
Horaţiu Radu, secretar general al Ministerul Justiției: Un grup de lucru se va ocupa de victimele minori ale infracţiunilor, în ultimii 15 ani răspunsul statal a fost foarte mult articulat în jurul drepturilor inculpatului
Secretarul general al Ministerului Justiţiei (MJ), Horaţiu Radu, a anunţat marţi crearea în cadrul ministerului a unui grup de lucru care se va ocupa de victimele minori ale infracţiunilor, transmite Agerpres. El a spus că în ultimii 15 ani statul s-a concentrat mai ales pe drepturile inculpaților și mai puțin pe cele ale victimelor.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Noi am început, la Ministerul Justiţiei, să ne concentrăm asupra victimelor şi în sensul acesta am creat şi un grup de lucru în ce priveşte victimele – acesta va avea mai multe componente. Violenţa asupra minorilor, victimele minori sau abuzurile sexuale asupra minorilor de asemenea reprezintă o componentă pe care o vom lua în discuţie. Am avut o primă întâlnire acum două săptămâni, vom mai avea o întâlnire mâine”, a declarat Horaţiu Radu într-o dezbatere organizată de „Salvaţi Copiii”.
Horaţiu Radu a precizat că, deşi MJ nu are toate competenţele pentru a se ocupa de acest subiect, grupul de lucru şi-a asumat această temă, urmând să aibă mai multe întâlniri în perioada următoare, în special cu autorităţi, dar şi cu ONG-urile, experienţa acestora fiind foarte utilă.
„Din păcate, în ultimii cel puţin 15 ani, aş putea spune că răspunsul statal a fost foarte mult articulat în jurul drepturilor învinuitului, suspectului, inculpatului; mai puţin s-a ocupat lumea de victime, mai puţin s-a preocupat de recuperarea prejudiciului infracţiunii. Chiar există o vorbă în lumea judiciară, ‘Doamne fereşte să fii parte vătămată!’. Şi cu atât mai mult să fii parte vătămată fără niciun mijloc de a te apăra. În mod sigur, copiii reprezintă una dintre cele mai expuse categorii la victimizare. Poziţia lor e caracterizată de o vulnerabilitate ce decurge din particularităţile psihocomportamentale, de fragilitate fizică şi psihică şi de starea de dependenţă pe care o au”, a spus Horaţiu Radu.
El a prezentat câteva date statistice din Raportul de activitate al Ministerului Public: în 2019 au fost trimişi în judecată 1.459 de autori ai infracţiunilor comise în familie împotriva a 1.700 de victime, din care 661 minori. (Foto: Pixabay.com)
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu