INTERVIU Norica Nicolai: Nu am fost, nu suntem și nu vom fi de acord cu condiționarea fondurilor UE de statul de drept/ Deocamdată ALDE nu se gândește la alt grup politic european
ALDE respinge noi reguli în privința accesării banilor europeni de tipul condiționalității de respectarea statului de drept, susține Norica Nicolai, într-un interviu acordat G4Media.ro. Candidatul ALDE la alegerile pentru Parlamentul European subliniază că în această privință reperele luate în discuție sunt mai degrabă abstracte decât concrete și încalcă Tratatul UE.
Cât privește viitorul ALDE în familia europeană din care face parte, Norica Nicolai arată că până acum e mai degrabă vorba de dorințele unora de a vedea exclusă din care face parte decât de măsuri concrete.
- G4 Media propune candidaților la alegerile europarlamentare o dezbatere pe marile teme europene în contextul alegerilor pentru PE din 26 mai. Brexit, relația României cu SUA și UE, dar și măsurile pe care le-ar putea lua Comisia Europeană pentru protejarea statului de drept vor fi abordate într-o serie de interviuri cu candidații care conduc listele principalelor partide înscrise în cursa pentru Parlamentul European.
Rep: Ia ALDE în calcul aderarea la Alianța Europeană a Popoarelor și Națiunilor dacă va fi exclus din grupul politic european din care face parte? Într-un asemenea context, are în vedere ALDE deschiderea de discuții și cu alte grupuri din Parlamentul European, în scopul afilierii?
Norica Nicolai: Mai în glumă, mai în serios, v-aș răspunde că nu este nevoie să ne gândim de pe acum la această chestiune, pentru că, la noi, asemenea decizii majore s-a demonstrat că se pot lua peste noapte, vezi trecerea la PPE a PD, partid care a basculat, efectiv, de la stânga la dreapta, ori a PNL.
Fără regrete, fără remușcări, fără discuții, fără analize, fără consultări, fără mesaje publice prealabile, doar în numele unor interese politicianiste mai mult sau mai puțin de moment.
La modul serios, nu se pune problema, deocamdată, a inițierii de discuții cu alte grupuri europene atât timp cât nu sunt întrunite două elemente majore, cruciale chiar.
Primul, presupusa noastră excludere din ALDE european, care tot este anunțată, mai ales în presa de la noi, dar rămâne în fapt doar în stadiul de whishful thinking al unora.
Al doilea – trebuie știut cum va arăta noul Parlament European, pentru că avem toate condițiile ca alegerile din luna mai să aducă o configurație foarte diferită a grupurilor în raport cu ceea ce a fost până acum, iar consecințele sunt greu de intuit cu precizie în acest moment.
Deci, pe scurt, trecerea la alt grup parlamentar nu e o problemă care să frământe ALDE în acest moment și nici în perioada care urmează.
Rep: Care este punctul de vedere al ALDE în privința condiționării acordării fondurilor europene de respectarea valorilor statului de drept, combaterea fraudelor și a corupției?
NN: Răspunsul categoric este că noi, cei din ALDE, nu am fost, nu suntem și nu vom fi de acord cu această condiționare, în primul rând pentru că încalcă prevederile și spiritul Tratatului și, totodată, pentru că vorbim de repere mai degrabă abstracte decât concrete, deci foarte dificil de cuantificat.
Cine și cum are puterea să decidă că, brusc, nu mai există stat de drept ori nu se mai combate corupția într-un stat membru?
Și, aș întreba, de ce nu condiționăm aceste fonduri europene și de alte problematici, poate la fel de importante precum combaterea corupției: respectarea drepturilor omului ori ocrotirea mediului?
De ce să nu reacționeze vehement UE, spre exemplu, atunci când se defrișează sălbatic pădurile din România, ceea ce are consecințe devastatoare asupra calității aerului, implicit a vieții, nu doar de la noi?
În Constituția noastră chiar scrie că statul trebuie să asigure oricărei persoane un mediu sănătos și echilibrat ecologic.
Mi-e teamă că, de fapt, este vorba de fluturarea unor principii frumos sunătoare, dar care sunt menite să servească doar anumitor interese, prin împiedicarea accesului României la bani europeni care le-ar prinde bine altora, din câte îmi dau seama.
Rep: Cum trebuie să se poziționeze România în relația cu cei doi parteneri strategici ai săi, SUA și Uniunea Europeană, având în vedere divergențele vizibile dintre cele două blocuri, pe plan comercial?
NN: România nu cred că este în situația de a se poziționa în vreun fel, cel puțin în stadiul actual, vizavi de acest aspect, cel comercial, pentru că suntem parte a unei Uniuni în care nu ar trebui să se negocieze individual cu SUA.
Ceea ce va fi bun pentru UE, în ansamblu, ar trebui să fie bun și pentru noi, în plan comercial.
Deocamdată, văd că începe să creeze probleme în interiorul UE mai degrabă relația comercială cu China: sunt tot mai multe țări care se angajează în mari parteneriate economice cu chinezii, în pofida rezervelor de până acum la nivel unional.
Rep: Cum va trebui să arate relația României cu Marea Britanie, în contextul Brexit, deopotrivă în timpul negocierilor duse de UE cu Marea Britanie, dar și după ieșirea efectivă a Regatului Unit din Uniunea Europeană?
NN: Indiferent ce se va întâmpla, noi vom avea mereu o relație specială cu Marea Britanie.
Pe vremea dacilor am ajutat la clădirea zidului lui Hadrian, dacă e să zâmbim puțin, apoi, la anul, împlinim 140 de ani de relații diplomatice, din 2003 avem un parteneriat strategic consolidat, avem sute de mii de români care muncesc, mii de studenți care învață acolo, plus câteva mii de britanici care se găsesc în țara noastră.
Cum va fi relația UE cu Marea Britanie, asta este altă problemă, din păcate se pare că ne confruntăm cu o situație care, fiind o premieră, nu este prea bine reglementată și, în consecință, nu este clar nici încotro se îndreaptă, nici care va fi finalul.
Nu aș vrea să pară că evit un răspuns, dar nu pot să fac o predicție pentru România atâta timp cât nici pentru Uniune nu este clar ce se va întâmpla.
- NOTA: G4Media a trimis întrebări tuturor partidelor relevante de pe scena politică: PSD, PNL, ALDE, USR, PLUS, UDMR, PMP, Pro România. Materialele vor fi publicate în ordinea primirii răspunsurilor de la candidați.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii