G4Media.ro

INTERVIU Corina Crețu: Pro România sprijină condiționarea acordării fondurilor UE de o…

INTERVIU Corina Crețu: Pro România sprijină condiționarea acordării fondurilor UE de o justiție independentă/ Am purtat negocieri cu două grupuri din Parlamentul European

Pro România va anunța după alegerile europarlamntare din ce grup politic european va face parte, susține Corina Crețu, într-un interviu acordat G4Media.ro. Comisar european în exercițiu, Crețu conduce lista de candidați a partidului condus de Victor Ponta.

Potrivit acesteia, UE trebuie să gândească un mecanism care să lege accesul la finanțarea din fonduri nerambursabile de existența unui sistem de justiție independent și eficient. Totuși, România și Bulgaria trebuie să fie scoase din actualul MCV și introduse într-un mecanism aplicabil tuturor membrilor UE, mai spune Crețu.

 • G4 Media propune candidaților la alegerile europarlamentare o dezbatere pe marile teme europene în contextul alegerilor pentru PE din 26 mai. Brexit, relația României cu SUA și UE, dar și măsurile pe care le-ar putea lua Comisia Europeană pentru protejarea statului de drept vor fi abordate într-o serie de interviuri cu candidații care conduc listele principalelor partide înscrise în cursa pentru Parlamentul European.

Rep: Cărui grup politic european are în vedere Pro România să i se  alăture? Există în prezent negocieri cu un asemenea grup sau grupuri, în  vederea afilierii în cadrul Parlamentului European? Dacă da, cu cine?

Corina Crețu: PRO România a purtat deja negocieri informale cu două grupuri progresiste din Parlamentul European, însă decizia o vom lua după data de 26 Mai.

În funcție de evoluțiile politice, cu siguranță europarlamentarii PRO România vor activa într-unul din aceste două grupuri progresiste și pro-europene. Este important în decizia noastră și care va fi decizia PES privind PSD – ca și decizia ALDE Europa față de ALDE România.

Până în data de 26 mai însă, PRO România și-a anunțat public sprijinul pentru candidatura domnului Frans Timmermans pentru Președinte al CE.

Rep: Care este punctul de vedere al Pro România în privința condiționării acordării fondurilor europene de respectarea valorilor statului de drept, combaterea fraudelor și a corupției?

CC: PRO România susține principiul conform căruia acordarea fondurilor europene nerambursabile (bani proveniți din taxele și impozitele cetățenilor europeni) să fie condiționată de o justiție independentă și eficientă, de instituții performante de combatere a fraudelor și corupției.

În acest fel, România și Bulgaria trebuie să intre într-un mecanism egal aplicabil tuturor celor 27 (28) de tări membre și să treacă peste un MCV aplicabil exclusiv și discriminatoriu doar celor două țări.

Rep: Cum trebuie să se poziționeze România în relația cu cei doi parteneri strategici ai săi, SUA și Uniunea Europeană, având în vedere divergențele vizibile dintre cele două blocuri, pe plan comercial?

CC: Pentru România apartenența la UE și Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă cei doi piloni  fundamentali ai relațiilor noastre externe și ai interesului nostru național.

Cei doi piloni sunt complementari și egal necesari – România trebuie să militeze activ și în toate situațiile pentru aprofundarea dialogului și colaborării SUA – UE și să respingă categoric orice tentativă a unui actor politic intern sau extern care să ceară țării noastre să se poziționeze împotriva uneia dintre părți.

Rep: Cum va trebui să arate relația României cu Marea Britanie, în contextul Brexit, deopotrivă în timpul negocierilor duse de UE cu Marea Britanie, dar și după ieșirea efectivă a Regatului Unit din Uniunea Europeană?

CC: România trebuie să sprijine categoric orice demers politic de natură să păstreze Marea Britanie în interiorul Uniunii Europene.

Dacă aceste demersuri se vor dovedi în final imposibile – atunci România trebuie să promoveze o relație UK – UE cât mai integrată (piața comună, libertate de circulație, uniune vamală).

 • NOTA: G4Media a trimis întrebări tuturor partidelor relevante de pe scena politică: PSD, PNL, ALDE, USR, PLUS, UDMR, PMP, Pro România. Materialele vor fi publicate în ordinea primirii răspunsurilor de la candidați.
Sursa foto: Facebook

Citiți și

INTERVIU Rareș Bogdan: PNL susține condiționarea acordării banilor europeni de respectarea valorilor statului de drept

INTERVIU Iuliu Winkler, UDMR: Accept condiționarea accesului la fonduri UE de respectarea statului de drept, dar cu două condiții/ Nu negociem cu grupul suveraniștilor. FIDESZ și PPE au nevoie unul de altul

INTERVIU Norica Nicolai: Nu am fost, nu suntem și nu vom fi de acord cu condiționarea fondurilor UE de statul de drept/ Deocamdată ALDE nu se gândește la alt grup politic european

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Ciuma Rosie pana la moarte…Romania are nevoie de stat de drept nu de independența hoților. Mafia independenta e mult mai ticaloasa decat nazismul. Intai isi da faradelegi si apoi le aplica.

 2. UE trebuie sa devina un intreg, asemeni SUA. O singura constitutie, un pachet legislativ comun obligatoriu nu facultativ, o singura moneda, cu engleza ca limba comuna. Avem si o Canada ( UK). Si pe Rusia vecina.

  • Aceleasi „idealuri” le-a avut Hitler si Stalin. Deosebirea fata de UE?

  • Corect. Si cu aceleasi legi ale justitiei, fiindca romanii sunt prea ticalosi sa vrea oameni cinstiti la conducerea tarii.

 3. Ce sa-ti spun!!! Voi,psdisti inraiti sunteti interesati brusc de statul de drept dar pana acum cateva luni ati votat cot la cot cu mafiotii!

  • Nu uitați sfatul celor greu incercați de-a lungul timpului:”Fă-te frate cu Dracu’ până treci puntea! ”
   Trebuie să vă spun că, deși aduce mai degrabă cu un personaj de desene animate, in acest caz in rolul lui Dracu joacă V. Ponta…

 4. Ma intreb daca europenii or fi atit de prosti sa primeasca in ‘familiile’ lor practic niste excremente de-ale lui Iliescu, ca asta sint ponta, cretu si restul gruparii de borfasi reciclati. Nu a trecut chiar asa de mult de cind ponta a ingrozit mapamondul cu ticalosiile sale fuga de justitie si lupta impotriva ei, exact cum face draknea acum!

  • TOT CE SE NAȘTE DIN PISICĂ ŞOARECI MANINCĂ;-EREDITA-R-TOT CE SE NAȘTE DIN -BOLNAV CIUMAT-CIUMA ILIESCU-SE NASC-NOII CIUMATII -HOTI SI MINCINOSI PONTA -DRAGNEA -TARICEAN U -CIUMĂ ROSIE A NATIUNII ROMANE-.:VÄ ROG EU ȘI ÎN NUMELE POPORULUI ROMAN. CINSTIT -DAR SARAC-NU-I.MAI VOTATI. MARIAN SRÄNCA SENIOR DOBL AUSTRIA. FINDRIK KLOKOTICI RESITA ROMANIA.

 5. Grupurile politice din Parlamentul European ar face bine sa le puna fioala la gura vechilor si noilor membri ai partidelor politice romanesi care au cerut sau cer afilierea.Apoi sa-i controleze cu detectorul de minciuni ,sa-i insemne cu fierul rosu,sa le ceara cazierul,certificaul medical,toate certificatele de casatorie,numarul de neveste si o declaratie de avere..Toti au probleme cu capul.

  • juncker pare a avea probleme cu bautura asa ca de ce n-ar avea si taranoii nostri probleme cu capul :)) daca esti cinstit ai numai obligatii, daca esti o lichea ai numai drepturi.

 6. Ciuma tot ciuma rămâne!”, România și Bulgaria trebuie să intre într-un mecanism egal aplicabil tuturor celor 27 (28) de tări membre și să treacă peste un MCV aplicabil exclusiv și discriminatoriu doar celor două țări.”Cum fah discriminatoriu,pe unde au intrat tone de coca acum 2sapt?!?Cine in EU mai este în halul în care a ajuns România????Doar Bulgaria ne sufla-n ceafa la sărăcie și corupție…..

 7. Buna dorinta unei justitii independente , dar nu se face vorbire despre raspunderea magistratilor , iar procurorii sa fie egalii avocatilor , si nu magistrati .