G4Media.ro

Comisia Europeană vrea să implementeze proiectul pilot pentru certificatul de călătorie de…

Comisia Europeană vrea să implementeze proiectul pilot pentru certificatul de călătorie de la începutul lunii iunie / Comisarul Reynders: Cine nu vrea nici să se vaccineze, nici să se testeze se va supune tuturor restricțiilor din țara în care vrea să ajungă, altfel stă acasă

Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat, marți, în Comisia pentru libertăți civile (LIBE) din Parlamentul European, că intenția este ca un proiect pilot pentru certificatul digital verde să fie implementat de la începutul lunii iunie și să devină funcțional în totalitate la finalul aceleiași luni. Reynders a mai spus că fiecare cetățean al UE va avea dreptul să primească un astfel de certificat de călătorie, iar cine nu vrea să se vaccineze, să se testeze sau nu a trecut prin boală trebuie să respecte restricțiile, inclusiv carantina, din țara în care vrea să ajungă, altfel va sta acasă.

Didier Reynders a repetat de mai multe ori că nu este vorba de un certificat de vaccinare, nu este o condiție prealabilă pentru a călători și că scopul certificatului digital verde este de a facilita libera circulație a persoanelor pe timpul pandemiei.

„O soluție concretă și practică care să le permită tuturor cetățenilor să-și exercite dreptul la libera circulație. (…) Vrem să ne asigurăm că toți cetățenii europeni vor primi același tratament”, a spus Reynders.

Certificatul digital verde va include cele trei posibilități: adeverința de vaccinare, rezultatul negativ la un test sau dovada că o persoană a avut boala și s-a vindecat, obținând imunitate.

Comisarul european a precizat că orice cetățean are dreptul să primească, pe hârtie sau în format digital, adeverința de călătorie, iar cine nu se află în cele trei categorii, adică nu a avut COVID-19, nu vrea să se vaccineze sau nu vrea să se testeze va trebui să se supună tuturor restricțiilor din țara în care dorește să călătorească sau „să stea acasă”.

Întrebat de europarlamentarul Renew Europe, Sophie in ‘t Veld, dacă nu ar trebui Comisia Europeană să vină cu „o propunere urgentă” ca testele să fie la „prețuri rezonabile” în toate statele membre, comisarul Reynders a răspuns că nu este posibil.

„Nu putem să plafonăm prețul unui test decis pe piața liberă”, a spus Didier Reynders, precizând că fiecare stat membru are propria politică de prețuri.

Comisarul european a subliniat că sunt mai multe „incertitudini”, de la perioada de protecție pe care o oferă vaccinurile anti-COVID-19 la durata pandemiei, care trebuie luate în calcul.

Astfel, a spus comisarul Reynders, nu poate fi inclusă în Regulamentul privind introducerea certificatului digital verde o dată de valabilitate.

„Când OMS va decide că pandemia s-a terminat, vom suspenda certificatele”, a spus comisarul pentru Justiție.

Didier Reynders a lăsat să se înțeleagă și că certificatele de călătorie vor putea reintroduse dacă mai apare o criză sanitară.

Comisia pentru libertăți civile (LIBE) a Parlamentului European a dezbătut, marți, cu comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, și cu reprezentanți ai organismelor europene pentru protecția datelor despre introducerea certificatului verde digital (certificatul de călătorie), pentru elaborarea unui aviz, după ce Parlamentul European a fost de acord cu cererea Comisiei Europene de a discuta subiectul în procedură de urgență.

Citește și:

Care este calendarul de urgență pentru aprobarea certificatului de călătorie: Parlamentul European urmează să adopte amendamentele la propunerea Comisiei în sesiunea din aprilie / Acordul negociat cu Consiliul va fi dezbătut în plen la începutul lunii iunie

Noi garanții din partea Comisiei Europene că certificatul verde digital nu înseamnă vaccinare obligatorie / Vera Jourová: Nici certificatele și nici vaccinarea nu vor fi o condiție prealabilă pentru a călători

Sursa foto: Captură video / Dezbatere LIBE Didier Reynders

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Inceputul sfarsitului ue.
    Ati reusit sa distrugeti singura zona libera si civilizata de pe planeta, bravo….