G4Media.ro

Germania se aşteaptă ca gazoductul Nord Stream 2 să devină operaţional în…

Sursa Foto: euronews.com

Germania se aşteaptă ca gazoductul Nord Stream 2 să devină operaţional în a doua jumătate a anului viitor / Gazoductul va duce gazele naturale ruseşti direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina

Germania se aşteaptă ca gazoductul Nord Stream 2 să fie gata în a doua jumătate a anului următor, în pofida sancţiunilor americane care au determinat una dintre companiile implicate în acest proiect să oprească lucrările, a declarat luni un înalt oficial de la Berlin, transmite Bloomberg.

Preşedintele american Donald Trump a promulgat vineri legea ce impune sancţiuni companiilor implicate în construirea gazoductului rus Nord Stream 2. Imediat, firma elveţiano-olandeză Allseas, principalul subcontractor al consorţiului Nord Stream 2 AG, a suspendat activităţile care vizau amplasarea de conducte pe ultimul tronson al gazoductului.

Decizia celor de la Allseas va provoca întârzieri şi va majora costurile proiectului însă chiar şi aşa gazoductul va fi finalizat în a doua jumătate a lui 2020, a declarat luni Peter Beyer, coordonatorul politicii transatlantice a Germaniei, într-un interviu acordat postului de radio Deutschlandfunk.

Decizia lui Donald Trump nu a fost o surpriză, dar sancţiunile sunt „complet de neînţeles”, având în vedere recentul acord convenit de Rusia şi Ucraina cu privire la tranzitul gazelor naturale, şi, de asemenea, faptul că „acesta nu este un mod prin care să te porţi cu prietenii”, a spus Peter Beyer. Acesta a adăugat că Germania „se aştepta la mai multă înţelegere din partea prietenilor americani”.

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Trump a criticat Germania pentru că nu face mai mult pentru a-şi diversifica importurile energetice, în timp ce cancelarul german Angela Merkel susţine că Nord Stream 2 este un proiect crucial pentru a asigura securitatea energetică.

Peter Beyer a spus şi el luni că SUA încearcă să îşi promoveze exporturile de gaze naturale lichefiate spre Europa, iar gazele mai scumpe ar duce la majorarea preţurilor pentru consumatorii germani.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell).

Conducta Nord Stream 2 era preconizată să devină operaţională la finele lui 2019, cu toate acestea numeroase obstacole au împiedicat până acum finalizarea proiectului. Abia la sfârşitul lunii octombrie s-a obţinut acordul din partea guvernului danez pentru ca gazoductul să îi traverseze apele. Acest aspect, alături de sancţiunile SUA, riscă destul de mult întârzierea punerii în funcţiune a gazoductului, prevăzută iniţial pentru sfârşitul acestui an.

Foto: Traseul gazoductului Nord Stream 2 / Sursa: Euronews

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Ribentropp Molotov V2 versiunea economica. Cand Romania are excedent de productie de gaze, Germania se da peste cap sa importe gaze din Rusia, refuzand cu obstinatie orice varianta venita din Europa sa US. Teroristii adevarati nu traiesc in desert, sunt alesi democratic si huzuresc in belsug. OMV, Engie & co, daca exista karma, sper sa dati toti faliment.

    • Vine fuziunea la rece si sterge tot ce inseamna companii energetice. Cu o cana de apa oferi energie unei tari pe o luna.
      Se pare ca in laboratoarele USA treaba asta este foarte aprope de o rezolvare…istorica.

    • @ana, este utopic scenariul fuziunii la rece, vor mai trece cel putin 30 de ani pana ce vom avea aceasta tehnologie disponibila comercial

  2. Sunt si eu de-acord ca aceste corporatii ar trebui sa dispara pentru ca fac cel mai mult rau umanitatii. Dar totusi, fiecare tara are nevoie de gaze, nu poti blama pe unele ca cumpara gaz de la rusi care „sunt dusmani principali” si nu de la americani care sunt „cei buni”. Politica energetica este ceva foarte complicat si nu prea poti sa gasesti adevarul.

    • Adevarul e ca Germania avea surse alternative de gaz in Norvegia sau SUA care probabil l-ar fi vandut la pret competitiv. Dar a ales sa pompeze mai multi bani intr-un regim nedemocratic, ceea ce e condamnabil si nici nu este singurul exemplu de acest fel. Cum am putea avea incredere in „green deal” gandit chiar de CDU cu intentia de a fi facut standard european daca insusi initiatorii au ales metode low cost in lupta cu schimbarile climatice? Cresterea dependentei de gazul natural in contextul reducerii emisiilor este o masura discutabila.

    • @Leonard
      Reiau ceea ce ati scris: „… Dar a ales sa pompeze mai multi bani intr-un regim nedemocratic, ceea ce e condamnabil si nici nu este singurul exemplu de acest fel. …”

      Va refereati desigur si la SUA, cea care cumpara, face afaceri, vinde armament, Arabiei Saudite. Una dintre cele mai democratice tari, bineinteles.

    • Nu, are o problemă cu Germania pentru că este liberală și tot ce fac liberalii de oriunde e rău. Trollism de doi bani. Mai sus spunea că știe ce se va întâmpla peste 30 de ani. Probabil că din experiență proprie, el a fost în viitor. Așa sunt cei care stau prea mult în oțet, vor ca totul să fie închis, cât mai puțin aer, lumină, le face rău libertatea, deschiderea, diversitatea.

    • Este totusi incredibil 🙁 Cu ce ii deranjeaza faptul ca europeenii, vor avea o oferta in plus, fata de cea norvegiana, britanica, olandeza, algeriana, canadiana, americana? Ideea de a ne forta in a cumpara, sau a nu cumpara, este gresita de la inceput.
      Europa nu a fost dependenta de gazul rusesc. In schimb, cei care aveau un contract semnat pentru cumpararea acestui gaz, erau dependenti de bunul plac al ucrainienilor, care puteau in orice moment, sa suspende livrarea, pasajul facandu-se prin Ucraina.

      Nu s-a schimbat absolut nimic, fata de ceeea ce exista deja. A fost doar eliminat un intermediar, pe traseul desfacerii/livrarii;

      ps: sarbatori fericite si linistite Dv si celor dragi Dv

  3. la moment gazul rusesc este cel mai scump pe piata UE, gazul lichefiat american e mai ieftin si deja se livreaza Poloniei, tarilor Baltice, Spania, etc. NS2 este un proect falimentar care teoretic ar putea sa aduca profit doar dupa 2030 cind deja nu va mai fi nevoe, cu acest gazoduct au cistigat doar citiva prieteni de a lui Putin gen Timcenko, Rotenberg, a caror companii monopoliste au cistigat zeci de miliarde din bugetul rusesc

  4. Si-au dat arama pe fata…..eu cred ca problema G5 si acesta conducta de gaze vor fi groparul politic al lui Trump