G4Media.ro

10 propuneri ale cetățenilor români pentru reinventarea Uniunii Europene sunt supuse votului…

10 propuneri ale cetățenilor români pentru reinventarea Uniunii Europene sunt supuse votului europenilor în cea mai mare consultare publică de pe continent

WeEuropeans, inițiativă civică independentă susținută de către asociația CIVICO EUROPA și MAKE.org, a finalizat prima rundă a consultării cetățenilor europeni privind viitorul UE. Aceștia au fost chemați printr-o campanie publică să propună și să voteze online, la nivel național, idei concrete pentru reinventarea Europei. Acum, cele mai votate 10 propuneri din fiecare țară vor fi supuse votului tuturor europenilor, urmând ca propunerile finale să constituie Agenda Cetățeanului pentru Europa, un document care va fi dezbătut la Parlamentul European pe 22 martie și înaintat ulterior Consiliului European de la Sibiu, din 9 mai.

În urma primei etape de propuneri și votare, domeniile predilecte ale interesului europenilor sunt mediul, instituțiile UE (eficiență și transparență), cercetarea – dezvoltarea – educația, evaziunea fiscală, politici sociale și migrația. În România, au participat la consultare 120.000 de persoane, care au propus 1.700 de idei și au exprimat în total 859.000 de voturi pentru acestea. Cele 10 idei care au întrunit cele mai multe voturi la nivel local sunt (în forma propusă):

 1. Trebuie oprită defrișarea pădurilor din Europa
 2. Trebuie să se investească în educație și cercetare
 3. Trebuie ca produsele alimentare și industriale să aibă aceeași calitate în toate țările Uniunii Europene
 4. Trebuie implementat același set de legi împotriva corupției în toată Europa
 5. Trebuie să am dreptul de a mă interna în orice spital din Uniunea Europeană, plătit de Casa de Asigurări de Sănătate
 6. Trebuie luate măsuri pentru a preveni și stopa atentatele teroriste la nivelul Europei
 7. Trebuie luate măsuri urgente și radicale de oprire a poluării mediului
 8. Trebuie să existe egalitate și echitate în ceea ce privește drepturile și obligațiile țărilor membre ale UE
 9. Trebuie implementat un program de reciclare a deșeurilor în toate statele membre UE
 10. Trebuie investit în autostrăzi în țări ca România, pentru ca firmele străine să vină aici și să se echilibreze salariul pentru a nu emigra

Consultarea, organizată de către platforma civică MAKE.org și de către asociația independentă CIVICO EUROPA, a fost lansată în 27 de țări și 24 de limbi, solicitând europenilor să răspundă la întrebarea „Cum putem reinventa concret Europa?”. Peste 34 de milioane de europeni au fost atinși prin campanie și 1,5 milioane au participat cu 30.000 de propuneri și 9,3 milioane de voturi. Rezultatele sunt publicate pe www.weeuropeans.eu, unde pot fi găsite cele mai votate 10 propuneri din fiecare țară.

La nivel general, rezultatele au plasat mediul/dezvoltarea sustenabilă în topul preocupărilor europenilor în majoritatea statelor membre. Printre teme se numără și lupta împotriva poluării, deșeurile alimentare și materiale, ambalajele din plastic, defrișările, dar și reforma Politicii Agricole Comune, migrația, cercetarea, educația și evaziunea. ​

Cetățenii europeni pot vota pe www.weeuropeans.eu cele 270 de propuneri din toate țările până pe 21 martie. 10 cele mai apreciate dintre acestea vor forma Agenda Cetățeanului pentru Europa, care va fi prezentată la Congresul WeEuropeans din 22 martie, în prezența lui Antonio Trajani, președintele Parlamentului European, a reprezentanților europeni și ai societății civile.

Foto: Parlamentul European / Facebook

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Lipseste cea mai importanta: transformarea UE in Statele Unite ale Europei fix dupa modelul SUA, care ar ingloba toate propunerile posibile.

 2. Platforma este prost facuta. Nu te duce la lista de 270 de propuneri, ci ofera doar un set limitat de 18 propuneri. In felul acesta, este un simulacru care sa dea impresia ca cetatenii europeni vor doar lucruri aseptice, controlate de cine alege cele 18 propuneri.

 3. Nu vad aici nici o propunere care sa rezolve macar o problema din cele care au determinat Marea Britanie (UK) sa doreasca sa iasa din UE (noua USSR) si de aceea este evident ca eun simulacru toata aceasta miscare.
  SUNT COMPLET DE ACORD CU PROPUNEREA LUI RADULESCU MARCEL: ” transformarea UE in Statele Unite ale Europei fix dupa modelul SUA, care ar ingloba toate propunerile posibile”
  ASA CUM IMI SPUNEA UN PRIETEN DIN POLITICA:
  Acum cine vrea sa schimbe ceva trebuie sa ia initiativa. Cei care nu fac asta sunt doar niste babe care se plang pe marginea santului la tara ca nu mai candideaza Iliescu si n-au cu cine sa voteze. E destul de clara aluzia?
  Pe vremuri era secretarul PCR de la judet unde te duceai sa te plangi ca rezolva partidul.
  Vremurile tatucului s-au dus. Luati initiativa ca nu vine nimeni s-o faca pentru voi. Nici macar eu. Viata e scurta si abia am timp de ale mele. Numai bine va doresc si mult noroc!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.