G4Media.ro

Horaţiu Radu, secretar general al Ministerul Justiției: Un grup de lucru se…

Foto: Pixabay.com

Horaţiu Radu, secretar general al Ministerul Justiției: Un grup de lucru se va ocupa de victimele minori ale infracţiunilor, în ultimii 15 ani răspunsul statal a fost foarte mult articulat în jurul drepturilor inculpatului

Secretarul general al Ministerului Justiţiei (MJ), Horaţiu Radu, a anunţat marţi crearea în cadrul ministerului a unui grup de lucru care se va ocupa de victimele minori ale infracţiunilor, transmite Agerpres. El a spus că în ultimii 15 ani statul s-a concentrat mai ales pe drepturile inculpaților și mai puțin pe cele ale victimelor.

„Noi am început, la Ministerul Justiţiei, să ne concentrăm asupra victimelor şi în sensul acesta am creat şi un grup de lucru în ce priveşte victimele – acesta va avea mai multe componente. Violenţa asupra minorilor, victimele minori sau abuzurile sexuale asupra minorilor de asemenea reprezintă o componentă pe care o vom lua în discuţie. Am avut o primă întâlnire acum două săptămâni, vom mai avea o întâlnire mâine”, a declarat Horaţiu Radu într-o dezbatere organizată de „Salvaţi Copiii”.

Horaţiu Radu a precizat că, deşi MJ nu are toate competenţele pentru a se ocupa de acest subiect, grupul de lucru şi-a asumat această temă, urmând să aibă mai multe întâlniri în perioada următoare, în special cu autorităţi, dar şi cu ONG-urile, experienţa acestora fiind foarte utilă.

„Din păcate, în ultimii cel puţin 15 ani, aş putea spune că răspunsul statal a fost foarte mult articulat în jurul drepturilor învinuitului, suspectului, inculpatului; mai puţin s-a ocupat lumea de victime, mai puţin s-a preocupat de recuperarea prejudiciului infracţiunii. Chiar există o vorbă în lumea judiciară, ‘Doamne fereşte să fii parte vătămată!’. Şi cu atât mai mult să fii parte vătămată fără niciun mijloc de a te apăra. În mod sigur, copiii reprezintă una dintre cele mai expuse categorii la victimizare. Poziţia lor e caracterizată de o vulnerabilitate ce decurge din particularităţile psihocomportamentale, de fragilitate fizică şi psihică şi de starea de dependenţă pe care o au”, a spus Horaţiu Radu.

El a prezentat câteva date statistice din Raportul de activitate al Ministerului Public: în 2019 au fost trimişi în judecată 1.459 de autori ai infracţiunilor comise în familie împotriva a 1.700 de victime, din care 661 minori. (Foto: Pixabay.com)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează