G4Media.ro

Vulcanul Cumbre Vieja din arhipelagul Canare a emis, în două luni, dioxid…

sursa foto: Captură video

Vulcanul Cumbre Vieja din arhipelagul Canare a emis, în două luni, dioxid de sulf cât toată Uniunea Europeană într-un an

Vulcanul Cumbre Vieja, situat în insula La Palma din arhipelagul spaniol Canare, a degajat în atmosferă în două luni de activitate o cantitate de dioxid de sulf (SO2) echivalentă cu cea emisă de activitatea umană din toate cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene pe tot parcursul anului 2019, relatează joi EFE.

Acest calcul a fost realizat de cele două instituţii ştiinţifice care supraveghează gazele expulzate în atmosferă de erupţia vulcanului, Institutul Vulcanologic din Insulele Canare şi Universitatea din Manchester (Reino Unido), accentul fiind pus pe emisiile de dioxid de sulf (SO2).

Dioxidul de sulf este un gaz incolor, amărui, neinflamabil, cu un miros pătrunzător care irită ochii şi căile respiratorii. Erupţiile vulcanice, fitoplanctonul marin, fermentaţia bacteriană din zonele mlăştinoase sau oxidarea gazului cu conţinut de sulf rezultat din descompunerea biomasei sunt sursele naturale ale acestui gaz.

Dioxidul de sulf este eliberat în atmosferă şi de activităţile umane prin intermediul sistemelor de încălzire care nu utilizează gaz metan, centrale termoelectrice, industria celulozei şi a hârtiei şi, în mai mică măsură, de emisiile provenite de la motoarele diesel.

Expunerea la o concentraţie mare de dioxid de sulf, pe o perioadă scurtă de timp, poate provoca dificultăţi respiratorii severe. Sunt afectate în special persoanele cu astm, copiii, vârstnicii şi persoanele cu boli cronice ale căilor respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentraţie redusă de dioxid de sulf poate avea ca efect infecţii ale tractului respirator.

Dioxidul de sulf poate potenţa efectele periculoase ale ozonului. Emisiile de SO2 afectează vizibil multe specii de plante, efectul negativ asupra structurii şi ţesuturilor acestora fiind vizibil cu ochiul liber. În atmosferă, SO2 contribuie la acidifierea precipitaţiilor, cu efecte toxice asupra vegetaţiei şi solului.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Pai să-i trimită ursula factura pentru certificate de carbon și sa protesteze greta vehement.

    • Dioxidul de sulf este benefic pentru climat. Respinge razele solare scazand astfel temperaturile.

  2. Pentru ca Greta a fost ocupata si nesimtitul de vulcan a profitat.

  3. Certificate verzi a platit,Greta si-a aratat indignarea?

  4. Lipsesc din context ‘300 de cutremure au lovit La Palma’. Măi oameni buni, unde sunteți.

    • Unde sunteți?

  5. Hai să cumpărăm gaz poluant rusesc, fiindcă aşa vor postacii ruşi de mai sus.

    • Gazul ala poluant rusesc cu ce il inlocuiesti? Cu ce vrei sa-si incalzeasca lumea casa? Cu pompe de caldura probabil ca toata lumea are vreo 30.000 de ron disponibili. CU AC? Sigur. O sa dai doar 2 salarii minime pe luna pe curent ca sa incalzesti 2 camere. Stai un pic. M-o venit o idee. O sa ne incalzim cu hidrogen…….dar peste vreo 30 de ani.

  6. Sa se ducă doamna thunberg și sa tina o greva pe marginea craterului! Și sa il infiereze climatic pe Instagram!

  7. E clar, trebuie impusa o taxa pe vulcan.

  8. Vulcanul ăsta știe, cu ce se confruntă omenirea, sau își face de cap și ăsta ca virusul ? Hai să-i confiscăm autorizația de funcționare ))))

  9. Alarma la Bruxelles! Se pregateste o taxa.

  10. Unde este poluarea umană, la câți vulcani sunt în lume, faceți socoteala și veți vedea că nu iese la numărătoare!