G4Media.ro

Dispute între UE și China pe tema relatărilor din presă despre originea…

Toy train connecting Europa and China. Symbolizing the New Silk Road or one belt one road Chinese strategic investment in the 21st century. Economic project to connect EU, Central Asia and China

Dispute între UE și China pe tema relatărilor din presă despre originea coronavirusului. Beijingul a cenzurat un articol de opinie european apărut în presa chineză controlată de stat

Uniunea Europeană a acuzat China că a cenzurat un articol semnat în colaborare și de ambasadorul său din această țară și publicat în presa chineză controlată de stat – aceasta fiind doar cea mai recentă dintre disputele apărute între China și Occident cu privire la originea coronavirusului.

Din articolul de opinie respectiv, care a fost co-semnat și de Nicolas Chapuis, ambasadorul UE în China, și a apărut în oficiosul China Daily, a fost eliminată referirea la faptul că epidemia de coronavirus a apărut mai întâi în China.

“Desigur, este regretabil să vezi că o frază despre răspândirea coronavirusului a fost cenzurată“, a declarat dl Chapuis, joi.

În fragmentul eliminat al articolului, în care se afirma că la originea crizei se află China, se putea citi un text despre “epidemia de coronavirus din China și răspândirea sa ulterioară în restul lumii”. Articolul, care a fost publicat miercuri, a fost co-semnat de ambasadorii în China ai statelor membre ale UE.

Această cenzură este cel mai recent exemplu al eforturilor Chinei de a riposta în fața acuzațiilor potrivit cărora ea ar fi acționat prost în primele zile ale pandemiei – un fenomen despre care se crede că s-ar fi semnalat pentru prima dată în orașul chinez Wuhan, spre sfârșitul anul 2019.

În ultimele săptămâni, SUA și China au discutat în contradictoriu despre versiunile pe tema epidemiei apărute la nivel mondial. Președintele Donald Trump a susținut că virusul a ieșit dintr-un laborator din Wuhan, în timp ce diplomații chinezi au susținut o teorie potrivit căreia virusul ar fi fost adus în Wuhan de armata americană, anul trecut.

Urmând exemplul Washingtonului, Uniunea Europeană a declarat în această săptămână că, la reuniunea Organizației Mondiale a Sănătății prevăzute pentru această lună, ar susține o rezoluție pe tema unei verificări independente cu privire la originea coronavirusului.

Totuși, China a declarat că nu va permite o asemenea revizuire pe teritoriul său până când asupra epidemiei nu va fi proclamată “victoria finală“.

Săptămâna trecută, China a reacționat indignată după ce Australia a cerut deschiderea unei anchete independente. Premierul Australiei, Scott Morrison, a declarat că o anchetă pe tema unui virus care a provocat peste 250.000 de decese era “absolut îndreptățită“.

În luna aprilie, China a fost acuzată că exercită presiuni asupra UE pentru a o convinge să-și mai “îndulcească“ un raport pe tema dezinformării din UE – un lucru pe care diplomații europeni l-au respins.

Plângerile europenilor legate de cenzurarea editorialului din China Daily au apărut pentru prima oară miercuri. Joi, dl Chapuis a declarat că organizația este îngrijorată și de o agravare a dezinformării din Europa în legătură cu chinezii și cu rușii. “Deținem informații în acest sens, și credem că fenomenul trebuie oprit“, a spus dl Chapuis.

Financial Times dispune de informații care demonstrează cum imaginile video ale presei chineze de stat au fost probabil trucate, astfel încât să reiasă că italienii intonau de la balcoanele lor imnul național al Chinei.

Sursa: The Financial Times / Articol de Don Weinland / Traducerea: Alexandru Danga

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Europeni naivi! Cum poti sa crezi intr-o dictaura severa si mincinoasa? Au transferat ca prostii tehnologie si acum cu subventii mascate de la stat cistiga cu pret mic orice licitatie in Europa, falimentind companiile traditionale care joaca cinstit nefiind ajutate de stat. Vedeti cazul de achizitie la Ministerul Transporturilor rame electrice, coruptia de la autoritatea de reforma ofera totul chinezilor care primesc oricit ajutor de stat.

    • Au avut 1 miliard de euro pentru trenuri si l-au dat pe chinezarii. Mai bine ar fi cumparat Siemens, Alstom sau Bombardier second hand.
      Intram intr-o zona foarte intunecata, suntem tara membra UE si dam tot mai multe contracte de achizitii publice catre Turcia si China cand avem o multime de optiuni, marci de top care apartin UE si vand la doar cateva procente mai scump decat China si Turcia.

  2. China incearca sa rescrie istoria si sa convinga o lume intreaga ca virusul nu a inceput in Wuhan.
    Din aceeasi serie fac parte si pretentiile Chinei asupra Marii Chinei de Sud, pe care si-au revendicat-o aproape in totalitate, pana in coasta Malaeziei (e ca si cum India si-ar revendica intreg Oceanul Indian si l-ar impanzi cu nave militare), pretentiile asupra Tibet-ului, Taiwan, Hong Kong, regiunii Xinjiang – dorita pentru resursele de carbune si potentialul eolian.