoria ca sa iasa ea mai bine. Si polonezii fac la fel ( vezi impartirea Cehoslovaciei, vezi denuntarea evreilor polonezi de catre populatia poloneza, etc).

  3. Abil omul, minte cu jumatati de adevar.

    Da, e adevarat ca acceptarea de catre puterile occidentale a anexarii regiunii Sudete (atentie, nu a intregii Cehoslovacii) e vazuta in ziua de azi ca o eroare monumentala. La vremea respectiva Hitler afirma ca e ultima regiune pe care o mai doreste si asta doar din cauza presupuselor tratamente rele aplicate majoritatii germane din regiune. Orice asemanare cu Crimeea lui Putin e intamplatoare.

    Dar orice copil intelege ca doar pactul Ribbentrop-Molotov care l-a asigurat pe Hitler ca nu va fi atacat dinspre Est i-a permis sa provoace celelalte puteri.

    In plus, tratatul de la Munchen a fost intre Marea Britanie, Franta si Italia, nu stiu ce treaba a avut Polonia (sa fi avut vreun rol minor?).

    • Au luat si ei o bucata din Cehoslovacia atunci.

    • @marioska, ești de 6 pe Kiseleff ?

    • @Marius Nu umbla si tu cu jumatati de adevar. Da, Polonia a anexat si ea o parte din Cehosolvacia, dar nu in urma Acordului de la Munchen (asa cum sugereaza Putin).
      Acordul de la Munchen se referea strict la anexarea de catre Germania a regiunii Sudete. Cehoslovacia a fost impartita ulterior pe de-a intregul, dar asta nu a fost stipulat in acordul respectiv. E drept, insa, ca ratificarea acordului a intarit credinta statelor agresoare ca puterile occidentale vor inghiti mai multe atata vreme cat evita un razboi deschis (din nou, orice asemanare cu atitudinea vizavi de Crimeea/Georgia/Transnistria e absolut intamplatoare).

      Pentru o imagine mai completa, trebuie sa ne reamintim ca tarile implicate trecusera prin Primul Razboi Mondial cu 20 ani in urma, deci oricat am vrea noi sa le imaginam drept niste puteri indiferente, actiunile respective erau justificate _in contextul de atunci_.

    • Polonia a anexat in 1938 cateva mici zone aflate in disputa inca din 1920, insa le-a pierdut in 1939: https://en.wikipedia.org/wiki/Polish%E2%80%93Czechoslovak_border_conflicts

    • E careva curat ca lacrima?
      Cautati pe wikipedia Pressburg sau Bratislava. Vedeti o mostra despre „corectitudinea” împartirii teritoriilor stapânite anterior de imperiile prabusite în 1918.

  4. Poporul rus va suporta consecintele acceptarii la conducerea statului a unor mincinosi si manipulatori ordinari .

  5. Partea cea mai tare mi se pare „uimirea” cu care Putin se intreaba daca e in regula sa pui regimul comunist pe acelasi plan cu cel nazist. Pai, dragutule, pana la al doilea razboi mondial, Stalin si regimul rosu exterminasera deja cam tot atatia rusi/sovietici cati au murit apoi in razboi. Nu mai vorbim de grozavia comunismului in tarile din Europa de Est „binecuvantate” cu „eliberarea” de catre Armata Rosie. Cum atunci sa nu le pui pe picior de egalitate ? Doar pentru ca cele doua bestii aveau culori diferite ? Una bruna si alta rosie.

    • Raspunsul e simplu: pt Rusia (si tarile prietene), exterminarea propriului popor e doar o afacere interna, chipurile ceva total diferit de Germania nazista care a atacat alte tari. Ca stii cum e, Rusia nu ataca, ea doar elibereaza pana nu mai ramane piatra pe piatra.

  6. Rusia tre’ să dispară.

  7. A și să dispară mata nu Ruși

  8. KGBistul Putin nu se dezminte.
    Polonia poartă vina izbucnirii celui de al doilea R.M pentru că și-a invadat singură teritoriul, nu-i așa ? Armata Roșie nu a avut niciun amestec !
    Să pui nazismul și comunismul pe picior de egalitate este aberant ? Păi Pactul Ribentrop-Molotov cine l-a semnat ? Polonezii ? Anglia și Franța ?
    Exportul comunismului în Europa ocupată de ruși, după 1945, inclusiv în țara noastră,cine l-a făcut ? Polonezii ?Românii de bună voie? Lagărele din Siberia sau altele, după modelul lor, inclusiv închisorile comuniste din țara noastră sau deportările din Bărăgan cine le-a dictat ? Mii de români adevărați uciși prin lagăre și închisori din vina cui au murit ? Schimbarea regimului în țara noastră, sub atenta „îndrumare” a unor venetici evrei, trădători, cine a orchestrat-o? Polonia ?
    Gunoaie comuniste= jeguri fasciste.