G4Media.ro

USR intră sâmbătă în congres fără ca alianța cu PLUS să fie…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR intră sâmbătă în congres fără ca alianța cu PLUS să fie parafată. Principalul punct pe ordinea de zi: desemnarea candidatului la prezidențiale / Ședință și la PLUS pentru stabilirea procedurilor de alegere a prezidențiabilului

USR și PLUS nu au reușit să parafeze acordul privind încheierea alianței politice în cadrul căreia să participe împreună la toate rundele de alegeri din următorii doi ani, în dispută rămânând modalitatea de desemnare a candidaților la parlamentarele de anul viitor, au declarat surse din cadrul celor două formațiuni pentru G4Media.ro.

Cu toate acestea, USR se întrunește sâmbătă în congres, în primul rând pentru a-și alege candidatul la prezidențiale, dar și pentru a valida modificările aduse statutului, cea mai importantă fiind alegerea președintelui partidului de către toți membrii formațiunii.

Și PLUS are stabilită sâmbătă o ședință a conducerii lărgite a partidului, Consiliul Național, în care vor fi stabilite procedurile pentru desemnarea propriului candidat la alegerile prezidențiale.

Ulterior, dintre cei doi candidați desemnați de fiecare formațiune și în urma unor negocieri, va fi stabilit candidatul unic al USR-PLUS pentru Palatul Cotroceni. Cel care nu va fi ales candidat la prezidențiale, va fi desemnat candidat comun al alianței la postul de prim-ministru.

USR și PLUS au căzut de acord asupra stabilirii candidaților comuni la locale, dar nu s-au înțeles încă pe cei de la parlamentare

Surse participante la discuțiile dintre USR și PLUS privind încheierea alianței politice au explicat pentru G4Media.ro că echipele de negociatori au căzut de acord, de principiu, în privința modalității de desemnare a candidaților comuni la alegerile locale din vara anului viitor.

Potrivit acestora, în primul rând s-a convenit ca în localitățile unde doar unul dintre cele două partide au organizații constituite, celălalt nu va emite pretenții la desemnarea candidatului la primărie.

În cazul localităților mici și unde atât USR, cât și PLUS au organizații locale, decizia a fost ca centrul să nu se amestece, ci să-i lase pe cei din localitățile respective să-și stabilească singuri candidații.

Acolo unde e vorba de localități mai mari și unde este mai greu de fotografia situația, fiecare partid va face o selecție internă a candidaților la primărie, urmând ca ulterior, prin diverse metode, să fie desemnat un candidat comun.

În schimb, în orașele mari, precum Bucureștiul, Clujul, Iașiul etc. desemnarea candidaților comuni la primărie se va face în urma unor alegeri primare (primaries) pe model american, în cadrul cărora ar putea vota inclusiv persoane care nu sunt membre de partid.

Ultima rundă de negocieri dintre USR și PLUS a avut loc vineri dimineață, urmând ca luni să fie reluate discuțiile despre modalitatea de desemnare a candidaților comuni la parlamentare.

Patru candidați la calitatea de prezidențiabil al USR

Uniunea Salvaţi România îşi va desemna sâmbătă, în cadrul Congresului partidului, candidatul la alegerile prezidenţiale, pe ordinea de zi regăsindu-se şi modificarea Statutului formaţiunii, astfel încât preşedintele USR să fie ales de toţi membrii.

Congresul USR, la care vor participa 500 de delegaţi, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 10,30, la Teatrul Naţional Bucureşti.

În cursa internă pentru a fi desemnat candidat la prezidenţiale s-au înscris Dan Barna, Mihai Goţiu, Dragoş Dinulescu şi Dumitru Stanca.

„În primul rând, USR îşi va alege sâmbătă, la Congres, candidatul pentru funcţia de preşedinte al României, prezidenţiabilul USR. Acesta va fi primul punct pe ordinea de zi. Vor fi prezentările celor patru candidaţi la această funcţie – Dan Barna, Mihai Goţiu, Dragoş Dinulescu, Dumitru Stanca. Ei vor veni în faţa Congresului să-şi prezinte o platformă, apoi vot. După ce se numără voturile, se anunţă prezidenţiabilul, apoi vom intra în modificările de statut. Principala modificare la Statutul USR este aceea că preşedintele partidului va fi ales prin votul tuturor membrilor partidului, prin vot egal, direct, secret şi liber exprimat. Vom folosi o platformă de vot electronic pe care am mai folosit-o cu succes până acum şi la europarlamentare şi la referendumurile interne şi vom ratifica rezultatul printr-un nou congres. Vom avea un nou congres în septembrie pentru alegerea preşedintelui USR şi pentru alegerea noului Birou Naţional”, a declarat pentru AGERPRES vicepreşedintele USR Ionuţ Moşteanu.

El a menţionat că viitorul candidat la prezidenţiale al USR va fi ales prin votul celor 500 de delegaţi care vor participa la Congresul de sâmbătă.

La Congres vor fi, de asemenea, supuse votului 51 de modificări la Statutul partidului.

„Printre aceste modificări se numără eliminarea cumulului de funcţii, adică un membru USR nu poate deţine simultan mai mult de două funcţii la orice nivel. Vom face nişte modificări care impun publicarea rapoartelor anuale de către secretariatul general şi filiale într-un termen de 90 sau 120 de zile, o să vedem, pentru că lucrăm cu bani publici şi trebuie să fim responsabili şi transparenţi. Sunt multe modificări care vizează organizarea filialei municipale Bucureşti, pentru că esenţa este că partidul s-a schimbat mult faţă de acum doi ani. Statutul ăsta a fost făcut în primăvara lui 2017, când USR era un partid preponderent bucureştean, sau nucleul principal al USR era în Bucureşti şi ponderea Bucureştiului în decizia internă era foarte mare. Realitatea s-a schimbat, avem 500 de filiale, suntem în toată ţara şi statutul trebuie să ţină cont de aceste noi realităţi. Mai este o propunere pentru înfiinţarea filialelor în rural cu minim cinci membri, până acum era cu minim 7, pentru a ne putea extinde mai rapid în zonele rurale. Sunt propuneri de mărire a Birourilor judeţene la 13 membri, chiar 15 membri, Biroul Naţional se va mări la 25 de membri, probabil vom înfiinţa şi o organizaţie de tineret pentru cei cu vârsta de până la 28 de ani”, a afirmat Moşteanu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Incercati tot posibilul, sa ramaneti uniti. Lasati la o parte orice fel de orgalii. Numai uniti ve-ti putea invinge aceasta miolima, pesedista. Scapati tara de hoti si mafioti care ne distrug ca natie. Oamenii cinstiti si-au pus mari sperante in aceasta alianta.

  2. Poporul roman merita un presedinte loial si onorabil.

  3. E corect sa fie congresul inaintea parafarii aliantei ca doar acolo se decide!

  4. Nu este corect ca membrii de partid sa aleaga un candidat la presedentie si apoi sefii sa negocieze in spatele usilor inchise si sa anuleze rezultatul votului. Nu este corect! Remarc ca la PLUS nu pare sa existe o desemnare democratica, ci de sus in jos, ca la congresul dumnealor si la europarlamentare (PLUS pare sa fie unul din cele mai putin democratice partide romanesti!).

  5. Proiect de guvernare și relansare a economiei trebuie să înceapă maimutoii ăștia. E incredibil cum se chinuie ca proștii pt un post care nu îl vor ocupa decât ffff greu. Miza trebuie să fie parlamentul și apoi guvernarea. Dar e clar că nu au niciun plan, nicio echipă. Tare îmi e teamă că vor intra în parlament fără să poată măcar să facă o majoritate.

    • Samir, programul lor e scris de mult timp si disponibil on line pentru cei interesati. Trebuia sa te documentezi inainte de a debita prostii. „N-au niciun plan, nicio echipa”, nu zau? M-au inselat aparentele in ceea ce te priveste.

    • Uite aici rezumatul, doar pentru tine:
      Propuneri de politici publice
      PLUS
      USR

      – Reforma constituțională, care să pună accent pe depolitizarea instituțiilor care au menirea să asigure echilibrul și democrația statului român și transformarea inițiativei „Fără Penali“ în text constituțional;

      – Repararea tuturor pagubelor create de actuala majoritate parlamentară sistemului de justiție și aducerea acestuia la standarde europene;

      -Reforma electorală, cu introducerea alegerilor în două tururi de scrutin la nivel local;

      – Reforma aparatului administrativ central și local, astfel încât să deservească nevoile cetățenilor români, în țară și în străinătate, crearea unui guvern suplu și funcțional;

      – Diminuarea cheltuielilor bugetare ineficiente din administrație, eliminarea pensiilor speciale, reformarea cu prioritate a mecanismului PNDL, a ANAF și CNAIR;

      – Impozitarea corectă a muncii, cu accent pe creșterea productivității și încurajarea antreprenoriatului, astfel încât cei care muncesc să se bucure de rezultatele muncii lor în loc să acopere găurile bugetelor create din incompetența administrativă și politică;

      – Includerea educației și a sănătății pe lista obiectivelor strategice pentru statul român, parte a serviciilor care asigură bunăstarea și viața decentă a oricărui cetățean;

      – Punerea unui accent major pe dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare, aeriene, ca soluție de dezvoltare rapidă pentru economia României.

      – Absorbția fondurilor europene la maximumul potențialului României și considerarea lor ca sursă-cheie de finanțare a marilor proiecte ale țării noastre, integrate într-un buget național unic, transparent și cu rigori de cheltuire stricte;

      – Reforma legislației privind serviciile de informații, pentru a le oferi rolul corect în societatea românească și a împiedica includerea lor în jocuri politicianiste.

      – Reglementarea și eficientizarea achizițiilor publice și înăsprirea pedepselor pentru corupție și evaziune fiscală;

      – Modernizarea și înzestrarea Armatei Române în conformitate cu angajamentele asumate/rezultate din calitatea de membru al NATO;

      – Politici publice dedicate eradicării sărăciei cu care se confruntă multe zone din România și multe categorii sociale, punându-se un accent special pe crearea de locuri de muncă și reducerea taxelor pe muncă;

      – Politici antreprenoriale care să desprindă economia românească de dependența față de stat și oferirea de oportunități antreprenorilor pentru a-și putea dezvolta afacerile în mod eficient;

      – Politici publice pentru amenajarea teritoriului, în vederea creșterii calității și sustenabilității mediului construit, în linie cu obiectivele asumate de comunitatea europeană;

      – Debirocratizarea și digitalizarea interacțiunii cu serviciile publice, la toate nivelurile administrative;

      – Investiții în agricultură, revitalizarea micilor fermieri, construirea de rețele de distribuție a alimentelor și punerea în valoare a satului românesc prin tradițiile sale și industriile creative;

      – Realizarea interconectării europene în domeniul energiei și consolidarea independenței energetice prin retehnologizare și restructurarea inteligentă a complexurilor energetice, începerea exploatării depozitelor de gaz din Marea Neagră, pentru un avantaj competitiv al României;

      – Revizuirea imunității parlamentare și ministeriale în forma actuală, care le permite parlamentarilor și membrilor guvernului suspectați pentru fapte de corupție să evite tragerea la răspundere penală în condiții similare oricăror alți cetățeni;

      – Reforma procedurilor parlamentare, astfel încât să se asigure calitatea legislației, transparența și libertatea dezbaterilor, seriozitatea audierilor, dialogul constructiv cu opoziția, pentru consolidarea statutului parlamentului.

      https://stiri.plus/romania-unita-acord-de-colaborare-pentru-pregatirea-unei-guvernari-responsabile-pentru-romania-in-2020

    • Samir , uitatul la Antena 3 dauneaza grav sanatatii! Programul de Guvernare exista , dorinta de a forma m ajoritate parlamentara exista. Dupa „telijenta” ta ar trebui sa nici nu ne batem pentru prezidentiale ???? Vai de capul tau!

  6. La locale separat si in functie de scorul fiecaruia sa negocieze alianta pentru parlamentare. Testul realitatii este fara echivoc!

  7. Care-i treaba cu organizatiile astea de tineret? La ce e buna o chestie din asta? Ne-a intrat UTC-ul in ADN?

    • Treaba e ca trebuie sa aducem copiii mai aproape de politica. Sa nu uitam, tinerii nu ies la vot. Ei trebuie sa inteleaga ca votul, inseamana viitorul lor. Si asta e o idee preluata de USR de la Plus , una foarte buna.

    • Mai Andrei, mai, nu te mai autosugestiona cu aiureli din astea, organizatie de tineret are si psd, are si pnl, e mai mult o inertie, ca sa nu zic o ineptie, n-a adus niciodata asa ceva tinerii la vot. ii aduci la vot cind te simt alaturi de ei, cind vad ca iti pasa de ei, cind ii ai in vedere in masurile pe care le propui. Asta e o miscare care muta USR-ul tot mai mult inspre structura clasica a asociatiilor tocatorilor de vorbe de care sintem plini.

    • Si eu cred la fel, cand incepi sa ai organizatie de tineret, nu mai esti un partid de tineri, in toamna pun la punct si organizatia de femei, si gata cu partidul anti-sistem! E o prostie, tinerii de pana in 28 de ani impreuna cu toti ceilalti de peste 28, asa e si o familie. La pcr, era utc, apoi pionierii, si se dusese pana la soimii patriei.

  8. Și eu sunt pentru unitatea dreptei și mobilizarea exemplară a electoratului. Înțeleg că fiecare partid indiferent de orientare vrea să-și măsoare performanța ceea ce e OK. La locale trebuie aplicată altă strategie. Consultări, alianțe, sprijinirea candidatului mai performant. Diaspora nu mai are nici un cuvânt de spus. Nu se poate vota decât în localitatea de care aparții. PSD-ul are destule nerealizări pe plan local. Trebuie identificate, cuantificate și arătate electoratului în toată goliciunea lor. Investițiile sunt de rahat, prost executate, neterminate sau lipsesc cu desăvârșire. Se vor lăuda în continuare că fac pe naiba ghem. Minciuna este cea care caracterizează de fapt PSD-ul. Trebuie demontate toate minciunile lor.