G4Media.ro

Certificatul COVID: Statele membre UE prevăd o durată de aplicare de un…

Sursa foto: site Grupul PPE din Parlamentul European

Certificatul COVID: Statele membre UE prevăd o durată de aplicare de un an

Statele membre au stabilit pentru un an durata de aplicare a reglementării privind certificatul european de sănătate destinat facilitării călătoriilor în UE, conform textului adoptat miercuri de ambasadorii celor douăzeci şi şapte de state ale blocului comunitar, regulă ce urmează să fie negociată cu parlamentarii europeni, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Propunerea iniţială a Comisiei Europene prevedea ca acest „certificat verde digital” – care ar trebui să intre în vigoare până la sfârşitul lunii iunie – să fie valabil până când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara că pandemia de COVID-19 a luat sfârşit.

Dar statele membre, refuzând ca aplicarea acestuia să depindă de un organism din afara UE, au modificat această dispoziţie. Textul prevede ca această reglementare să se aplice timp de 12 luni de la intrarea sa în vigoare, urmând ca executivul european să facă un raport de evaluare cu trei luni înainte de sfârşitul acestei perioade.

Potrivit textului, o suspendare sau o prelungire trebuie să aibă loc în cadrul unei proceduri legislative ordinare implicând Consiliul (care reprezintă statele membre) şi Parlamentul European şi nu doar Comisia.

Acest document este destinat să faciliteze călătoriile europenilor care pot atesta că au fost vaccinaţi împotriva COVID-19, un rezultat negativ la teste PCR sau antigen rapid ori că au dezvoltat imunitate după infectare.

Referitor la măsurile antiepidemice de la frontierele lor, cele 28 de state membre au reformulat o dispoziţie care prevede că orice stat care impune restricţii (carantină sau altele) deţinătorilor respectivelor certificate ar trebui să vină cu explicaţii în faţa Comisiei Europene.

„Utilizarea certificatului verde digital în scopul ridicării restricţiilor trebuie să rămână în responsabilitatea statelor membre”, se menţionează în document.

În condiţiile în care mai multe ţări au început deja să implementeze propriile certificate, textul prevede o perioadă de tranziţie de şase săptămâni pentru ca aceste ţări să îşi poată adapta sistemul la cadrul european comun.

Acest instrument vizează cele 27 de ţări ale UE, precum şi state care nu sunt membre ale UE, dar care fac parte din spaţiul Schengen: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. De asemenea, au fost adăugate dispoziţii privind recunoaşterea certificatelor emise de ţări din afara UE.

Acest certificat „este foarte important pentru cetăţenii noştri, societăţile noastre şi relansarea economiilor noastre”, a subliniat într-un comunicat de presă premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, salutând un „prim pas”.

Proiectul de reglementare este supus unei proceduri legislative accelerate pentru a fi pregătit la timp pentru sezonul turistic estival. Parlamentul European urmează să ia o decizie la sfârşitul lunii aprilie şi să formuleze amendamente, după care vor începe negocieri între cele trei instituţii pentru a ajunge la un acord cu privire la textul final.

Sursa foto: site Grupul PPE din Parlamentul European

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

 1. Începutul sfârșitului.

 2. nu va merge bay b—ilor, nu trebe sa fii un geniu sa ti dai seama de asta, dar politicienii ne demonstraza zi de zi ca sunt niste cretini.

 3. Se va permanentiza

 4. Nu demult spuneau că pașaportul de vaccinare e teoria conspirației și dezinformare și îți stergeau contul de Facebook sau Twitter dacă vorbeai de așa ceva. Deja suntem in pană de conspirații fiindcă toate se adeveresc.

  • Fix la asta ma gandeam si eu

  • Aici in Canada e o tiranie cum nu mi-am imaginat vreodată de când a început dictatura asta globală. Toate partidele urmează același plan de suprimare a drepturilor și libertăților constituționale, nu mai face nimeni opoziție partidului de la guvernare. Și corupție pe față ca în lumea a treia.

  • Așa e, John Doe.

 5. Cei ce nu doresc vaccin plătesc testări. Nu e nimeni discriminat deoarece acum găsiți pe Vaccinare live, locuri libere la toate tipurile de vaccin. Testarea periodică de cele mai multe ori e suficientă pentru libertate de mișcare. Că unii impun și carantină dacă nu ai vaccin e problema statului respectiv.

  • De ce sa mi fac vaccin pt 0,xy % morti de la karkatele? Pt ca ti ai facut tu ca sa mergi in Grecia si esti mai cetãţean decât mine care refuz santajul asta? Sper ca realizezi ca tot la 6 luni te vor chema sa ti bage in corp o chestie care este inca in faza de testare, sau poate nu citesti ce semnezi.

  • Deja au anunțat că virusul e endemic și vaccinul are perioadă de expirare. Vaccinează-te tu cu tehnologie mRNA până făci spume la gură. Eu sunt cetățean român, nu european, și nu accept niciun pașaport de vaccinare.

  • Testarea trebuie facuta gratuit, ca si vaccinul.
   Chiar, nu putem sau nu se vrea sa treaca de 50k teste pe zi?

 6. Sunt curios dacă unul dintre cei 27 plus afiliați, va putea refuza accesul cuiva, in posesia unui test PCR. Daca o va putea face, nu văd care este beneficiul vaccinraii, pentru cei fara comorbidități.

 7. In realitate, pentru cei mai tineri, care nu au cunoscut perioada 1957-1993 (Maastricht) am revenit la perioada de dinaintea Maastrichtului. Posibilitatea de a calatori fara viza, însă fiecare stat vizitat, isi putea modifica modul si modalitatile de acces, după voia sa.

  Am revenit in 1993, la libertatea de circulație a:
  -produselor și fluxurilor financiare si al capitalului
  -marfurilor

  Cetatenii, au dreptul (legal) de a circula, insa fiecare stat in parte, are dreptul de a modifica in orice moment modalitățile de acces pe teritoriul sau.

  • Exact! Disolutia UE a inceput mai demult, insa pandemia ii pune capac. UE spunea acum o vreme ca acel pasaport de vaccinare (evident, „verde” si el) este temporar, pana trece pandemia si ne imunizam. Iata ca nu va fi asa.

 8. Uni dintre voi sunteți pe viata vaccinați cu prostie

 9. Cum se explica faptul ca doar in UE va exista acest pasaport de vaccinare? SUA au respins acest lucru invocand protectia datelor si drepturile omului.

  • Sua a repsins asta din cauza de la gunurile aflate in proprietatea cetatenilor. In mUE sunt 450 milioane de subiecti.