G4Media.ro

Presa internațională critică dur vizita șefului diplomației europene la Moscova: Rusia l-a…

sursa foto: ec.europa.eu

Presa internațională critică dur vizita șefului diplomației europene la Moscova: Rusia l-a umilit pe Borrell / Prestație dezastruoasă, total nepregătit

Presa internațională critică în termeni duri vizita șefului diplomației europene, Josep Borrell, la Moscova. ”Rusia îl umilește pe Borrell la Moscova”, scrie euobserver.com, făcând referire la expulzarea unor diplomați germani, suedezi și polonezi chiar în timpul conferinței de presă comune de presă cu Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse.

Momentul final al conferinței de presă, când Borell a încercat un gest prietenos cu Lavrov, în ciuda grosolăniei acestuia, a sintetizat practic evenimentele de sâmbătă, mai nontează publicația.

Publicația americană Politico, cu sediul la Bruxelles, notează faptul că Borrell a efectuat vineri una dintre rarele sale vizite la Moscova, unde a asistat fără replică la acuzațiile lui Lavrov, în timp ce acesta numea Uniunea Europeană drept un ”partener pe care nu te poți baza” și îi acuza pe liderii europeni că au mințit în ce privește otrăvirea lui Alexei Navalnîi.

Borrell, mai scrie Politico, a insistat să efectueze vizită, la câteva zile după ce Rusia a fost condamnată în  plan internațional pentru trimiterea la închisoare a liderului opoziției, Alecsei Navalnîi, cu argumentul că dialogul este important.

Deși Borrell le-a spus miniștrilor de externe din UE că nu dorește să fie doar un simplu poștaș care transmite mesaje, șeful diplomației europene nu a identificat nici un obiectiv clar al vizitei sale, în afară de ”renunțarea la retorica negativă”.

Politico mai notează că Borell nu a fost în evident pregătit nici pentru atacurile lansate de jurnaliștii ruși de la Sputnik, agenție controlată de Moscova, care l-au întrebat despre embargoul impus de Statele Unite Cubei și despre presupuse încălcări ale drepturilor omului în Letonia.

Una peste alta, conchide Politico, a fost o ”prestație dezastruoasă a lui Borell”, care tocmai a realizat că UE n-a făcut nici un pas înainte în ce privește impunerea de noi sancțiuni Rusiei după cazul Navalnîi. Borell, fost ministru de externe al Spaniei, a rămas tăcut și zămbitor în timp ce Lavrov a avut ultimul cuvânt în conferința de presă, torpilând UE pe motiv că nu este un partener de încredere și afirmând că speră ca viitorul Consiliu European din martie să vină cu o nouă abordare în ce privește relațiile cu Rusia.

Surse: Euobserver / Politico

Sursa Foto: ec.europa.eu

Citește și

Eurodeputatul Dragoș Tudorache consideră că șeful diplomației europene, Josep Borrell, trebuie să demisioneze imediat din funcție

 

 

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

42 comentarii

  1. Sigur, Europa și-a rezolvat toate temele interne iar acum vrea să facă ordine în „democrația” Rusiei ! Normal că vizita a fost un eșec, ea demonstrează diletantismul și superficialitatea politicienilor europeni.

  2. Borrell, doar un alt exponent de seama al socialistilor europeni.
    Astia ne conduc?!

  3. Biden si Borrell, doi senili ajunsi sus.
    Cine plm i-a votat? Doar alti senili.

    • Nu ii bagi si pe stalin si hitler in propozitie? Daca tot amesteci mere cu cartofi.

    • @andrei
      Stalin si Hitler sunt produsele ideologiei de extrema stanga.
      Mussolini, politician socialist, a fondat si condus Partidul National Fascist, fiind felicitat de Lenin intr-o scrisoare.
      Hitler a admirat ideologia fascista, a preluat conducerea Partidului Muncitoresc German si l-a redenumit Partidul Muncitoresc National Socialist German.
      Prieten bun cu Mussolini, nu l-a lasat la greu.
      Luptele fratricide intre factiunile socialiste nu este ceva anormal. Sa nu uitam ca dupa 1948 comunistii romani i-au exterminat pe socialistii romani. Hitler si Stalin s-au urat, nefiind loc pe Pamant pentru doi „zei”.
      Fascismul, nazismul si comunismul sunt ramurile aceleiasi ideologii socialiste criminale.

  4. UE nu are politica externa, habar nu are ce sa faca.

    • In ultima vreme pare ca tii cu ursul.

      Pe langa asta este incorect, UE are diplomati foarte buni si de cele mai multe ori exceleaza in materie de politica externa.

      Asta nu a fost una dintre situatiile alea, dimpotriva. Asa cum scrie si presa a fost o idee proasta sa mearga in Rusia si o prestatie si mai proasta, asemanatoare cu cea a lui Chamberlain in fata lui Hitler la inceputul celui de-al doilea razboi mondial.

      Ok, 1-0 pentru Putin.
      Dar noi inca avem o echipa mult mai puternica. Borell trebuie demis si inlocuit cu un tip de genul lui Barnier.
      E un moment bun ca Europa si US sa faca politica comuna impotriva Rusiei, sa nu mai faca putineii pe durii pentru ca adevarul este ca nu sunt nici pe departe o putere mondiala la acelasi nivel cu US sau o Europa Unita.

  5. Macar acum stim cum stam. UE ar trebui sa rupă orice relație cu Rusia, inclusiv North Stream .

    • He, he, Germania iubeste teava Rusiei. Teava de gaze, desigur.
      Asa ca N.S. e sfint.

    • Jay….Si atunci se încălzesc la lumânare?… Ce face Europa fără combustibil rusesc?…Vedeți poziția lui Merkel și faptul că Macron a lăsat-o mai moale cu criticile…Oare puternicii europei nu-și cunosc interesele?…Dacă cineva crede că adevăratele probleme care se discută la acel nivel sunt spuse în conferințe de presă, atunci e de tot râsul….

  6. Demisia. S a dus ca vasalul la inalta poartă sa fie umilit in public. Un slugoi cumparat pe gaze.

    • Nu, e doar iluzia lumii cum ca filfizonii de la Bruxelles ar fi in stare de ceva.
      Rusia e o autocratie care-si cumpara influenta cu bani si resurse, iar polipiticilor de la Bruxelles le place sa se dea activi, ii face sa para mai inalti.

  7. UE s-a degrat moral si profesional.

  8. Lavrov este unul dintre cei mai bine pregătiți diplomați ai lumii .La ruși nu poți să faci ce faci la București .Progresiștii europeni nu au înțeles că în politica internă a unui stat nu poți să intri cu bocancii .Ce au făcut politicienii UE când americanii au Guantanamo ?Cum este cu drepturile omului ?Ce demers a făcut UE când cetățeni români membrii UEsunt umiliți în Mexic?

  9. Ok, asta demonstreaza cine si ce este Rusia: o mizerie comunistă cu care UE ar trebui sa rupă relațiile, inclusiv proiectul North Stream. Nu te porti astfel cu Înaltul reprezentant al UE care vorbește in numele tuturor statelor. UE trebuie să își consolideze relația cu SUA și cu puterile democrate si sa uite de Rusia si China.

  10. Inainte de a judeca si de a lua decizii emotionale bazate pe franturi de informatii ideal este sa ne documentam. Dupa ce ne-am informat putem sa ii urmam sfatul lui Voltaire si sa „gandim pentru noi, oferindu-le si celorlalti sanse de a face la fel”, fara sa le oferim pe tava punctaje. Alexei Navalnii a fost otravit de fostul KGB actual FSB care desi poarta un nou nume, are aceleasi practici ca pe timpul lui Lavrentiy Beria, adica omoara oponentii politici ai lui Stalin. Nu e vorba despre tovarasul Stalin cu mustata, ci despre un nou Stalin, la fel de corupt, la fel de cinic, la fel de criminal, pe numele lui Putin. In urma interventiilor diplomatice lui Navalnii i s-a permis sa paraseasca Rusia pt a se trata in Germania. Cand s-a intors a fost bagat la puscarie pt ca fiind in coma, transportat la spital in Germania, nu a dat cu subsemnatul la militianul care se ocupa de dosarul lui, deci a incalcat termenii unei condamnari cu suspendare mai vechi. E clar ca omul fiind in coma, transporat cu avionul nu putea sa dea cu subsemnatul, sa spuna unde se duce. Observam „maretia” Rusiei prin felul in care institutiile isi fac treaba si ii ghicesc gandurile dictatorului de la Kremlin. Putem astfel intelege cum a fost data prima sentinta a fost in dosarul lui Navalnii. Concluzia e ca o interventie diplomatica i-a salvat viata, oferindu-i sansa de a se trata la un spital din Germania.
    SUA prin vocea lui Joe Biden a condamnat Rusia pt modul abuziv in care Navalnii a fost incarcerat si a amenintat public cu sanctiuni. In UE 6 state din 27 adica trei tari baltice, Romania, Polonia si Italia au cerut o amenintare publica, adica exact abordarea agresiva a SUA. Celelalte 21 de tari au sustinut o abordare diplomatica. De ce ? Pt ca atunci cand iti asumi ca faci un lucru in fata opiniei publice, te poate afecta in politica interna, mai ales daca nu reusesti sa-l implementezi. Lucrurile intai se gandesc si abia apoi se pun in practica. In diplomatie se numeste FINETE si asta i-a lipsit lui Donald Trump (era sa scriu Donald Duck), astfel ca va intra in istorie drept cel mai inept presedinte al SUA.
    Acum se va interpreta ca sunt pro-rus, ca nu doresc sa fie sanctionata Rusia. Din contra, sunt anti-rus convins si imi doresc ca Rusia sa fie izolata, sa aiba embargo, sa fie distrusa economic pt a nu mai ameninta tarile vecine cu razboi. Rusia nu va invata lectia decat daca exista consecinte. Totusi oamenii inteligenti gandesc inainte sa actioneze, iar atunci cand reusesc neavenitii spun ca au fost „norocosi”. Le-as raspunde ca norocul este combinatia intre pregatire si oportunitate. Deci este nevoie de pregatirea unei linii comune de comunicare si folosirea unor momente cheie cand exista oportunitati pt a maximiza rezultatele in politica externa. Pt asta UE trebuie sa fie unita, sa aiba o strategie comuna si sa aiba curajul sa ofere putere unei institutii care sa se ocupe doar de politica externa. Vor fi de acord Macron si Merkel sa renunte la „negocierea pe persoana fizica” pt a oferi mai multa putere UE? In cazul acordului Brexit diplomatia europeana sub Michel Barnier a reusit sa isi atinga tintele in conditiile in care UE exporta majoritar bunuri in UK, iar UK exporta servicii in UE. Rezultatul? acord pe bunuri, no deal pe servicii. In ochii opiniei publice UK=baiatul rau care si-a bagat picioarele si a trantit usa cand s-a ridicat de la masa, iar UE e nevasta inselata de barbatul betiv. SUPERB! Deci se poate! Asta inseamna sa castigi la sah in marele joc diplomatic. Britanicii erau faimosi pt succesele diplomatice, dar se pare ca s-au culcat pe laurii victoriei. Rusia este un alt animal din unele puncte de vedere mai dificil, dar ranit si infometat.
    Sanctiunile economice sau razboiul economic reprezinta o forma de pedeapsa. Cand pedepsesti pe cineva exista riscul sa devii tu cel rau in ochii opiniei publice, iar criminalul pedepsit sa se autovictimizeze. Una dintre abilitatile lui Hitler care l-au adus la putere a fost abilitatea iesita de comun de a se autovictimiza: „Versaille Diktat”, „stab in the back”, „ww1 german army never defeated”, etc. Abilitatea criminalilor de a se deghiza in victime si a manipula prostimea le ofera o arma impotriva justitiei, oricare ar fi ea. Vladimir Putin este un om calculat si abil. Nu poti invinge la sah un adversar care gandeste, daca tu iei decizi in prima secunda dupa ce a mutat el. E nevoie sa gandim si apoi sa actionam rational, rece, analitic, fara a-i da ocazia criminalului sa pozeze in victima.
    In concluzie solutia este cea a punerii criminalului de la Kremlin in lumina reflectoarelor si de a impune sanctiuni graduale, dupa ce am aratat opiniei publice ca am incercat sa il aducem pe drumul cel bun. Adica am incercat sa ii explicam ca incarcerarea abuziva a lui Navalnii, dupa ce Kremlinul a incercat sa il omoare cu Noviciok este inacceptabila. Este foarte important ca diplomatia UE sa ia „high moral ground”, sa prezinta faptele criminalului, sa ii dea sansa teroristului sa elibereze ostatecului, iar apoi daca el nu se conformeaza, UE va fi fortata sa creasca presiunea. Fiecare noua iesire in spotlight, fiecare refuz al teroristului de a elibera victima va agrava crima si va eroda soft power-ul Rusiei si fiecare noua sanctiune va fi privita cu admiratie de catre opinia publica. In diplomatie nu se da cu bata pt ca e un meci de sah si vom fi priviti ca agresori! Trebuie sa gandim si sa alegem varianta care ne ofera cel mai favorabil rezultat in acest lung razboi al nervilor.

  11. Am lucrat ca freelancer pe securitate la EEAS , cică serviciu diplomatic de acțiune externa al UE, o alta varza de instituție europeană birocratică cu funcționari care freacă -lua toată ziua prin birouri , rad glumesc salariu baban intra lunar din bugetul European , cine socotește , nu ii poate da nimeni afara ca au intrat pe concurs si pensia europeană e buna in Belgia + copii la școala si chiria plătită , ii doare pe toții ăștia la banana ca Rusia …….

  12. Era normal sa nu il bage in seama e un mister de ce sa deplasat la rusi omul.
    El e ca un caine fara dinti si daca iau dat cu placuta suedeza el sau cine la trimis la ei ce or sa faca?Pai ce poate sa faca Bruxelul? fara acordul statelor nationale adica Germania?
    Omu sa dus fara spate adica fara sprijin de la sefa EU adica doamna Merkel.

    • Germania Rusia o poveste veche de la Caterina Mare pana la Molotov Ribentropp și țeava de haz natural Putin-Merkel. Acealeasi apucături de Jupân Dumitrache al Europei.

  13. Daca G4 si BBC nu le-a mentionat in stirile de alaltaieri, e clar inventii sputnicesti. Ce nu e admis de Europa Libera, nu exista.

  14. Cred ca stiu cine esti…si oricum vorbesti cam urat despre diplomația UE. Cheia nu este la Borell, ci la Germania. Prin vizita asta au fost evidențiate doua chestii: cine este Rusia cu adevarat si cine este Germania in realitate. Prietenia ruso-germana este foarte solidă se pare si nu este afectată nici macar de expulzarea unor diplomați. Se repeta istoria din anii 30? UE a fost creata tocmai pentru a mentine pacea in Europa si Rusia cat mai departe. Se pare ca altii gandesc diferit, iar UE are un cal troian imens in interior.

  15. Cred ca stiu cine esti. Spune tu, ca stiu eu cine.

  16. a fost sa il feleze pozitiv n direct cumva pe putin din partea gernaniei pentru nord stram2?
    el fag, cu declaratii despre ‘liberataea’ lui Navalnâi?!?

    Fariseu si fag. .

    Sunteeti neam de prosti ieftini, e doar o chestie de timp. sa fiti vanduti iar. asta e adevarul.

    • Slavă Domnului că nu faci și tu parte din neamul ăsta de proști ieftini!
      Dacă ne vindeam cu tot cu tine, ne dădeam și gratis, doar pentru promisiunea că ajungi tu primul în Gulag.
      Vorba aia „Prețul unui neam – ieftin! Bucuria de a-l vedea pe „chin ghang” în jug la tras arbori din taiga – priceless! „

  17. Ce să conteze reprezentantul UE. Fiecare țară membră are propria abordare a relației cu Rusia. Una prietenos interesată a Germaniei contează. Dacă ministrul de externe al Poloniei era în loc, la fel era tratat. Dacă era al Germaniei ruși schimbau abordarea.

  18. Care presa internațională, doua bășini sorosiste politico și euobserver, penibil!

  19. Galbejitule du-te la Xi Jinping sa te-împing. Mai invata romana. Am auzit ca voi chinezii o aveti mica si palidă, este adevarat?

  20. Predictibil. Dacă trimiteau un „geniu” de vreo 50 de ani care face sport de ~ 4 ori pe săptămâna, avea altă prestanță fizică și putere de convingere intelectuală și psihologică.

  21. Morala e ca fără SUA, România e in pom. UE e doar un ONG care nu are armata proprie ca sa te ferească de rus. Dacă nu ar fi americanii mâine rusul si-ar bea cafeaua din oricare parlament de la Riga la Sofia, trecând prin Budapesta si București.

  22. Un nimic plătit dintr-o suprabirocrație nefuncțională…..valea incompetenților lipsiți de personalitate….oare Germania l-a trimis acolo ?

  23. Demisia!