G4Media.ro

INTERVIU Norica Nicolai: Nu am fost, nu suntem și nu vom fi…

Norica Nicolai alde sursa foto Facebook

INTERVIU Norica Nicolai: Nu am fost, nu suntem și nu vom fi de acord cu condiționarea fondurilor UE de statul de drept/ Deocamdată ALDE nu se gândește la alt grup politic european

ALDE respinge noi reguli în privința accesării banilor europeni de tipul condiționalității de respectarea statului de drept, susține Norica Nicolai, într-un interviu acordat G4Media.ro. Candidatul ALDE la alegerile pentru Parlamentul European subliniază că în această privință reperele luate în discuție sunt mai degrabă abstracte decât concrete și încalcă Tratatul UE.

Cât privește viitorul ALDE în familia europeană din care face parte, Norica Nicolai arată că până acum e mai degrabă vorba de dorințele unora de a vedea exclusă din care face parte decât de măsuri concrete.

 • G4 Media propune candidaților la alegerile europarlamentare o dezbatere pe marile teme europene în contextul alegerilor pentru PE din 26 mai. Brexit, relația României cu SUA și UE, dar și măsurile pe care le-ar putea lua Comisia Europeană pentru protejarea statului de drept vor fi abordate într-o serie de interviuri cu candidații care conduc listele principalelor partide înscrise în cursa pentru Parlamentul European.

Rep: Ia ALDE  în calcul aderarea la Alianța Europeană a Popoarelor și Națiunilor dacă va fi exclus din grupul politic european din care face parte? Într-un asemenea context, are în vedere ALDE deschiderea de discuții și cu alte grupuri din Parlamentul European, în scopul afilierii?

Norica Nicolai: Mai în glumă, mai în serios, v-aș răspunde că nu este nevoie să ne gândim de pe acum la această chestiune, pentru că, la noi, asemenea decizii majore s-a demonstrat că se pot lua peste noapte, vezi trecerea la PPE a PD, partid care a basculat, efectiv, de la stânga la dreapta, ori a PNL.

Fără regrete, fără remușcări, fără discuții, fără analize, fără consultări, fără mesaje publice prealabile, doar în numele unor interese politicianiste mai mult sau mai puțin de moment.

La modul serios, nu se pune problema, deocamdată, a inițierii de discuții cu alte grupuri europene atât timp cât nu sunt întrunite două elemente majore, cruciale chiar.

Primul, presupusa noastră excludere din ALDE european, care tot este anunțată, mai ales în presa de la noi, dar rămâne în fapt doar în stadiul de whishful thinking al unora.

Al doilea – trebuie știut cum va arăta noul Parlament European, pentru că avem toate condițiile ca alegerile din luna mai să aducă o configurație foarte diferită a grupurilor în raport cu ceea ce a fost până acum, iar consecințele sunt greu de intuit cu precizie în acest moment.

Deci, pe scurt, trecerea la alt grup parlamentar nu e o problemă care să frământe ALDE în acest moment și nici în perioada care urmează.

Rep: Care este punctul de vedere al ALDE  în privința condiționării acordării fondurilor europene de respectarea valorilor statului de drept, combaterea fraudelor și a corupției?

NN: Răspunsul categoric este că noi, cei din ALDE, nu am fost, nu suntem și nu vom fi de acord cu această condiționare, în primul rând pentru că încalcă prevederile și spiritul Tratatului și, totodată, pentru că vorbim de repere mai degrabă abstracte decât concrete, deci foarte dificil de cuantificat.

Cine și cum are puterea să decidă că, brusc, nu mai există stat de drept ori nu se mai combate corupția într-un stat membru?

Și, aș întreba, de ce nu condiționăm aceste fonduri europene și de alte problematici, poate la fel de importante precum combaterea corupției: respectarea drepturilor omului ori ocrotirea mediului?

De ce să nu reacționeze vehement UE, spre exemplu, atunci când se defrișează sălbatic pădurile din România, ceea ce are consecințe devastatoare asupra calității aerului, implicit a vieții, nu doar de la noi?

În Constituția noastră chiar scrie că statul trebuie să asigure oricărei persoane un mediu sănătos și echilibrat ecologic.

Mi-e teamă că, de fapt, este vorba de fluturarea unor principii frumos sunătoare, dar care sunt menite să servească doar anumitor interese, prin împiedicarea accesului României la bani europeni care le-ar prinde bine altora, din câte îmi dau seama.

Rep: Cum trebuie să se poziționeze România în relația cu cei doi parteneri strategici ai săi, SUA și Uniunea Europeană, având în vedere divergențele vizibile dintre cele două blocuri, pe plan comercial?

NN: România nu cred că este în situația de a se poziționa în vreun fel, cel puțin în stadiul actual, vizavi de acest aspect, cel comercial, pentru că suntem parte a unei Uniuni în care nu ar trebui să se negocieze individual cu SUA.

Ceea ce va fi bun pentru UE, în ansamblu, ar trebui să fie bun și pentru noi, în plan comercial.

Deocamdată, văd că începe să creeze probleme în interiorul UE mai degrabă relația comercială cu China: sunt tot mai multe țări care se angajează în mari parteneriate economice cu chinezii, în pofida rezervelor de până acum la nivel unional.

Rep: Cum va trebui să arate relația României cu Marea Britanie, în contextul Brexit, deopotrivă în timpul negocierilor duse de UE cu Marea Britanie, dar și după ieșirea efectivă a Regatului Unit din Uniunea Europeană?

NN: Indiferent ce se va întâmpla, noi vom avea mereu o relație specială cu Marea Britanie.

Pe vremea dacilor am ajutat la clădirea zidului lui Hadrian, dacă e să zâmbim puțin, apoi, la anul, împlinim 140 de ani de relații diplomatice, din 2003 avem un parteneriat strategic consolidat, avem sute de mii de români care muncesc, mii de studenți care învață acolo, plus câteva mii de britanici care se găsesc în țara noastră.

Cum va fi relația UE cu Marea Britanie, asta este altă problemă, din păcate se pare că ne confruntăm cu o situație care, fiind o premieră, nu este prea bine reglementată și, în consecință, nu este clar nici încotro se îndreaptă, nici care va fi finalul.

Nu aș vrea să pară că evit un răspuns, dar nu pot să fac o predicție pentru România atâta timp cât nici pentru Uniune nu este clar ce se va întâmpla.

 • NOTA: G4Media a trimis întrebări tuturor partidelor relevante de pe scena politică: PSD, PNL, ALDE, USR, PLUS, UDMR, PMP, Pro România. Materialele vor fi publicate în ordinea primirii răspunsurilor de la candidați.
Sursa foto: Facebook

Citește și

INTERVIU Rareș Bogdan: PNL susține condiționarea acordării banilor europeni de respectarea valorilor statului de drept

INTERVIU Iuliu Winkler, UDMR: Accept condiționarea accesului la fonduri UE de respectarea statului de drept, dar cu două condiții/ Nu negociem cu grupul suveraniștilor. FIDESZ și PPE au nevoie unul de altul

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

 1. Dupa ce ca sunteti niste borfasi nenorociti, mai sunteti si foarte prosti. Dati inainte ca tomberonul istoriei va asteapta cu nerabdare!

  • Ce tampita este femeia asta. Incredibila abjectia bolsevicilor. Cum adica, sa dai bani ca sa ajuti un stat si acolo sa vina GIO Dragnea si sa-i fure nestingheriti, caci el poate legifera ca el nu este hot orice ar face. Adica banii mei sa-i fure GIO Dragnea, bani pe care eu ii dau pentru ajutorarea altora , in nevoie, si eu sa nu pot face nimic, sa asist cum isi face Dragnea palate in Fortalezza ????

 2. Deja sunteti la gunoi, numai ca nu va dati seama !

 3. a raspuns ea? sau si-a trimis nepoata?

 4. Bineînțeles că nu sunteți de acord, ciozvărto. Voi nu aveți nimic în comun cu statul de drept. Sunteți un partid format preponderent din penali corupți, de ce ați fi de acord ? Ăia să dea banii, voi să-i furați, nu-i așa ? Madam Clinci, nu ești proastă(degeaba).

 5. Zici numele ei și tragi apa

  • Astia sunt cei mai buni dintre romani, alesi de poPulime ?
   Cacat de populime atunci …

  • Problema e că sunt mai mult ne-aleși de majoritatea poporului; daca ceilalți 60% s-ar fi deranjat să aleagă, să voteze, probabil altul era rezultatul..
   E f adevărat sloganul „cine nu votează, nu contează” ; PSD se lăuda că 40 % dintre români îi susțin, când adevărul e că 40% dintre cei 40% care votează i-au susținut…)
   Daca nu te duci la vot, au ei grija să voteze în locul tău; daca cineva chiar nu vrea să aleagă un anumit partid, măcar să se duca să anuleze votul, altfel au grijă ei să semneze în locul tău și să ștampileze unde vor ( in multe cazuri s-au grăbit și au făcut asta chiar și înainte de a se închide secția de votare, omul s-a găsit deja semnat când s-a dus să o facă sau au găsit rude semnate care nici nu erau în localitate în acel moment)
   Fă, populimea e vinovată că nu merge la vot, că nu își îndeplinește datoria de cetățean!

 6. Traseista politica crede in ceva?
  E doar trompetă pentru partid!
  A realizat vreun proiect national /european ex procuroarea?
  Zero, zero.
  Sinecură de la partid pentru utilizarea trompete!

 7. Prostie cu diploma ridicata la rang de „virtute”

 8. Să ceri „minte” de la o vacă – nici măcar boii n-o fac!
  „… de ce nu condiționăm aceste fonduri europene și de alte problematici … precum … atunci când se defrișează sălbatic pădurile” behăi dînsa. Păi, fă Nicolai Norica, alianța PSD – Că.-C.-A. T ăriceanu [prin PNL (v. USL) apoi ALDE] conduce România 6/7 ani prin guvern și 7/7 ani prin parlament; pe cine-ar fi să puie UE „la colț” în cestiune?!
  „… noi, cei din ALDE, nu am fost, nu suntem și nu vom fi de acord cu condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea valorilor statului de drept …” – și asta, oameni buni, zice că la viața ei de om fost-a procuror, deci a vegheat cu ochii mari și urechile deschise (precum vaca) respectarea legii!

 9. Cât tupeu la vaca asta, câtă obraznicie, câtă ipocrizie şi câte altele urât mirositoare, pot să încapă în mintea acestui buldog femelă. Dacă vedeți ce viloi are umflata asta pe malul lacului Baloteşti, vă intrebați imediat din ce bani a putut să-şi construiască ditamai domeniul. Şi binențeles că nu este de acord cu condiția respectării statului de drept şi accesarea fondurilor europene. Numai curve politice în acest ALDE, începând cu cea mai mare curvă a politicii româneşti, curva şefă Tăriceanu. Cu aerul lui de june prim, acest personaj este cel mai perfid exemplar dintre politicieni, după Dragnea.

 10. Voi,europarlamentarii psd /alde ati facut ceva ptr. Romania ? Încercați sa-l salvați pe dragnea cu orice pret,sunteti plătiți din banii nostri nu din banii penalilor,este drept ei v-au pus in funcții, sunteti RASII Europei.

 11. Sluga ordinara.. jeg de om.. „respectarea drepturilor omului ori ocrotirea mediului” sunt parte din ceea ce inseamna „stat de drept”.. cum este si lupta contra coruptiei si guvernarea in interesul tarii.. nu a unui partid ori unui penal. Si sa nu uitam… #demnitateinaintedeimunitate .. da tradicene?

 12. Conditionarea banilior dupa performanta penala ar fi nemaipomenit de genial.

 13. Practic duamna spune ca vrea sa fure banii UE si ca nu e de acord sa fie trasa la raspundere dupa aia. O gandire simpla, fara mari pretentii cognitive.

 14. Norica poate sa respingă și legile gravitației…..

 15. Sa trezit si asta,in sfarsit

 16. Câtă ipocrizie la specimenul asta comunist.

 17. Fratilor,acesti abjecți si abjecte ,fac ca aceasta tara sa fie terminată geopolitic.Acesti infecți,nu reprezinta pe nimeni,ci pe ei înșiși.Acum nu le mai place culoarea rosie s-o etaleze la mitinguri omenesti,ci vor sa fie îmbrăcați în alb.Daca se poate albul acela imaculat.NISTE JIGODII ,INFRACTORI,COCALARI,INTERLOPI si alte scursuri sociale.S-a terminat cu pacaleala!

 18. ,,Norica Nicolai: Nu am fost, nu suntem și nu vom fi de acord cu condiționarea fondurilor UE de statul de drept ”

  Iata motivul pentru care partidul asta de rahat nu trebuie sa primeasca nici un vot .

 19. Te-ai prostit de tot, fa? Erai cu inteligenta la zero si acum esti pe minus? Spiritul tratatului de aderare era sa furati voi ca porcii fondurile facand rahaturi kitschoase si inutile cu niste justificari care sfideaza pana si inteligenta altor specii, cum ar fi strutii, curcanii si gainile? Sper sincer sa conditioneze fondurile de statul de drept, ca sa nu mai pupati un eurocent. Nu va face bine la sanatate, oricum – tu, de exemplu, te-ai tampit ca curca si te-ai ingrasat ca vaca.