G4Media.ro

Democrații americani schimbă tonul: Singurul mod în care putem scăpa de Trump…

sursa foto: Facebook/ Donald Trump

Democrații americani schimbă tonul: Singurul mod în care putem scăpa de Trump va fi la alegerile din 2020

Singurul mod în care președintele Donald Trump va pleca de la Casa Albă va fi ca el să fie îndepărtat din funcție în urma alegerilor programate în luna noiembrie a anului 2020, a afirmat joi unul dintre liderii democraților americani, congresmanul de California, Adam Schiff.

Declarația politicianului, care este președintele influentului Comitet pentru Informații din Camera Reprezentanților, a fost făcută la o zi după audierea-maraton a fostului procuror special, Robert Mueller, care nu a oferit democraților dovezile necesare pentru punerea sub acuzare și înlaturarea de la Casa Albă a lui Trump.

Analiștii cred că declarația lui Schiff, unul dintre cei mai aprigi susținători ai demiterii lui Trump din funcția de președinte, marchează o schimbare dramatică de atitudine a liderilor democrați, frustrați din cauza prestației ezitante a lui Mueller și conștienți că oportunitatile lor de a-l îndepărta din funcție pe republican sunt din ce în ce mai puține.

Schiff a făcut această declarație în timpul unui interviu acordat canalului de televiziune CNN, la o zi după ce Mueller a depus mărturie privind amestecul Rusiei în timpul alegerilor prezidențiale americane din 2016.

„Trebuie să fim realiști și, în acest sens, singura cale ca el (Trump) să plece din funcție, cel puțin în acest moment, este să fie învins la alegeri. Cred că eforturile noastre trebuie să fie făcute din toate punctele de vedere pentru a ne asigura că ne vom scoate oamenii la vot,” a spus Schiff.

„Ar trebui să facem ca țara să treacă printr-un proces de impeachment? Nu am fost încă convins că ar trebui să facem asta. Pentru ca țara să treacă prin această experiență crucială și perturbatoare, cred că nu este un lucru pe care să îl facem cu ușurință,” a adăugat democratul ce reprezintă California.

Schiff, care și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a declanșa procedurile de îndepărtare din funcție împotriva președintelui Trump, a afirmat că este „frustrat de ritmul” anchetei legate de colaborarea Rusiei cu echipa de campanie a actualului lider de la Casa Albă, care este „motivul complet pentru care Administrația Trump împiedică acest lucru.” Democratul a făcut această declarație referindu-se la fostul consilier legal al Casei Albe, Don McGahn, care a fost citat să depună mărturie în Camera Reprezentanților și care, la recomandarea actualei administrații de la Washington, a refuzat să se prezinte în fața congresmenilor.

„Câștigăm în instanțe, dar da, este frustrant. Președintele a obstructionat justiția și acum el obstrucționează Congresul. … Mi-ar fi plăcut dacă am fi avut o sansă de a-l îndeparta prin impeachement, dar nu o avem,” a concluzionat președintele Comitetului de Informații al Camerei.

Ziariștii americani au menționat că, după ce Trump a câstigat alegerile din noiembrie 2016 în urma unei victorii surprinzătoare în fața democratei Hillary Clinton, Adam Schiff a fost unul dintre cei mai vehemenți critici ai republicanului, vorbind deseori despre posibilitatea înlăturării din funcție a acestuia.

De exemplu, în luna mai a acestui an, democratul a spus în timpul unui interviu pentru CBS că procedura de impeachment ar putea oferi „un instrument suplimentar… pentru a obține informații pentru poporul american…” Iar în 2018, Schiff a scris pe Twitter că Trump a colaborat cu rușii: „… am găsit dovezi de înțelegere, în ciuda faptului că membrii GOP (Partidul Republican) sunt mai interesați să vă protejeze decât să descopere adevărul. Când îi acuzi pe ceilalți de minciună, cel mai bine e să nu prezinți tu însuși faptele în mod eronat.”

Schimbare de atitudine

Declarația lui Schiff a fost interpretată de mulți analiști ca fiind semnalul că democrații, sau cel puțin liderii partidului, sunt pregătiți să renunțe în sfârsit la discuțiile interminabile despre demiterea lui Trump și să-și concentreze eforturile pe înfrângerea acestuia la scrutinul de anul viitor.

Aceasta în contextul în care audierea lui Robert Mueller, departe de a ajuta eforturile democraților de a-l îndeparta din funcție pe republican, le-a complicat și mai mult încercarile. În timpul întâlnirilor cu congresmenii, care au durat aproape șapte ore, Mueller a fost deseori ezitant și confuz, de multe ori apărând nefamiliar chiar cu multe dintre informațiile prezentate în propriul său raport privind amestecul Rusiei în alegerile americane (https://www.g4media.ro/audierea-procurorului-robert-mueller-în-congresul-sua-mult-zgomot-pentru-nimic.html). Nu puțini au fost comentatorii care au afirmat că speranțele democraților ca mărturia publică a fostului procuror special va energiza discuția despre demiterea lui Trump au fost aproape în totalitate spulberate de lipsa unor informații clare privind colaborarea dintre liderul de la Casa Albă și Kremlin.

Audierea lui Mueller a fost gândită de democrați ca „momentul adevărului,” în care vor fi prezentate dovezi irefutabile și imputabile ale acțiunilor criminale ale președintelui. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar democrații au irosit o șansă uriașă. A fost ziua în care „procedura de impeachment a lui Trump a murit,” a scris Financial Times, rezumând frustrarea multora din stânga eșichierului politic american, surprinși și ei de stilul controversat, nepregătit și haotic al lui Mueller.

De altfel, în acest moment, nu există prea multe semne că democrații vor declanșa procedurile de demitere împotriva președintelui, în ciuda faptului că numărul celor care susțin această variantă a ajuns la 90 de congresmeni.

Nancy Pelosi, speakerul Camerei Reprezentanților și liderul de facto al democraților, a insistat și miercuri că se opune declanșării procedurilor de impeachment. Ea a spus că democrații vor să construiască „cel mai puternic caz posibil” împotriva liderului republican, concentrându-și atenția pe finanțele personale ale Trump și pe legăturile sale de afaceri. „Una dintre aceste legături ar putea fi cu rușii și asta este ceea ce vrem să aflăm,” a spus ea.

Iar hotărârea lui Pelosi de a nu demara procedura de impeachement a fost evidentă și în timpul unei întâlniri avute cu Jerry Nadler, democratul care prezidează Comitetul Juridic al Camerei și cel care a aranjat audierea lui Mueller în Congres. Potrivit mai multor surse citate de Politico, Pelosi a respins miercuri solicitarea lui Nadler ca formularea articolelor privind punerea sub acuzare a lui Trump să fie următorul pas în efortul lor de a-l demite pe republican. Înca un semnal, cred analiștii, că liderii democrați sunt din ce în ce mai deciși să renunțe la această opțiune și să se concentreze pe câstigarea alegerilor prezidențiale de anul viitor.

Calculele liderilor democrați nu sunt greșite. Casa Albă a ieșit câștigătoare după audierea lui Mueller, unul dintre consilierii lui Trump indicând pentru Politico că răspunsurile monosilabice ale fostului procuror „sunt incapabile să-i facă mult rău” președintelui republican. Un alt consilier al lui Trump a descris starea de spirit existentă în Casa Albă în timpul audierii lui Mueller drept „euforică.”

Scăpat de grija audierii lui Mueller, Trump este liber să-și intensifice atacurile împotriva candidaților democrați înscrisi în cursa electorală pentru Casa Albă și să le repete alegătorilor săi fideli mantra sa favorită: aceea că ancheta lui Mueller a fost una motivată politic și o „vânătoare de vrăjitoare” declanșată de democrații frustrați că au pierdut alegerile trecute.

În plus, eforturile democraților sunt scurcircuitate și din motive pur practice. Membrii Congresului sunt așteptați să părăsească Washingtonul la sfârșitul acestei săptămâni pentru vacanța de vară, urmând să revină la muncă în septembrie, ceea ce face ca orice discuție despre demiterea lui Trump să se amâne cu cel puțin câteva saptamâni.

În sfârsit, iar acesta nu este un fapt peste care trebuie trecut ușor cu vederea, aproape toate sondajele de opinie indică faptul că americanii și-au pierdut de mult interesul pentru ancheta privind Rusia, iar cei mai mulți dintre ei se opun categoric procedurilor de impeachement împotriva lui Trump (în cel mai recent sondaj NBC News / Wall Street Journal doar 21% dintre ei susțin o astfel de măsură).

Citește aici de ce procedura de înlaturare din funcție a președintelui Trump este una extrem de dificilă, fără șanse certe de reușită, și de ce măsura este o sabie cu două tăișuri pentru democrați.

Surse: Politico, New York Post, Financial Times, The Național Interest, Vox

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Raportul are peste 400 de pagini, cum vrei să memoreze atât?

    Raportul spune clar că dacă nu ar fi existat opinia Office of Legal Council conform căreia preşedintele nu poate fi pus sub acuzare, Trump ar fi fost deja pus sub acuzare.

    Democraţii deja au tot ce le trebuie pentru impeachment, dar sunt slabi şi patetici.

    Dau legătura postacilor putinişti/republicani.

    • Bai amaratule, vrei sa spui ca ion creanga nu știa despre ce e vorba in “amintiri din copilărie”? Nu prea te ajuta chestia aia dintre urechi…

    • cred ca nu ai imaginea completa.

      impeachmentul s-ar bloca la senat just in time to play the victim role in timpul alegerilor. si in plus exista o interpretare a double jeopardy in care punerea sub acuzare la iesirea din termen nu ar mai fi posibila daca deja s-a inceput impeachment (reusit sau nu).

      cursul ok e punerea sub acuzare dupa expirarea mandatului.

    • @nicus
      Impeachmentul a fost blocat in house of representatives chiar de curand, fyi. Prima data sa treaca de acolo unde au Democratii o majoritate buna si nici macar ei nu pot vota ca i-ar lovi inapoi rau.

      Legat de raport, Ken Starr a putut recomanda impeachment cu motive baza buna pentru asta desi Clinton era presedinte in functie. Evident ca problema ramane politica si nu legala deoarece daca era legala avea si el acolo o concluzie cu indicatii.

  2. Reluarea pedepsei capitale din toamna a schimbat vocea mafiei americane.

  3. Punerea sub acuzare( atentie , nu este condamnare ) a actualului presedinte american , este posibila , doar dupa expirarea mandatului . Alegerile prezidentiale se apropie si partidul Democrat, face tot ce ii sta in putiinta sa minimizeze sansele presedintelui actual, la un nou mandat . Aceasta actiune trebuie citita in aceasta logica . Temele de atac vor fi exact cele aratate in textele lui Robert Mueller si amplificate si cu alte adevaruri , ce precis vor aparea in viitorul imediat .

  4. Nu vor scapa! Trump va castiga al 2-lea mandat si va da lovituri naprasnice neocomunistilor sorosisti.