G4Media.ro

DEZBATERE Pro și contra plaje extinse: Mai vin sau nu turiștii în…

sursa foto: Info Sud-Est

DEZBATERE Pro și contra plaje extinse: Mai vin sau nu turiștii în Mamaia? Ce spun operatorii și ce spun autoritățile

  • Primul weekend aglomerat în stațiunea Mamaia, acolo unde plajele extinse au stârnit o serie de controverse în rândul turiștilor și al operatorilor din turism, se apropie de final.
  • În timp ce turiștii sunt complet nemulțumiți de distanța pe care trebuie să o parcurgă până la apă, dar și de nisipul neprietenos, care și-a pierdut finețea și este plin de scoici, mare parte a hotelierilor văd în plajele extinse un proiect bun, de viitor.
  • Tot nemulțumiți sunt și operatorii care au ca business doar plaja și care nu se pot folosi de hectarele noi de nisip.

Administratorii de plajă din stațiunea Mamaia cu care G4Media a discutat în acest weekend susțin că sezonul 2021 este dezastruos din cauză că turiștii ocolesc plajele extinse și aleg fie Năvodari, fie plajele din Constanța.

Deși prețurile din Mamaia sunt neschimbate de 2-3 ani, ba chiar în unele sectoare acestea au scăzut pentru a atrage clienții după un sezon 2020 anemic din cauza pandemiei, turiștii nu se înghesuie pe plajele extinse, susțin operatorii:

  • ”Este sâmbătă și am 5 șezlonguri ocupate din 200. Eu le închiriez cu 25 de lei, dar ei preferă să plece în Năvodari, unde șezlongul e și 50 de lei în unele locuri, pentru că acolo sunt aproape de mare”, ne-a declarat un administrator de plajă.

În stațiunea Mamaia, sectorul din zona Perla (în sudul stațiunii, aproape de intrarea în Constanța), cu cele mai accesibile prețuri și destinat în general familiilor, este ocupat în proporție de 90%. La fel se întâmplă și cu zona exclusivistă, din nordul stațiunii, cu cele mai mari prețuri și cunoscută pentru cluburile și plajele din Năvodari.

Sectorul văduvit în acest sezon este cel intermediar, al segmentului de mijloc, din zona Cazino-Rex. Reporterii G4Media au fost în teren timp de o săptămână și au constatat că în zilele lucrătoare acest sector este gol, iar în weekend este vizibil mai puțin populat decât în anii precedenți.

  • ”Turiștii preferă să se calce în picioare pe unele plaje din oraș sau din extremele stațiunii doar pentru că acolo plaja arată cât de cât ca înainte. Avem hectare întregi la dispoziție acum, dar degeaba pentru că nu le putem folosi”, ne-a declarat un alt operator la plajă.

Proprietarii de plajă nu se pot folosi de noile hectare de nisip pentru că acestea nu sunt încă întabulate, deci nu au proprietar: ”Sunt plajele nimănui, dar când vor fi întabulate acestea vor putea fi exploatate”, ne-a declarat Anca Pavel Nedea, director al Organizației Patronale Mamaia-Constanța.

La sfârșitul lunii iunie, Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a subliniat că plajele extinse includ un teritoriu nou adăugat la suprafața României, care nu se află încă întabulat la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Întrebat cine va fi responsabil de curățarea și igienizarea noilor bucăți de plajă, Berceanu a spus că, în principal, această sarcină va reveni primăriilor și Administrației Bazinale Apelor Dobrogea Litoral, instituția care a gestionat proiectul lărgirii plajelor.

Șeful Gărzii de Mediu a mai spus că extinderea plajelor reprezintă o premieră la care ”trebuie să ne adaptăm” și că va fi necesară identificarea unor soluții pentru gestionarea acestora având în vedere că, momentan, nu există un proprietar.

Anca Pavel Nedea a explicat faptul că, în anii următori, plajele pot fi amenajate ca spații de relaxare, lounge și activități de entertainment, astfel că turiștii vor petrece mai mult timp pe plajă, având și alte oportunități de activități în afară de plaja efectivă. Deci, cu excepția acestui an, plajele extinse sunt, pe termen lung, un câștig, susține directorul Organizației Patronale Mamaia-Constanța. De asemenea, aceasta mai spune că ”plajele extinse care alungă turiștii” este doar un mit.

Și directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Paul Cononov, a declarat că extinderea plajelor este un proiect de viitor: „Noi am construit plaje pentru viitor. Noi nu am construit plaje pentru prezent. Am construit plaje pentru generațiile care vor urma. Aceste plaje sunt într-o continuă dinamică. O să vedem de la an la an că ele se vor schimba. Sunt modelări făcute de cei mai buni specialiști din lume și de cele mai specializate firme din lume pe astfel de operațiuni”, a declarat Paul Cononov la televiziunea locală Dobrogea TV.

Cu toate acestea, mulți dintre operatorii de plajă cu care G4Media a discutat în această săptămână susțin că vor să renunțe la plaje pentru că nu își vor putea acoperi cheltuielile:

  • ”Am investit zeci de mii de euro în șezlonguri, umbreluțe de stuf, podețe de lemn pe nisip și beach bar pentru a oferi condiții de calitate pentru turiști. Am vrut să facem și mai mult însă ABADL nu ne-a lăsat. Noi cum ne recuperăm investiția? Cine ne dă banii pentru asta? Pentru că turiști, uitați în jur, nu sunt”, ne-a declarat unul dintre administratorii plajelor din Mamaia.

Cu toate acestea, Anca Pavel Nedea susține că sezonul 2021 este mai bun decât sezonul din plină pandemie 2020, dar încă nu la fel de bun precum 2019, ba chiar departe de acesta. Directorul Organizației Patronale Mamaia-Constanța are și o explicație referitoare la discrepanța dintre nemulțumirile operatorilor de plajă și gradul de ocupație ridicat din stațiunea Mamaia.

  • ”Există o diferență între cei care operează doar plaja și hotelierii care au și plajă și lucrează cu agențiile de turism. Cei dintâi au parte aproape doar de turiști de weekend și evident că există nemulțumiri, iar ceilalți, pentru că au parte de turism organizat, au un câștig net superior”, ne-a declarat Anca Pavel Nedea.

Aceasta explică și faptul că există o tendință de creștere semnificativă a opțiunilor turiștilor pentru sudul litoralului românesc, în stațiuni care s-au aflat într-un con de umbră după Revoluție. Venus, Olimp, Neptun, Saturn și Jupiter sunt din ce în ce mai căutate de turiștii români, din două motive: Fie datorită vedetelor de televiziune care au promovat în mod semnificativ unele resorturi noi, de lux, fie datorită patronilor de hoteluri care și-au renovat sau au deschis unități noi și au lucrat intens cu agențiile de turism.

Context

Cu aproape 1 miliard de euro, bani europeni pentru un amplu proces de reabilitare și extindere a plajelor, pe litoralul românesc s-a redus eroziunea costieră. România are astăzi 33 de hectare de plajă nouă. În 2015, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral finaliza proiectul „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța și Eforie Nord”. Valoarea totală s-a ridicat la 544.307.222 lei, din care 465.328.244 lei au fost puse la dispoziție din fonduri de coeziune.

În cadrul proiectului au fost reabilitate și construite diguri emerse (care ies din apă – n.red.) în lungime de 3544 de metri, au fost construite diguri submerse (sub apă – n.red.) pe o lungime de 1392 metri și a fost adăugat un volum de nisip de 3,5 milioane metri cubi, pe o distanță de plajă de 5770 metri.

În cadrul lucrărilor din a doua parte a proiectului au fost sau vor fi extinse plajele din Edighiol și Periboina, faleza Constanței, în zona Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

48 comentarii

  1. Poti sa pui si rahat pe plaja la Mamaia…. “Turistii” tot o sa vina

  2. … adica, meltenii care vor sa fumeze in apa…
    Ori vrei plaja si mare (si apreciezi linistea, vii cu acareturile personale), ori chilotareala pe sezlong infect cu un sprit ieftin vândut scump sorbit cu degetelul in sus si mana opusa infipta adanc in popoul flatulent, toate pe ritm de manele rap.

  3. Prostia romanesca costa:Hotel administrat de un patron, plaja de altul, restaurantul si terasa de altul…Rar vezi all inclusiv…Hotelul lui Hagi inglobeaza toate serviciile….daca nu la turci, bulgari, greci…oricum la preturile si serviciile noastre…

  4. Normal, romanii sunt obisnuiti sa sufle unii in ceafa altora chiar si pe plaja. Acum ca ai loc sa te joci sau sa scapi un partz tot nu e bine.

    • @ Iulian Știți de ce nu e bine? Pentru ca era una din putinele plaje cu apa mică unde puteai deci merge cu copii. Nisipul in apa era moale și copiilor nu le era frica și se puteau juca. Acum se intra direct in apa adânca și fundul apei e plin de scoici si dezagreabil pana și pentru noi, adultii.

    • @Claudiu
      S-a explicat de cateva ori ca la priva furtuna serioa de iarna va revine la normal si dupa 2-3 ani nu o sa mai observi diferenta doar ca ai 150m de plaje mai mult. Asa a fost in primul an cand s-a refacut plaja din Mamaia sud.

  5. Dar de ce băi Bercene „trebuie să ne adaptăm”? Ne-ai stabilit tu sarcină? Ete că ne adaptăm: mergem în Bulgaria!
    Atitudine din partea cuiva care ar trebui sa se ocupe cu mediul: devastați kilometri întregi de coastă naturală și fundul mării de unde au adus scoica aia pisată de-i zic nisip, devastată și plaja, dar avem sarcină de la stăpânire să ne adaptăm!

  6. Importati, frate, beduini si camile sa transporte beizadelele de la hotel la apa.
    Problem solved.

  7. Cat de aproape de perfectiune ar fi daca ar da faliment toti toti toti de pe litoral ! ar fi exceptional de frumos de linistit si curat. Sa nu spuneti ca ar pierde statul nu stiu ce incasari pentru ca oricum nimeni nu da nici un bon

    • Curat iti face mamica ta ! Daca plaja este nisipata cu fonduri europene cei de la
      apele romane trebuie sa asigure cosuri de gunoi …si eu nu le vad

  8. Daaaaaa mari neplăceri. Cică ghertoii și analfabetele se pisa pe ei până ajung la apă. Probleme reale domne ce să mai…..

  9. Turiștii care merg la mare să stea mai mult în apă decât pe plajă nu au de să fie încântați că s-a mărit plaja. Adică au mai mult de mers până la apă și nici n-aveau de gând să stea prea mult pe nisip.

    Sunt curioasă dacă nu cumva apa e mai adâncă acolo de unde au luat nisipul, ceea ce ar fi un pericol pentru copii, deci familiile cu copii s-ar putea să le evite.

    • Băi frate, pentru voi nicicum nu e bine! Cam exagerată lenea pe mulți! Nici când vi se creează condiții să nu mai stați îngrămădit ca oile la stână nu e bine!

    • Nu e lene, pur și simplu nu îmi place să fac plajă. Să stau să mă coc la soare sau sub umbrelă, de ce aș face asta, dacă nu-mi place?

      Pot să-mi pun șezlong și umbrelă pe bloc dacă vreau să stau, problema e că nu am stare. De-ai mă duc la mare, să stau ca acasă, cu singura diferență că prin zonă sunt oameni, pe care oricum nu-i bag în seamă?

      La plajă nici nu pot citi o carte să treacă timpul mai repede. Cât poți sta într-un cot înainte să înțepenești? Încearcă să vezi cum e să ții cartea cu mâinile în sus, că după 5 minute zici că ai febră musculară.

      Deci nu e lene, dimpotrivă. E prea mare plictiseala pe plajă. Mai fac și un drum de 500 km până acolo, că nu toți suntem bucureșteni la 2 ore distanță. Normal că pentru mine plaja e un obstacol, nu o destinație.

    • Gabi Ruse a câștigat finala la Hamburg! Cinste ei!

    • Te duci frumos cu prosopelul sau sezlong propriu si te instalezi unde vrei, inclusiv langa malul apei, si stai doar in apa daca asta preferi. Acum poti face asta.

  10. oricum fara indiguiri de protectie bine gindite asta se va eroda si in citiva ani va fi tot ca inainte

  11. Ma bucura teapa trasa cocalurului roman. Au nenorocit litoralul cu boxele lor demente si cu aberarea lor nesanatoasa (stai pe plastic in loc de nisip…pe bune?:))) )
    Evident că nu vor disparea nici boxele si nici nesimtirea, da’ ma bucur si io de ce apuc

  12. Să ințeleg că la Navodari e 50 de lei șezlongul/zi, intrucât doar pe această plajă turistul se poate alege cu un bronz-motorină care să-l facă să semene cu 50 Cent sau cu Serena Williams, in funcție de sex?
    Intreb pentru un prieten invidios nevoie-mare pe cei cu ten puțin mai inchis la culoare…

  13. Sa faca domle’ parcare pe plaja, sa nu lesine turistii de la atat mers pe jos.

    • În Portugalia nu am plătit pe nici o plaja intrarea, nu sunt șezlonguri ptr închiriat ptr fraieri la preturi astronomice puse pana la ocean, iti aduci echipamentul propriu, în spectacol se dădeau doar românii. Sper sa rămână asa plaja mult și bine fără tiganareala pe plaja , mârlănie, zbierat, manele, etc, sa poți sta normal pe plaja, sa asculți pur și simplu marea. Am fost azi în Mamaia la plaja și nu mi-a venit sa cred ca nu plătesc ptr întrare plaja taxa, oricum nu făceau nimic ptr turiști si plaje din banii încasați, era loc ptr fiecare, curat, nu manele, auzeam valurile!. Normalitate!!!! E posibil deci și în România. Lume totuși mai selecta, nu am văzut ca altădată, sa plece și sa lase gunoiul pe plaja unde au mâncat, spart semințe, doze de bere.
      Am zis ca nu sunt în România!Mi-a plăcut!
      Întrebarea este cine va profita de aceste plaje, cine le va administra, ce taxe poate vor introduce coclarii mai târziu la întrarea pe ele? Sa o lase naibii libera ca în alte tari civilizate nu sa se bucure ca au făcut gaura în bugetul clientului!

  14. Daca ai obiecte de valoare pe sezlong , gen telefon , poti sa le supraveghezi cu binoclu din apa, sau cu drona

    • Vezi, dacă ai telefon pentru săraki? Ia-ți și tu unul rezistent la apă. Oricum litoralul românesc e pentru oameni cu valoare, dacă n-ai bani de dronă strici clientela.

  15. Navodari = o mare taca. Au aglomerat extrem prin constructii. Apa, mai ca la noi, mizerabila. Servirea este precara. Sa nu mai discutam de fauna…. Parveniti ‘da Capitala’, ostentativi si interlopi. E tentant ca faci 2h pe drum dar nu merita sub nicio forma.

  16. Largirea plajelor e un proiect pentru viitor, sa intarziem de fapt eroziunea lor, nu e gandit pentru o mana de speculanti de sezlonguri carora le convenea o plaja cat mai mica si in reducere in timp pe care sa o vanda cat mai scump.
    Iar largirea nu inseamna kilometri, mai mergi 50-100 metri in plus pana la apa. Sunt atatea locuri in lume, cu plaje mult mai tari decat Mamaia, unde nu sunt permise sezlonguri pe plaja, fiecare se duce cu echipament propriu.
    Sa ne aducem aminte cum aratau anul trecut – sezlonguri inghesuite unele in altele, pana in buza apei, fara culoarul obligatoriu pentru masini de interventie, fara cota de 30% lasata libera pentru prosoape pe nisip, muzici la maxim, facilitati (toalete, cosuri gunoi, etc.) la minim, doar sa fie storsi cat mai multi bani.
    Anul asta plaja Mamaia s a democratizat: are loc toata lumea, poti sta mai la distanta unul de altul, cine vrea sezlong poate inchiria la 50 metri de apa, cine vrea langa apa se duce cu prosopelul, muzica e mai departe, poti auzi valul, vantul. E o autoritate, Primaria sau Admin Apelor care au instalat cosuri de gunoi din plasa metalica, o solutie simpla si ieftina, nu se umplu intr o zi, dar sunt golite in fiecare noapte.
    Intr adevar sunt multe cochilii de scoici mici, 2-3 cm, cand au tras nisip din larg pentru largire au tras si cochiliile, dar asta se va repara in timp… nu mai zic ca ar putea fi macinate si transformate in nisip fin, nu vom vedea vreun operator local de plaja facand efortul asta, nici macar nisipul de la suprafata nu l cern regulat sa adune chistoace si capace de bere, am vazut prin alte locuri masinute care preiau cativa cm de nisip de la suprafata si il cern de gunoaiele mici. Pe fundul marii e insa nisip foarte fin si mergi 100 metri pana ti ajunge apa la umeri.

    • Unde ma? eu am batut cu piciorul toata plaja de la Iaki la Fratelli si in afara de scoici si apa adanca nu am gasit nimic…asta nu e Mamaia. Cine a venit pt apa si plaja si-a luat o mare teapa anul asta. Am facut concediul de patru ori in Mamaia in ultimii 5 ani, pana in 2026 nu mai calc pe aici…o zi buna mincinosule… referitor la aia 100 de metri cu apa sub 2 metri!!!

  17. Uitati de Mamaia. Nu mai dati oamenilor speranta ca in zona Perla e bine. Preturile mai mici(ACUM) aduc si lume cu un standard care lasa de dorit, in plus de asta preturile vor exploda atunci cand cei din zona vor constientiza ca zona e una avantajoasa in comparatie cu altele. La particulari in Tomis Nord e jale. Ba nu merge liftul, ba urla bormasinile, ba nu e apa ca s-a spart o teava… platesti un pic mai putin dar nu face sub nici o forma. Asa ca… Uitati de Mamaia! E teapa totala!

  18. O sa fiu foarte fericita când o sa merg cu galetusa copilului cât 200-300 de metri sa i- o umplu, din 3 în 3 minute. Iar la cearsaf și umbreluta nu ma întorc, ca nu sunt măgar sa car umbrela după mine. Și eu ma simt discriminata ca nu am sezlongul lângă apa.
    Aștept comentarii de la naturist, antivaccinisti și de la toată lumea care a trăit bine pe vremea lui Ceaușescu.
    Apropo, nu toată lumea sta 12 ore pe cearsaf în soare. Unii mai vor și la umbra. Dacă nu nadusesc pe nisip în soare nu înseamnă că nu iubesc marea.

  19. Lumea de buna credinta ar trebui sa salute schimbarea, chiar daca nu este perfecta din start. Si cand spun asta nu ma refer la altceva decat la purtatul slapilor si folosirea rogojinelor ca sa te fereasca de disconfortul scoicilor. Iar cine nu este incantat, sa-si aminteasca cat de mult se ingustase plaja in zona hotelului Perla. Apoi daca turistii cat si intreaga industrie de turism ar mai evolua, civiliza, ar fi si mai bine.

  20. Tocmai îmi închei sejurul la Mamaia zilele astea. Din punctul meu de vedere, lărgirea plajelor are mai multe beneficii decât aspecte negative. E adevărat ca nisipul nu mai e acela fin iar pe alocuri malul e înalt, dar plaja e curată (deocamdata), este loc cât vrei să stai unde vrei. Vezi apa și nisipul, nu pădure de umbrele și plastic. Auzi valurile, nu muzică de club la maxim. Nu e adevărat că turiștii fug spre alte zone, poate nu mai merg la șezlonguri, dar sunt o mulțime pe malul mării, unde toată lumea are acces acum, nu doar cei care plătesc șezlong.

    • …cât despre distanța „imensă” pe care o are de străbătut turistul până la apă, e o glumă… 3 minute, pe ceas, în zona Orfeu. Apa nu e adâncă până la 10-15 m de mal. Oamenii s-au adaptat repede noilor condiții, vin cu șezlonguri, umbreluțe, papuci de apă. Atmosfera seamănă cu cea de pe vremuri.

  21. propunere de afacere:
    transport cu litiera de la sezlong(cearceaf) la apa!
    trebuie doua ingrediente:
    1. pret piperat
    2. te vede lumea (zmecherie fratica)

  22. Si mie imi place mult mai mult plaja de acum! Seamana in sfarsit cu ce am mai vazut in tarile civilizate, care stiu sa-si conserve plajele. In Thailanda, Bali sau SUA, de ex, unde sunt mii de km de plaje, sezlongurile sunt permise doar in zona de inceput a plajelor, nu langa apa. Daca vrei sa stai langa apa, iti iei frumusel prosopul si te asezi pe el. Daca vrei umbra si sezlong, poti avea si asta, dar te asezi in partea de inceput a plajei. A disparut si sper sa ramana asa debandada din Mamaia anilor trecuti, cand nici nu te puteai plimba pe malul apei, pentru ca „operatorii de plaje” isi insirasera sezlongurile pana in apa, fara nicio jena. Ce sezlonguri, in unele locuri au adus de-a dreptul niste paturi din lemn, ca sa ofere conditii de „lux”. Nu conteaza ca luxul inseamna sa stai toata ziua umar langa umar langa unii pe care nu ii cunosti, sa le asculti glumele proaste si zbieretele, in timp ce din sapte locuri diferite urla muzica la maxim. Nu lasau nici macar o alee sa poti ajunge in apa! E drept ca sunt mai multe scoici ca in alti ani, dar asta s-ar putea rezolva usor daca ar fi macinate sau tasate sau cu un camion sau doua de nisip puse pe deasupra. Lucrurile pot fi imbunatatite cu o mica investitie si cu bunavointa, nu doar cu jecmaneala clasica de pe litoralul romanesc! Sper ca regula cu interdictia sezlongurilor de pe zona noua de nisipa va ramane in vigoare pentru totdeauna!

  23. Eu cunosc situația în care la ora 9 cu greu găseai un loc pe betoane nu pe nisip. Poți să te apropii de apă și să pui acolo catrafusele. Nu te obliga nimeni unde să stai. Ieșitul din hotel direct în buza mării e o pretenție prostească față de ce se câștigă. România trebuie să lărgească și să protejeze plajele că altfel le pierde. Nisipul va fi mai fin în timp și intrarea în apă mai lină. Răbdare. Acum se poate face și sport pe plaje nu doar să dai bere pe gât și să asculți manele.

    • Pai la mare in romania n ai ce face ! Doar bere si manele!
      Ca doar n o sa asculti Black&Pagan!(nici macar la casti ca behăie maneaua!)
      Cocalaurului ii trebuie nisp fin! Cocalaurul la Nissa nu poate face plaja.Acolo ar fi nemultumit pentru ca „e petre”!

  24. Iti pune mintea frana de la atatea fitze!

    Cine te impiedica nene sa te asezi pe nisip aproape de apa? Acum ai loc, cacalau. Pe alese!
    Ba, e loc si de jucat mingea fara sa-i calaresti pe cei care motzaie pe cearsaful propriu…

    Trebuiau facute lucrarile astea pentru ca deja in unele locuri plaja ramasese lata de doar cativa metri.
    Si nu va fie frica, apa nu se adanceste brusc, pentru ca inclinarea fundului marii o regleaza marea insasi, cu timpul…

    • Bine spus…cu timpul…peste vreo 5 ani mai dam prin Mamaia… sintem cativa fraieri acum pe plaja…de la anu nu o sa mai fim nici astia…faceti o filmare prin statiune si o sa intelegeti de ce…oras murdar, fara spatii verzi, zgomotos… acum si fara plaja de calitate cu apa adanca la mal…cei ce veneam aici eram cei cu copii mici…acum nu o sa mai venim nici noi…pacat de cei care au construit apartamente aici…

  25. Bossilor , voi va dati seama ca cei mai castigati sunt Dezvoltatorii Imobiliari, care acum au mai mult spatiu sa contruiasca, cat mai aproape de plaja , de apa , blocurile lor extrem de scumpe si inghesuite. Drept urmare , e o afacere buna pentru smecherii, mafiotii imobiliari . Nu ii opreste nimeni , pot face orice, cat timp dau multa spaga functionarilor corupti, din primarii, care le avizeaza actele in doi timpi si trei miscari. Acum au loc suficient sa mai construiasca niste blocuri , cat mai aproape de apa.

    • Da, da! Vezi sa nu 🙃!
      Proiectul tocmai asta a avut in vedere si de fapt de aici se alimenteaza toata campania contra…
      Linia constructiilor a ramas departe de linia apei – ghinion – si fiind treaba facuta cu bani destinati protectiei tarmului, spatiul castigat nu poate fi exploatat comercial. Macar pentru o vreme…
      Si nici de construit altceva decat niste chioscuri care „plutesc” pe nisip nu poate fi vorba chiar si dupa ce expira interdictia, fiindca se rupe lucrarea de protectie.
      Deci, impacati-va cu gandul ca e doar mai mult loc pe plaje…
      E bine, bine, e foarte bine!

  26. Dupa ce am vazut prima data Croatia, nu am mai calcat pe litoralul Romanesc. E mizerabil din toate punctele de vedere.

  27. Intrarea-n mare cu 400 de metri, înseamnă și extinderea zonei de exploatare din mare cu aceeași distanță?

  28. Dezinformare totala . Apa nu adâncă și mergi mult și bine până ajunge apa să îți treaca peste umeri. Cred că ăștia de spun contrariul, sunt plătiți!!!!!

    • Eu cred ca platita esti tu. Este groaznica plaja si apa. Sunt cazata in Mamaia si merg zilnic oe plaja la Navodari. Singurul lucru bun acum.pe plaja in Mamaia este ca nu ti mai bubuie muzica in cap. Nu voi mai petrece concediu aici..

  29. Așa cum este acum, este PERFECT!!! Spatiu, liniște, poți să stai unde vrei fara să plătești! Poate unora li se pare ciudată situația de acum, pentru că s-au obișnuit cu aglomerația și marlaneala și zgomotul, dar ar trebui să știe că acum este atmosfera normala pe o plaja civilizată! Pot să meargă unde vor ei, în toată Europa și în toată lumea, nu vor vedea nicăieri plajele pline de șezlonguri pana-n buza apei și fără spatii intermediare, libere, pentru cei care nu vor șezlonguri! De fapt, spațiile libere trebuie sa fie mult mai mari decât cele ocupate de șezlonguri!