G4Media.ro

Parlamentul European, de acord cu procedura de urgență pentru adoptarea adeverinței digitale…

Parlamentul European, de acord cu procedura de urgență pentru adoptarea adeverinței digitale verzi: Certificatul de vaccinare este măsura corectă, accelerarea vaccinării este însă esențială

Parlamentul European a acceptat, joi, procedura de urgență pentru proiectul Comisiei Europene privind introducerea adeverinței verde digitate (certificatul de vaccinare), cei mai mulți europarlamentari fiind de acord cu această măsură, pe care o consideră necesară, dar au insistat că fără un proces de vaccinare accelerat, eforturile de revenire după pandemie vor fi reduse.

Au fost înregistrate 468 de voturi pentru, 203 împotrivă și 16 abțineri.

Dezbaterea, care a avut loc miercuri după-amiază, a strâns și opinii privind cantitatea de vaccinuri livrată în Uniunea Europeană și critici la adresa companiei AstraZeneca.

Știrea că în Italia au fost descoperite aproximativ 30 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca a acaparat atenția multor europarlamentari și a generat un răspuns din partea comisarului european Johannes Hahn.

Citește și: Cazul vaccinurilor AstraZeneca descoperite în Italia. Comisar european: Numărul de doze trebuie confirmat de autoritățile italiene, compania dă dovadă de lipsă de transparență cu privire la cantitatea pe care o produce

Au fost voci care au cerut acțiuni în justiție împotriva companiei AstraZeneca, în vreme ce unii europarlamenatri au pus sub semnul îndoielii decizia privind interdicția exporturilor de vaccinuri din UE, pentru că ar duce la întârzieri suplimentare în campaniile de vaccinare.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a declarat că, în ciuda unor probleme legate de achiziția de vaccinuri, în special de la AstraZeneca, sunt „motive întemeiate” pentru ca situația să se îmbunătățească în al doilea trimestru.

„Ne așteptăm să primim 200 de milioane de doze de vaccinuri Pfizer, 55 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson, care se administrează în doză unică, și 35 de milioane de doze de vaccinuri Moderna până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru (…) Dacă aceste estimări se dovedesc exacte, ar trebui să ne atingem obiectivul de a vaccina complet 70% din populația adultă a Europei până la sfârșitul verii”, a afirmat Maroš Šefčovič.

Šefčovič a spus că CE a prezentat propunerea de creare a certificatului verde digital pentru a facilita deplasarea în siguranță în interiorul UE în timpul pandemiei COVID-19.

Oficialul Comisiei Europene a declarat că certificatul verde digital va funcționa în trei moduri.

„În primul rând, va oferi dovezi că o persoană a fost fie vaccinată, a primit rezultatul recent al testului negativ, fie s-a recuperat după ce a avut COVID-19 și are astfel anticorpi. În al doilea rând, se va asigura că această dovadă este recunoscută în fiecare stat membru. În al treilea rând, certificatul va ajuta statele membre să restabilească deplina libertate de circulație într-un mod sigur, responsabil și de încredere”, a spus Maroš Šefčovič în plenul Parlamentului European.

Reprezentantul CE a dat garanții că statele membre vor fi sprijinite de CE pentru implementarea tehnică a certificatelor.

„Scopul este de a avea sistemul pus în aplicare până în iunie. Din acest motiv, am solicitat Parlamentului să trateze acest dosar în cadrul procedurii de urgență”, a mai spus vicepreședintele CE.

Citește și: Comisia Europeană a cerut procedură de urgență pentru a fi aprobată adeverința electronică verde/ Comisarul Hahn: Cum le vom explica cetățenilor europeni că nu reușim să ne mișcăm rapid în chestiuni importante?

Ana Paula Zacarias, reprezentanta Președinției portugheze a subliniat că ar trebui să se ajungă la un acord politic cu Parlamentul European până în luna mai.

„Președinția își propune să aibă un mandat de negociere până la jumătatea lunii aprilie. În ceea ce privește conținutul propunerilor, Președinția consideră că abordarea obligatorie europeană a fost necesară pentru a garanta reguli comune cu privire la eliberarea și acceptarea certificatelor și, de asemenea, la interoperabilitatea acestora, fără a face din vaccinare o condiție prealabilă pentru a călători în UE”, a dat asigurări Ana Paula Zacarias, insistând că certificatul nu va fi un instrument discriminatoriu.

Asigurările erau necesare pentru că au fost europarlamentari care s-au declarat îngriorați în legătură cu o posibilă discriminare a cetățenilor UE, cei vaccinați vs. cei care nu au primit vaccin.

Certificatul nu este suficient fără accelerarea vaccinărilor. Rețineri față de posibila utilizare a datelor personale

Liderul grupului PPE, Manfred Weber, a insistat că este nevoie de unitate și de accelerarea procesului de vaccinare și creșterea producției de vaccinuri.

„Certificatul este un pas bun și noi suntem pentru procedura accelerată. Ne dorim ca aceast certificat să devină realitate cât mai repede cu putință (…) Trebuie să vă respectați promisiunile din vară, să oferiți fiecărui cetățean european un vaccin”, i-a spus Weber reprezentantului Comisiei Europene.

Manfred Weber a spus că PPE este de acord și cu controlul exporturlui de vaccinuri, pentru că prioritatea este protejarea cetățenilor europeni.

„Când vine vorba de certificatul verde digital pentru sectorul turistic, este un lucru bun pentru a putea avea o călătorie sigură. Dar vom putea avea o libertate de mișcare de succes dacă vom putea accelera cu adevărat campania de vaccinare. Cu o reacție lentă la pandemie nu doar nu se pierd vieți, dar se distruge visul unei relalnsări rapide a economiei”, a subliniat și lidera grupului S&D, Iratxe Garcia Perez.

Reprezentanta grupului Renew, Katalin Cseh, a spus că „milioane de europeni” sunt dornici să-și recapete viața după pandemia COVID-19.

„Dar există și alte voci care se tem de modul în care datele lor sunt utilizate sau dacă nu există discriminare. Așa că trebuie să auzim și aceste voci. (…) Trebuie să accelerăm vaccinarea, este singura luminiță de capărul tunelului”, a spus Katalin Cseh.

Din partea grupului Verzilor, Philippe Lamberts, a subliniat că este în interesul tuturor ca sectorul turistic să fie salvat.

„Poate că este soluția (certificatul verde digital, n.r.), dar cred, mai întâi de toate, că avem nevoie de un fel de bază științifică, pentru că, dacă nu suntem siguri că cineva care este vaccinat nu poate infecta pe altcineva, dacă oferim certificatul, creăm un fals sentiment de securitate”, a spus Philippe Lamberts.

Raffaele Fitto, din partea grupului ECR, a spus că situația epidemiologică se înrăutățește pe zi ce trece în UE.

„Răspunsul UE este lent și ineficient. Campania de vaccinare nu ia amploare (…) Sectoare întregi nu știu când își vor putea relua activitatea”, a avertizat Fitto.

Sursa foto: © European Union 2021 – Source: EP / forograf Jan Van de Vel

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. G4, este certificat verde digital si nu certificat de vaccinare, cum scrie mare in titlu 😁
    Si mesajul asta il veti cenzura ? 😃

  2. Teleleu Tănase va lua cuvântul sa se opună ca e discriminatoriu? Ce ipocrit oribil…

  3. Cand numai 4,1% din populația UE este vaccinata (cu ambele doze)… UE introduce un certificat nou. Ubu 🙁

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.