G4Media.ro

Anchete și arestări în Turcia și percheziții în Japonia, după fuga fostului…

Anchete și arestări în Turcia și percheziții în Japonia, după fuga fostului director al Renault-Nissan

Autorităţile turce au arestat joi mai multe persoane suspectate că l-au ajutat pe fostul director al Renault-Nissan, Carlos Ghosn, să ajungă în Liban din Istanbul, după fuga sa din Japonia unde îl aştepta un proces, relatează media, citate de AFP, transmite Agerpres.ro.

Conform agenţiei de presă DHA, poliţia a reţinut şapte persoane, printre care patru piloţi, suspectate că l-au ajutat pe Ghosn să ajungă în Liban de pe un aeroport din Istanbul, unde a aterizat venind din Japonia.

Ministerul de Interne de la Ankara a deschis o anchetă pentru a stabili condiţiile în care Ghosn a putut tranzita metropola turcă, a relatat postul de ştiri NTV.

Fuga lui Ghosn din Japonia, unde este acuzat de nereguli financiare şi unde era în arest la domiciliu după ce a stat 130 de zile în detenţie, reprezintă o întorsătură spectaculoasă într-un caz ieşit din comun care a dus la căderea unuia dintre cei mai puternici directori din industria auto.

Pentru fuga sa, Ghosn este suspectat că a luat un avion privat de pe aeroportul din Kansai, din vestul Japoniei. Un avion de acest fel a decolat la 29 decembrie, ora locală 23.00, de pe respectivul aeroport cu direcţia Istanbul, au relatat media japoneze.

Conform cotidianului turc Hürriyet, Ghosn este suspectat că a aterizat pe aeroportul Atatürk, în prezent închis pentru zborurile comerciale însă folosit în continuare pentru avioane private, de unde a plecat spre Liban la scurt timp, la bordul unui avion privat.

Tot joi a a avut loc o percheziţie la domiciliul provizoriu al lui Ghosn din Tokyo. El este suspectat de procurorii japonezi că şi-a folosit la sosire un al doilea paşaport francez pe care îl avea asupra sa.

Fostul director al Renault-Nissan se află de luni la Beirut, de unde a emis un comunicat. O conferinţă de presă urmează să aibă loc în zilele următoare în capitala libaneză, a confirmat joi pentru AFP echipa de comunicare a fostului magnat din domeniul auto.

Circumstanţele plecării sale neaşteptate sunt încă neclare, iar procuratura din Tokyo vrea să analizeze toate datele disponibile, printre care şi imagini de la camera de supraveghere plasată la intrarea în domiciliul său şi de la camerele de supraveghere din cartierul său, conform unor informaţii livrate către media locale de către „persoane având legătură cu ancheta”.

Carlos Ghosn, care deţine trei naţionalităţi – franceză, braziliană şi libaneză -, nu va fi extrădat dacă va ajunge în Franţa, pentru că Franţa nu îşi extrădează „niciodată” cetăţenii, a afirmat de asemenea joi secretarul de stat francez al Economiei, Agnes Pannier-Runacher, la postul BFMTV.

De asemenea, o sursă apropiată de dosar a confirmat joi pentru AFP că Ghosn nu avea doar unul, ci două paşapoarte franceze, dintre care unul asupra sa la momentul plecării.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Dincolo de SONY, trenurile de mare viteza si „Voltroanele” animate, Japonia a ramas o societate super-feudala atat in constructie cat si in metehne. Cautati si cititi despre justitia japoneza, felul ei surprinzator de stalinist de a actiona (o persoana odata arestata in Japonia chiar si din greseala, are 99% sanse sa fie condamnata – foarte multi arestati aiurea pur si simplu marturisesc a proasta pentru a scapa ieftin cu 2-3 ani parnaie desi n-au facut nimic fiindca rotitele si caile prin care-si pot dovedi nevinovatia ar dura 8-10 ani). Asa ca Ghosn, chiar si vinovat, vrea sa fie prelucrat in Vest. Aici cat de cat esti ascultat. O dorinta normala. Nu cred ca va fugi la infinit. Se va preda Frantei intr-un final.

    • Comunicatele oficiale sau (şi mai rău) de presă nu pot constitui „probe” irefutabile care să ne permită judecăţi pripite despre competenţele statale într-ale justiţiei.

      Până una-alta, ceea ce este totuşi „vizibil” este o afacere de milioane (şi/sau de miliarde) ale unui joc subtil al corespondentului „alba-negra” al vulgului urăt mirositor. Este vorba tot de corupţie si abuz de putere, lucruri totuşi foarte frecvente în lumea „lor”, a celor „ajunşi”, lacomi de putere si bani, „elite” sfidătoare şi dipreţuitoare a „restului omenirii muncitoare”. Avem si noi imitatorii noştrii, penibili şi cabotini, cu burţile pâna la „genunche” şi slană pe ceafa de membru de „partid”.

      Dar când cad voalurile iluziei, esenţa imoralitătii apare în toată cruzimea sa ostentatorie. Laşitate (egalizatoare) adoptă discursul „persecuţiei” (politice, de obicei). Ca în bancul de pe vremuri, preşedinţii de CAP se consideră egalii preşedinţilor americani.
      Şi chiar aşa este ; imoralitatea şi „nivelul” scăzut al responsabilitătii au inventat acea lume a corupţiei „naturale”, „bazice”, unde diferenţele de nivel intelectual dispar în această internationala a hoţiei.
      La acest nivel, studiile „înalte” ar trebui să se concretizeze printr-o morală aşişderea. Dar adevărul este că tocmai aceste cercuri privilegiate sunt cele mai îndepărtate de sentimentele morale ce ar trebui să ne unească într-o utopie a Umanităţii. La noi, nu au nici studii si nici morala. E mai ieftin asa !

      Urmăriti itinerariul fugitivului si veţi avea imaginea traseului corupţiei generalizate. Dacă eşti nevinovat nu fugi de justiţia unui stat de drept. Japonia nu este Rusia sau vreun stat african de mâna a 3a. Franţa însăşi a declarat, complice, că nu-l va extrăda dacă se va refugia acolo, nea Ghosn fiind dublu cetăţean francez (cu doua pasapoarte franceze !!!).
      Chiar presupunând ca este vorba de o persecutie (politica, s’il vous plait !), câti dintre noi am avea mijloacele de a fugi din Japonia ? QED !

      Fraţilor, noi ne uităm tembelizaţi la fustiţa minusculă a unei fufe oarecare, mare afaceristă prin sportu’ …”reghe”, sau ne uitam hipnotizati la „„Revelionul Starurilor 2020“ (că stelele sunt numai pe cer şi oricum nu vorbesc romgleza), în timp ce Cleptocraţia Mondială îsi vede de treaba ei.
      Problema este şi că numerosi „fani”, naivi şi admiratori corupţi (şi ei) ai injustiţiei, susţin aceste specimene ce-ar vrea să fie considerate excepţii (comportându-se, cinic, ca atare) şi care trăiesc într-o lume ce s-ar vrea (şi este) în afara legilor celorlalţi muritori.
      Prostia vicleana si ticalosia au fost deseori admirate, dar nu uitati ca aceşti „fani” (sinucigaşi) ai raului sunt călăii viitorului acestei lumi.
      Nu hotii sunt problema, ci cei care-i susţin.
      Aşa a fost dintotdeauna.
      La multi ani !
      Câti om mai apuca.

      Citeste mai mult: adev.ro/q3h4mc