G4Media.ro

INTERVIU Cristian Ghinea: Susținem un MCV european pentru toate statele membre. Presiunea…

cristian ghinea usr sursa foro facebook

INTERVIU Cristian Ghinea: Susținem un MCV european pentru toate statele membre. Presiunea politică funcționează mai bine decât nuielușe precum art. 7 sau fondurile UE/ Noul val pro-european este reprezentat de En Marche! și USR-PLUS

Nici legarea fondurilor europene și nici suspendarea dreptului de vot al României în Constiliul UE nu sunt instrumente suficient de puternice ca să poată impresiona lideri politici precum Liviu Dragnea, consideră deputatul USR Cristian Ghinea, într-un interviu acordat G4Media.ro. În aceste condiții, subliniază Ghinea, propunerea USR este introducerea unui mecanism suplimentar care să țină cont de dinamica actuală a Uniunii Europene.

O dinamică în care, explică Cristian Ghinea, vizibil nu este doar curentul populist, ci și un „nou val pro-european autentic”. Potrivit lui Ghinea, acest val este reprezentat în Europa de două forțe – En Marche! în vest și USR în est, căruia i se adaugă și PLUS.

Ghinea se află pe locul doi al listei comune de candidați la europarlamentare a Alianței 2020 USR-PLUS, în spatele lui Dacian Cioloș.

 • G4 Media propune candidaților la alegerile europarlamentare o dezbatere pe marile teme europene în contextul alegerilor pentru PE din 26 mai. Brexit, relația României cu SUA și UE, dar și măsurile pe care le-ar putea lua Comisia Europeană pentru protejarea statului de drept vor fi abordate într-o serie de interviuri cu candidații care conduc listele principalelor partide înscrise în cursa pentru Parlamentul European.

Rep: Cărui grup politic din Parlamentul European are în vedere USR să i se alăture? Există în prezent negocieri în vederea afilierii? 

Cristian Ghinea: Aceste alegeri vor redefini grupurile politice din Parlamentul European. Tocmai de aceea aceste alegeri europarlamentare sunt mai importante decât cele de până acum.

Nu mai este vorba de stânga, dreapta, este vorba de o nouă împărțire: cei care vor să întărească Uniunea Europeană și cei care vor să păstreze din UE doar banii, iar în rest să fie mici dictatori și autocrați.

Uitați ce se întâmplă cu PSD și ALDE al lui Tăriceanu în ultimele zile – grupurile lor europene i-au băgat în carantină.

Uitați cum Salvini din Italia se bate pe umăr cu FIDESZ-ul lui Orban, recent suspendat și el de PPE.

Aici văd eu nucleul celor care vor o Uniune Europeană golită de reguli și valori – Dragnea, Tăriceanu, Orban, Salvini, probabil și PiS din Polonia, care tot încearcă să treacă de la grupul conservatorilor la PPE, dar sunt ținuți la ușă.

Acestora trebuie să li se opună cineva, va fi nevoie de o forță pro-europeană care să apere Uniunea. Aici este locul Alianței 2020 USR PLUS. În grupul pro-europenilor.

Gândiți-vă că acest nou val pro-european autentic este reprezentat în Europa de două forțe importante – En Marche! în vest și USR în est, iar acum îi avem alături și pe colegii noștri de la PLUS.

Rep: Care este punctul de vedere al USR în privința condiționării acordării fondurilor europene de respectarea valorilor statului de drept, combaterea fraudelor și a corupției?

CG: Ideea mecanismului s-a născut tocmai pe fondul apariției curentului populist eurosceptic. UE avea până acum soluția activării articolului 7, și nu degeaba i se spunea <soluția nucleară> pentru că nu prea se folosea, iar oricum efectele pot fi perverse.

De exemplu, suspendarea votului în Consiliu nu cred că îl impresionează prea tare pe Dragnea, el vrea să scape de pușcărie, pe persoană fizică.

Pe de altă parte, când vine vorba de lideri precum Dragnea, nici legarea fondurilor europene de respectarea statului de drept nu este un băț care să-i sperie. Dragnea va zice “bine, ne taie banii europeni, oricum nu prea-i foloseam noi”.

Noi susținem un mecanism suplimentar, un MCV european pentru toate statele membre. Pentru că presiunea politică funcționează mai bine decât nuielușe precum articolul 7 sau fondurile europene.

Să nu uităm, Comisia Europeană este a treia instituție în topul încrederii românilor, după armată și biserică. Atunci când Comisia Europeană spune ceva, pe cei de la PSD și ALDE îi doare.

O presiune politică constantă venită de la Bruxelles funcționează, chiar și cu o alianță ca PSD-ALDE.

Rep: Cum trebuie să se poziționeze România în relația cu cei doi parteneri strategici ai săi, SUA și Uniunea Europeană, având în vedere divergențele vizibile dintre cele două blocuri, pe plan comercial?

CG: Susținem o politică externă a UE activă, coerentă și conectată la interesele de securitate și economice ale României.

Statele membre UE, individual, nu au forța de a negocia cu marii actori globali. Statele Unite rămân principalii parteneri ai UE.

Susținem promovarea unei comunități strategice la nivel european și transatlantic care împărtășește aceeași înțelegere a amenințărilor de securitate – terorism, atacuri cibernetice, dezinformare, schimbări climatice, fluxuri migratorii.

Armata europeană este un proiect pe termen mediu și lung al Uniunii Europene pe care noi îl susținem. Un proiect care trebuie pus în coordonare cu angajamentele asumate în cadrul NATO.

Rep: Cum va trebui să arate relația României cu Marea Britanie, în contextul Brexit, deopotrivă în timpul negocierilor duse de UE cu Marea Britanie, dar și după ieșirea efectivă a Regatului Unit din Uniunea Europeană?

CG: Relația României cu Marea Britanie trebuie să urmeze linia relației Uniunii Europene cu Marea Britanie post-Brexit. Marea Britanie va fi încă membră a Uniunii Europene atunci când vor avea loc aceste alegeri europarlamentare, și atunci când va fi format noul Parlament European și Comisia.

Este o situație delicată și întortochiată, generată de niște politicieni care s-au jucat cu mize mai importante decât cele de partid. Marea Britanie nu pleacă din Europa. Iar Marea Britanie este un partener important al României.

Trebuie să ne asigurăm că drepturile cetățenilor noștri care locuiesc acum în Marea Britanie vor fi respectate, și România ca stat membru UE poate face asta mult mai eficient ca stat membru al UE. Românii sunt cetățeni ai UE.

 • NOTA: G4Media a trimis întrebări tuturor partidelor relevante de pe scena politică: PSD, PNL, ALDE, USR, PLUS, UDMR, PMP, Pro România. Materialele vor fi publicate în ordinea primirii răspunsurilor de la candidați.

Sursa foto: Facebook

Citiți și: 

INTERVIU Rareș Bogdan: PNL susține condiționarea acordării banilor europeni de respectarea valorilor statului de drept

INTERVIU Iuliu Winkler, UDMR: Accept condiționarea accesului la fonduri UE de respectarea statului de drept, dar cu două condiții/ Nu negociem cu grupul suveraniștilor. FIDESZ și PPE au nevoie unul de altul

INTERVIU Norica Nicolai: Nu am fost, nu suntem și nu vom fi de acord cu condiționarea fondurilor UE de statul de drept/ Deocamdată ALDE nu se gândește la alt grup politic european

INTERVIU Corina Crețu: Pro România sprijină condiționarea acordării fondurilor UE de o justiție independentă/ Am purtat negocieri cu două grupuri din Parlamentul European

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Forța USRPLUS/ Forța UE, constă in norma logică de apreciere, comună marii majorități a oamenilor!

 2. En marche aia nu e chestia aia a lui micron? Pfff… ce amărâți.

  • „chestia” aia numită „micron” e de fapt cerebelul unui postac al Mafiei PSD-ALDE deghizat în trumpeta „constituțională” și care își zice harley.

 3. forta USR!

 4. „Cum trebuie să se poziționeze România în relația cu cei doi parteneri strategici ai săi, SUA și Uniunea Europeană”
  GRESIT!!!
  Romania este parte a UE, nu partener.

 5. Sa lucram cu materialul clientului: „Aceste alegeri vor redefini grupurile politice din Parlamentul European. Tocmai de aceea aceste alegeri europarlamentare sunt mai importante decât cele de până acum. Nu mai este vorba de stânga, dreapta, este vorba de o nouă împărțire: cei care vor să întărească Uniunea Europeană și cei care vor să păstreze din UE doar banii, iar în rest să fie mici dictatori și autocrați.”

  Dl. Ghinea, din cate imi aduc eu aminte (si istoria este aici, sa ne verificam) a fost cel mai vocal sustinator al pozitionarii USR la slabanogul referendum cu familia. Nu se mai putea suporta dansul daca partidul din care facea parte (ajuns “partidul domniei sale” cativa pasi mai tarziu) nu se pozitiona oficial pe problema respectiva. Lucrare a dansului care a condus si la plecarea lui N.D. din partid concomitent cu eliberarea postului de conducere pentru … “cei care vor sa dea o doctrina partidului, sa-I dea o orientare clara, ba chiar sa dea prim-ministrul in 2020” (citat din memorie, din Dl. Ghinea)

  ,strong> Ce ideologie are, ce orientare clara are USR-ul, ne-a lamurit Dl. Ghinea: “nu mai e vorba de stanga si dreapta”. Atitudine intru nimic fundamentata in consideratiile (era sa zic convingerile) sale initiale! Vorba poetului, am mai multe pareri, contradictorii, si chiar toate ale mele…

  Nadajduind ca vom fi cu totii de acord, nu cu dl. Ghinea, pe care e mai bine sa-l lasam la micile lui indemanari, ci cu restul partidului, sa delcaram, datorita continuarii eforului pentru cautarea unor principii politice, ca simpatia noastra pentru USR ramine intacta.

  Dl. Ghinea, intarind UE prin contradictoria disolutie a opozitiei stanga-dreapta? Nu se poate o mai singeroasa infruntare a adevarului.

  • Morala din mesajul pe care îl transmite trolul mafiot sanitar este: cu „pozitionarea pe problema” și folosind „micile îndemânări” reușim prin „continuarea efortului pentru căutarea” să realizăm o ” lucrare” de „orientare clară” astfel „întărind UE prin contradictoria disoluție” . Iarr „simpatia” urmează a „rămâne intactă”.
   Doamnelor și domnilor, a fost postacul sanitar. Aplauze. Într-adevăr: „Nu se poate o mai singeroasa infruntare a adevarului.” -trolul sanitar versus faptul că e un postac trist și plicticos. Bine că ne-a lămurit cu ghinea, aveam o neliniște metafizică. Cât despre „considerațiile (era să zic convingerile) sale” nimica-nimicuta. Așa că rămânem la „vorba poetului” in cazul „părerilor” trolului.

  • Ti s-au amestecat cuvintele prin cap? Sau faci rebus? Hai succese nebanuite! 😆

 6. Mai intai MUE sa multumesca camasile verzi din Franta si apoi sa vada de extremistii din Italia, Germania, Olanda, Spania, Kosovo si Austria si apoi sa se orienteze in alta parte, au uitat prea repede de Koln. Sa-si vada mai intai barnele lor… !

 7. Da, si eu sustin un MCV european, il conduc de 11 ani… si ma gandesc sa-mi iau unul nou, Euro 6 utilizand tichetul rabla. Le-o recomand tuturor celor din opozitie, din USR, din PNL sau din +PLUS.

 8. Ghinea are ceva în cap dar lipsește cu desăvârșire .La cei din USR -PLUS le-a montat SRI -ul un girofar în cap și ei sunt liru liru .Dragi postaci ce credeți voi că s-ar întâmpa dacă ar trăi Caragiale aceste vremuri și ar vedea astfel de specimene care nu sunt nici de stânga nici de dreapta nici de centru sunt aerieni sau subpământeni .Aceste specimene vă cheamă să le dați votul acum depinde unde vreți să ajungeți în aer sau sub pământ ca să urmați noile maimuțe .

 9. E plină lumea de idioți !!user-iştisunt printre ei!