INTERVIU Rareș Bogdan: PNL susține condiționarea acordării banilor europeni de respectarea valorilor statului de drept
Candidatul PNL la europarlamentare Rareș Bogdan afirmă, într-un interviu pentru G4Media.ro, că PNL susține condiționarea acordării banilor europeni de respectarea valorilor statului de drept. ”Este o soluție extremă, dar contribuabilii din Germania, Franța, Italia, Spania etc. nu sunt obligați să finanțeze afaceri de partid și politicieni corupți”, declară Bogdan. Candidatul PNL subliniază însă că s-a ajuns aici din cauza derapajelor la care s-au pretat unele guverne, inclusiv cel de la București.
- G4 Media propune candidaților la alegerile europarlamentare o dezbatere pe marile teme europene în contextul alegerilor pentru PE din 26 mai. Brexit, relația României cu SUA și UE, dar și măsurile pe care le-ar putea lua Comisia Europeană pentru protejarea statului de drept vor fi abordate într-o serie de interviuri cu candidații care conduc listele principalelor partide înscrise în cursa pentru Parlamentul European.
Rep: Care este punctul de vedere al PNL în privința condiționării acordării fondurilor europene de respectarea valorilor statului de drept, combaterea fraudelor și a corupției?
Rareș Bogdan: Condiționarea acordării de fonduri europene de respectarea valorilor statului de drept este efectul derapajelor unor guverne, printre care și cel al României, de la principiile funcționării eurosistemului. Sute de mii de români au cerut în stradă respectarea lor.
PSD, în loc să asculte vocea cetățenilor onești și să renunțe la practici care încurajau fraudele și corupția, și-a văzut de plan și a adoptat legi în folosul grupului infracțional organizat care conduce Parlamentul și Guvernul României.
PNL susține condiționarea acordării banilor europeni de respectarea valorilor statului de drept. Potrivit proiectului Comisiei Europene, adoptat cu amendamente de Parlamentul European, statele care încalcă principiile amintite vor avea fondurile blocate, dar pe proiectele aflate în derulare va fi obligat să facă plățile angajate.
Este o soluție extremă, dar contribuabilii din Germania, Franța, Italia, Spania etc. nu sunt obligați să finanțeze afaceri de partid și politicieni corupți.
PNL nu consideră că se va ajunge la blocarea fondurilor europene, deoarece alegerile din 26 mai sunt primul pas pentru restabiliraea ordinii democratice din România.
Rep: Cum trebuie să se poziționeze România în relația cu cei doi parteneri strategici ai săi, SUA și Uniunea Europeană, având în vedere divergențele vizibile dintre cele două blocuri, pe plan comercial?
RB: România este membră a Uniunii Europene, deci respectă regulile familiei din care face parte. Cu SUA, România are un parteneriat strategic pe care șeful statului, domnul Klaus Iohannis, se străduiește să îl consolideze, deși afirmațiile anti-americane ale vectorilor de imagine ai PSD îl pun uneori într-o postură delicată.
Noroc că Departamentul de Stat cunoaște bine situația din România! De altfel, la capitolul necesității respectării valorilor statului de drept, SUA și statele UE au aceeași poziție.
În ceea ce privește divergențele în plan comercial, SUA și UE le vor depăși, deoarece au negociatori buni. PNL consideră că indiferent de circumstanțe, poziția României trebuie să țină cont de interesul național.
Rep: Cum va trebui să arate relația României cu Marea Britanie, în contextul Brexit, deopotrivă în timpul negocierilor duse de UE cu Marea Britanie, dar și după ieșirea efectivă a Regatului Unit din Uniunea Europeană?
RB: Relația țării noastre cu Marea Britanie trebuie să țină cont de necesitatea protejării intereselor celor 600.000 de români care trăiesc în Regatul Unit. Eurosistemul a trecut printr-un război al nervilor care nu a folosit nimănui.
Consider că Bruxelles-ul și Londra pot ieși din rigiditatea situației dacă Londra organizează al doilea referendum.
Cu certitudine, cetățenii britanici care au votat Brexit și politicienii care i-au instigat s-au convins că au comis o teribilă eroare. Ceea ce nu te omoară, te face mai puternic – sper din tot sufletul că se va aplica și aici.
Rep: Cum va vota PNL o propunere de excludere a FIDESZ din PPE? În opinia dumneavoastră trebuie sau nu exclus partidul lui Viktor Orban?
RB: Atâta timp cât acțiunile lui Viktor Orban vulnerabilizează Uniunea Europeană, făcând din problema refugiaților un circ, când ea este extrem de serioasă și cere abordări responsabile, nu gargară, FIDESZ nu are ce căuta la masa discuțiilor unor state civilizate.
Extremismul populist, dezinformarea, discriminarea, amenințările la adresa statului de drept și corupția reprezintă un risc la adresa democrației. FIDESZ a trecut linia roșie în toate aceste privințe.
NOTA: G4Media a trimis întrebări tuturor partidelor relevante de pe scena politică: PSD, PNL, ALDE, USR, PLUS, UDMR, PMP, Pro România. Materialele vor fi publicate în ordinea primirii răspunsurilor de la candidați.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
5 comentarii