G4Media.ro

Guvernul polonez a aprobat un buget fără deficit pentru 2020

Guvernul polonez a aprobat un buget fără deficit pentru 2020

Guvernul polonez a aprobat luni bugetul de stat pentru 2020 care prevede că economia va înregistra o creştere de 3,7% iar inflaţia se va situa la 2,5%, informează agenţia de presă PAP, preluată de Agerpres.

De asemenea, bugetul prevede că anul viitor veniturile vor fi egale cu cheltuielile la 435,5 miliarde zloţi (102 miliarde euro sau 113 miliarde dolari).

Premierul Mateusz Morawiecki a subliniat că bugetul pentru anul viitor este unul orientat spre creştere şi care asigură continuarea finanţării pentru programele de asistenţă socială. „În contextul turbulenţelor din jurul nostru, inclusiv Brexit, încetinirea creşterii economice în zona euro şi disputele comerciale dintre China şi SUA, acest buget stabil şi echilibrat ne oferă un sentiment de confort şi o plasă de siguranţă pentru 2020”, a declarat Morawiecki în conferinţa de presă de după reuniunea Cabinetului.

Anterior, premierul Morawiecki a declarat că bugetul pe 2020 va fi primul buget al Poloniei fără deficit de după căderea comunismului şi începutul reformelor de piaţă în urmă cu trei decenii.

Potrivit celor mai recente date, economia poloneză a înregistrat o creştere de 3,9% în trimestrul al treilea al acestui an.

Foto: Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. La rumani nu se poate , aici si daca pui o maimuta cu 2 texte maresc salariile , maresc pensiile castiga alegerile.asa e cand ai un popor de pomanagii.

  2. Diferenta dintre noi si ei este ca pot face un buget complex, cu un proces compelx de bugetare care le permite realism.
    La noi se face ce e mai usor, pomeni prin salarii si pensii, indiferent ca e PSD sau PNL ca deh, la anul „sunt alegeri”
    Dar asta spune multe despre popor overall, in germania si alte state similare, daca veneai cu pomeni erai penalizat, la noi esti votat.

  3. Si Ceausescu a facut la fel si la ce ne-a folosit

  4. În principiu deficitul bugetar este pentru a asigura ulterior surse de dezvoltare. Dar în România deficitul nu se vede în investiții cu in consum (salarii, pensii).
    Normal ar fi că în ani de creștere economică bugetul să fie excedentar. Ar trebui sa nu uitam povestea cu vacile grase.
    Iliberali au nu conservatori sau populiști, polonezii își propun un buget echilibrat ceea ce ar trebui sa insemne o atitudine economică realista. Niciun politician român în ultimii 20 de ani nu a avut curajul sa propună așa ceva

    • Mesajul care se desprinde de la postacul anonim: sunt buni, dom”le „iliberalii” și „po pulistii”. Ăștia ” dacă vrea, face buget ” și pe minus. Ia să fi fost vâlcov sau discotecarul. Așa se întâmplă când nu lucrezi cu profesioniști, n-ai „echilibru” cum e în „conservele” extremiste.

  5. Uitati-va la serialul politist Ultraviolet pe Netflix care se petrece in orasul polonez Lodz.
    Uitati-va ca sa vedeti ce poate sa faca un popor inteligent si pragmatic cu fondurile europene.
    Fata de Romania infrastructura lor este pur si simplu coplesitoare: sosele, trenuri, cladiri renovate.
    Ceea ce a facut PSD in Romania in ultimii 4 ani e mai mult decat jaf si incompetenta, este tradare a intereselor tarii. Ca sa nu aplici pentru banii care ti se cuvin pentru ca nu ai chef sa ii cheltuiesti pentru tara, asta mi se pare mai grav decat vesnica discutie despre justitie pe care s-a concentrat toata vlaga nationala. Toate loazele astea analfabete continua sa aiba acces in politica si tupeu sa conteste ce altii cu chiu cu vai se chinuie sa mai indrepte.

    Alt exemplu pe care il cunosc direct: universitatea din Varsovia, cu cladiri care iti taie rasuflarea prin arhitectura lor indrazneata, facultati noi, rezultate minune in stiinte mai ales (fizica lor sta excelent in domenii de varf ca informatica si optica cuantica). Totul realizat prin fonduri europene.
    Nu am auzit ca Universitatea din Bucuresti sa fi conceput un singur proiect european pentru refacerea infrastructurii, in schimb si-a construit un rectorat nou, in curtea din Panduri, inghesuit, fara viziune, intre cladiri vechi si urate, care se pare a costat o gramada de bani. Ce-i drept nici conducerea UB si nici profesorii ei nu stralucesc prin competenta, idei, initiative. UB nu are un birou de accesare a fondurilor europene, toate cladirile ei sunt paraginite si caminele studentesti sperie lumea. Atunci ce sa mai astepti de la comune si orasele, cine sa faca proiecte europene?
    Si cand te gandesti ca polonezii sunt nemultumiti de politicienii lor, asta doar pentru ca nu ii stiu pe ai nostri.

    • Am vizitat multe orașe din Polonia, totul este pur și simplu impecabil. Autostrăzile mai bune ca in Germania chiar; transportul public este curat, modern, civilizat și sigur; oamenii extraordinar de ospitalieri. Cu siguranță voi mai merge! Căutați pe Google imagini cu Varșovia sau Gdansk după Al Doilea Război Mondial si faceți o comparație cu ce e acum. Întreg centrul vechi al Varșoviei a fost făcut una cu pământul și a fost reconstruit după vechi schițe, picturi, fotografii. Gdanskul a fost o ruină, iar acum e unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa, totul reconstruit la fel ca Varșovia.
      In Romania se dărâmă clădiri istorice așa fără război. Fie de la nepăsare, fie chiar prin demolare voită. Neam de analfabeți funcționali.