G4Media.ro

„Necunoscuții” care au marcat anul 2019

„Necunoscuții” care au marcat anul 2019

O serie de „necunoscuți”, care au ieșit din anonimat în 2019 sau rămân încă neștiuți, au marcat acest sfârșit al deceniului prin impactul lor personal sau prin generarea unei mișcări, scrie AFP, care prezintă o parte din aceste persoane care au avut o influență majoră în anul care se încheie.

1 – Greta Thunberg, purtătorul de cuvânt al generației pro-climă

O pietà învelită în pături, așezată cu picioarele încrucișate pe trotuarul rece din fața Parlamentului de la Stockholm: o adolescentă anonimă în urmă cu un an, Greta Thunberg a devenit conștiința de mediu a lumii și vocea unei generații exasperată de inacțiunea liderilor săi. De asemenea, a fost încoronată în decembrie cea mai tânără „personalitate a anului” de revista americană Time.

Milioane de tineri din întreaga lume s-au alăturat cauzei sale.

Detestată sau adulată, Greta a ajutat la așezarea urgenței climatice în centrul preocupărilor europenilor și nu numai. În Europa, aproape 80% dintre respondenți consideră acum că aceasta este o problemă foarte gravă, potrivit sondajului Eurobarometru publicat în aprilie 2019. În țara sa, Suedia, mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că schimbarea climatică este cea mai gravă problemă.

2 – Avertizorul de integritate din procedura de impeachment

Acest agent misterios al CIA, angajat la timp la Casa Albă, a fost alarmat în vară de conținutul unui apel în care președintele american Donald Trump a cerut Ucrainei să-l investigheze pe unul dintre rivalii săi. El însuși nu a citit transcrierea convorbirii, dar a adunat mărturii de la mai mulți oficiali care au avut acces la aceasta. Se spune că Trump a condiționat un ajutor militar de acea anchetă, ceea ce ar însemna un abuz de putere pentru câștig personal.

Raportul agentului, blocat o vreme de superiori, a ajuns la Congres în luna septembrie. Aleșii democrați au decis să deschidă procedura de „impeachment” cu privire la faptele denunțate, iar Casa Albă nu a putut face nimic în acest sens.

3 – Studenții din Hong Kong

Cu hainele lor negre, măștile de gaz și cocktailurile Molotov, tinerii din Hong Kong au renunțat la imaginea de studenți model pentru a deveni simboluri ale luptei pentru democrație.

De la predarea sa în 1997, fosta colonie britanică a fost adesea scena unor mitinguri pașnice pentru a apăra statutul special al Hong Kong-ului în China.

Dar această rezistență la politicile chineze a luat o nouă întorsătură în iunie acest an, cu demonstrații aproape zilnice, punctate în mod regulat de confruntări violente cu poliția, care au subminat imaginea stabilității acestui centru financiar global.

În ultimele luni, protestul a adoptat diferite forme, care atestă o inventivitate remarcabilă a tinerilor din Hong Kong. Dar mobilizarea a luat și o întoarcere din ce în ce mai violentă. Dificil de desenat cu precizie portretul robot al protestatarului din prima linie, poreclit „curajos” în interiorul mișcării. Dar mulți par a fi absolvenți terțiari sub 30 de ani. Și conform statisticilor celor arestați sau răniți, o treime sunt femei.

În fața gazelor lacrimogene, manifestanții s-au echipat cu ochelari de protecție și măști, pe care le folosesc și pentru a nu fi recunoscuți. Peste 6.000 de protestatari au fost arestați, iar aproape o mie au fost deja acuzați, ceea ce nu i-a intimidat.

„Dacă ardem, arzi cu noi”, le place să scandeze protestatarilor.

4 – Juan Guaido, omul care l-a destabilizat pe Maduro

În 23 ianuarie, la câteva zile după ce a obținut președinția Parlamentului din Venezuela, singura instituție care rămâne controlată de opoziție, acest deputat de 36 de ani, necunoscut în străinătate, s-a proclamat președinte interimar, după ce majoritatea deputaților, judecând drept frauduloasă realegerea lui Maduro, l-a declarat „ilegitim” pe șeful statului.

Deputatul a redat speranța unei opoziții slăbite, cu principalii lideri închiși, exilați sau aflați în clandestinitate.

A fost recunoscut de circa 50 de state, între care Statele Unite ale Americii. Cota sa de popularitate, care a atins la un moment dat 63%, a căzut la 42% în octombrie.

Sursa Foto: Twitter

Acest bărbat înalt cu un zâmbet larg, inginer de profesie, a spus că „a încercat totul” pentru a-l trimite spre ieșire pe Nicolas Maduro, în timp ce țara traversează o criză economică profundă, care a dus la emigrarea a 3,6 milioane de venezueleni din 2016.

Parchetul din Venezuela, considerat de opoziție subordonat puterii, a început mai multe anchete împotriva lui Guaido, pasibil de 30 de ani de închisoare. Însă Washingtonul a pus în gardă puterea de la Caracas: închiderea opozantului va fi „ultima greșeală” a lui Nicolas Maduro.

5 – Icoana revoluției sudaneze

Alaa Salah a devenit una dintre icoanele revoluției sudaneze și vocea femeilor din țara ei. Alura sa i-a adus porecla „Kandaka” sau „regina nubiană”, cu referire la suveranele care au marcat istoria regiunii în Antichitate.

Cu degetul arătând spre cer și chemând la luptă împotriva puterii, imaginea femeii în vârstă de 22 de ani s-a viralizat pe rețelele de socializare în timpul mișcării de protest împotriva regimului lui Omar el-Bashir, care a venit la putere în 1989 și a fost demis de armată pe 11 aprilie, sub presiunea străzii.

Din aprilie, Salah s-a angajat să apere drepturile femeilor din Sudan, unde secole de tradiție patriarhală și decenii de legi adoptate de un regim care aplica Sharia au limitat sever rolul femeilor.

În octombrie, ea a denunțat în fața Consiliului de Securitate al ONU „discriminarea împotriva femeilor și a inegalității, agravată de decenii de conflicte și violență”.

6 – Pompier și înger păzitor al Notre Dame

Myriam Chudzinski, un pompier cu un coc blond și un ton placid, întruchipează periculoasa salvare a Notre Dame de Paris, care a ținut întreaga lume în suspans în aprilie. Printre cei 600 de pompieri mobilizați pentru a lupta împotriva incendiului catedralei franceze, înscrisă în patrimoniul mondial al umanității, ea face parte chiar din prima echipă sosită la fața locului.

Sursa: Captură TV

Dacă Notre Dame este încă în picioare, se datorează acestor pompieri. „Aceasta este intervenția vieții mele”, a mărturisit câteva zile mai târziu tânăra, originară din Pas-de-Calais (nordul Franței). Femeia va rămâne una dintre cele mai emblematice chipuri ale acestei operațiuni istorice.

7 – Căpitanul migranților

La 31 de ani, la cârma navei umanitare Sea-Watch 3, germana Carola Rackete combate blocajul italian debarcând la Lampedusa în iunie 2019 cu cei 43 de migranți pe care i-a salvat în Mediterana, după două săptămâni în care au rătăcit pe mare.

Determinarea ei i-a adus mânia ministrului de Interne italian, suveranistul Matteo Salvini, campionul luptei împotriva imigrației ilegale, carea a acuzat acest „criminal german” de un „act de război”.

Arestată la sosirea în Italia și apoi expulzată, este încă judecată pentru că a acostată cu forța în portul insulei siciliene. Curtea de Casație se va pronunța pe 16 ianuarie. Cu toate acestea, ecologista nu a avut ambiția de a deveni căpitan de navă, recunoscând că niciodată nu i-a plăcut navigarea.

După studii științifice, ea s-a alăturat Greenpeace și British Antarctic Survey, operatorul național britanic de cercetare științifică în Antarctica.

În 2016, a participat pentru prima dată la o misiune de salvare pe mare cu ONG-ul umanitar german Sea Watch.

8 – Cercetătoarea din spatele găurii negre

Katie Bouman, în vârstă de 30 de ani, a devenit o celebritate mondială pentru rolul său în crearea primei imagini cu gaura neagră realizată vreodată, publicată în aprilie de un proiect important de colaborare internațională, Telescopul Event Horizon (EHT).

Tânăra era la acea vreme în post-doctorat la Institutul de Astrofizică Harvard-Smithsonian din Cambridge (Statele Unite). Specialitatea sa este imagistica de calcul.

În 2017, proiectul EHT a efectuat o observație simultană, prin opt telescoape radio, a două găuri negre. Observațiile generează un noian de date computerizate, care trebuie utilizate pentru a reconstrui prima imagine a unei găuri negre, prin conectarea puncte de observare, ca și cum cele opt telescoape ar forma un singur telescop gigant de dimensiunea Pământului.

Katie Bouman a fost responsabilă de dezvoltarea algoritmului care a făcut posibilă traducerea terabyților de date… într-o singură imagine, cea pe care lumea a descoperit-o pe 10 aprilie, un disc negru înconjurat de un halou portocaliu.

În momentul în care a descoperit pentru prima dată imaginea, cercetătoarea a fost imortalizată într-o fotografie în care, mută de uimire, se uită la computer. O imagine care a dat față uneia dintre cele mai mari descoperiri din istoria astronomiei. Momentul a fost „una dintre cele mai fericite amintiri din viața mea”, a spus ea. Acum este profesor la Universitatea Cal Tech din Los Angeles (Statele Unite), la departamentul de informatică.

Katie Bouman, 30 ans, est devenue une célébrité mondiale pour son rôle dans la création de la première image de trou noir jamais réalisée, publiée en avril par un grand projet de collaboration internationale, le Event Horizon Telescope (EHT).

9 – Creatorul clipului Old Town Road

În urmă cu puțin peste un an, Montero Hill tocmai renunța la cursurile universității din Georgia (sud-estul Statelor Unite) și se instala în casa surorii sale, fiind șomer, fără mașină și chiar fără licență.

Datorită unei singure piese, „Old Town Road”, cel care a devenit cunoscut sub numele de Lil Nas X este acum milionar. Clipul a petrecut 19 săptămâni consecutive, din aprilie până în august, în fruntea vânzărilor în Statele Unite, un record, detronându-i pe Mariah Carey și celebrul „Despacito” al lui Luis Fonsi și Daddy Yankee alături de Justin Bieber. Toate versiunile titlului au peste 1,3 miliarde de accesări pe Spotify.

La 20 de ani, Lil Nas X a compus „Old Town Road” pe baza unui ritm cumpărat cu 30 de dolari de la un muzician olandez. Rezultatul a fost un track rap cu accente de country.

Însă Billboard a refuzat să-l includă în clasificarea categoriei, pentru că „nu a adunat suficiente elemente din country-ul de azi”.

Lil Nas X a reușit să seducă și prin personalitatea sa plină de umor, fără a ezita să poarte haine country și să intre în universul cowboy: jachetă cu franjuri, cizme și pălărie. După ce a reușit o căsătorie foarte rară între rap și country, a zguduit lumea hip-hop și mai mult, dezvăluindu-și homosexualitatea.

Foto sus: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează