G4Media.ro

VIDEO Trending pe rețele: Dispută virală pe ”Macarena” după intervenția controversată a…

sursa foto: Captură video

VIDEO Trending pe rețele: Dispută virală pe ”Macarena” după intervenția controversată a lui Godină: ”Marian din Brașov”/ Polițistul a restricționat comentariile după valul de reacții în care era criticat că ”dă vina pe victime” la fel ca în melodia Erikăi Isac

Erika Isac și melodia sa ”Macarena” au captat atenția pe toate rețelele de socializare pentru a doua săptămână la rând, doar că de această dată în contextul intervenției polițistului Marian Godină, ale cărui opinii au stârnit revolta unei comunități importante din social media, în special cea feminină.

Marian Godină, cunoscut pentru opiniile pe care le exprimă în aproape toate subiectele care devin virale în spațiul public, a criticat femeile care se întâlnesc cu bărbați despre care nu știu ”ce hram poartă”:

  • ”Acum stau și mă întreb și eu, dragi fete, dragi femei, cu cine dracului vă întâlniți voi și mai ales unde, astfel încât să fiți nevoite să trimiteți locația live? Eu sunt un om mai de modă veche și mă gândesc că e firesc ca primele întâlniri între un bărbat și o femeie să aibă loc în niște locuri publice (restaurant, cafenea, cofetărie) fără ca măcar să fie nevoie să urci în mașina cuiva necunoscut. Ar trebui să urmeze o perioadă de cunoaștere, să știi cu ce se ocupă omul ăla exact, eventual să verifici, sunt multe pârghii acum, invlusiv Facebook, dar mai ales să începi să-l cunoști personal cât mai bine, să vezi ce hram poartă, ce familie are, de ce e singur etc. E o cale lungă până să pleci cu el la o cabană, la mare sau în orice alt loc nepublic. Asta dacă te respecți ca femeie (…)”, a fost fragmentul din postarea din 19 februarie care a scandalizat o parte a opiniei publice.

Godină a fost ironizat în special de publicul feminin și numit ”Marian din Brașov” (orașul unde locuiește polițistul și în paralelă cu ”Mirel din Turnu Măgurele”, personajul masculin abuzator din melodia ”Macarena”, n.red.) și criticat pentru că ”dă vina pe victime”, la fel ca în versurile Erikăi Isac. Vezi versurile integrale aici.

Polițistul influencer pe rețelele de socializare a mai fost criticat și pentru că reprezintă instituția ”care ar trebui să protejeze victimele abuzului” și în mai multe comentarii s-a amintit de cazul Alexandrei Măceșanu, adolescenta care a încercat în zadar să explice polițiștilor unde se află, pentru că aceștia nu au ajuns la timp să o salveze. Fata a fost violată și ucisă, iar Şeful Poliţiei Caracal şi alţi trei poliţişti au fost trimişi în judecată pentru modul defectuos în care au intervenit pentru salvarea victimei.

Centrul Filia, asociație dedicată protejării drepturilor femeilor și combaterii abuzurilor împotriva acestora, a reacționat de asemenea după prima postare a polițistului Godină criticându-l pentru ”o serie de mesaje sexiste de blamare a victimei”.

Godină a fost criticat și pentru că vorbește astfel despre victimele abuzului mai ales în condițiile în care este „tată de fată”. Marian Godină a revenit cu un mesaj în care i-a criticat pe cei care ”nu i-au înțeles mesajul” spunând că este urmărit de oameni care ”îl așteaptă la cotitură” să greșească și că aceștia au găsit acest prilej pentru a-i ”arunca hate”. Polițistul a criticat și femeile care nu au copii dar care l-au apostrofat după prima postare, spunându-le să ”rămână să-și mângâie motanul bătrân” pentru că ”e cu totul diferit să crești o pisică decât un copil”.

Această a doua postare a stârnit un alt val de reacții negative la adresa polițistului care a revenit cu un al treilea mesaj în care a spus că a primit mai multe mesaje în privat, de la femei care au fost victimele agresiunilor din partea bărbaților și a transmis că nu a avut intenția să facă victimele să sufere:

  • ”Repet, în niciun moment nu am vrut ca vreo femeie care a trecut prin asemenea traume să se simtă în vreun fel lezată de ce am scris eu acolo, iar dacă vreo femeie s-a simțit așa, îi transmit scuzele mele și asigurările că nicio clipă nu am avut intenția asta”.

Pe Tik Tok Godină a fost acuzat că este ”un boomer care cere atenție” și a fost ironizat că ”l-a săltat poliția internetului pentru victim blaming”.

Context

Un val de hate și un altul de susținere au pornit la mijlocul lunii februarie pe rețelele de socializare după ce melodia ”Macarena” a cântăreței de trap Erika Isac a devenit virală datorită versurilor și mesajului transmise. Versurile conțin și expresii licențioase.

Tânăra de 24 de ani vorbește despre violența și abuzurile împotriva femeilor pe o versiune sonoră adaptată a melodiei care făcea furori în anii 90. Versurile Erikăi Isac au stârnit chiar reacțiile despre care artista vorbește în melodie: Cele mai multe reacții negative s-au înregistrat în special în rândul bărbaților care i-au reproșat într-un mod violent că ”înjură” sau că ”vorbește urât”, adresându-i chiar ei injurii și făcând aluzii sexuale, deviind astfel discuția de la violența domestică, sexuală și agresiunile bărbaților împotriva femeilor.

În fapt, inclusiv traperița subliniază în melodia care a stârnit un val de dezbatere în mediul online și a urcat rapid pe primul loc în trendingul YouTube că i se reproșează că ”o domnișoară” trebuie să ”vorbească frumos”. Erika Isac mai arată pe Instagram și că a scris melodia ”ca să fie mai mult înțeleasă decât ascultată”.

Erika Isac a primit însă și sute de mesaje de susținere, mai ales din partea fetelor și femeilor. Despre traperiță și demersul ei de a pune în centrul discuției abuzurile împotriva femeilor au scris pe rețelele de socializare și jurnaliști sau activiști, în majoritatea cazurilor în semn de solidaritate și încurajare. Unul dintre cele mai virale mesaje din melodia artistei este ”Dacă nu erau bărbații, cine vă proteja?/ Să ne protejeze de cine?”.

Vara trecută, o altă controversă a fost stârnită din cauza versurilor, de data aceasta de traperul Gheboasa care a fost acuzat pe rețelele de socializare de rasism, instigare la violență și discriminare împotriva femeilor.

După apariția controverselor în spațiul online, traperul a fost amendată de jandarmi în urma concertului de la Untold pentru că ar fi ”proferat injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora”.

În ce context apare melodia traperiței despre violența împotriva femeilor

Conform IGPR, există un număr mare de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică, ceea ce arată amploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. Mai mult decât atât, conform cifrelor furnizate de Centrul Filia, 1 din 4 români crede că e acceptabil ca o femeie să nu iasă în oraș fără partener sau să fie violată dacă a acceptat să meargă acasă la un bărbat. În același timp, o treime din cele 5.163 de ordine de restricție au fost încălcate în 2022.

Alte cifre:

  • 12% dintre români consideră deloc sau puțin grav faptul că o femeie este violată dacă este îmbrăcată „provocator” (Barometrul violenței de gen, Centrul FILIA 2022);
  • 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații (Eurobarometrul 449, 2017);
  • Aproape 500 de femei și fete au fost ucise de un membru de familie în ultimii 10 ani;
  • În prima jumătate a anului 2022 s-a înregistrat o creștere a numărul cazurilor de violență în familie raportate autorităților: 16 272 de fapte de loviri sau alte violențe; 136 de fapte de viol; 114 de fapte de act sexual cu un minor; 193 de fapte de hărțuire; 31 de fapte de omor; 25 de fapte de tentativă de omor;
  • numărul cazurilor de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor în care agresorul este membru al familiei și victima este minoră a crescut cu 59% în 2022. În 95% dintre cazurile de viol care au avut loc între membri de familie victimele sunt femei și fete.

Nici în Uniunea Europeană situația nu stă mai bine: 1 din 3 femei au fost supuse abuzurilor fizice sau violenței sexuale începând cu vârsta de 15 ani, arăta INSP în 2023. În fiecare săptămână, circa 50 de femei și-au pierdut viața ca urmare a violenței domestice la care au fost supuse de parteneri. Cel puțin 2 femei sunt ucise în fiecare zi de partenerul intim sau de un membru al familiei în țările din Uniunea Europeană.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Cu ce a greșit Marian Godină cănd a cerut fetelor,femeilor să fie precaute pentru a nu se expune pericolului,adică să nu meargă de la primă întâlnire sau abia după ce a au cunoscut un băiat sau bărbat în locuri private(mașină,cabană,hotel/pensiune), să facă eforturi pentru a cunoaște mai bine băiatul sau bărbatul în care își pun deîndată ce l-au cunoscut încrederea,prin rude,prieteni,cunoștințe ,investigații ale profilului pe rețelele sociale,întălniri multiple de tatonare în locuri publice pentru ca cei doi parteneri să se cunoască mai bine etc?

  2. @ PeEiPML – Asta-i o noutate, interesant… Dar mi-ar placea sa-mi dai si mie o sursa, ceva. Imi place sa verific informatiile, imi place ca o informatie sa fie verificata din cel putin trei surse.

  3. Multă lume a uitat că Godină este doar un milițian prost cu PR bun.
    Norocul nostru este că el nu ezită niciodată să ne reamintească că e doar un milițian prost cu PR bun.

  4. O melodie care a fost facuta sa capteze atentia sa creeze trafic si nu cred ca a fost neaparat scoasa ca sa ajute femeile victime ale agresiunilor. Daca da, poate am fi auzit si de ceva donatii catre ONG-urile care chiar se ocupa sa ajute femeila agresate.