G4Media.ro

Mureșan (PPE): Vizita la Moscova fără rezultate concrete a Înaltului Reprezentant al…

Sursa foto: Captură video

Mureșan (PPE): Vizita la Moscova fără rezultate concrete a Înaltului Reprezentant al UE a fost o greșeală / Tudorache (Renew): Vizita lui Josep Borrell este opusă poziției Parlamentului European

Euraparlamentarii Siegfried Mureșan (PPE) și Dragoș Tudorache (Renew Europe) au criticat vineri, după declarațiile susținute de Josep Borrell la Moscova, vizita Înaltului Reprezentant în Rusia. Sigfried Mureșan a afirmat că vizita „fără rezultate concrete” a fost o greșeală, în timp ce Dragoș Tudorache a spus că aceasta este „opusă poziției Parlamentului European” și că Josep Borrrell urmează să fie audiat pentru a aduce clarificări.

 • „Vizita la Moscova fără rezultate concrete a Înaltului Reprezentant al UE a fost o greșeală. Uniunea Europeană trebuie să fie unită în a sancționa situația din Federația Rusă. Conferința de presă comună ce a avut loc astăzi la Moscova între Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, și ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a fost un monolog al oficialului rus. Șeful diplomației europene parcă nici nu a existat în acea conferință de presă; a citit doar niște declarații predefinite, generale, lipsite de conținut. Nu a obținut nimic în urma acestei vizite la Moscova, iar, prin modul în care s-a prezentat presei, pare că nici nu a fost hotărât să obțină ceva”, a scris Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL și vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European.

În opinia lui Mureșan, situația în Federația Rusă este „foarte gravă”, pentru că regimul condus de Putin „încalcă drepturile și libertățile oamenilor și arestează pe nedrept mii de opozanți care nu fac decât să protesteze față de măsurile nedemocratice luate de regimul de la Kremlin”.

 • „Tocmai de aceea, această vizită a Înaltului Reprezentant la Moscova trebuia să aibă loc doar dacă șeful diplomației europene ar fi exprimat o poziție fermă și ar fi obținut niște rezultate concrete. Vizita aceasta fără rezultate concrete, amicală, total inadecvată situației grave din Federația Rusă a fost o greșeală. Înaintea vizitei la Moscova, noi, Grupul PPE din Parlamentul European, i-am cerut Înaltului Reprezentant să negocieze eliberarea persoanelor arestate pe nedrept, eliberarea liderului opoziției ruse și să obțină garanții că Federația Rusă va reveni la respectarea angajamentelor internaționale și a valorilor democratice. Eșecul de a obține lucruri concrete după această vizită confirmă pozițiile slabe cu care s-a remarcat de-a lungul timpului Josep Borrell în relația cu regimurile autoritare”, a mai spus Mureșan.

Siegfried Mureșan este de părere că Uniunea Europeană trebuie să fie unită și fermă și să aplice noi sancțiuni față de Rusia.

Dragoș Tudorache, europarlamentar USR PLUS, grupul Renew Europe, insistă, la rândul lui, asupra abuzurilor comise de regimul Putin.

 • „Primesc siderat în ședința extraordinară AFET noi detalii despre abuzurile comise de regimul lui Putin. Există valori și principii care nu sunt negociabile, indiferent de context. Ceea ce întâmplă zilele acestea în Rusia nu e este acceptabil. Nu vorbim aici doar despre arestarea liderului opoziției, Alexei Navalni, ci despre arestarea atâtor protestatari cărora le este încălcat dreptul la exprimarea opiniei, libertatea și demnitatea umană. (…) 11.000 de oameni sunt torturați, închiși și privați de demnitate”, a reacționat Tudorache pe Facebook.

Și reprezentantul grupului Renew consideră că Uniunea Europeană trebuie să acționeze „unitar, decisiv și repede”.

 • „Prin mesaje contradictorii, mesaje fără acțiuni și sancțiuni, Uniunea Europeană pierde credibilitatea și pârghiile necesare în negocieri. Vizita Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, este opusă poziției Parlamentului European și a mesajului pe care l-am transmis. Sper să lămurim această discrepanță în audierea care va urma după întoarcerea acestuia în Bruxelles”, a anunțat Dragoș Tudorache.

Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, a declarat vineri, la Moscova, într-o conferință de presă comună cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, că i-a transmis „profunda îngrijorare” în legătură cu arestarea și condamnarea disidentului Alexei Navalnîi, reinterând cererea de eliberare a acestuia, dar a punctat și că trebuie găsite lucruri asupra cărora Uniunea Europeană și Rusia pot cădea de acord și pot coopera.

Borrell a subliniat că vizita sa la Moscova „coincide” cu arestarea și condamnarea lui Alexei Navalnîi și a altor mii de manifestanți.

„După cum vă puteți aștepta, i-am transmis ministrului Lavrov profunda noastră îngrijorare și am reiterat apelul nostru pentru eliberarea sa și începerea unei anchete imparțiale cu privire la otrăvirea lui”, a spus Înaltul Reprezentant al UE.

El a adăugat că, deși respectă pe deplin suveranitatea Rusiei, Uniunea Europeană consideră că aspectele legate de statul de drept, drepturile omului, societatea civilă și libertatea politică sunt „esențiale” pentru un viitor comun. „Rusia este cel mai mare vecin al nostru; face parte din Europa. Prin urmare, angajamentul cu Rusia este de o importanță cheie pentru Uniunea Europeană”, a spus Borrell.

Înaltul Reprezentant al UE a indicat posibile puncte de colaborare cu Rusia, în domeniul cultural, în cercetare, sănătate, economia verde sau în procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Sursa foto: Captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

 1. Aceste reactii normale din partea PE vin pe fondul ingrijorarilor privind imaginea UE la nivel global si european. De asemenea, North Stream ar trebui abandonat, insa se pare ca Germania merge inainte in ciuda reactiilor venite din SAU si Franta. Cred ca UE are o problema structurala in acest moment si de credibilitate in fata cetatenilor sai care nu mai cred in „valorile” ei si pun la indoiala respectarea statului de drept la nivel de administrati europeana.

 2. In cursul procesului, procurorul a zis ceva, dar penalul a raspuns „nu stau la discutii cu putinistii”. Judecatorul a decis pe baza a ceea ce i s-a spus. Acum penalul sta unde si-a dorit.

 3. Un idiot…

 4. UE are o capacitate de negociere absolut fabuloasa daca isi doreste acest lucru… A aratat-o in cazul Brexit unde s-a negociat inclusiv in noaptea de revelion.

  Aici, fiind vorba de Rusia, probabil ca asistam la un alt inalt demnitar infiltrat de rusi in leadership-ul european.
  Omul asta (Borell) pare a fi o marioneta neputincioasa obligata sa-si faca numarul sub amenintare.

 5. Vizita asta este in ciclul „MA DUC BOU CA SA MA INTORC VACA”. Macar sa nu fi fost degeaba si sa fi mancat macar un bors cu Lavrov.