G4Media.ro

VIDEO Erika Isac lansează o nouă melodie și transmite tinerilor să iasă…

sursa foto: Captură video

VIDEO Erika Isac lansează o nouă melodie și transmite tinerilor să iasă la vot: ”Am votat de câte ori am avut ocazia. E foarte important, în joc e viața ta”/ Ce spune despre ”Femei în Parlament”: ”Nu știam că vin alegerile când am gândit piesa”

Traperița Erika Isac a arătat, joi, în premieră, o nouă melodie despre care publicul se așteaptă să fie cel puțin la fel de controversată ca piesa care a consacrat-o pe tânără, ”Macarena”, prin prisma versurilor licențioase și a mesajului dur pe care l-a transmis despre abuzurile și violența împotriva femeilor. ”Femei în Parlament” continuă mesajul ”Macarena”, spune artista, și a fost lansată în cadrul unei conferințe de presă susținută în ajunul Zilei Femeii celebrată la 8 martie.  Conferința poate fi urmărită aici.

Erika Isac a declarat în cadrul conferinței de presă că a gândit noua melodie ca o susținere pentru femei în poziții de lider. Artista a precizat că acum un an, când a gândit melodia ”Femei în Parlament”, nu știa că vin alegerile din 2024 și că totul a fost ceva spontan: ”Pur și simplu îmi vin versurile, ca o furie, o dorință de răzbunare, poate e un cuvânt greu (…) Nu caut o strategie de marketing”.

Răspunzând la întrebarea reporterului G4Media, Erika Isac a spus că a votat de câte ori a avut ocazia, că ”votul este foarte important” pentru că ”în joc e viața ta” și a îndemnat tinerii să se informeze și să iasă la vot, cum și ea se încurajează să facă asta.

Erika Isac a declarat că în piesă vorbește despre codul civil vechi în care femeia nu avea drepturi asemenea bărbaților și spune că generația ei este ”cu siguranță mai ok decât a părinților ei”, dar misoginismul este o ”traumă națională care stă” la baza societății: ”Femeia trebuie să fie într-un fel, bărbatul poate să fie cum vrea”, a mai spus tânăra.

Erika Isac a mai spus că Generația Z începe, ”cu greu, dar începe”, să îndepărteze misoginismul și că în generațiile viitoare lucrurile vor fi ”din ce în ce mai bine”, dar ”nu sunt încă”: ”Dar măcar se fac pași”, a mai spus traperița.

Traperița a mai spus că nu are de gând să intre în politică momentan, dar că nu știe ce va face în viitor. Erika Isac a mai spus că a fost invitată în Parlamentul European, fără să precizeze de către cine.

Context

Un val de hate și un altul de susținere au pornit la începutul lunii februarie pe rețelele de socializare după ce melodia ”Macarena” a cântăreței de trap Erika Isac a devenit virală datorită versurilor și mesajului transmise. Versurile conțin și expresii licențioase. Detalii, aici. 

Erika Isac și melodia sa ”Macarena” au captat atenția pe toate rețelele de socializare și a doua săptămână la rând, doar că de această dată în contextul intervenției polițistului Marian Godină, ale cărui opinii au stârnit revolta unei comunități importante din social media, în special cea feminină. Marian Godină, cunoscut pentru opiniile pe care le exprimă în aproape toate subiectele care devin virale în spațiul public, a criticat femeile care se întâlnesc cu bărbați despre care nu știu ”ce hram poartă”. Detalii, aici. 

Tânăra de 24 de ani vorbește despre violența și abuzurile împotriva femeilor pe o versiune sonoră adaptată a melodiei care făcea furori în anii 90.

Versurile Erikăi Isac au stârnit chiar reacțiile despre care artista vorbește în melodie: Cele mai multe reacții negative s-au înregistrat în special în rândul bărbaților care i-au reproșat într-un mod violent că ”înjură” sau că ”vorbește urât”, adresându-i chiar ei injurii și făcând aluzii sexuale, deviind astfel discuția de la violența domestică, sexuală și agresiunile bărbaților împotriva femeilor.

În fapt, inclusiv traperița subliniază în melodia care a stârnit un val de dezbatere în mediul online și a urcat rapid pe primul loc în trendingul YouTube că i se reproșează că ”o domnișoară” trebuie să ”vorbească frumos”. Erika Isac mai arată pe Instagram și că a scris melodia ”ca să fie mai mult înțeleasă decât ascultată”.

Erika Isac a primit însă și sute de mesaje de susținere, mai ales din partea fetelor și femeilor. Despre traperiță și demersul ei de a pune în centrul discuției abuzurile împotriva femeilor au scris pe rețelele de socializare și jurnaliști sau activiști, în majoritatea cazurilor în semn de solidaritate și încurajare. Unul dintre cele mai virale mesaje din melodia artistei este ”Dacă nu erau bărbații, cine vă proteja?/ Să ne protejeze de cine?”.

Vara trecută, o altă controversă a fost stârnită din cauza versurilor, de data aceasta de traperul Gheboasa care a fost acuzat pe rețelele de socializare de rasism, instigare la violență și discriminare împotriva femeilor.

După apariția controverselor în spațiul online, traperul a fost amendată de jandarmi în urma concertului de la Untold pentru că ar fi ”proferat injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora”.

În ce context apar melodiile traperiței despre violența împotriva femeilor

România este țara în care, în 2023, au fost înregistrate peste 100.000 de cazuri de violență domestică, în proporție covârșitoare săvârșite împotriva femeilor, conform unei statistici a Inspectoratului General de Poliție.

Pe parcursul anului 2023, numărul faptelor penale din sfera violenţei domestice a fost de 57.851 de infracţiuni, în creştere cu 4,8% faţă de anul 2022. Cele mai multe fapte, 35.897, au fost de loviri sau alte violenţe.

Conform IGPR, există un număr mare de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică, ceea ce arată amploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui.

Mai mult decât atât, conform cifrelor furnizate de Centrul Filia, 1 din 4 români crede că e acceptabil ca o femeie să nu iasă în oraș fără partener sau să fie violată dacă a acceptat să meargă acasă la un bărbat.

În același timp, o treime din cele 5.163 de ordine de restricție au fost încălcate în 2022.

Alte cifre:

  • 12% dintre români consideră deloc sau puțin grav faptul că o femeie este violată dacă este îmbrăcată „provocator” (Barometrul violenței de gen, Centrul FILIA 2022);
  • 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații (Eurobarometrul 449, 2017);
  • Aproape 500 de femei și fete au fost ucise de un membru de familie în ultimii 10 ani;
  • În prima jumătate a anului 2022 s-a înregistrat o creștere a numărul cazurilor de violență în familie raportate autorităților: 16 272 de fapte de loviri sau alte violențe; 136 de fapte de viol; 114 de fapte de act sexual cu un minor; 193 de fapte de hărțuire; 31 de fapte de omor; 25 de fapte de tentativă de omor;
  • numărul cazurilor de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor în care agresorul este membru al familiei și victima este minoră a crescut cu 59% în 2022. În 95% dintre cazurile de viol care au avut loc între membri de familie victimele sunt femei și fete.

Nici în Uniunea Europeană situația nu stă mai bine: 1 din 3 femei au fost supuse abuzurilor fizice sau violenței sexuale începând cu vârsta de 15 ani, arăta INSP în 2023. În fiecare săptămână, circa 50 de femei și-au pierdut viața ca urmare a violenței domestice la care au fost supuse de parteneri. Cel puțin 2 femei sunt ucise în fiecare zi de partenerul intim sau de un membru al familiei în țările din Uniunea Europeană.

A contribuit Denis Nistor

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Care femei?! Udrea, Firea, Grapini, Dancila, Sosoaca, etc.? Nu cred ca asta e problema.

  2. Ies la vot, nu e vorba. Dar eu cu cine votez? Spre deosebire de cetateanul turmentat nu sunt turmentat, ci candidatii „sunt de stai jos, patru”.

  3. ”Nu știam că vin alegerile când am gândit piesa” .. vin din 4 in 4 ani

  4. Ati scris 5 nume de femei cu diferite probleme, nu le enumăr pt ca nu vreau sa jignesc pe nimeni. Știți cate nume de barbati pot sa scriu eu, din aceiași categorie ? Sute ! Poate n am inteles comentariul, nu pot sa cred ca rezumați capacitatea femeilor la aceste persoane care au ajuns persoane publice din diverse motive/conjucturi.