G4Media.ro

Legile inițiate de senatorul ALDE Daniel Zamfir referitoare la sistemul bancar au…

Legile inițiate de senatorul ALDE Daniel Zamfir referitoare la sistemul bancar au fost declarate neconstituționale / Una dintre legi viza plafonarea dobânzilor la credite

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea PNL şi USR cu privire la proiectele de legi referitoare la contractele de credit, operaţiunile de leasing şi relaţiile financiare în domeniul bancar, stabilind că acestea sunt neconstituţionale, informează CCR, potrivit Agerpres.

Cele trei legi sesizate la CCR de PNL şi USR sunt Legea pentru completarea OG 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, precum şi pentru completarea articolul 120 din OUG 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului şi Legea pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Semnatarii susţineau în sesizare că cele trei legi sunt „în mod vădit neconstituţionale, în ansamblul lor, întrucât au fost adoptate prin încălcarea procedurii legislative, respectiv fără consultarea obligatorie a Consiliului Economic şi Social şi obţinerea avizului acestui for”.

Potrivit sesizării, la adoptarea acestor legi au fost încălcate rigori elementare de reglementare în privinţa justificării normelor propuse spre adoptare ori corelarea acestora cu reglementări aflate deja în legislaţia în vigoare, în mod deosebit cu cele aflate în contradicţie.

Între argumentele de neconstituţionalitate se numără plafonarea dobânzilor pentru credite ipotecare sau imobiliare, fără a se putea distinge la ce bază se raportează aceasta.

„Totodată, reglementarea propusă înfrânge principiile constituţionale referitoare la libertatea economică, libertatea contractuală, libera concurenţă, dreptul la proprietate privată şi economia liberă de piaţă. În mod efectiv este încălcată Directiva UE 1993/13 în materia protecţiei consumatorilor, care sancţionează clauzele abuzive în contractele dintre consumatori şi profesionişti. De asemenea, soluţiile juridice promovate sunt de natură a genera situaţii absurde în care chiar consumatorii creditelor riscă să fie prejudiciaţi în urma mecanismului financiar introdus prin modificările legislative, respectiv de a fi puşi în situaţia de a rambursa integral valoarea creditului înainte de scadenţă”, se susţine în sesizare.

PNL şi USR mai afirmau că în cazul contractelor de leasing este afectat dreptul de proprietate al persoanei care deţine bunul dat în folosinţă unei alte persoane, întrucât este eliminat caracterul executoriu al contractului încheiat şi, implicit, posibilitatea recuperării bunului asupra căruia deţine dreptul de proprietate.

„În plus, este instituit un regim discriminatoriu, împotriva reglementărilor constituţionale, în cadrul aceleiaşi categorii de persoane fizice/juridice care sunt titulari ai unor creanţe. Astfel, este restrâns fără nicio raţiune dreptul de a recupera creanţa dobândită prin cesiune de la o instituţie de credit cedentă, fiind impus un regim juridic al proprietăţii asupra creanţei diferit de la un titular la altul, în funcţie de modul de dobândire a respectivei creanţe”, mai arată PNL.

Foto: Senatorul ALDE Daniel Zamfir (stânga) alături de avocatul Gheorghe Piperea. Sursa: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. A’ma,să îl iei în seamă ca partener de dialog al domnului guvernator Mugur Isărescu pe acest neică-nimeni,„injiner ”constructor la bază(nu că nu ar fi ingineria ceva demn de stimă,soră-mea este inginer textilist-mai bun și mai inteligent decât Grapini),soț de slugă varanistă…

  2. Sunt foarte curios ce va mai zice acum dobitocul de Zamfir. Din punctul meu de vedere, mai bine ar lasa politica, mai ales cea legata de legislatia si activitatea bancara si s-ar reprofila ca jurnalist pupincurist langa nevasta-sa la Latrina3.

  3. pe zamfir asta il doare-n basca de alegatori. pe el il doare doar de fracso. care de dator la banci. vrea sa se razbune. ca in tara lui tiriac, politician fiind, ai vreo problema cu banii ?

  4. Să fiți de ocară cei care susțineți recuperatorii care percep dobânzi si comisioane de cel puțin 800%

  5. Dobinda înseamnă corupție și e timpul sa dispara. Dobinda împarte oamenii în bogați și săracii.. Bancherii oricum vor dispărea pentru că oamenii sunt înlocuiți de mașini și utilaje și robotii și computere calculatoare și digitalizare și nu o sa mai aibe cui să vinda mizeria lor de sistem care le dădea privilegi…. Oamenii nu mai vor dictatura financiară a lor și regulile lor sunt depășite…. Cine poate înțelege…….

    • Dobanda reprezinta pretul banilor. Cine nu are bani si are nevoie de ei – plateste. Nu inteleg ce vrei sa spui prin faptul ca dobanda e coruptie…. poate reformulezi.
      Iar bancile nu au cum sa dispara. Ele muta bogatia si ajusteaza nivelul de trai. Daca nu ai bani si vrei sa locuiesti in conditii decente ai 2 variante: te imprumuti la banca si platesti pretul banilor intr-o anumita perioada de timp sau economisesti. Daca economisesti iesi mai ieftin. Dar iti cumperi un apartament pe la 65 de ani. Merita ?

      Si nu, nu o sa dispara toti bancherii. Tehnologia poate inlocui partea operationala si activitatea de retail (o sa ne luam credite direct prin aplicatia de pe telefonul mobil). Dar cei care iau hotararile strategice nu au cum sa dispara.
      Doar intr-o societate idilica, unde toti oamenii sunt egali. Noi am trait pana in 1989 intr-o asemenea societate – eu unul nu mai vreau ! 🙁

  6. Normal !!! Cum sa vrea PNL si USR Sa tina cu poporul ??? Ei tin cu bancile si ticalosii Camatarii de la IFN uri IMPOTRIVA POPULATIEI !!!!! Huuu