G4Media.ro

Scandalurile campaniei pentru locale: de la traseism la filaje și ”panarame”

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Scandalurile campaniei pentru locale: de la traseism la filaje și ”panarame”

Campania pentru alegerile locale din acest an a fost punctată de controverse și scandaluri, chiar și în lipsa unei radicalizări politice precum cea din anii precedenți. G4Media.ro a trecut în revistă principalele momente fierbinți din campania alegerilor locale.

Amânarea alegerilor locale din cauza pandemiei

Însăși derularea alegerilor locale a fost motiv de dispută. Ele au fost amânate din cauza pandemiei și stabilite pe 27 septembrie prin votul Parlamentului. Cu doar trei săptămâni înainte de scrutin însă, opoziția propunea amânarea acestuia și comasarea cu alegerile parlamentare din decembrie. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susținea că, astfel, riscurile medicale la care se expune populația s-ar reduce. Premierul Ludovic Orban, în replică, argumenta că nu se pune problema unei amânări, pentru că mandatele aleșilor locali au fost deja prelungite o dată. În cele din urmă, data a rămas 27 septembrie.

Traseismul politic

Fenomen specific fiecărei ture de alegeri, migrația politică a fost intens folosită de PNL și PSD.

În februarie 2020, președintele PNL, Ludovic Orban, anunța că niciun primar PSD nu se va regăsi pe lista liberalilor pentru alegerile locale. Decizia a fost validată într-un for al PNL și asumată de întreg partidul. Lucrurile s-au schimbat în câteva luni, în mai multe județe primarii PSD candidând din partea PNL.

Tema migrației a fost și mărul discordiei dintre PNL și USR PLUS, care și-au căutat reciproc traseiștii, deși sunt aliați la alegerile din București. Alianța a acuzat liberalii că au racolat peste 6.000 de candidați de la alte partide. Unul dintre cazurile cele mai discutate este primarul din Iași, Mihai Chirica, ex-PSD, adoptat de PNL. Și alianța USR PLUS a atras candidați de la PNL, precum viceprimarul din Alba Iulia sau Marius Bodea, candidatul pentru șefia CJ Iași.

Un alt exemplu este în comuna Ștefan cel Mare, din Călărași, unde primarul care a slujit FSN, PDSR și PSD vreme de 31 de ani va candida acum din partea PNL, iar cel care-i este contracandidat, liberal până mai ieri, s-a înrolat în PSD din cauză că n-a mai fost agreat de PNL, caz semnalat de Digi24.

Președintele Klaus Iohannis a criticat racolarea primarilor. „Nu văd cu ochi buni aceste racolări. Eu am fost dintotdeauna şi sunt şi acum împotriva traseismului politic. Traseismul politic este o boală gravă a politicii româneşti şi ori de câte ori am avut ocazia m-am exprimat public împotriva traseismului politic. Eu nu mi-am schimbat opinia”, a fost poziția șefului statului într-o conferință la Palatul Cotroceni.

Acuzații de filaje 

Clotilde Armand, candidata USR-PLUS la Sectorul 1, a depus plângere la DNA împotriva primarului PSD, Daniel Tudorache, precum și împotriva șefilor poliției locale. Motivul: Armand susține că a a aflat ”din presă” că a fost ”urmărită și filată de Poliția Locală la protestele din 2017”. Tudorache spune că habar nu are despre așa ceva și el nu a dat ordin în acest sens. ”Nu stiam să-i scriu corect numele.”  a explicat Tudorache.

Operațiunea ”Câine” și ”panaramele”

Cel mai mare scandal din campanie a fost cel dintre candidații la Primăria Capitalei, Gabriela Firea și Nicușor Dan, declanșat de publicarea unei înregistrări de către Dana Budeanu, care s-a declarat în nenumărate rânduri prietena Gabrielei Firea. În convorbirea telefonică dintre Nicușor Dan și un consilier de la Primăria Sectorului 4, Cristian Zărescu, era vizată o demolare din Parcul Orășelul Copiilor, obiect al unui proces în care parte era Asociația Salvați Bucureștiul condusă de Nicușor Dan. Imediat după apariția înregistrării, Firea l-a acuzat direct că ar fi luat bani pentru a-l ajuta pe proprietarul restaurantului de pe zona verde a Orășelului Copiilor, în vreme ce Dan s-a apărat. Apoi au depus, reciproc, plângeri la parchet. În plus, un grup de parlamentari PSD a depus un denunț la Direcția Națională Anticorupție împotriva lui Nicușor Dan, pe care îl acuză de mai multe fapte de corupție.

Pe fondul conflictului deschis, Nicușor Dan a folosit într-un discurs la Teatrul Național, termenul ”panarame” în contextul ”luptei de valori” care se dă pentru cucerirea Bucureștiului. Dan nu a fost explicit și nu a spus cine sunt ”panaramele” la care se referea, iar imediat după discurs, Antena 3 – prin Mihai Gâdea și invitații din studio – au susținut că acesta a catalagat-o pe Gabriela Firea drept ”panaramă”. Ulterior, tot luni noapte, Nicușor Dan a revenit pe Facebook cu clarificări, susținând că prin folosirea termenului ”panarame” s-a referit la ”cele două agitatoare care vin și fac zgomot în fața sediului, care au perturbat mai multe evenimente electorale și care sunt invitate constant în prime-time exact la televiziunile care promovează fake news-uri despre mine”. G4Media.ro a scris pe larg despre cele două protestare de profesie: Oana Lovin, ”fata cu sparanghelul”, acuzată că a făcut videochat și Codruța Cerva, militantă pro-Dragnea. Dana Budeanu, prietenă cu Gabriela Firea și cea care a publicat înregistrări cu Nicușor Dan în ultimele două săptămâni, a postat imediat pe Facebook mesajul #Je Suis Panarama. La rândul său, Gabriela Firea a postat și ea un mesaj pe această temă: ”Sunt si voi fi mereu alaturi de toate femeile! Am incercat sa le usurez viata pe cat posibil. Ele duc greul! Nu sunt “panarame”, cum zice un candidat. Ele sunt mame, bunici, fiice, sotii, prietene, iubite. Ca si mine”.

Absența confruntărilor directe dintre candidați

Nu în ultimul rând, la fel cum s-a întâmplat la alegerile pentru prezidențiale, principalii candidaţi pentru primăriile marilor oraşe, în frunte cu Bucureştiul, au evitat să se întâlnească în dezbateri cu contracandidaţii. Ei s-au orientat, mai degrabă, spre interviuri într-un mediu prielnic sau postări pe Facebook.

Nicuşor Dan, candidat susţinut de alianţa USR-PLUS-PNL la Primăria Capitalei, a invitat-o pe Gabriela Firea, primar general şi candidat PSD pentru un nou mandat la PMB, la trei dezbateri electorale înainte de alegerile locale.

Primarul Gabriela Firea a condiționat participarea de efectuarea unor teste COVID și antidrog. ”Trebuie să dovedim sănătate și luciditate, da?”, a scris Firea pe pagina sa de Facebook.

Ca răspuns, candidatul PMP, Traian Băsescu, a transmis că şi-a făcut testele antidrog şi COVID-19 i-a propus acesteia o dezbatere în doi sau trei, în sala de consiliu a primăriei. Traian Băsescu a mai spus că a „alergat îndată la laboratoare” şi în regim de urgenţă şi-a făcut testele.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Vom da totusi o sansa USR-Plus.
    Celelalte partide au tot avut sanse si si-au batut joc de romani!

  2. Am mai progresat. Anul ăsta, spectacolul electoral parcă mai urât e la americani.

  3. Fiecare vede altceva .Unii vad trasesisti ,chiar daca nu exista , altii vad un Nicusor Dan care este asociat cu interlopii chiar daca nici asta nu exista , unii vad un PSD la 27 de procente in vizibila crestere electorala si o candidata la primarie foarte aproape de candidatul PNLUSRPLUS chiar daca nici asta nu exista , altii vad un procent al votantilor de doar 30 de puncte procentuale chiar daca nici asta nu exista si uite asa cum fiecare vede doar gargaunii din capul lui ca si cel ce scrie astea .

  4. Puteau sa faca si mama filajului sau sa spuna indiferent ce aiureli la tv , aceste alegeri nu au legatura nici cu programele unora sau altora , nici cu balivernele spuse prin tirg . Sunt niste alegeri si cele locale si cele parlamentare eminamente politice , ce pun fata in fata doua tabere – romanismul plus europenismul versus restul . Cistigatorii sint cunoscuti inca de anul trecut .

    • Și totuși toți, dar toți uitați de China. De ce? Că pare departe …..la fel ca orice panarama care edifica orice puritan jegos.
      Și ție cel de te-ai gândit așa și toți te-au etc.

    • Asa e! E doar o luptă pentru ciolanele candidaților și partidelor pe care le reprezintă! Nu au absolut nicio legătură cu cetățenii.

    • tu erai marcele ? ma gindeam eu ca nu iti convine

  5. Si mai puneti si sesizarile penale: sute in toata tara-fondate, nefondate , nu conteaza. Ce ar fi mers un Tribunal al Poporului care sa condamne pe banditi si ghiaburi!