G4Media.ro

Autoritatea Electorală Permanentă: Estimările MAE arată că trebuie înființate 900 de secții…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Autoritatea Electorală Permanentă: Estimările MAE arată că trebuie înființate 900 de secții de vot în străinătate, dublu față de europarlamentare

”Estimările Ministerului de Externe arată că trebuie înființate nu mai puțin de 900 de secții de votare, estimări care nu au în spate o evidență clară a intenției de vot la alegerile prezidențiale din anul 2019”, arată președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu-Buică, într-un comunicat de presă.

Or, la alegerile europarlamentare din 26 mai, în străinătate au fost organizate 441 de secții de vot, iar rezultatul a fost cunoscut: cozi de ore întregi la multe secții, mii de cetățeni care nu au putut să-și exprime opțiune politică.

Pe de altă parte, AEP constată că, după 33 de zile de funcționalitate a portalului www.votstrainatate.ro, numărul cetățenilor români care s-au înregistrat ca alegători în străinătate este ”dezamăgitor de mic”, în condițiile în care mai sunt doar 13 zile pentru înscriere.

Șeful AEP face un apel către toți cetățenii care se află în străinătate cu documente legale de şedere să se înregistreze, pentru ca autoritățile române să înființeze secții de votare conform numărului de înregistrări, şi nu pe baza unor informații vehiculate în spațiul public referitoare la numărul de cetățeni care s-ar afla într-o localitate sau stat.

Reamintim că, potrivit legii, dacă se înregistrează cu opțiunea pentru vot la secțiile de votare cel puțin 100 de cetățeni din aceeași localitate sau grup de localități, pentru aceștia va fi înființată o secție de votare.

Datele privind prezența la vot în străinătate pot fi vizualizate la adresa https://prezenta.bec.ro/europarlamentare26052019/abroad-pv-final

„Mă aștept ca măcar cei aproape 400.000 de cetățeni români care au votat la europarlamentare, unii așteptând multe ore la coadă, să se înregistreze, astfel încât să nu avem secții de votare care să funcționeze nejustificat”, a mai spus Constantin Mitulețu-Buică.

Președintele AEP precizează că a luat act de solicitările unor cetățeni români către misiunile diplomatice pentru înființarea câtorva sute de secții de votare în străinătate, dar că, pe baza înregistrărilor de până acum, nu ar putea fi înființate legal nici măcar zece secții de votare.

Astfel, până astăzi, 29 august 2019, ora 16.00, erau înregistrați pe portalul www.votstrainatate.ro doar 13.800 de alegători români pentru vot la secția de votare și doar 14.401 de alegători pentru votul prin corespondență.

În topul înregistrărilor sunt Marea Britanie, Germania și Spania, dar cu un număr foarte mic în comparație cu numărul de cetățeni români care au votat în aceste țări la scrutinul din 26 mai 2019.

Foto: Președintele AEP, Constantin Mitulețu Buică. Sursa: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Nu stiu, doar intreb : daca in ziua alegerilor sunt in concediu in strainatate ma pot inscrie pentru vot online? Sau atunci e vina mea ca am ales gresit perioada? Imi pierd dreptul la vot? Intreb si eu pentru un prieten. Pentru ca, Ciumatilor, degeaba ati pus 3 zile din moment ce mai toti oamenii lucreaza pana seara tarziu, inclusiv Sambata, ca doar nu au program de bugetari romani.

    • Tu nu te poți înscrie dar dacă cei care stau în străinătate s-au înscris numărul de secții e corect dimensionat și pentru câțiva turiști în plus n-ar trebui să se facă coadă. Ăsta a fost scenariul fericit. Cel nefericit se scrie acum…
      Și da, cele trei zile puse de ciumați nu ajută prea mult pentru că mulți lucrează vineri și sâmbătă.

  2. Foarte interesați sunt…

  3. Eu nu urmaresc TV, dar sunt curios cata reclama se face asupra optiunii de a vota prin corespondenta pentru ca daca nu se face (si cel mai probabil nu se face) arata „interesul” exceptional al celor responsabili pentru votul romanilor din strainatate.

  4. Pare debutul unui nou episod din serialul „Da-i românului mintea cea de pe urmă. ” Acum e un dezinteres total față de înscriere si după alegeri, după ce nu vor fi destule secții de votare în diaspora, vor urma regretele. Vă sună cunoscut? Oare romanii pot să facă ce trebuie din prima? Oare așa e mentalitatea nostră, trebuie să ajungă cuțitul la os ca să ne activăm? Oare romanii pot să facă ce trebuie din prima?

    Trebuie să recunosc că e și un efect al neîncrederii în PSD și în cum vor fi folosite datele, plus că nu prea a fost mediatizat site-ul. Însă explicațiile ăstea n-o să ajute la vot…

  5. Evident, dupa ce vezi cum actioneaza sistemul mafiot din tara, foarte multi nu au incredere sa se inscrie, e absolut firesc. In plus, nu inteleg de ce le trebuie estimarea asta din moment ce se stie exact unde a fost aglomeratie la alegerile europarlamentare si la precedentele prezidentiale. In mod cat se poate de logic, unde a fost aglomeratie este necesar un numar cel putin dublu de sectii si cateva in orasele invecinate.

  6. Hehehe
    5 milioane de romani au fost alungati din tara lor in 30 de ani si acum sunt implorati sa se inscrie sa voteze. Vrei tu guvern si anaf adresele diasporenilor?
    Hmmm, placuta suedeza !
    Huooooo

  7. Acum se vede de fapt cati votau de obicei afara…su cati erau trecuti doar din pix ca votanti sa se faca procentajul de care era nevoie..

  8. Banii se da înainte sau dupa? Multumesc.

  9. Dreptul de vot este un drept „negativ” pentru care nu e nevoie de aprobari.
    Ce face Romania? Da doua legi discriminatorii, cea a votului prin corespondenta (CCR a recunoscut ca e discriminatorie, dar e discriminare pozitiva) si cea a votului in 3 zile.
    Mai mult chiar. Daca te duci pe site-ul AEP iti trebuie CNP-ul personal, numele si prenumele complet si un cod aleatoriu, ca sa poti vedea unde esti inscris. Dar tu lista n-o poti verifica. Si inca. Lista electorala nu e facuta de AEP, ci de primarie. Prin faptul ca n-am acces SA VAD lista electorala eu ii banuiesc de magarii. Secretomania asta genereaza tot felul de teorii. Si da, teoria mea ca listele sunt masluite se bazeaza pe nevoia primariilor de a justifica mai multi consilieri, pe nevoia judetului de a justifica mai multi consilieri, pe nevoia parlamentarilor de a justifica numarul lor mare.
    Absurditatea acestor legi de mai sus este ca pentru un drept legat de tara de origine sau al carui cetatean mai sunt mi se pretind acte ale tarii unde sunt acum… Ceea ce e profund anticonstitutional.
    Am mai spus-o si o spun si aci (i-am intrebat si la MAE, dar raspunsurile sunt tipice) legile electorale au articole ce prevad posibilitatea infiintarii de 2 sau mai multe sectii de votare la ambasade si consulate. Mai mult, spune ca se pot infiinta sectii de votare in afara spatiului diplomatic, dar cu acordul tarilor respective. Care tari pot sa fie sau nu de acord. Dar intrebarea trebuie sa vina de la statul roman prin MAE. In functie de aceste raspunsuri, MAE ar trebui sa vina cu precizari de genul: Dragi romani, am cerut acordul urmatoarelor state sa organizam ssectii de votare in afara spatiului diplomatic si din ele urmatoarele au fost de acord. Va rugam sa faceti cereri la ambasade pentru a organiza sectii de votare. Pentru cele ce nu au dat acordul vom face mai multe sectii de votare la ambasade si consulate…
    Mai semnalez o ciudatenie in legea electorala de alegere a presedintelui. ESTE SINGURA LEGE CE PRETINDE CA ACTUL CU CARE MA LEGITIMEZ SA FIE VALABIL.