G4Media.ro

Necunoscutele din jurul certificatului de călătorie: intrarea în vigoare și valabilitatea, sunt…

Sursa foto: Pixabay

Necunoscutele din jurul certificatului de călătorie: intrarea în vigoare și valabilitatea, sunt sau nu acceptate testele rapide. Ce se întâmplă cu tinerii pentru care nu se recomandă vaccinarea dacă merg în vacanțe cu părinții

Propunerea Comisiei Europene privind introducerea certificatului digital verde (adeverința electronică verde, cum a fost tradus în România) nu este încă adoptată în variantă finală la nivelul Uniunii Europene, urmând să aibă loc negocieri cu Parlamentul European și Consiliul UE, dar pot fi enunțate deja mai multe necunoscute legate de noul document necesar pentru a călători.

Cu un lucru sunt toate părțile de acord: certificatul digital verde este necesar și este menit să faciliteze mobilitatea la nivel european. Nu este un pașaport, nici un atestat medical și nici o precondiție pentru a călători.

În acest moment, la nivel european, au loc discuții tehnice despre cum va fi aplicat noul certificat digital verde, comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean, a anunțat că deja se lucrează la o modalitate prin care acesta să fie validat în momentul în care se face check-in-ul online.

Nu este încă foarte clar de când vor fi utilizate certificatele digitale verzi, pentru a căror aprobare Comisia Europeană a cerut procedură de urgență, iar Parlamentul European a acceptat. De la avansarea unei date optimiste, 1 iunie, acum se discută despre călătorii pe baza certificatului în „sezonul estival”, cel mai probabil de la 1 iulie.

Până atunci, așa cum a declarat comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, va fi implementat un proiect pilot.

O altă necunoscută este valabilitatea certificatului de călătorie. Propunerea Comisiei Europene este ca acesta să fie utilizat până când OMS va declara oficial că pandemia de COVID-19 s-a încheiat. După cum a explicat comisarul Reynders, utilizarea certificatelor va fi atunci suspendată și ar putea fi reintroduse dacă mai apare o criză sanitară.

Mandatul de negociere al Consiliului UE, adică al statelor membre, este însă altul: refuzând ca aplicarea certificatului să depindă de un organism din afara UE, în cauză OMS, au modificat dispoziţia. Textul prevede ca această reglementare să se aplice timp de 12 luni de la intrarea sa în vigoare, urmând ca executivul european să facă un raport de evaluare cu trei luni înainte de sfârşitul acestei perioade.

Parlamentul European nu și-a definit încă mandatul de negociere, urmând să fie analizate, și apoi votate, amendamentele pe care le vor depune grupurile politice.

Comisia pentru mediu (ENVI) a transmis deja o propunere să fie acceptate, pe lângă testele PCR, și testele rapide antigen, în cazul persoanelor care nu doresc să se vaccineze sau nu îndeplinesc condițiile pentru vaccinare.

„Din partea acestei Comisii au plecat amendamente la Regulament, precizându-se că acest certificat poate conține atât vaccinarea, cât un test PCR negativ făcut cu 72 de ore înainte de călătorie, dar și un test rapid făcut cu 24 de ore înainte de călătorie și, bineînțeles, o atestare a faptului că ai anticorpi într-o perioadă de șase luni de când ai trecut prin boală”, a declarat, marți, europarlamentarul PSD, Rovana Plumb (grupul S&D), la o dezbatere despre adeverinţa electronică verde, organizată de Biroul din România al Parlamentului European.

Comisarul european pentru Transporturi cere însă precauție și a explicat că fiecare stat membru va avea o bază de date proprie cu certificatele digitale, iar informațiile, pentru a fi operabile, vor fi accesate printr-o platformă dezvoltată de Comisiae Europeană.

„Trebuie să fim foarte precauți și să nu creăm foarte mari așteptări. Eu știu că Parlamentul dorește să faciliteze pe cât posibil și să ia în calcul – ca și multe state membre – utilizarea acestor teste rapide, teste antigen. (….) Cineva care își face un test acasă este imposibil să capete un certificat. Ar trebui să intre într-un sistem care e garantat de statul membru respectiv privind acuratețea informațiilor”, a precizat Adina Vălean.

Rovana Plumb a precizat, ulterior, că testete rapide antigen trebuie efectuate de o „autoritate competentă”, și nu făcute acasă.

Centrul European pentru Controlul bolilor urmează să transmită care anume dintre testele rapide antigen au o acuratețe acceptabilă petru a putea fi folosite pe scară mai largă.

Și tot acest organism european ar trebui să răspundă și la o altă necunoscută: ce se întâmplă cu tinerii care nu intră în grupa de vârstă pentru vaccinare și care ar trebui să îi însoțească pe părinți în vacanțe.

„Trebuie să așteptăm principii de ghidare de la Centrul European pentru Controlul Bolilor până la ce vârstă și cum sunt tratați tinerii. Oricum, este limpede că nu pot fi despărțite familiile și atunci cerrile vor ține cont de această situație particulară. Nu cred că este până în momentul de față ceva deja stabilit, dar, cu siguranță, se va ieși cu o soluție pozitivă”, a spus comisarul Vălean.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe (USP PLUS, grupul Renew) atrage atenția că mai există o controversă legată de certificatul digital verde: ce se întâmplă cu persoanele care sunt imunizate cu un vaccin care nu a fost încă autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente. De pildă, În Ungaria, stat membru, se folosesc atât vaccinul Sputnik V, cât și cel din China.

„Aici cred că o să fie discuție destul de aprinsă și, sper eu, foarte aplicată cu privire la modul în care sunt recunoscute sau nu în acest sistem vaccinuri „terțe” celor care sunt aprobate astăzi în orice procedură de EMA”, a afirmat Vlad Gheorghe.

O altă necunoscută este legată de soarta certificatelor de vaccinare emise de țări terțe, adică din afara UE. Vor fi luate sau nu în considerare?

„Nu știm fiecare țară sau fiecare regiune ce decizii va lua și cum va proceda și în același timp nici nu putem să ne izolăm de țările non-membre. Cea mai bună variantă să aibă această putere delegată de a decide ulterior, după ce adoptăm textul Regulamentului, de a decide din mers”, este propunerea lui Vlad Gheorghe.

În varianta propusă de Comisia Europeană, certificatul digital verde nu va reuși să unifice toate măsurile restrictive impuse de statele membre.

O situație acceptată, de exemplu, de europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu (Grupul PPE).

„Statele membre pot în continuare să introducă restricții, deci nu este 100% sigur că în momentul în care ai un asemenea certficat poți pleca oriunde (…) Cer înțelegere din partea tuturor, pentru că într-un stat care are mari probleme ar fi greu de gestionat o astfel de situație”, este părerea europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

Adina Vălean susține că, deși certificatul nu va reuși să unifice măsurile, va da totuși un semnal.

„Evaluarea pe care noi o avem este că, odată cu implementarea acestui instrument unic, practic măsurile foarte restrictive, cum sunt cele de carantinare sau de interdicție de intrare/ ieșire din țară vizavi de o zonă roșie, să fie din ce în mai mult abandonate”, a spus Vălean.

Rovana Plumb a adus în discuție o altă ambiguitate, care ține de domeniul legal de aplicare. În mod normal, un Regulament este obligatoriu pentru toate statele membre, dar, în acest caz, li se lasă o portiță.

„Noi avem pe masă un Regulament. Acest Regulament, el trebuie să se aplice uniform în toate statele membre, dar acest instrument legal numit Regulament de data aceasta se va aplica ca o Directivă. Pentru că lasă la latitudinea fiecărui stat membru implementarea”, a explicat Rovana Plumb.

Peste toate aceste necunoscute se adaugă o alta: cum va evolua pandemia.

„Depinde foarte mult și cum va evolua toată situația epidemiologică, pentru că, dacă reușim să vaccinăm mai mulți, lucrurile se pot îmbunătăți”, a punctat comisarul european Adina Vălean

Parlamentul European va da un vot asupra variantei pe care o va susține la negocierile cu Consiliul și cu Comisia Europeană în sesiunea plenară de săptămâna viitoare.

Ce conține propunerea de Regulament privind certificatul digital verde înaintată de Comisia Europeană

  • Pentru a facilita exercitarea dreptului la liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre, ar trebui să se instituie un cadru comun pentru eliberarea, verificarea și acceptarea adeverințelor interoperabile privind vaccinarea împotriva COVID-19, testarea pentru SARS-CoV-2 și vindecarea de COVID-19, denumit „adeverința electronică verde”.
  • Pentru a se asigura interoperabilitatea și accesul egal, statele membre ar trebui să elibereze adeverințele care alcătuiesc adeverința electronică verde în format digital sau pe suport de hârtie sau în ambele formate.
  • Pentru a se evita obstacolele în calea liberei circulații, adeverințele ar trebui să fie eliberate gratuit, iar cetățenii ar trebui să aibă dreptul de a li se elibera aceste adeverințe.
  • Securitatea, autenticitatea, integritatea și valabilitatea adeverințelor care alcătuiesc adeverința electronică verde și conformitatea acestora cu legislația Uniunii privind protecția datelor sunt esențiale pentru acceptarea lor în toate statele membre.
  • Adeverința ar trebui să conțină numai informațiile necesare pentru a-l identifica în mod clar pe deținător, precum și vaccinul împotriva COVID-19, numărul, data și locul vaccinării. Statele membre ar trebui să elibereze adeverințe de vaccinare persoanelor vaccinate cu vaccinuri care au primit o autorizație de introducere pe piață în temeiul Regulamentului (CE) nr. 726/2004 al Parlamentului European și al Consiliului, cu vaccinuri care au primit o autorizație de introducere pe piață în temeiul Directivei 2001/83/CE a Parlamentului European și a Consiliului sau cu vaccinuri a căror distribuție a fost autorizată temporar în temeiul articolului 5 alineatul (2) din Directiva 2001/83/CE.
  • Este necesar să se prevină discriminarea împotriva persoanelor care nu sunt vaccinate, de exemplu din motive medicale sau deoarece acestea nu fac parte din grupul-țintă pentru care vaccinul este recomandat în prezent sau deoarece nu au avut încă posibilitatea să fie vaccinate sau au ales să nu se vaccineze.

 

Sursa foto: Pixabay

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. „Nu este un pașaport, nici un atestat medical și nici o precondiție pentru a călători.”
    Atunci testul pcr sau de anticorpi sa fie gratis! Egalitate de sanse, nu?

  2. Mi se pare un proiect menit sa moara inainte de a se naste, atat de multe probleme ridica.
    Va fi inutil daca in continuare tarile nu iti vor garanta 100% intrarea pe teritoriul lor, doar in baza acestui certificat – daca in continuare te pun in carantina 14 zile intr-o camera de 3×3 pentru a te lasa apoi sa te bucuri de un concediu de 1 sapt la ei in tara sau pentru o intalnire de afaceri de 1-2 zile inseamna ca singurul lucru pe care il rezolvam este moartea inceata si dureroasa a turismului transfrontalier; sau a unor afaceri care nu se pot realiza doar pe zoom.

  3. Abia acum incepe greul: pariu pe o lada de bere ca nu se va implementa.

  4. Incepand din momentul in care patronatul se va vedea fara CA (cifra de afaceri) din lipsa de turiști, toată aceasta erezie se va opri de la sine. Pentru ca majoritatea locuitorilor nu sunt și nu vor fi vaccinați. Tineretul european nu este vaccinat.

    Nu am făcut Uniunea Europeana pentru ca micii funcționari de la Bruxelles, politicieni ratați și reciclați la Bruxelles, sa ne oprească modul de circulație, in interiorul Uniunii.
    Personal sunt vaccinat. Insa nu voi intra/vizita absolut nici o entitate care îmi va cere altceva decat cartea de identitate (eventual pașaportul, in lipsa carii de identitate)
    Lisabona isi tot cauta turiștii. Maldivele propun turistilor un vaccin gratuit, etc. Se vor uita cu toții foarte lung spre granițele lor, in asteptarea turiștilor 🙂

    Aveti ceea ce va trebuie, in tara Dv. Am ceea ce îmi trebuie, in țara (FR) mea. Daca anul acesta nu călătorim, veți vedea cum totul va dispare. Ceea ce este negru astăzi, prin magie, se va transforma in alb.