
FOTO Manifestare legionară la mormântul preotului Ilie Lăcătușu, canonizat anul trecut de Biserica Ortodoxă
O manifestare legionară, cu steaguri ale mișcării criminale din perioada interbelică, a avut loc marți, la mormântul preotului Ilie Lăcătușu, canonizat anul trecut de Biserica Ortodoxă. Evenimentul are loc în Cimitirul Giulești din Capitală, acolo unde preotul este înmormântat.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Manifestările legionare sunt interzise în România, conform unei legi veche de 23 de ani (OUG 31/2002), dar care a fost foarte puțin aplicată până în noiembrie anul trecut, atunci când în turul doi al alegerilor prezidențiale a ajuns candidatul pro-rus cu discurs legionar, Călin Georgescu. Citește detalii aici și aici.
La comemorare au participat și membri ai Frăției Ortodoxe, una din cele mai cunoscute organizații neolegionare din România. Imaginea preotului Ilie Lăcătușu este bătută în mozaic pe pereții Mănăstirii Văcărești din județul Constanța, cuib al mișcării neolegionare, ridicată la cererea lui Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.
Informația privind canonizarea preotului Ilie Lăcătușu a fost publicată pe site-ul basilica.ro. Institutul Elie Wiesel (INSHR-EW) avertizase că Ilie Lăcătușu a fost un preot legionar, misionar în Transnistria în anii 1942 – 1943. Mai mult, INSHR-EW a avertizat anul trecut, după anunțul canonizării a 16 preoți, că Ilarion Felea (1903-1961), Ilie Lăcătuşu (1909-1983) și Dumitru Stăniloae (1903-1993), sunt legionari care au fost șefi de cuib sau și care au făcut apologia Germaniei naziste. Citește detalii aici.
- Un documentar video Info Sud-Est a arătat în luna mai cum George Simion, șeful partidului extremist AUR și candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale din mai 2025, a fost lansat în politică de fiica celui mai cunoscut legionar din Dobrogea, Zoe Rădulescu, soacra lui Eugen Sechila, neolegionar fățiș și umbra pro-rusului Călin Georgescu în campania din 2024. În Dobrogea dominată de Teodosie, AUR a obținut cele mai mari rezultate politice în ultimii ani, iar sub Teodosie, mișcarea neolegionară din România crește în mai multe nuclee, toate sateliți în jurul mănăstirii Văcăreștii Noi. Teodosie a primit una din cele două sancțiuni care i-au fost aplicate de Biserica Ortodoxă pentru ridicarea controversată a Mănăstirii Văcărești, nucleu neolegionar. Vezi documentarul video aici.
Recent, președintele Nicușor Dan a atacat la Curtea Constituțională legea care vizează interzicerea organizațiilor cu caracter fascist, legional, rasist sau xenofob, deoarece consideră legitim ”să faci o organizație care să promoveze rezistența anticomunistă din munții Făgăraș” chiar dacă în rândul acesteia sunt peersoane care au făcut parte din mișcarea legionară. Curtea Constituțională a respins cu unanimitate sesizarea președintelui (7-0, în lipsa judecătorilor Cristian Deliorga și Gheorghe Stan). Citește detalii aici și aici.
Cine a fost preotul Ilie Lăcătușu
Conform BOR, născut în 1909, Ilie Lăcătușu a fost hirotonit preot pe 1 septembrie 1934, pe seama parohiei Osica de Jos, judetul Olt, potrivit site-ului crestinortodox.ro. El va sluji in aceasta biserica pana in luna noiembrie 1934, când este trimis in satul Buicești, tot din județul Olt. În anii 1930 el a fost șef de cuib în sânul Mișcării Legionare, iar în 1942 – 1943 a fost trimis misionar creștin-ortodox în Transnistria, teritoriu ocupat de la URSS de România condusă de Ion Antonescu, aliată cu Germania nazistă.
Arestat de regimul comunist în 1952 și trimis la Canalul Dunăre – Marea Neagră, el este eliberat în 1954, rearestat în 1959, condamnat la cinci ani închisoare și trimis în lagărul de la Periprava din Delta Dunării de unde a fost eliberat în mai 1964.
După eliberare a fost silit să lucreze ca zidar după care din decembrie 1964 a slujit ca preot la Gărdești, Teleorman, iar din 1970 până în 1978 când s-a pensionat la Răsuceni, Giurgiu.
Legea împotriva extremismului, ignorată de autorități peste 20 de ani
Mișcarea neolegionară, discursul urii, antisemitismul și apologia fenomenului extremist au escaladat în România în ultimii ani, deși există o lege care interzice acest lucru încă din 2002, ba care chiar a fost consolidată printr-o lege din 2015.
Cu toate acestea, instalarea de monumente care elogiază criminali de război, festivități de comemorare, discursuri publice extremiste și alte forme de manifestare contrare legii au fost ignorate de autorități.
Acestea au început să se uite atent la fenomen după ce candidatul pro-rus cu discurs legionar, Călin Georgescu, astăzi propunere de premier, a ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale anulate din 24 noiembrie 2024. Curtea Constituțională a anulat, în 6 decembrie, scrutinul de atunci, acuzând vicierea procesului electoral în integralitatea sa.
G4Media a scris constant despre acest fenomen, a militat pentru schimbarea numelor străzilor care aminteau de criminali de război și a atras atenția în nenumărate rânduri asupra fenomenului antisemit din România.
De curând, G4Media a publicat un amplu documentar despre fenomenul extremist din România și originile sale postdecembriste, intitulat ”Cine sunt extremiștii”, structurat în trei părți. Acestea pot fi vizionate aici (I), aici (II) și aici (III).
Despre crimele Mișcării Legionare sub Corneliu Zelea Codreanu
Istoricul Daniel Citirigă, decan al Facultății de Istorie și Științe Politice din Constanța (Universitatea „Ovidius”), a arătat într-o analiză pentru Veridica, cum în 1923, în jurul lui Corneliu Zelea-Codreanu, se constituia un grup care avea scopul de a ucide proprietari de ziare și oameni politici:
- ”Deși evitate pe moment, asasinatele tot aveau să înceapă, cel mai răsunător caz în acei ani fiind cel al uciderii prefectului de Iași, Constantin Manciu, de către același Codreanu, în octombrie 1924. Doar că toți acești radicali aveau să fie achitați, într-o atmosferă cu săli de judecată pline cu susținători, cu jurați care-i admirau și judecători care, fie că erau simpatizanți, fie de frică, nu se opuneau. Drumul tineretului radical spre crimă politică nu era doar deschis, dar adesea era pavat cu complicitatea autorităților”, notează Citirigă. Citește aici analiza integrală „Listele morții”, crima politică și obsedanta fascinație a fascismului.
Mișcarea Legionară a reprezentat cel mai toxic produs politic și ideologic al României anilor 1920-1930. Ideile principale vizau critica regimului democrat, a instituțiilor sale (în principal partidele politice și Parlamentul) și a legăturilor pe care România le avea cu statele europene democrate, în special Franța și Marea Britanie. Legionarii au ucis doi premieri în funcție, pe I.G. Duca și Armand Călinescu, și pe Nicolae Iorga, cel mai important intelectual al României în secolul al XX-lea.
Criticile Mișcării Legionare la adresa realităților politice și sociale din România erau îndreptate cu precădere la adresa comunităților etnice minoritare, și în special a evreilor. Pentru că nu a reușit să obțină o majoritate electorală în procesele electorale la care a participat, Legiunea a militat pentru asasinat drept principală acțiune politică. Citește detalii aici.
Istoricul Florin Anghel a arătat pentru G4Media cum, după 1990, Mișcarea Legionară a profitat de toleranța propagandei din anii ’80 a lui Nicolae Ceaușescu (care încă funcționa în anii după Revoluție), referitoare la rescrierea evenimentelor legate de activitățile lui Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu, inclusiv a grupurilor de oameni politici și de intelectuali din jurul acestora. Cei mai mulți sfârșiseră în închisorile comuniste și figurau drept luptători și eroi anticomuniști. Propagandiștii lui Nicolae Ceaușescu nu au scris nicio lucrare referitoare la ocupația românească de dincolo de Nistru, după 1941, la Holocaust sau la genocidul romilor.
Educația din România a funcționat, după 1990, cu toleranță morală formidală față de lideri sau regimuri care au promovat crima drept armă politică sau ideologică, arată istoricul.
- ”Relativizarea vinovăției lui Ion Antonescu s-a transferat, după decembrie 1989, și asupra unei imagini din ce în ce mai luminoase a lui Corneliu Zelea Codreanu, care a fost prezentat drept doar o victimă a abuzurilor instituțiilor regelui Carol al II-lea. Justiția și instanțele politice de după 1990 au privit cu detașare și uneori cu simpatie figurile Mișcăriil Legionare, considerându-le drept „martiri”, „eroi”, „luptători” anti-sistem”.
știre în curs de actualizare
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
0 comentarii