G4Media.ro

Încep dezbaterile în Parlamentul European privind introducerea certificatului de călătorie / Comisia…

Încep dezbaterile în Parlamentul European privind introducerea certificatului de călătorie / Comisia LIBE va discuta cu reprezentanții Comisiei Europene, după ce europarlamentarii au acceptat procedura de urgență pentru luarea unei decizii

Comisia pentru libertăți civile (LIBE) a Parlamentului European va dezbate cu comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, și cu reprezentanți ai organismelor europene pentru protecția datelor despre introducerea certificatului verde digital (certificatul de călătorie), pentru elaborarea unui aviz, după ce Parlamentul European a fost de acord cu cererea Comisiei Europene de a discuta subiectul în procedură de urgență.

Dezbaterea din LIBE va avea loc marți dimineață, fiind invitat Didier Reynders, comisar european pentru Justiție, și reprezentanți ai Autorității Europene pentru Protecția Datelor (AEPD) și ai Comitetului european pentru protecția datelor (CEPD), un organism european independent cu competențe în domeniu.

Potrivit LIBE, europarlamentarii vor dezbate cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile privind vaccinarea, testarea și recuperarea pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei COVID-19.

Certificatul verde digital va indica dacă un călător din UE a fost vaccinat împotriva COVID-19, a avut recent un rezultat negativ sau s-a recuperat în urma bolii.

Cele două organisme europene din domeniul protecției datelor personale au transmis, pe 6 aprilie, o opinie comună privind certificatul de călătorie, în care susțin că „utilizarea certificatului verde digital nu poate duce, în niciun fel, la discriminarea directă sau indirectă a persoanelor”.

„Trebuie clarificat faptul că propunerea nu permite – și nu trebuie să conducă – la crearea niciunui tip de bază de date cu caracter personal la nivelul UE. În plus, trebuie să ne asigurăm că datele cu caracter personal nu sunt prelucrate mai mult decât este strict necesar și că accesul la aceste date și utilizarea lor nu sunt permise după încheierea pandemiei”, a declarat Wojciech Wiewiórowski, oficial AEPD.

AEPD și CEPD insistă asupra faptului că adoptatea certificatului de călătorie trebuie să respecte „principiile generale de eficacitate, necesitate și proporționalitate” și aplicarea regulamentului trebuie să fie strict limitată la actuala criză COVID-19.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut un apel, pe 1 aprilie, către Parlamentul European și Consiliul UE să adopte propunerea Comisiei privind introducerea certificatului de călătorie (adeverința digitală verde), iar statele membre să creeze deja infrastructura necesară introducerii acestuia.

Parlamentul European a acceptat, pe 25 martie, procedura de urgență pentru proiectul Comisiei Europene privind introducerea adeverinței verde digitate (certificatul de vaccinare), cei mai mulți europarlamentari fiind de acord cu această măsură, pe care o consideră necesară, dar au insistat că, fără un proces de vaccinare accelerat, eforturile de revenire după pandemie vor fi reduse.

Sursa foto: site Grupul PPE din Parlamentul European

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Cel mai devreme in iulie-august, deoarece a 2a doza Pfizer/Moderna, se face deja la 42 zile. Iar AstraZeneca, 2-3 luni, pentru a 2a doza.
    Altfel spus, nu serveste la nimic și nici nu va servi prea curând.