G4Media.ro

Franţa: Sărbători perturbate de continuarea grevelor împotriva reformei sistemului de pensii

epa08048408 Commuters disembark a train on a platform during a general strike action at Gare Saint Lazare train station in Paris, France, 06 December 2019. Unions representing railway and transport workers and many others in the public sector have called for a general strike and demonstration to protest against French government's reform of the pension system. EPA/IAN LANGSDON

Franţa: Sărbători perturbate de continuarea grevelor împotriva reformei sistemului de pensii

Greviştii mobilizaţi împotriva reformei sistemului de pensii în Franţa vor să ”menţină aprinsă flacăra” protestelor şi în timpul Crăciunului şi Anului Nou, paralizând în continuare o mare parte a transportului public, scrie luni AFP.

După un weekend în care grevele au complicat plecările călătorilor în vacanţele de dinaintea sărbătorilor de iarnă, luni circulau numai 40% din trenurile de mare viteză şi cele expres regionale şi 20% din trenurile din suburbiile Parisului.

În capitală, activitatea transportului public rămâne redusă, numai două linii de metrou din 16 circulând normal. Mai mult, manifestanţii au blocat luni pentru scurt timp linia 1 a metroului parizian şi au ocupat peroanele de la Gare de Lyon, unde au avut loc confruntări cu forţele de ordine.

Nu se aşteaptă o îmbunătăţire a situaţiei nici marţi, în ajunul Crăciunului, când trenurile din suburbiile Parisului îşi vor opri progresiv circulaţia începând cu ora locală 18:00 şi până cel mai devreme miercuri după-amiază, a avertizat Societatea Naţională a Căilor Ferate (SNCF).

Nu se întrevede aşadar o suspendare a mişcării greviste, în pofida apelurilor preşedintelui Emmanuel Macron, care sâmbătă le-a cerut protestatarilor să dea dovadă de ”spirit de responsabilitate” şi să-şi suspende acţiunile măcar în timpul sărbătorilor.

Noul înalt comisar al guvernului pentru reforma pensiilor, Laurent Pietraszewski, a apreciat că noile propuneri de compromis transmise sindicatelor din SNCF şi RATP (metroul parizian) privind vârsta de pensionare şi nivelul pensiilor ar trebui să conducă la încetarea grevelor, opinie neîmpărtăşită însă de sindicate.

Unul dintre acestea, sindicatul CGT, a promis o serie de acţiuni în perioada sărbătorilor pentru a menţine presiunea asupra guvernului, cum ar fi adunări în faţa primăriilor sau sediilor partidului prezidenţial La Republique En Marche (LREM). Membrii acestui sindicat au votat luni, cu o majoritate la limită, pentru oprirea rafinăriei Grandpuits, din apropiere de Paris, după ce duminică au oprit în urma unui vot similar şi producţia rafinăriei Lavera, situată lângă Marsilia.

Guvernul de la Paris, susţinut de Comisia Europeană, care consideră ”necesară” această reformă a sistemului de pensii, încearcă să adopte un ”sistem universal” de pensii pe puncte, care să elimine regimul pensiilor speciale, mai ales cele de care beneficiază lucrătorii din societăţile de transport public, care se pot pensiona mai devreme.

Foto: Agerpres / EPA / Ian Langsdon

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Franța devine o țară tot mai greu de guvernat. Greve, tulburări,atentate, emigranți musulmani, etc,etc.

  2. La ei ca și la noi: plină țara de pomanagii.

  3. Greu pentru romani, sa inteleaga motivul acestei greve. Mai ales, de ce populatia sustine grevistii, iar parizienii si locuitorii din Île de France, nu sunt enervati, strang din dinti si ii sustin pe grevisti.
    Motivul este foarte simplu: cei care fac greva, au posibilitatea de a o face, neavand frica pentru locurile lor de munca.
    Cei din privat, ii sustin. Angajatii, bineinteles 🙂 Patronatul, este fericit de noua reforma, in prezentarea sa actuala, unde absolut toti vom pierde.
    Numai ca, patronatul poate fi de mega acord, vor ramane cu el in vise. Patronatul, nu poate exista fara angajati. Iar poporul francez a inteles asta, de sute de ani.

    Cat despre multiplele regimuri de pensie: nu comparati mica tara Romania, cu micul popor roman, cu natiunea franceza (67.000.000) si cu teritorii pe tot globul. Este logic sa fie mai multe regimuri de pensie. Iar statul francez, ajuta oamenii iesiti la pensie cu pensii mai mici de 860€ (900€ incepand din 2010) Absolut toti oamenii, cetateni sau nu, cu conditia sa fie rezidenti pe teritoriu, de peste 10 ani. Indiferent de cat ai lucrat. Incepand de la 65 de ani.

    Cei care doresc sa munceasca, nu au decat sa munceasca pana la moarte, daca asta doresc. Nimeni nu ii impiedica. Insa noi, dorim sa putem iesi la pensie la 62 de ani. Si vom continua sa o facem, indiferent de ceea ce doreste patronatul, care i-a inmanat „foaia de drum”, bancherului Macron.