G4Media.ro

Cioloş, despre eliminarea pensiilor speciale: Începem cu pensiile parlamentarilor şi primarilor /…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Cioloş, despre eliminarea pensiilor speciale: Începem cu pensiile parlamentarilor şi primarilor / Vom pune pe ordinea de zi, se vor tranşa lucrurile şi vom vedea cine, cu adevărat, este pentru eliminarea pensiilor speciale

Co-preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, a declarat că pensiile speciale ale parlamentarilor şi cele ale primarilor vor fi primele care vor dispărea, un proiect de lege în acest sens urmând să fie discutat în Parlament. De asemenea, Cioloş a declarat că în România, pensiile ar trebui să fie proporţionale cu contribuţia, transmite News.ro.

”Începem cu pensiile parlamentarilor şi primarilor, care sunt cel mai uşor de eliminat. În Parlament suntem în curs de a construi majoritatea necesară. Punem aceste proiecte pe ordinea de zi şi cred că într-o perioadă scurtă, în câteva săptămâni cred că pot să ajungă aceste proiecte pe ordinea de zi şi pensiile speciale vor dispărea la parlamentari şi primari. Apoi urmează să vedem celelalte, unde trebuie să ne uităm mai atent ca să nu fim în situaţia de a face doar populisme cum au făcut alţii înaintea noastră, când s-au lăudat că dispar pensiile, dar ne-am trezit la Curtea Constituţională cu tot felul de contestaţii”, a declarat Dacian Cioloş, duminică, la Prima TV.

Întrebat ce părere au colegii de alianţă de la PNL despre acest proiect, Cioloş a arătat că este un obiectiv politic asumat de USR PLUS.

”Nu mai contează ce s-a întâmplat în trecut, atunci noi eram în opoziţie, acum suntem în majoritate. USR PLUS are asta ca obiectiv politic încă de la înfiinţare, pentru că e clar, nu poţi să contruieşti pe mucegai şi pe putreziciune. Despre asta este vorba acolo. Noi ne-am angajat că o să facem şi o să facem. Vom pune pe ordinea de zi aceste proiecte şi acolo se vor tranşa lucrurile şi vom vedea cine cu adevărat este pentru eliminarea pensiilor speciale. Acolo, la vot, se va vedea. Văd că apar eroi acum, inclusiv PSD. Vedeţi vreo ipocrizie mai mare în ţara asta decât PSD, care a introdus pensiile speciale, care s-a bătut pentru ele şi acum vin şi cer eliminarea. Foarte bine, o să le punem pe ordinea de zi, noi chiar o să le punem. Cred că oamenii puţin sunt interesaţi cine, cum le-a depus, cu ce amendament, în ce comisii trebuie să treacă. E important să ajungă pe ordinea de zi şi acolo, la vot, foarte bine. Dacă PSD va fi de acord să voteze pentru eliminarea pensiilor speciale, foarte bine”, a declarat Cioloş.

Întrebat, de asemenea, care este părerea celor de la UDMR, Cioloş a explicat că nu este de acord cu propunerea de a pune toate categoriile de pensii speciale ”la pachet” pentru a nu se greşi.

”Vom vedea la vot, acolo fiecare e în faţa alegătorilor, aici nu mai contează ce înţelegeri, ce discuţii am avut. Acolo, la vot se va vedea cine îşi doreşte eliminarea pensiilor speciale şi cine nu. Să le punem pe toate la pachet va însemna să mai aşteptăm jumătate de an, până când trecem în analiză toate pensiile, pe diferitele categorii, pentru că pensiile astea care merg dincolo de contributivitate, că le zice speciale, unele au fost pensii de serviciu înainte, toate astea au nevoie de o analiză să ne asigurăm că tot ce decidem este şi fezabil şi că nu poate fi atacat. Dar pentru pensiile de parlamentari şi primari nu ar trebui să existe nicio ezitare pentru că nu se justifică cu nimic aceste pensii pentru că nu au nimic de-a face cu contributivitatea”, a mai declarat Cioloş.

Liderul USR PLUS a precizat că totul trebuie făcut etapizat.

”E prima etapă, pentru că rămân şi celelalte. Am avut o discuţie cu UDMR, am înţeles argumentul că trebuie să scăpăm de pensiile speciale, dar trebuie făcut etapă cu etapă. Noi nu mai putem acum aştepta. Dacă punem acum un proiect de lege prin care eliminăm toate pensiile speciale ne trezim cu o bucăţică a celor care au acum astfel de pensii, atacă la CCR tot proiectul şi pică tot proiectul pentru că ei pot să găsească un argument pe care noi nu l-am analizat suficient. Asta numesc eu populism. Pe parlamentari şi pe primari nu există niciun argument juridic sau nimic atacabil pe o astfel de decizie de a elimina aceste pensii”, a declarat Dacian Cioloş.

Cioloş a adăugat că judecătorii de la CCR ar trebui să găsească argumente întemeiate pentru a respinge un astfel de proiect.

”Judecătorii CCR nu pot să decidă doar pentru că sunt ei înşişi beneficiari, trebuie să găsească şi argumente. Sunt foarte interesat să văd care sunt argumentele lor pentru că parlamentarii nu au un salariu, ei au indemnizaţie de demnitar şi au introdus pensia asta specială în plus faţă de indemnizaţia asta. PSD care acum face pe eroul de pe margine a introdus în Codul administrativ aceste pensii speciale pentru primari. Ele nu au intrat în vigoare pentru că au tot fost amânate. Sunt curios dacă CCR ar respinge, care ar fi argumentele”, a declarat Dacian Cioloş.

De asemenea, Dacian Cioloş a declarat că parlamentarii europeni au pensii în funcție de contributivitate, iar acest principiu ar trebui să fie şi în România.

”În Parlamentul European pensia e pe bază de contributivitate. Nu e o pensie, e o contribuţie la ceea ce voi avea eu ca pensie şi e în funcţie de lungimea mandatului şi de contribuţie. Nu ai o pensie la fel ca şi cel care a avut un mandat sau două mandate. La asta trebuie să ajungem în România, la o pensie care să fie proporţională cu contribuţia. Că sunt anumite categorii, asta e de discutat care categorii socio-profesionale merită mai mult decât contribuţia. Militarii de exemplu”, a declarat liderul USR PLUS.

Dacian Cioloş a adăugat că personal crede că până la Paşte se vor abroga pensiile speciale.

”Da, eu cred că se vor abroga. Eu nu sunt in Parlament, nu ţine de mine, dar decizia noastră politică asta este. Nu văd de ce nu ar fi pe ordinea de zi aceste proiecte”, a precizat Cioloş.

În ceea ce priveşte pensiile românilor, Dacian Cioloş a explicat că s-a decis o majorare care se va aplica în 2021.

”S-a decis o creştere a pensiilor care se aplică din 2021. Deci, ca să fie clar pentru toată lumea: pensia în 2021 va fi mai mare decât în 2020. Salariul de bază, la fel, e decis că va creşte. Nu se taie nimic, totul creşte, va fi mai mare decât anul trecut. Investiţiile vor creşte faţă de anul trecut. Atunci cum putem vorbi de un buget de austeritate?”, a declarat Cioloş.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Ati ramas la faza de promisiuni. S-a sfarsit campania electorala!
    Tot incepeti, dar nu finalizati nimic. Tara arde si voi va pieptanati!
    De fapt, toti sunteti o apa si-un pamant, nu ati avut nicio secunda intentia de aface reforme cu adevarat, nici nu va pasa de amaratii astia care am mai ramas sa murim aici umiliti in saracie si fara speranta din cauza ticalosiei voastre.
    Nu mai bateti campii ca oricum nu va mai crede nimeni, se vede ca doar va urmariti propriile interese si faceti tot posibilul pentru a va acoperi marsaviile si incompetenta prin legi „cu dedicatie” pentru voi si complicii vostri!

    • Statul roman isi arata recunostinta si inaltapreie fața de OFITERII SECURITATII CEAUSISTE si MILITIENII CEAUSISTI si fața de CEI CARE AU TRAS IN POPOR LA REVOLUTIE, ofetindu-le PENSII SPECIALE si FUNCTII IN STATUL ROMAM.
      Si declara peste tot ca aceste pensii nu pot fi anulate

    • S-au activat postacii pesedisti. Șefii lor mufati la banul public sunt foarte ingrijorati.

    • Trebuie sa le mai acordam timp, pana pe 15 aprilie. N-au promis ca fac mai mult decat au putu negocia in Programul de Guvernare. Una sunt promisiunile din campanie, in care sunt cuprinse tot ce si-ar dori ei sa faca daca ar castiga cu peste 50% si alta este ce au agreat cu colegii de coalitie sa faca efectiv. Nu-i poti acuza ca nu fac la Educatie ce au promis in campanie, atat timp cat n-au nici ministerul nici majoritatea, nu?

      Daca insa nu le indeplinesc pe acelea pe care si le-au asumat, pana pe 15 apirlie, atunci trebuie sa se retraga din guvern, fie pe motiv de incompetenta fie pe motiv de lipsa de parteneri. Daca vor continua, incercand sa isi pacaleasca electoratul cu tot felul de „grele mosteniri” si „nu ne-au lasat”, o sa cada sub pragul electoral (unde Plus+ este deja, ca sa fim exacti!).

      Asa ca e corect sa ne luam doar de ceea ce au promis ca vor face, cu acceptul si cooperarea colegilor de coalitie, la termenele stabilite. Din pacate, spre dezamagirea noastra, pe termen scurt (100 zile) sunt doar 3 obiective (din 15 cu cate s-au dus la negocieri):

      USR – promisiuni cu termen de implementare 15 aprilie:

      1) Fără penali în funcții publice. votarea în Parlament a inițiativei civice susținute de peste 1 milion de români. [Program Guvernare pag. 226]
      2) Fără pensii speciale – votarea în Parlament a proiectelor de lege de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari, respectiv pentru aleșii locali. [Program Guvernare pag.156]
      3) Să nu mori cu dreptatea în mână desființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților. [Program Guvernare pag.228]

      [Dupa 15 aprilie, o sa scot si promisiunile pentru termen mediu = 1 an, sa ne verificam si cu ele, pe parcurs si la sfarsitul anului.]

      PS: Despre pensiile speciale, n-au trecut in programul de guvernare decat atat:

      Promisiune electorala = Fără pensii speciale. Pe termen scurt (primele 100 de zile): votarea în Parlament a proiectelor de lege de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari, respectiv pentru aleșii locali.

      Promisiune din Programul de Guvernare = eliminarea pensiilor speciale pentru alesii locali (fara parlamentari), capitolul Ministerul Muncii, Subcap. Pensii, pag.156, „Totodată vom proroga cu un an a pensiile speciale pentru primari.” – iar ministerul este la PNL.

  2. Da, mă, știm, încăperi cu populism ele, vă certați 1 an pe acestea, iar celelalte, alea cu adevărat importante, rămân bine merci!
    Deja vă înțelegem toate strategiile mizerabile!

    • Mare branza nu vor face, ceva faramituri sa ne scoata ochii…
      Sper sa candideze la prezidentiale, sa se faca de ras!!!
      Auzi la el, ”S-a decis o creştere a pensiilor care se aplică din 2021. Deci, ca să fie clar pentru toată lumea: pensia în 2021 va fi mai mare decât în 2020.”
      NU, Ciolos, Pensia mea in Ianuarie 2021 NU e mai MARE decat in Octombrie 2020!!!!
      Dar, dl Ciolos e mare europarlamentar cu 1 Milion de Euro in cei 5 ANI de mandat, nu intelege astfel de nimicuri de-ale pensionarilor majoritar amarati din Romania, asa e, dle Ciolos, s-a decis „o crestere” acum N’spe Luni!
      Intre timp, voi ati PLATIT in 2020 numai pentru SPORURILE bugetarilor, Suma URIASA de 26,7 Miliarde Lei, ca procent au fost 24,4% din Total anvelopa salariala(Cheltuieli cu salariile bugetarilor) de 109,5 Miliarde Lei!
      Suma uriasa, iar tu ne spui ca „s-au marit pensiile” amarate acum 6 Luni!
      Sictir!!!

  3. o abordare corecta dar care trebuie transformata in realitate .daca nu , cineva a vorbit in zadar

  4. Ziceam că ne dăm seama că începeți cu cele populiste pentru trecerea timpului astfel încât celelalte, adică alea importante, să rămână la locul lor!

  5. Cu ce e mai valoros un militar decat un medic sau profesor, sau un inginer? 95% din pensiile speciale sunt la militari, militieni, securisti si ale organe de genul. Sa primeasca exact cat au avut salariul, nimic mai mult!

    • Pensiile la care faceți dvs referire sunt pensii de serviciu. Care exista si in NATO si UE.
      Cand se vor desființa si acolo…se vor desfiinta si aici!!!
      Restul e ….

    • @Bond,
      Hai nu zău, șobolane. Sunt pensii speciale, viermuș.

  6. Vrem fapte nu vorbe si repede,ne-am saturat de aiureală voastră.

  7. „Da, eu cred că se vor abroga. Eu nu sunt in Parlament, nu ţine de mine, dar decizia noastră politică asta este. Nu văd de ce nu ar fi pe ordinea de zi aceste proiecte”, a precizat Cioloş.”
    Între dorință, decizie și… putirință e cale lungă. Am mai văzut filmul ăsta. Mai crede cineva în bunele intenții ale peneliștilor? (Pardon, ale useliștilor?)

  8. Domnu’ Cholosh, incepeti cu magistratii, aia care au 3-4 mii de euro pensie lunara….

  9. A, da, mai raman 90% din pensii, toti militienii si securiistii de 45 de ani, plus militarii care isi calculeza superavantajos pentru ei pensia, nu ca fraierii cu punctul de pensie.
    Am o vecina ‘esentiala”, vaccinata, a lucrat de-acasa tot anul trecut, acum se pregateste sa iasa la pensie la 50 de ani, pensie speciala evident.

    • Fara eliminarea pensiilor speciale ale militarilor nu se rezolva nimic. 90%
      dintre pensionarii speciali sunt militari. De la actualii guvernanți nu mai așteptăm nimic. Ne-au tras teapa. In 2024 sa vina militarii sa ii voteze. Prezenta nu va mai fi de 30% că în 2020, ci 10%.

  10. In condițiile actuale e necesară tăierea pensiilor speciale. Ele nu ar trebui sa existe, pur și simplu, inclusiv cele ale magistraților. Sa fie plătiți bine in timpul activității, nu zic nu. E și normal. După ce că au cele mai mari salarii și din privat și de la stat plus pensie speciala plus pensionare la 45 de ani, etc au scăpat cu bună știință interlopi ( vezi cazul Țăndărei), politicieni, oameni de afaceri, etc de pârnaie. Sa nu uitam cât au tergiversat cazul Dragnea așteptând deznodământul alegerilor europarlamentare. Sa va fie rușine!!!

  11. Statul roman isi arata recunostinta si inaltapreie fața de OFITERII SECURITATII CEAUSISTE si MILITIENII CEAUSISTI si fața de CEI CARE AU TRAS IN POPOR LA REVOLUTIE, ofetindu-le PENSII SPECIALE si FUNCTII IN STATUL ROMAM.
    Si declara peste tot ca aceste pensii nu pot fi anulate

  12. Mai tăiați din alocații și măriți pensiile speciale, va nu le tăiați voi în mandatul vostru.

  13. Accelerați-o. Reforma.
    Rezultate, nu vrăjeli verbale.

  14. Draga Dacian Ciolos, daca in cel mult 2 ani nu eliminati toate pensiile speciale, sporurile si toate avantajele nemeritate ale bugetarilor, va pierdeti electoratul. Stiu ca nu depinde numai de voi, dar din pacate asa se va intampla. Votantii psd si pnl sunt obisnuiti cu promisiuni neindeplinite, noi -nu.

  15. Începeți cu polițiștii. De exemplu, Irina Alexe, șef cu organizarea la PLUS, pensionată la 42 de ani cu 15.000. (!!) lei pe lună și acum secretar de stat în Ministerul de Interne (de unde mai ia 7-8000 lei/lună).
    Domnu’Cioloș, nu ne mai luați la mișto, că se vede pe dvs haina de TR-ist în trupele de Securitate!

    • Cu cine???!!!
      Irina Alexe e favorita lui Ciolos!
      „Chestor al ministerului de Interne la 35 de ani, după o vechime de doar 3 ani în sistem.
      Irina Alexe a avut noroc. În 2009 a fost avansată în funcția de chestor al MAI, grad profesional echivalent celui militar, de general, la doar 35 de ani, după o vechime de trei ani în structurile ministerului de Interne.
      A intrat în top ca fiind cel mai tânăr chestor din istorie. În anul 2016 iese la pensie la 42 de ani din funcția de secretar de stat al MAI, la finalul guvernării Cioloș, cu o pensie de 13.000 de lei pe lună. Și cu o gradație în plus.
      La ieșirea în rezervă a primit gradul de chestor principal de poliție. Intră din nou în top ca fiind unul din cei mai tineri pensionari din sistem.
      Favorita lui Cioloș a avut susținători din structurile de forță ale statului.
      Ascensiunea spectaculoasă a Irinei Alexa a provocat multe suspiciuni specialiștilor în domeniu, în condițiile în care era vorba despre un grad profesional – chestor – care se obține extrem de greu.
      Numirile sale pe funcții înalte au fost puse pe seama susținerilor pe care le-a avut din partea unor persoane influente din sistem. Potrivit presei, ar fi vorba, printre alții, despre generalul de brigadă Dumitru Dumbravă, fostul șef al Direcției Juridice a SRI și fost secretar general al Serviciului, cel despre care se spune că “a transformat Justiția în cîmp tactic”. Un alt proaspăt pensionar din structurile militarizate, trecut în rezervă la 1 septembrie 2018, conform flux24.ro.
      Tânăra pensionară de la Interne. Viitoarea șefă din MAI este lider central al PLUS.
      PLUS al lui Dacian Cioloș se laudă cu colega Alexa. Pe site-ul partidului a fost postată în anul 2019 o prezentare succintă a tinerei pensionare.
      “A studiat dreptul în cadrul Academiei de Poliție «Alexandru Ioan Cuza». Cu o experiență de 20 de ani în administrația publică centrală, a scris și publicat mai multe lucrări în sfera dreptului administrativ, constituțional și european. Coordonează organizarea teritorială a PLUS. Crede cu tărie că România poate progresa în cadrul UE doar dacă este condusă de oameni educați, onești. Pofesioniști și altruiști, iar imposibilul nu există dacă muncești cu toată dăruirea și buna credință pentru a fi în slujba cetății.”
      Irina Alexe este în prezent unul dintre liderii centrali ai PLUS, responsabilă cu dezvoltarea teritorială a partidului.
      Tânăra pensionară de la Interne. Cioloș o vrea lângă ministrul Bode.
      Dacian Cioloș a colaborat strâns cu Irina Alexe din momentul în care a devenit premier. În februarie 2016 a numit-o secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului. În momentul numirii, Alexa era secretar general adjunct în MAI. În septembrie 2016, aceasta s-a întors la ministerul de Interne. Dar pe funcție de secretar de stat. Din această funcție și în acel an, Irina Alexa a ieșit la pensie.
      Și a demarat o nouă carieră. În politică, alături de Dacian Cioloș.”

  16. Domnule Ciolos , incepeti cu beneficiile si drepturile banesti ale fostilor presedinti , si pana la ultimul special . Nimeni nu este special , chiar si cei care accepta sa mearga in teatrele de operatiuni , deoarece este optional , nu este obligatoriu , cei care merg o fac pentru ca castiga ceva mai mult , din banii pentru misiunile respective sa li-i se opreasca contributiile .

  17. Facem pariu că vor păstra pensiile securiștilor din magistratură?

    • Nu numai ale lor, DAR e o problema cu Pensiile SPECIALE ale tuturor privilegiatiilor aflate ACUM in Plata!
      A explicat senatorul Daniel Fenechiu, avocat de meserie, PNList uns cu toate alifiile, ca Pensiile Speciale alea umflate si care inseamnna SUME Uriase AZI din Buget, aflate azi in Plata VOR RAMANE, NU pot fi eliminate!
      Ma gandesc eventual ca ar putea fi IMPOZITATE la sange, nu stiu daca Legea permite!!

  18. Prea multe vorbe . Vrem doar fapte ! Rapid !

  19. Vrem fapte, nu gargara ieftina.
    De povesti suntem satui, nu trebuie sa existe nicio pensie speciala, ci doar bazate pe contributia financiara. Nici pentru magistrati, nici pentru politisti si cu atat mai putin pentru militari.
    Altfel veti disparea rapid de pe scena politica si locul va va fi luat de altii.
    Deja pierdeti timpul, la treaba cu voi!

  20. Dragi postaci nedrepți si răi.
    Ați vrut ca la câteva zile după votarea guvernului :
    -sa fie eliminate pensiile speciale;
    -să fie desființată secția speciala;
    – sa fie votat bugetul;
    -școlile și spitalele sa fie la standarde europene;
    – sa curgă bani europeni râuri,pe autostrăzile noi;
    -sa dispară pandemie și restricțiile și
    sa înceapă distractia;
    – la vot ați fost ?
    Aveți răbdare și sprijiniți guvernul,daca puteți înțelege că are de curățat un maldăr de gunoi
    vechi de 30 de ani.Nu va fi ușor,va face și greșeli.Daca nu înțelegem,va fi rău pentru noi toți,sau va fi bine doar pentru cei care știu să producă „gunoi”.
    Și nu mai fiți atât de încrâncenați. Va rog !

    • Asa e ,prea sunteti cu ochii atintiti spre guvern,si publicul si presa si opozitia ,va comportati prea ca intr-o democratie. Mai bine dormiti linistiti,lasati-i sa lucreze ca sunt oameni onorabili ce draq,doar nu sunt politicieni ,sunt patrioti ajunsi in functii politice.

    • @Darwin: Mi-a placut, felicitari!!!!!!!!!!!

  21. Acum se vad jegurile foarte clar după calitatea comentarii lor. Unul muta discuția catre beneficiul fostilor presedinti lăsînd in ceata ceea ce este principal. Răbdare camarazi si Dumnezeu a clădit lumea in 6 zile.

  22. Au ajuns la putere, isi fac plinul si se retrag. Nu e niciun dezastru pentru ei ca nu-i mai voteaza lumea peste 4 ani. Important e sa prinda puterea un mandat, adica astia 4 ani de acum. De-asta n-o sa faca nimic cu pensiile speciale fiindca au nevoie de liniste in sistem acum.

  23. Ce bine îmi pare că ați luat țeapă,
    Ce bine îmi pare că v-ați pârlit .
    Buget SPP+50 %
    Buget STS+30%
    Educație 2,5%din PIB(românia educată)
    Sănătate Cu 11%mai mic decât anul trecut.

    • Mai astept sa aflam cu cat e mai mare Suma din Buget pe anul 2021 pentru Pensiile Speciale fata de Suma alocata in anul 2020!
      O vom afla intr-o zi, desi NU vor inca s-o spuna!
      Nici cat sunt Sporurile pe 2021 ca Valoare si ca Procent din Total anvelopa salariala 2021 NU a spus Catu Ieri, a spus doar pentru 2020!
      Din pacate, jurnalistii NU au intrebat si pentru Anul 2021!
      Sa ne zgariem pe ochi ca i-am adus la guvernare!!

    • Eu nu pentru că din 1996 când am votat CDR nu am mai mers la alegerile generale.

  24. Pensii pentru parlamentari europeni nu reflecta contributia si se calculeaza dupa formula 3,5 % din salariul pentru fiecare an complet de exercitare a mandatului, fără a depăși însă 70 % în total. Aceste pensii sunt plătite din bugetul Uniunii Europene.
    https://www.europarl.europa.eu/news/ro/faq/13/salariile-si-pensiile

  25. SPOILER: IN FINAL SCAPA TOTI SI SE DUBELAZA PENSIILE SPECIALE!

  26. Procentul covarsitor il reprezinta pensiile politistilor denumite de serviciu dar care au tot caracterul pensiilor speciale. Parerea mea este ca nu este deloc moral o astfel de favoare!