G4Media.ro

Marea Britanie are “ore, nu săptămâni” pentru a evacua oamenii din Afganistan,…

sursa foto: Twitter/ Department of Defence

Marea Britanie are “ore, nu săptămâni” pentru a evacua oamenii din Afganistan, susține ministrul Apărării/ SUA vrea să evacueze oameni și după 31 august, talibanii refuză prelungirea termenului

Ministrul Apărării, Ben Wallace, a declarat că trupele britanice vor părăsi aeroportul Kabul odată cu retragerea Statelor Unite, ceea ce urmează să se întâmple pe 31 august.

La o reuniune de urgență a liderilor mondiali ai G7, marți, prim-ministrul Boris Johnson îi va cere președintelui SUA Joe Biden prelungirea acestui termen pentru a permite efectuarea mai multor zboruri, însă un purtător de cuvânt al talibanilor a spus că nu acceptă prelungirea termenului.

Mii de persoane așteaptă să se îmbarce în avioane pe aeroportul internațional din Kabul, la puțin peste o săptămână după ce talibanii au preluat controlul capitalei.

Ministrul adjunct al Apărării, James Heappey, a declarat la BBC că 6.631 de persoane au fost evacuate în Marea Britanie în ultima săptămână și că nouă zboruri sunt planificate pentru următoarea perioadă de 24 de ore.

Ministrul Wallace a declarat că a vorbit cu omologul său american, secretarul apărării Lloyd Austin, și că retragerea americană “va înlătura cadrul” operațiunilor de evacuare.

Nu cred că există vreo probabilitate de a rămâne în continuare după Statele Unite„, a spus Wallace. „Ne-au rămas ore acum, nu de săptămâni. Trebuie să ne asigurăm că exploatăm fiecare minut pentru a evacua oamenii„.

Ca răspuns la remarcile talibanilor, biroul prim ministrului Boris Johnson a declarat că Marea Britanie își va continua procesul de evacuare “atât timp cât situația de securitate o va permite” și că 31 august este luat în calcul ca termen limită de retragere.

Ministrul adjunct Heappey a spus că în Afganistan au rămas aproximativ 1.800 de “persoane eligibile” sau deținători de pașapoarte din Marea Britanie – precum și 2.275 de afgani care pot fi relocați ca foști lucrători pentru guvernul britanic și o listă suplimentară de oameni din “societatea civilă afgană mai largă pe care am dori să-i evacuăm dacă putem ”.

Heappey a mai declarat la BBC că la aeroport se fac controale la aeroport, necesare pentru securitatea Marii Britanii și a spus că există “oameni în acest moment la Kabul care încearcă să ajungă pe zborurile britanice pe care le-am identificat în verificările noastre ca fiind pe lista fără zboruri din Marea Britanie. Există oameni care încearcă să profite de acest proces pentru a intra în Marea Britanie pentru a ne face rău„, a spus el.

În culise, Marea Britanie a împins SUA pentru o extindere a transportului aerian Kabul, dar speranțele sunt slabe”, scrie corespondentul de apărare al BBC, Jonathan Beale.

Unii au întrebat de ce Marea Britanie și aliații nu ar putea sta mai mult fără SUA? Dar SUA oferă cea mai mare parte a trupelor pentru a menține aeroportul în siguranță. De asemenea, gestionează în mod esențial aeroportul – inclusiv controlul traficului aerian.”

SUA oferă, de asemenea, informații și supraveghere pentru operațiune. Înlocuirea acestor elemente ar necesita timp și resurse semnificative. Fără puterea militară americană, ar exista și un risc sporit pentru cei rămași. A rămâne în Afganistan fără SUA nu a fost niciodată o opțiune pentru britanici. Nici măcar pe aeroportul din Kabul.” mai scrie Jonathan Beale.

Context

Preşedintele SUA Joe Biden a declarat, în 19 august, că este gata să menţină forţele americane la Kabul şi după 31 august, dacă toţi cetăţenii americani care se află încă în ţară nu sunt evacuaţi până atunci: „Vom stabili în acel moment cine este încă acolo”, a spus preşedintele SUA. „Dacă mai sunt încă cetăţeni americani, vom rămâne să-i scoatem”, a adăugat el, fără a preciza intenţiile americane cu privire la afganii care nu vor reuşi să ajungă la aeroportul din Kabul până la această dată.

Câteva zile mai târziu, talibanii au avertizat Occidentul că nu vor prelungi termenul limită din 31 august pentru actuala misiune de evacuare. Suhail Shaheen a precizat că 31 august a fost o linie roșie.

Tot atunci, purtătorul de cuvânt al talibanilor a mai spus că președintele american Joe Biden a specificat că trupele vor părăsi Afganistanul până la acea dată, iar extinderea termenului înseamnă extinderea ocupației țării. Shaheen a avertizat asupra consecințelor, în cazul în care termenul de evacuare s-ar prelungi.

În cea mai recentă declarație, din 23 august, Joe Biden a declarat că speră ca operaţiunile de evacuare la Kabul să poată fi finalizate înainte de 31 august: „Sperăm că nu trebuie să prelungim”, a spus preşedintele american, lăsând uşa deschisă pentru o prelungire. ”Cred că vor fi discuţii”, a afirmat el. ”Vom vedea ce putem face”, a răspuns el la o întrebare a unui jurnalist care l-a întrebat ce ar face dacă ţările aliate ar cere Statelor Unite să rămână în Afganistan mai mult timp.

Totodată, luni, o reprezentantă de rang înalt a Departamentului de Stat a declarat că ”angajamentul Statelor Unite faţă de afganii aflaţi în pericol va continua şi dincolo de 31 august”, adăugând că promisiunea unei plecări sigure nu are ”o dată de expirare”, transmite Reuters.

Pe de altă parte, șeful diplomaţiei europene Josep Borrell a calificat sâmbătă ”imposibilă” evacuarea tuturor colaboratorilor afgani ai puterilor occidentale înainte de 31 august.

Aproximativ 28.000 de persoane au fost evacuate din 14 august: ”Lucrăm din greu şi cât mai repede posibil pentru a evacua oamenii”, a mai spus Biden luni, dând asigurări că aceste evacuări ar fi fost ”dificile şi dureroase” chiar dacă ar fi fost începute ”acum o lună”.

La o săptămână după ce talibanii au preluat puterea, mii de oameni încă încercau să fugă din ţară duminică, iar haosul domnea în continuare pe aeroportul din Kabul.

 

sursa foto: Twitter/ Department of Defence

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ma bucur sa aud ca tari ca Germania, SUA, Marea Britanie primesc refugiati. Ma intristeaza faptul ca tari precum Grecia si Polonia ridica ziduri. Romania se hotaraste foarte greu.