G4Media.ro

INTERVIU Dacian Cioloș: PLUS se va afilia unui grup de centru-dreapta. Sunt…

INTERVIU Dacian Cioloș: PLUS se va afilia unui grup de centru-dreapta. Sunt discuții pentru crearea unui grup politic din partide noi și din PPE sau ALDE/ Ce spune despre fondurile europene și statul de drept

PLUS nu a luat încă o decizie în privința grupului politic din Parlamentul European căruia i se va alătura, dar este parte a discuțiilor privind formarea unei noi familii politice, de orientare centru-dreapta, afirmă președintele PLUS, Dacian Cioloș, într-un interviu acordat G4Media.ro

Potrivit acestuia, grupul va fi compus din partide noi, dar și formațiuni care se vor desprinde eventual din PPE, ALDE și nu numai.

Viitorul Parlament European va juca un rol-cheie în schimbarea regulilor privitoare la acordarea de fonduri UE statelor membre, discutând-se deja condiționarea accesului de respectarea statului de drept și combaterea eficientă a corupției și fraudelor.

În acest context, consideră Dacian Cioloș, respectarea statului de drept și buna funcționare a justiției sunt valori europene la care România a aderat deja și fără de care nu putem vorbi despre democrație. Dar, adaugă liderul PLUS, este esențial ca orice potențială suspendare de fonduri europene să nu afecteze beneficiarii finali, adică cetățenii și firmele.

 • G4 Media propune candidaților la alegerile europarlamentare o dezbatere pe marile teme europene în contextul alegerilor pentru PE din 26 mai. Brexit, relația României cu SUA și UE, dar și măsurile pe care le-ar putea lua Comisia Europeană pentru protejarea statului de drept vor fi abordate într-o serie de interviuri cu candidații care conduc listele principalelor partide înscrise în cursa pentru Parlamentul European.

Rep: Cărui grup politic european are în vedere PLUS să i se alăture? Există în prezent negocieri cu un asemenea grup sau grupuri, în vederea afilierii în cadrul Parlamentului European?

Dacian Cioloș: PLUS se va alătura în Parlamentul European unui grup politic de Centru-Dreapta. În momentul de față, există discuții legate de constituirea unui nou grup politic format din câteva partide nou apărute în state membre ale UE, dar și partide care acum fac parte din grupul liberal european sau cel popular sau alte grupuri politice. Suntem parte a acestor discuții, însă nu a fost luată, deocamdată, o decizie.

Rep: Care este punctul de vedere al PLUS în privința condiționării acordării fondurilor europene de respectarea valorilor statului de drept, combaterea fraudelor și a corupției?

DC: Respectarea statului de drept și buna funcționare a justiției sunt valori europene la care România a aderat deja și fără de care nu putem vorbi despre democrație.

Aplicarea practică a acestor valori, precum și combaterea corupției și a fraudelor sunt esențiale și pentru dezvoltarea unei economii sănătoase, și pentru investiții eficiente în interesul cetățenilor.

În consecință, din această perspectivă, condiționarea fondurilor europene de respectarea și aplicarea acestor principii în fiecare stat membru al UE este firească și justificată.

Însă este esențial ca orice potențială suspendare de fonduri europene care ar putea surveni ca ultim resort în urma condiționării să nu afecteze beneficiarii finali, adică cetățenii și firmele.

Rep: Cum trebuie să se poziționeze România în relația cu cei doi parteneri strategici ai săi, SUA și Uniunea Europeană, având în vedere divergențele vizibile dintre cele două blocuri, pe plan comercial?

Este greșit să vorbim despre UE ca fiind un „partener” al României, întrucât România este chiar membră a UE. Nu există, așadar, o relație bilaterală între România și UE, pentru că România este parte a acestei uniuni.

În consecință, poziția UE coincide cu poziția României, dar și invers.

România, ca stat, are o relație privilegiată și strategică cu SUA și are, prin urmare, tot interesul ca și UE să mențină o relație de parteneriat strâns, de înțelegere și de colaborare directă cu SUA.

România nu trebuie să fie în situația de a alege între UE și SUA, ci să militeze în cadrul UE pentru ca aceasta să găsească soluții de menținere și întărire a parteneriatului cu SUA.

Rep: Cum va trebui să arate relația României cu Marea Britanie, în contextul Brexit, deopotrivă în timpul negocierilor duse de UE cu Marea Britanie, dar și după ieșirea efectivă a Regatului Unit din Uniunea Europeană?

DC: România are interesul să păstreze o relație bună cu Marea Britanie atât datorită interesului economic, dar mai ales pentru numeroasa comunitate de români care trăiesc, muncesc sau studiază acolo.

România a susținut acest lucru pe lângă echipa de negociatori UE pentru Brexit încă din anul 2016, când au fost lansate aceste negocieri, și trebuie să se asigure că interesele României sunt bine reprezentate și susținute în aceste negocieri până la capăt.

După finalizarea procesului de ieșire a Marii Britanii din UE, România are interesul ca UE să mențină o relație de colaborare strânsă cu UK în care interesele cetățenilor români și ale companiilor românești să fie bine reprezentate.

Totodată, România este interesată ca UE să întrețină relații de colaborare strânsă cu Marea Britanie și în domeniul apărării și al securității în regiune.

 • NOTA: G4Media a trimis întrebări tuturor partidelor relevante de pe scena politică: PSD, PNL, ALDE, USR, PLUS, UDMR, PMP, Pro România. Materialele vor fi publicate în ordinea primirii răspunsurilor de la candidați.

Sursa foto: Facebook

Citiți și: 

INTERVIU Rareș Bogdan: PNL susține condiționarea acordării banilor europeni de respectarea valorilor statului de drept

INTERVIU Iuliu Winkler, UDMR: Accept condiționarea accesului la fonduri UE de respectarea statului de drept, dar cu două condiții/ Nu negociem cu grupul suveraniștilor. FIDESZ și PPE au nevoie unul de altul

INTERVIU Norica Nicolai: Nu am fost, nu suntem și nu vom fi de acord cu condiționarea fondurilor UE de statul de drept/ Deocamdată ALDE nu se gândește la alt grup politic european

INTERVIU Corina Crețu: Pro România sprijină condiționarea acordării fondurilor UE de o justiție independentă/ Am purtat negocieri cu două grupuri din Parlamentul European

INTERVIU Cristian Ghinea: Susținem un MCV european pentru toate statele membre. Presiunea politică funcționează mai bine decât nuielușe precum art. 7 sau fondurile UE/ Noul val pro-european este reprezentat de En Marche! și USR-PLUS

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Ideile principale expuse de D. Ciolos pentru activitatea Aliantei 2020 in noul Parlament european dau speranta pentru normalizarea situatiei din Romania. Problema e daca nu va fi prea tarziu -N. Nicolai este categorica, statul de drept nu este o optiune pentru actuala clica ce guverneaza Romania !

  • Eu am aceeaşi întrebare de acum 3 ani.

   Cum convingem românii să meargă la vot? Că dacă merg 90% la vot, problemele ţării vor fi rezolvate.

 2. Cum se va întâmpla ca,, o eventuala suspendare a fondurilor europene să nu afecteze beneficiarii finali adică cetățenii și firmele”.Am mai spus și despre USR lor le-a montat SRI în cap un girofar și sunt liru liru.Alături de dulapul săsesc ăștia nu au în cap decât statul de drepți și penalii .Dacă îl achită pe Dragnea sunt terminați , muncă lor de aproape 4 ani s-a dus altceva nu au făcut .Dacă o iau în freză și cu referendumul la alegerile parlamentare au soarta PNȚCD.

 3. Dragnea la pușcărie, Vâlcov la pușcărie, corupții la fel, postacii plătiți – la muncă cinstită=statul de drept respectat, România condusă de oameni bine pregătiți și onesti! Viva USR – PLUS!

  • Grup din partide desprinse din PPE ,ALDE? Pai astia sunt extremistii ,cei care nu mai sunt acceptati de grupurile de partide europene!!!Ciolos,tot nesabuit ai ramas,nene..una spune Barna,alta spui dta,ce mai alianta!!Prefer sa merg pe mana unor partide traditionale democratice,ca PNL,decat pe mana unor incepatori condusi de un nehotarat ca dta!

  • La puscarie cu securistii si comunistii tip: orban, base, l stanciu, macovei, luluta, zegren, buldogul de la pd acum deghizat in liberal, vulpea lui ciolanis, ciolanis etc etc
   Jos forever mafia usr, pnl & +plus cele trei gasti care-l slujesc pe Soros.

 4. E tare PLUS-ul asta! Are atatea planuri de mare anvergura!

  • Da, e o mare adunare de securisti reformati ori deghizati, capatuiti din banii lui Soros pusi sa dezbine pe romanii de buna credinta, sa ne injoseasca fata de vest vanzandu-ne pe nimic si sperand sa adopte legi prin care sa instaureze o dictatura capitalista.

 5. Si eu vreau ca toti romanii sa vina sa voteze NORMALIATEA nu abominatiile comunisto-securuscoide.

 6. Exact cum va spuneam anterior, acest partid (+plus) infiintat de nepotul Vulpii securiste (cf cod), plin de politruci, este un partid tip remorca (VIRUS), plin de spioni securisti reformati si deghizati in capitalisti democrati. Au discursuri populiste si le canta in struna burghezilor din vest si celor autohtoni. N-au mila de cei nevoiasi ! Treziti-va romani si luati seama la ceea ce au facut partidele de dreapta de-a lungul istoriei (nefalsificate) in Romania si in lume !

 7. De ce nu publicati Jos mafia Pnl, dovedind obiectivitate si neblocand conturile… ori aplicati dubla masura precum unele institutii corupte aservite partidelor de dreapta care se inchina vestului satanist ?

  • Latrinistule,ai gresit site-ul ,nu te mai obosi degeaba!!Cu lozinci d-astea suntem obisnuiti de 30 ani,nimeni nu va mai crede,nu mai suntem in 90 cand kgbistul ilici -criminalul platea indivizi ca tine sa spele creierele muncitotilor de la IMGB si ale minerilor!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.