G4Media.ro

Josep Borrell, criticat pentru prestația sa din timpul vizitei la Moscova, va…

Foto: Facebook/ Parlamentul European

Josep Borrell, criticat pentru prestația sa din timpul vizitei la Moscova, va fi audiat marți în Parlamentul European / Europarlamentarii au programată și o dezbatere cu șefa Comisiei Europene pe tema vaccinurilor și votul asupra celui mai mare pachet de ajutor al UE: 672,5 miliarde de euro

Sesiunea plenară din februarie a Parlamentului European, care începe luni, are trei puncte importante pe ordinea de zi: audiarea Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, în legătură cu vizita la Moscova, o dezbatere cu Ursula von der Leyen pe tema livrărilor de vaccinuri și a transparenței contractelor cu companiile farmaceutice, precum și votarea Mecanismului European de Redresare și Reziliență, în valoare de 672,5 miliarde de euro.

Audierea lui Josep Borrell va avea loc marți, europarlamentarii având programată o dezbatere despre condamnarea disidentului Alexei Navalnîi, reprimarea violentă a protestelor din Rusia și despre tensiunile tot mai crescute dintre UE și Rusia.

Vizita Înaltului Reprezentant al UE la Moscova, în timpul căreia Rusia a anunțat că expulsează mai mulți ambasadori ai statelor membre, a fost dur criticată de reprezentanță ai grupurilor politice din Parlamentul European.

Liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a afirmat vineri Josep Borrell a fost umilit de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și că trebuie să vină cu explicații în fața Parlamentului European.

„Evenimentele de astăzi sunt o palmă pe obrazul Europei şi trebuie să servească drept lecție că în negocierile cu rușii nu ne putem impune decât dacă suntem uniţi în apărarea valorilor pe baza cărora este fondată Uniunea Europeană: respectul pentru demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului”, a spus Cioloș.

Eurodeputatul Dragoș Tudorache consideră că șeful diplomației europene, Josep Borrell, trebuie să demisioneze imediat din funcție.

Vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European, Siegfried Mureșan, a afirmat că vizita lui Borrell, „fără rezultate concrete”, a fost o greșeală.

„Vizita la Moscova fără rezultate concrete a Înaltului Reprezentant al UE a fost o greșeală. Uniunea Europeană trebuie să fie unită în a sancționa situația din Federația Rusă. (…) Nu a obținut nimic în urma acestei vizite la Moscova, iar, prin modul în care s-a prezentat presei, pare că nici nu a fost hotărât să obțină ceva”, a spus Mureșan.

Citește și:

Presa internațională critică dur vizita șefului diplomației europene la Moscova: Rusia l-a umilit pe Borrell / Prestație dezastruoasă, total nepregătit

Europarlamentarii se vor ocupa și de strategia de vaccinare anti-COVID-19 a UE, pe care o vor dezbate miercuri cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Interesul membrilor Parlamentului European este legat de livrările de vaccinuri, contractele și transparența datelor, precum și noul sistem de autorizare a exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19.

Europarlamentului Iratxe García Perez, președinte al grupului socialiștilor (S&D), consideră că transparența și responsabilitatea sunt cruciale în implementarea strategiei de vaccinare a UE și a propus și o audiere a reprezentanților companiilor farmaceutice.

„De aceea, este atât de important ca președintele Comisiei Europene să ia parte la o dezbatere publică cu toți deputații în sesiunea plenară (…) Cu 3 miliarde de euro din bani publici investiți în companii farmaceutice, oamenii merită, de asemenea, să știe cum sunt cheltuiți banii contribuabililor. La inițiativa mea, liderii politici ai Parlamentului European vor avea în curând o audiere cu directorii executivi ai companiilor farmaceutice”, a declarat Iratxe García Perez, potrivit unui comunicat de presă al grupului S&D.

Un vot important în această sesiune plenară este cel privind Mecanismul European de Redresare și Reziliență, cel mai mare pachet al UE conceput pentru a ajuta statele membre să facă față efectelor pandemiei.

Programul are o valoare de 672,5 miliarde de euro. După ce va fi aprobat de Parlament, Mecanismul trebuie să fie adoptat de Consiliu.

Tot în această sesiune, europarlamentarii vor discuta despre combaterea dezinformării online, existând îngrijorări cu privire la legătura dintre social media și libertatea de exprimare și impactul asupra drepturilor fundamentale.

Europarlamentarii vor dezbate și recenta lovitură de stat militară din Myanmar și arestarea lui Aung San Suu Kyi și a altor lideri aleși democratic.

Sursa: Parlamentul European/ Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dă ce slbz se dezbate ce se întâmplă în Rusia si Myanmar, bugetarii aia au rezolvat cumva toate problemele din cele 27 de state U.E. ?

    Păi ei reprezintă U.E. sau se cred la O.N.U. ?