G4Media.ro

Valeriu Stoica, despre erorile comise în criza politică de președintele Iohannis, de…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Valeriu Stoica, despre erorile comise în criza politică de președintele Iohannis, de Stelian Ion, USR PLUS și de PNL / Florin Cîțu nu mai are nici o șansă ca prim ministru în România

Fostul preşedinte al PNL Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei, a enumerat luni seară, la Digi24, cinci erori comise în cazul actualei crize politice, apreciind că Florin Cîţu nu mai poate rămâne premier, dar şi că atât USR PLUS, cât şi PNL şi preşedintele Klaus Iohannis au comis greşeli. De asemenea, el consideră că regula privind candidaturile la preşedinţia PNL poate fi schimbată şi poate apărea ”peste noapte” un alt candidat la preşedinţia partidului, transmite News.ro

Valeriu Stoica a afirmat la Digi 24 că ”s-a produs o sarabandă a erorilor”, ”s-au comis cinci erori grave într-un timp foarte scurt, care au generat această criză, iar erorile acestea comise într-un timp foarte scurt sunt determinate de cauze mult mai profunde”.

În opinia sa, prima eroare este aceea că ministrul Justiţiei Stelian Ion nu a înţeles că este necesar un ”acord fin” între procurorul general, ministrul Justiţiei, Secţia pentru procurori din CSM şi preşedinte.

”Prima eroare: există un anumit echilibru între instituţiile statului, inclusiv în cele care, într-un fel sau altul, au atribuţii judiciare. Mă refer în primul rând la Ministerul Public. Pentru ca Ministerul Public să funcţioneze bine, e nevoie de mai mulţi factori care să colaboreze, să înţeleagă ce vor fiecare în parte: este vorba de procurorul general, ministrul Justiţiei, Secţia de procurori din CSM şi preşedintele României.

Dacă între aceste structuri nu există echilibru şi un acord fin, orice contradicţie naşte crize. Din păcate, ministrul Stelian Ion nu a înţeles ce înseamnă acest acord fin între aceste patru structuri. A avut o iniţiativă personală, care este foarte bine pusă în pagină sub un slogan foarte generos – lupta împotriva corupţiei – numai că, aşa cum bine ştim, drumul spre iad este pavat cu bune intenţii şi dacă nu ştii cum să pui în operă o reformă instituţională, efectul este invers.

Şi care a fost eroarea? A ignorat rolul procurorului general al Parchetului ICCJ, a deplasat multă putere către Secţia de procurori a CSM şi l-a ignorat pe preşedinte”, a precizat Stoica, adăugând că preşedintele a mai fost pus în situaţia asta de ministrul Tudorel Toader.

”E greu de înţeles pentru preşedintele României, care spera să aibă o bună colaborae cu miniştrii, cu majoritatea parlamentară, să vadă că există o încercare de golire a atribuţiilor sale în această privinţă de un ministru, care nu e Tudorel Toader”, a argumentat el, spunând că în accest caz, al ministrului Stelian Ion, este vorba despre lipsă de maturitate şi de lipsă de experienţă insituţională.

Conform fostului lider liberal, a doua eroare este cea comisă de Florin Cîţu.

”La fel de mare, poate chiar mai mare decât cea comisă de Stelian Ion. Pentru că nu este înţelept să invoci doar procedurile ministeriale guvernamentale când faci revocarea unui ministru. Ca să poţi să faci o revocare de ministru, ai nevoie de suport politic. (…)

Florin Cîţu a fost la al doilea act de cezarism – primul a fost cu Vlad Voiculescu – fără legiuni în spate şi cu Cezar pe celălalt mal al râului. Dacă procedezi aşa, nu trebuie să te miri că ai după aceea efectul de bumerang pe care l-au avut aceste mişcări”, a subliniat Stoica.

El a declarat că că a treia eroare mare a fost comisă de USR PLUS.

”Dacă voiau să protesteze, să îşi arate numumulţumirea şi să aibă o reacţie instituţională clară, singura opţiune era demisia, ieşirea din Guvern”, consideră Valeriu Stoica, învocând criza din decembrie 1997, din perioada guvernării Ciorbea, când PD a ieşit de la guvernare, ”nu a făcut moţiune împotriva miniştrilor proprii”.

”Au zis că ies de la guvernare şi revin doar dacă pleacă Ciorbea. Şi atunci, preşedintele Emil Constantinescu a refuzat această idee, pentru a nu da satisfacţie PD. Nu a vrut să dea satisfacţie PD-ului”, a relatat fostul lider PNL, precizând că după trei luni preşedintele Constantinescu a înţeles că soluţia este să renunţe la Ciorbea, singura cale pentru a readuce în Guvern PD, să refacă coaliţia de guvernare. El a dat şi exemplul fostului premier Radu Vasile, când a fost nevoie ca propriii miniştri să-şii dea demisia pentru a-şi da şi el demisia.

”Sunt dovezi de neînţelegere, blocaj mental în mijlocul unor crize, care dacă sunt înţelese bine, au şi soluţii”, a explicat Valeriu Stoica.

”A patra eroare fundamentală a fost făcută de PNL, pentru că, în loc să înţeleagă ce se întâmplă, să înţeleagă că mandatul lui Cîţu este terminat, ca prim-ministru, Florin Cîţu nu mai are nicio şansă ca prim-ministru în România.

Poate să mai rămână o lună, două, trei, patru, dar asta ar fi ca să se scufunde corabia cu PNL cu tot şi eventual cu România. Eroarea făcută de PNL este că s-a pus în spatele lui Florin Cîţu şi a spus „Nu dăm un pas înapoi”, adică a răspuns unui gest imatur al USR cu un alt gest imatur”, consideră el.

Conform lui Stoica, a cincea eroare a fost făcută de preşedinte.

”Are o răspundere mare în această criză. Pentru că dacă Stelian Ion are scuza că e imatur, că nu are experienţa instituţională, dacă PNL a avut o criză de orgoliu, să spunem, preşedintele trebuie să fie lucid şi să vadă la rece care sunt soluţiile posibie. Mai întâi faptul că a sprijinit actul de cezarism, al doilea, al lui Florin Cîţu, nu a fost o decizie înţeleaptă, pentriu că e limpede că a fost un sprijin în această privinţă”, a remarcat el.

„Există o singură cheie. Preşedintele să cheme la masa discuţiilor şi PNL şi USR PLUS. Să spună clar că s-a încheiat mandatul lui Florin Cîţu, să caute un alt prim-ministru. Şi există în PNL oameni cu experienţă politică, administrativă, care se bucură de o carieră de succes”, a declarat Stoica, enumerându-i pe Ilie Bolojan, Emil Boc, Cătălin Predoiu.

În opinia sa, Congresul PNL din 25 septembrie este un impediment major, însă nu e insurmontabil pentru soluţionearea actualei situaţii politice, el spunând că a trăit multe precedente de criză şi a văzut ce s-a întâmplat de-a lungul timpului, la congres.

Invocând exemplele Andrei Marga şi Victor Ponta, aleşi ”peste noapte” lideri la PNŢCD, respectiv la PSD, Valeriu Stoica a afirmat: ”PNL poate să facă acelaşi lucru. Se va spune ”păi nu se mai poate, că s-au depus candidaturile şi a expirat termenul”. Congresul este cel care face legea în partid. Dacă la congres se decide că se poate înscrie în competiţie în aceeaşi zi cineva, se poate face acest lucru sau se mai poate amâna Congresul”.

El consieră că singura soluţie adevărată este să se refacă această coaliţie PNL-USR PLUS-UDMR, altfel se iroseşte toată lupta politică din ultimii ani.

”Însuşi preşedintele îşi iroseşte mandatele, pentru că eşuează în a reface coaliţia, este şi eşecul lui”, spune Stoica.

Valeriu Stoica afirmă că PNL avea nevoie de reformă internă şi că nici Orban nu e o alternativă pentru PNL. (Sursa: News.ro)

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

43 comentarii

  1. Domnule Stoica, nu mai veniti la Festivalul Enescu cu camasa cu maneca scurta, in carouri, de tractorist.

    • Bre, stoica a imbatrinit urar alaturi de basexu

      Auzi la el, ‘reglaj fin’

      Ce treaba are ghepardul de cotroceni cu numirile se procurori ?!

      Separarea puterilor asta inseamna !

      Sectia de procurori trebuia prin CSM sa faca si sa dreaga.

      PDL – istilor / PSD -istilor / UDMR-istilor le.e teama de chestia asta.

      Daca Stelian Ion ar fi lasat SIIJ -ul in pace ar fi fost cel mai bun ministru, dar din pacate a vrut doar sa puna mana pe puterea din justitie si sa ameninte politicienii.

      De.aici s a taiat de fapt maioneza.

    • @X-link asta este meteahna politicii romanesti si d-aia suntem unde suntem. Trebuie sa negociezi cu toti ca sa faci ceva.
      Presedintele este cel care semneaza, daca nu-i convine persoana propusa de ministru, nu o semneaza. este simplu. si trebuie sa motiveze. Cred ca aici este problema, se fereste de motivare si vrea sa impuna de la inceput persoana.
      Procedura propusa de Stelian mi s-a parut cea mai buna. Ministru organizeaza concursuri si alege persoanele. Se trimit la CSM si acestia dau un aviz. Numirea efectiva o face presedintele. Sunt 3 filtre si nu vad de ce cei trei actori ar trebui sa „negocieze” inainte.
      Ca un proces de recrutare la o companie privata. HR-ul sau o agentie de recrutare cauta mai multi candidati si eventual dau cateva teste si conform cerintelor filtreaza din ei. Vine managerul direct si discuta cu cei ramasi si alege cele mai bune variante. Iar in final un manager mai mare aproba bugetul/salariul. Daca HR-ul ar sta sa alerge din birou in birou pt „negociere” nu mai angajam ci pierdem vremea.
      Stoica a ramas in paradigma care a adus Romania acolo unde este acum.
      Nu ne dezmintim, daca un politician nu face politica de dambovita atunci greseste.
      Nimic n-au inteles politicienii din manifetatiile din piata victoriei. Tocmai asta cerem, transparenta, independenta justitiei si corectitudine. Nu intelegeri pe ascuns.
      Dar, dupa cum se vede, pt ei este o greseala…

  2. In sfârșit un om cu scaun la cap. Așa e , Cîtu nu mai are ce căuta în fruntea guvernului iar restul (PNL, USR, UDMR) să facă bine sa se aseze la masă și să își rezolve cu acorduri fine problemele interne , să guverneze naibii tara asta în liniște!

    • Șăfule, ce-ai tras pe nas? Ți-a dat Cuțu ceva marfă?

    • După exemplul cu numirea lui Predoiu prim ministru, chiar nu contează ce spune

    • E o solutie. Si Citu stie ca nu mai are viitor in guvern, si presedintele stie, si alegatorii PNL stiu asta. Problema partidului e cum sa faca sa nu castige Orban sefia partidului. Pe termen lung e si problema noastra nu numai a lor, cu Orban e posibil ca PNL-ul sa ajunga un partid balama.
      In plin scandal cine sa mai gandeasca pe termen lung? Crede USR+ ca va gastiga alegerile in 2024 cu 45% procente, presupunand ca mai gaseste 6% pentru o guvernare, ca sa nu guverneze cu AUR ori PSD? NU exista in tara 45% alegatori care sa corespunda profilului lor si nu vor exista nici in 2036.
      Daca vor sa ajunga la alegeri anticipate e si mai grav, PSD va castiga tot.
      In 2024 va fi extrem de dificil pentru doua partide de dreapta sa adune de-o majoritate. O criza economica, nesfarsita pandemie, restrictiile, vaccinurile, scumpirile, educatia asa cum e sunt cauze care vor inrola multi alegatori in partidele aflate pana ieri in opozitie. Oricum, PSD are cei mai multi oameni in teritoriu si pleaca din pole position.
      Cand il aud si pe Drula, cu teatrul care l-a consacrat, cat este de naiv politic: „Gata Citu, s-a terminat”…si multi votanti PNL l-au admirat, putea sa se abtina.
      S-a terminat si cu noi.
      Eu am votat PNL si daca eram PM dupa primele 6 luni ceream alti ministri.
      Dar USR+ unde au gasit atatia idealisti incapatanati? Un lucru e interesant, ei urla ca nu mai vor aranjamente, ca vor o clasa politica curata dar nu se pot abtine sa nu influentele rezultatul alegerilor din PNL. E un paradox.
      Zilele astea orice sansa de coalitie de dreapta in 2024 este dinamitata.
      In 2024 o alianta PSD AUR, fifty-fifty, castiga detasat alegerile. Intre timp vor gasi si unul care sa semene a presedinte.
      In ce tari se simt bine romanii care au plecat deja?

  3. Dar, mu mai bine ar vorbi domnul acesta despre erorile domniei-sale?! Ca au fost mai multe, mai grave, si le cunoaște cu siguranta mai bine!

  4. Un comentariu de bun simt dar care priveste doar unilateral problema . Problema ,in sine ,are in acest moment doua componente . De acord ca nici Citu nici Orban nu sunt solutiile de moment ale functiei de premier (motivele sunt diferite ) dar si Orban poate face un pas in spate .De ce credeti ca doar Citu trebuie sa il faca ? Daca Orban nu mai candideaza la functia de sef PNL Citu o poate prelua usor, asa cum doresc acum majoritatea filialelor si poate numi el insusi un alt premier acceptat de USRPLUS si UDMR .Nu este si mai simpla si mai eficace aceasta modalitate .Citu nu mai este premier si coalitia e multumita , in acelasi timp sunt multumite si fililale de partid si conducerea actuala a PNL ce il sustin pe Citu .Mie imi pare cea mai corecta abordare tiniid cont si de faptul ca fostul premier a pierdut alegerile parlamentare .Corect ar fi sa asteptam votul pe 25 septembrie si este foarte clar cum Citu va demisiona singur si imediat va numi pe altcineva in locul lui daca cistiga partidul . Simplu si la obiect .Automat USRPLUS se poate reintoarce .

    • Esti complet pe langa subiect cu Orban. Orban nu are de a face cu criza de acum.

      PNL-ul asteapta din ianuarie congresul asta , intre timp nu fac nimic. De-asta e motiune de cenzura acum, ca sa trebuiasca rezolvata acum. Ca iti strica tie calculele, asta e. Nu ar fi trebuit sa fie o surpriza asa mare..

  5. Nu e Stoica asta, baiatu’ ala finut care a adus pensiile speciale in legislatie?

    • Voi, ăștia mai tineri, parcă știți ceva, că ați auzit nu știu unde, dar de fiecare dată nu cunoașteți adevărul complet!
      Ce este adevărat este că el a băgat legea cu pensii speciale, dar doar pentru magistrați și nici măcar în forma în care a ajuns, după multiple modificări, astăzi!
      Legea lui Stoica nu a prevăzut NICIODATA pensie de 85% din venitul brut!!!!!

    • https://www.factual.ro/declaratii/simonis-despre-pensiile-speciale/

      „Din acel moment, cei cu vechime de cel puțin 25 de ani ( a împlinirea vârstei prevăzute de lege) beneficiau de pensie de serviciu în cuantum de 80% din venitul net realizat din salariul de bază, plus sporul de vechime și de stabilitate în magistratură.

      Proiectul legislativ a fost depus inițial la Senat în iunie 1997, apoi s-a mutat la Parlament, unde Comisia pentru Muncă a dat aviz, cu un amendament.

      Comisia atrăgea atenția că majoritatea alineatelor articolului 81 aveau caracter discriminatoriu față de celelalte categorii profesionale bugetare. Printre ele și cel care făcea referire la pensia de serviciu a magistraților. (Art. 81^5.)”

      @Radulescu Marcel, e drept ca de la o varsta incolo nu te mai ajuta mintea? Mie imi pare destul de clar ca de aici a inceput totul, de aici au inceput primele „privilegii” in plus.

    • Specialele lui Stoica au fost în contextul salariilor mici ale magistraților și a convenit cu CE ca acestea să fie valabile doar până la o lege ulterioară de salarizare a magistraților.

    • @Alin
      Vezi dacă citezi din psd? Cazi în eroare! Mai bine dai fuguța la art. 103 din Legea 92/1992 și lămurești problema! Spor la treabă!

    • tot privilegii se cheama sefule … si cum imbunatatesti salarii mai mici acordand pensii mai mari? nu-ti dai seama ca asta inseamna ca un numar mare de magistrati, care indeplinesc criteriile pentru pensionare, vor alege pensionarea in loc sa ramana in activitate?

    • @Radu, nu e citat din psd … e un articol care lamureste un citat de-al unui membru al psd, asta da. E o diferenta.

    • oricum, ne pierdem in amanunte … ce am vrut eu sa spun e ca politicienii (in special pesede, penele si udemere, ca doar ei au fost la guvernare pentru perioade mai lungi) au incercat mereu sa subjuge justitia (Dragnea) sau sa o cumpere, cum a incercat si Stoica.

    • @Alin, se confirmă ceea ce am scris inițial!
      Nu am greșit o literă!
      Dacă nu înțelegi conținutul, poți să citești de mai multe ori și să îl memorezi ca pe o poezie chiar neinteleasa! Tot ar fi un plus!

    • Și fără jigniri nefondate, că mă pricep și eu la injurii!

    • @Radulescu Marcel, ce confirma? Ca nu-s 85% din brut, ca-s 80% din net. Tot un castig in plus fata de contributivitate e! Iar la categoria „care suge mai multi bani sub forma de pensii speciale” magistratii sunt pe locul 3, dupa politie/jandarmerie si militari.

  6. Sint de partea USR PLUS si a lui Stelian Ion in conflictul cu restul lumii, insa cred ca comentariile lui Valeriu Stoica exprima pozitia cea mai echilbrata pe care am intilnit-o de la inceputul crizei. Nu sint de acord doar cu punctul 3, insa in privinta motiunii de cenzura parerea mea favorabila este minoritara, asa ca nu prea conteaza.

    • Analiza lui este foarte corecta. Nu stiu exact daca este mai bine cu motiune de cenzura sa retragerea ministrilor. Cred ca a fost mai bine cu motiune de cenzura, ca asa ministri puteau sa lucreze in continuare iar amenintarea motiunii poate aduce PNL inapoi cu picioarele pe pamant. Nu cred ca trebuiau retrasi ministri insa.

      Catu oricum e knock-out.

    • E knock-out, insa arbitrul de ring a ajuns la 10000 cu numaratoarea, iar judecatorii inca il dau cistigator.

  7. Dar dumneavoastră mai ţineţi minte ce ministrul al Justiţiei a comis scoaterea, pentru 24 de ore, a bancrutei frauduloase, de sub incidenţa legii penale?

  8. Se uită Câțu în gura unui bătrân PNL-ist?
    Are Câțu vreun respect pentru ceva liberal? Mă îndoiesc .
    El este doar șantajat și în ultima vreme are timp de șuete cu USR+. Să le povestească cum le-a tras la gioale…

  9. CEA MAI BUNĂ ȘI PROFESIONISTĂ ANALIZA A CRIZEI ACTUALE!!!!!!

  10. Grseala 1 este numirea unui ministru cu condamnari si bani furati pe credit card, pe lipsa profesionalismului aratat in pozitiile anterioare, a unuia cu note de 4 si scolit dubios in america.a doau greseala e respectarea celor din coalitie cu bune si rele trebuie sa inveti sa comunici si sa analizezi totul prin prisma democratiei, a legalitatii si a cetateanului, a treia greseala e sa avem un klaus care are cine stie ce politica de infumurat si maretie in cap. Ce e bine, usr actioneaza destul de bine cu mijloace legale si incearca sa invete din toate aceste miscari, doi, orban care vorbeste prea mult si in dorul lelei, si-a pastrat calmul rece si face ce trebuie ptr rolul pe care il are. Trei, majoritatea come tariilor pe net sint destul de lucide si asta arata ca romanul intelege f bine ce se intimpla si doreste sa se implice chiar si cu riscul alegerilor anticipate.

  11. „Liberalii” Roman, Gorghiu și Stoica sunt inițiatorii pensiilor speciale în România!
    SĂ NU UITĂM!!!

  12. Cea mai buna analiza de pana acum

  13. acord fin si catalin predoiu:))?hahahahah

  14. A iesit o fosila din trecut sa dea lectii. USR nu a gresit strategia stimabile, degeaba iti dai demisia daca derbedeul ala de Citu ramane in functie 45 de zile si riscam distrugerea unui partid istoric si o alianta PSD-PNL avandu-l in frunte pe celebrul Premier de la Grivco, un individ cinic si ofticos. Stoparea imediata a nebuniei declansata de acest iresponsabil Citu era singura optiune si se vede ca cele doua partide mari nu doresc prin boicotarea unei proceduri stabilita clar in Constitutie. USR chiar a sperat ca presedintele va fi garantul coalitiei si mediatorul conflictului insa aceasta si-a sustinut papusa pana la capat. Evident ca oamenii astia tineri si naivi de la USR nu sunt invatati cu jocurile astea uslinoase, dar au facut pasul. AUR nu stiu cat este de toxic comparat cu PSD (de unde s-a si rupt) sau talibanii din PNL. Astazi din sursa sigura s-a aflat ca la Vila Lac s-a discutat optiunea ca Citu sa faca pasul inapoi cu conditia sa i se ofere postul de guvernator BNR, iar inlocuitorii sai vor fi dintre Bogdan Rares si Bode Lucian.

    • usr inca nu si-a sters mucii ca sa ajunga politicieni adevarati. de criticat sunt nemaipomeniti

  15. https://www.cotidianul.ro/valeriu-stoica-a-intrat-in-pcr-in-anul-ii-de-facultate/

    Poate ne explica și noua de ce nu vedem nimic in cv-ul său din trecutul sau glorios…. Mi-e greu sa accept, la 30 de ani de la căderea regimului comunist, părerile unui fost membru…

  16. Untold, untold!!
    🤪🥳👍🫁🫀🧠🤧🥵💣💣💣

    • Ma iertați, nu știu cum a ajuns aici. Ma duc sa-l pun unde era destinat. Eu nu fac politica 🙂

  17. Reglaj fin, carevasăzică…. Mai pe românește BLAT!!!! Mai lasa-ne, domnu’ Stoica, adevărul e că acest Câțu e un ȚEPAR și trebuie să plece. Urgent!!

  18. Stoica are dreptate dar fara Boc SI Predoiu.

  19. Oooo, a reapărut tovarășul stoica, secretar al organizației de bază pcr din judecătoria sectorului 5??? Ai fost reactivat tovarășe???