G4Media.ro

Judecătoria nu a validat mandatul primarului municipiului Sibiu, Astrid Fodor. Decizia poate…

Judecătoria nu a validat mandatul primarului municipiului Sibiu, Astrid Fodor. Decizia poate fi contestată

Judecătoria Sibiu a respins vineri, validarea primarului reales al municipiului Sibiu, Astrid Fodor, informează un comunicat de presă al instanţei, preluat de Agerpres.

„Se aduce la cunoştinţă publică faptul că, prin încheierea pronunţată la Judecătoria Sibiu în camera de consiliu, la data de 16.10.2020, în dosarul nr. 9486/306/2020, a fost respinsă cererea formulată de Biroul Electoral al Circumscripţiei Municipale Sibiu – nr.1, pentru validarea mandatului de primar al municipiului Sibiu, atribuit doamnei Astrid Cora Fodor, în urma alegerilor locale desfăşurate la data de 27 septembrie 2020”, se arată în comunicatul Judecătoriei Sibiu.

Potrivit sursei citate, „a fost respinsă ca neîntemeiată cererea de intervenţie formulată de doamna Astrid Cora Fodor”.

Împotriva hotărârii se poate face apel în termen de două zile, potrivit Judecătoriei Sibiu.

Astrid Fodor a candidat, pe 27 septembrie, pentru funcţia de primar al municipiului Sibiu, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, câştigând alegerile cu un procent de 43,05%, fiind urmată de candidatul liberal, Adrian Bibu, care a obţinut 31,13% din voturi, potrivit rezultatelor finale ale Biroului Electoral Judeţean.

Agenţia Naţională de Integritate anunţa, recent, că a comunicat către entităţile care validează mandatele aleşilor locali date şi informaţii referitoare la candidaţii la alegerile locale care se află sub interdicţia de 3 ani de a ocupa o funcţie eligibilă, în conformitate cu art. 25 din Legea nr. 176/2010.

Pe această listă se află şi primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor.

Potrivit ANI, Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27 septembrie 2012 – 3 iulie 2014, întrucât a deţinut simultan funcţia de viceprimar al municipiului Sibiu şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal” Sibiu.

De asemenea, spunea ANI, Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate şi ca urmare a deţinerii calităţii de membru în Consiliul de Administraţie al Grădiniţei de copii cu program prelungit nr. 37 Sibiu, în perioada 27 septembrie 2012 – 3 iulie 2014, încălcând astfel dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Conform dispoziţiilor legale, validarea mandatelor se face, după caz, de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri sau de către tribunalul în a cărui circumscripţie se află unitatea administrativ-teritorială respectivă.

Astfel, art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 stipulează faptul că „Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.

În ceea ce priveşte articolul de lege menţionat, prin Decizia nr. 418/2014, Curtea Constituţională a României a constatat că prevederile art. 25 alin. (2), teza a doua, sunt constituţionale în măsura în care sintagma „aceeaşi funcţie” se referă la toate funcţiile eligibile prevăzute de art. 1 din aceeaşi lege.

Citește integral: Agenția Națională de Integritate a transmis judecătoriilor și tribunalelor o listă cu peste o sută de candidați la alegerile locale găsiți definitiv în incompatibilitate sau în conflict de interese. Dacă au fost realeși, mandatele lor trebuie invalitate

Sursa foto: Primăria Sibiu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Of ca un titirez ma faceti

    Deci decizia voastra

    Este ?

  2. Romania tara CCR, super plina de smecherii juridice ca sa prosteasca cetatenii si sa distruga viitorul!!!

  3. La Hunedoara de ce l-au validat pe Laurentiu Nistor?!!! Si el a fost declarat incompatibil, si-a angajat fiica si ginerele la cabinetul parlamentar si i-a platit „doar”cu 800000 lei!
    De unde dubla masura? Justitia din Romania…..

  4. Klaus nu a fost niciodata in confict de interese, doar cand a fost si Primar si presedinte al fdgr, iar el a dat in judecata primaria si a restituit averea nazista confiscata de stat fdgr!!!!Atunci ani nu functiona!

    • Seb ai luat-o razna ! Sașii din Sibiu nu au treabă cu naziștii ! Iohannis a fost primar și președintele unei formațiuni politice ! Este legal , Tovarășe ! Am mai auzit pe alții care spun că tatăl lui Iohannis a fost SS-ist ! D-l Iohannis are doar 61 de ani ! Trebuia să aibă cel puțin 90 de ani ! Nu cunoașteți nici un pic de istorie !

  5. Deci nu doar PSD e cu penali si incompatibili ci chiar gasca proprie a lui Klaus…sa te auzim neamtule ce zici la asta….

    • Purcei sunt in toate partidele, doar si Klaus a avut aceeasi problema fiind primar si membru in consiliul de administratie la Apa Canal Sibiu. Nesatui. Klaus a aratat ca nu a luat bani, de parca votul in consiliu nu este mai periculos.

  6. repede doamna , ce mai asteptati
    postati un film cum va abuzati copiii si va valideaza

  7. Marea meteahna a politicienilor, trebuie sa fie in multe comitete si comitii… Nu conteaza ca voteaza cu o mana si iau cu cealalta.
    Viceprimarul dispune de fondurile care se duc la muzeu sau la gradinite. Adica el centreaza si el da cu capul…

  8. Wonder woman : 3 posturi simultan. Așa se fac banii. Aș încerca să mă angajez și eu la trei firme în același timp, oare-i conving? :))

    Acum serios… De ce li s-a permis acestor oameni în stare de incompatibilitate să candideze la alegeri? Ca să se risipească banii cu alte alegeri acum?

  9. Pe langa celelalte conflicte de interese,astea sunt,nici macar maizilicuri,sunt nimicuri.
    Mai nou avem conflicte la vedere,promovate de cei mai „mari specialisti”:contestarea si judecarea legii impozitarii pensiilor speciale.Judecatorii Inaltei Curti impreuna cu jurista care exercita,vremelnic, functia de Avocat al Poporului se folosesc de atributele constitutionale ale celor doua institutii in intres propriu,in primul rand,pentru a contesta legea care-i afecteaza la buzunar.Si judecatorii CCR despre care nici nu trebuie sa mai vorbim,ei de mult trebuiau sa gaseasca o modalitate de a se abtine de la judecarea acestei legi.Cei care indeplinesc o functie publica pe baza de mandat nu trebuie sa aibe acelasi regim de stimulente cu cei care indeplnesc functii publice pe baza de contract de munca.De ce?Simplu!Pentru ca cei cu mandat nu se subordoneaza administrativ nimanui,ei fiind reprezentantii,directi sau indirecti ai electoratului,care impreuna cu acestia formeaza tara.Or,tara nu se stimuleza cu pensii speciale,ci doar cei care muncesc pe baza de contract de munca,pentru ca ceilalti nu sunt obligati sa munceasca,o fac pentru ca vor ei.Ideal ar fi din onoare,dar de unde asa ceva la noi,pe vremurile astea atat de lacome.Asta nu inseamna ca acestia trebuie lipsiti de privilegii,ele insa trebuie sa fie de alta natura,rezonabile si sa nu se amestece cu ale salariatilor.
    Iata de ce onor judecatorii C.C.trebuia sa se abtina de a beneficia de pe urma acestor legi complet neconstitutionale,ca doar sunt specialisti cu o inalta competenta profesionala.Apropo,nu cred ca exista inalta competenta profesionala fara onoare,fara o minima virtute,nici macar la santieristi.Ati vazut uneori ce minunatii fac.

  10. Seb ai luat-o razna ! Sașii din Sibiu nu au treabă cu naziștii ! Iohannis a fost primar și președintele unei formațiuni politice ! Este legal , Tovarășe ! Am mai auzit pe alții care spun că tatăl lui Iohannis a fost SS-ist ! D-l Iohannis are doar 61 de ani ! Trebuia să aibă cel puțin 90 de ani ! Nu cunoașteți nici un pic de istorie !