
Danemarca intenționează să combată deepfake-urile prin acordarea cetățenilor drepturilor de autor asupra propriilor trăsături fizice
Guvernul danez intenționează să abordeze problema deepfake-urilor generate de inteligența artificială prin acordarea cetățenilor a drepturilor de proprietate asupra chipului și vocii lor, transmite CNN.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Legislația propusă ar însemna că persoanele care descoperă că trăsăturile lor au fost folosite pentru a crea un deepfake ar avea dreptul de a solicita platformelor care găzduiesc conținutul să îl elimine, a declarat vineri ministrul danez al culturii, Jakob Engel-Schmidt, pentru CNN.
Engel-Schmidt consideră că „tehnologia a depășit legislația”, iar legea propusă ar contribui la protejarea artiștilor, a personalităților publice și a oamenilor obișnuiți împotriva furtului de identitate digitală, despre care a spus că este acum posibil cu doar câteva clicuri datorită puterii AI generative.
„Cred că nu ar trebui să acceptăm o situație în care ființele umane pot fi trecute, dacă vreți, printr-o mașină de copiat digitală și folosite în mod abuziv în tot felul de scopuri”, a spus el.
El a citat exemplul unor artiști muzicali care au descoperit online melodii care se pretindeau a fi ale lor, dar care, de fapt, au fost create folosind clone AI ale vocii lor.
Un astfel de caz o implică pe cântăreața canadiană Celine Dion, care, în martie, și-a avertizat fanii cu privire la conținutul generat de AI cu vocea și asemănarea sa care circula online.
În aprilie 2024, peste 200 de artiști, printre care Billie Eilish, Kacey Musgraves, J Balvin, Ja Rule, Jon Bon Jovi, Jonas Brothers, Katy Perry și Miranda Lambert, au semnat o scrisoare deschisă în care se exprimau împotriva amenințărilor legate de AI în industria muzicală.
Engel-Schmidt spune că a obținut sprijinul tuturor partidelor pentru proiectul de lege și crede că acesta va fi adoptat în această toamnă.
Odată ce legislația va fi adoptată, Engel-Schmidt crede că un al doilea pas ar fi introducerea unei legislații suplimentare care ar putea impune amenzi companiilor care nu se conformează solicitărilor de a elimina conținutul care prezintă un deepfake generat de AI.
„Suntem campioni ai libertății de exprimare, am dori ca toată lumea să fie auzită, dar credem, de asemenea, că ființele umane au dreptul de a spune da și nu utilizării lor de către AI-ul generativ”, a spus el.
În ceea ce privește dacă a discutat legislația propusă cu companiile de tehnologie, Engel-Schmidt a spus: „Nu încă, dar aștept cu nerăbdare să o fac. Cred că este și în interesul lor să facă AI-ul să lucreze pentru umanitate, nu împotriva, știți, artiștilor, figurilor populare și oamenilor obișnuiți.”
Athina Karatzogianni, profesor de tehnologie și societate la Universitatea din Leicester, Anglia, a declarat pentru CNN că propunerea daneză este una dintre sutele de inițiative politice din întreaga lume care încearcă să reducă posibilele prejudicii asociate cu utilizarea abuzivă a AI generative.
„Deepfakes pot avea atât impact individual, cât și social, deoarece pot afecta atât drepturile individuale, cât și (au) impact sociopolitic, deoarece subminează valorile fundamentale ale unei democrații, precum egalitatea și transparența”, a declarat Karatzogianni.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.