G4Media.ro

Bugetul UE / Premierul ceh: Dacă grupul celor patru țări bogate insistă,…

sursa foto: Facebook/ Andrej Babis

Bugetul UE / Premierul ceh: Dacă grupul celor patru țări bogate insistă, atunci putem pleca direct acasă

Premierul ceh Andrej Babis a subliniat vineri, la Bruxelles, că un acord asupra viitorului buget al Uniunii Europene pentru 2021-2027 este posibil doar dacă Suedia, Danemarca, Ţările de Jos şi Austria îşi schimbă poziţia actuală, aceea de limitare a contribuţiei la 1% din PIB, transmite DPA, preluată de Agerpres.

”Dacă grupul celor patru ţări bogate Suedia, Danemarca, Ţările de Jos şi Austria insistă (asupra poziţiei lor), atunci putem pleca direct acasă”, a scris Babis pe contul său de Twitter.

El a adăugat că poziţia celor patru ţări înseamnă cu 75 de miliarde de euro mai puţin decât propunerea prezentată de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care este de 1.094 miliarde de euro pentru cei şapte ani de programare financiară (1,074% din PIB-ul UE).

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene reiau vineri, la Bruxelles, discuţiile privind bugetul multianual al UE pentru 2021-2027, după ce prima zi a summitului european extraordinar nu a adus o propunere de compromis.

Ţările net contributoare, printre care Austria, Ţările de Jos, Suedia şi Danemarca, vor să-şi plafoneze plăţile, argumentând că ele contribuie cel mai mult la bugetul comunitar.

Majoritatea celorlalte ţări se opun ferm tăierilor planificate în fondurile pentru politica agricolă comună şi politica de coeziune. Mai mult, Italia şi Portugalia au anunţat clar că nu vor aproba propunerea lui Charles Michel în actuala sa formă.

Foto: Andrej Babis / sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Ehh, nu ar trebui sa ne facem griji, oricum gradul de absorbţie a fondurilor europene este 20% la noi

    • @Omul Vitruvian,
      Deocamdată, rata este la 38%, de fapt, asta însemnând bani plătiți efectiv. Ea va crește, pentru că decontările merg până în 2023 (Sursa: Ministerul Fondurilor Europene). Dar, oricum, este nesatisfăcător, mult sub ceea ce ar putea minunata noastră țară. Însă, U.E. decide cum împarte banii, iar noi nu avem nici guvern, deci, despre ce vorbim?

  2. Nici o problema. Și tarile beneficiare de fonduri de convergență sa limiteze atunci proporțional accesul la piața internă. Sincer, nu-i bai. Sa vezi tu negocieri încheiate în 15 minute.

    • Te inseli cand crezi ca poti avea economie fara marfuri din acele tari. Si nu ma refer la alimente, ci la echipamente, masini, utilaje, piese de schimb pentru ele.

    • plicti! limitare nu înseamnă interzicere, ci doar taxare, ca acum e free.
      pe de alta parte le e mult mai convenabil celor din vest sa-si vanda utilajele intr-un spatiu protejat de concurenta externa (taxe pt. non UE) si foarte apropiat logistic, iar o scădere a cifrei de afaceri nu cred ca le-ar surâde.
      e cu dus si întors

    • Taxarea daca s-ar aplica, se pune in ambele sensuri. Adica si pentru Daciile noastre, pe forta de munca care lucreaza acolo si trimite bani in tara, pe serviciile de transport prestate in afara, softuri vandute, etc….
      Suntem sclavii lor nu pentru ca sunt ei destepti, ci pt ca suntem noi prosti, hoti si puturosi si incercam tot felul de scurtaturi si fente, ala draknea, crezindu-ne mai destepti ca oricine.

  3. Confor datelor per 2018, https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/tec00114/default/map?lang=en
    in PIB ajustat la puterea de cumparare pe cap de locuitor:
    – Tarile de Jos: 130 %
    – Austria: 128%
    – Danemarca: 127%
    – Germania: 124%
    – Suedia: 122%
    ———————
    – Cehia: 91%
    – Portugalia: 76%
    – Grecia: 68%
    – Polonia, Ungaria (ambele): 71%
    – Romania: 65%
    – Croatia: 63%
    – Bulgaria: 50%

    Datorita cresterilor economice din 2019 si 2020, la RO, HU si PL, mai rapide decat a tarilor bogate, detalii aici https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/10159400/2-14022020-AP-EN.pdf/f9d9764c-bd84-e8f9-90b1-24b12ecee7a4
    probabil in 2020 valoarea a mai crescut cu cateva procente (3-5 poate – depinde si de evolutia cursurilor de schimb, inflatie, etc).

    Deci convergenta este reala, iar aportul fondurilor Europene la dezvoltarea economica a estului UE este indiscutabila – si nu numai prin valoare monetara stricta ci si prin valoarea de leverage incurajare a altor investitii (Foreign Domestic Investments – FDI etc). Urmeaza intrebarea pentru Tarile de Jos, Austria, Danemarca si Suedia: Care este interestul lor – ca Estul sa ajunga mai repde sa fie dezvoltat (si deci sa devina ele insele motoare de dezvoltare a UE) sau nu?
    Raspunsul este evident: aceste tari au tot interesul ca Estul UE sa se dezvolte, iar aceste contributii la Fundurile UEsunt de fapt investitii in securitatea si bunastarea propriilor tari si cetateni. Deci, oare acei politicieni din cele patru tari chiar gandesc sau sunt cu creierul intr-o permanenta stare postprandiala (digestia de dupa masa) ??? Acesti politicieni, dupa ce se cearta pe „colosala” suma de 1% din PIB-ul UE, nu au nicio viziune. Cu cateva exceptii, sunt niste pigmei politici.

    PS. Sigur, faptul ca printre cei care „cer bani” sunt alti politicieni precum Viktor Orban nu ajuta. Dar asta este o alta problema (Se ocupa Codruta … , ma rog, daca este finantata, daca vor „avutii” sa „dea bani”).

  4. Suntem in plina campanie pentru alegeri locale, anticipate etc.N avem timp de prostiile UE, mai vedem dupa.Calendarul cu iesirile in public si mass media este foarte incarcat.

    • Conferintele lui Klaus pe temele europene si umflatul muschilor sunt tot pentru campania electorala.

  5. Pai , dupa ce s-au hyperindestulat cu beneficiile obtinute din fostele tari socialiste , este absolut normal ca acestor tari sa li-i se dea un mare FLIT in bot .