G4Media.ro

Hainele second-hand sunt la modă — iar tarifele impuse de Trump ajută…

sursa foto: Imagine realizată cu AI-Recraft

Hainele second-hand sunt la modă — iar tarifele impuse de Trump ajută industria

Pe măsură ce tarifele comerciale cresc prețurile bunurilor în SUA, industria hainelor second-hand ar putea beneficia considerabil. Președintele Donald Trump a impus pentru prima dată un tarif de 10% pe produsele chinezești în februarie. De atunci, ambele țări și-au impus reciproc taxe vamale tot mai mari. În prezent, tariful impus de SUA pentru bunurile importate din China a ajuns la 145%, iar o scutire comercială numită „de minimis” – care permitea comercianților să evite plata taxelor pentru colete cu valoare sub 800 de dolari – a expirat vineri. China, la rândul ei, a impus un tarif de 125% pentru bunurile americane, relatează Business Insider.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Această scutire a fost extrem de avantajoasă pentru giganții fast fashion precum Shein și Temu, care puteau trimite produse extrem de ieftine direct din China către clienții din SUA, fără a plăti taxe vamale.

Creșteri de prețuri

Milioane de consumatori americani erau atrași de aceste magazine online datorită prețurilor accesibile și reducerilor masive. Însă ambele companii au anunțat că vor crește prețurile ca urmare a noilor tarife. Acest lucru ar putea favoriza considerabil magazinele de haine second-hand, care ar putea deveni o alternativă mai ieftină.

„Am observat deja o scădere a consumului și a cheltuielilor în SUA,” a declarat Danielle Testa, profesoară la Institutul de Design și Modă din cadrul Universității de Stat din Arizona, pentru Business Insider. Indicele de încredere al consumatorilor de la Universitatea din Michigan a scăzut cu aproape 20 de puncte față de începutul anului, ajungând în aprilie la 52,2 – cel mai scăzut nivel din 2022, când inflația a atins 9%.

„Fabricat în America”

„Majoritatea hainelor noastre provin din afara SUA, foarte puține sunt produse intern, deci ne așteptăm la creșteri de preț pe tot segmentul de modă, ceea ce va determina oamenii să caute opțiuni second-hand, deoarece aceste haine sunt deja pe piața americană și nu implică tarife,” a explicat Testa. Conform Asociației Americane de Îmbrăcăminte și Încălțăminte, doar aproximativ 3% din hainele și încălțămintea din SUA sunt fabricate pe plan local. Restul provin în principal din China, Vietnam, India, Bangladesh și alte țări – toate acum afectate de tarife.

„În perioade de incertitudine economică, consumatorii caută valoare, iar cumpărăturile la second-hand tind să crească,” a declarat David Eagles, director operațional la Goodwill Industries International, pentru Business Insider. „Presiunile economice accentuează accentul pus pe cheltuieli inteligente și pe dăruire cu sens, așa că ne așteptăm ca interesul pentru cumpărăturile second-hand să crească, fiind alimentat atât de factori economici, cât și de preocupări legate de sustenabilitate.”

Piața second-hand este deja în plină expansiune. Platforma ThredUp estimează că va ajunge la 73 de miliarde de dolari în SUA și la 350 de miliarde de dolari la nivel global până în 2028, în creștere de la 197 de miliarde în 2023.

Încetinirea producției

Odată cu posibile creșteri suplimentare de preț, consumatorii americani ar putea fi nevoiți să caute alternative în afara industriei fast fashion. ThredUp a fost una dintre vocile care au militat pentru eliminarea scutirii „de minimis”, numind acest pas „esențial pentru combaterea fluxului nesustenabil de modă ultra-rapidă în SUA.”

„Nu putem continua să producem, să purtăm – sau nici măcar să nu purtăm – și apoi să aruncăm hainele într-un ritm atât de rapid,” a spus Patsy Perry, lector în marketing de modă la Manchester Metropolitan University, pentru BI. „Trebuie să menținem hainele în uz pentru mai mult timp, altfel risipim complet toate resursele investite în ele,” a continuat ea, subliniind etapele numeroase din procesul de producție, de la materia primă și fabricare până la transportul produselor finite și implicarea umană din fiecare verigă a lanțului de aprovizionare.

Perry a explicat că reciclarea nu este încă o soluție viabilă la scară largă, deoarece nu avem tehnologia necesară. În plus, retailerii care produc haine din materiale reciclate au, de obicei, prețuri inaccesibile pentru consumatorul mediu. „Trebuie să armonizăm producția de articole mai bune cu o utilizare mai conștientă și responsabilă,” a adăugat ea.

Există opțiuni pentru toate bugetele, spune Perry. „Avem vânzări la kilogram, magazine second-hand, organizații de caritate, dar și magazine de consignație de lux.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.