G4Media.ro

Culise de la negocierile dintre USR și PLUS: Partidul lui Barna cere…

Sursa: G4Media.ro

Culise de la negocierile dintre USR și PLUS: Partidul lui Barna cere un număr de locuri eligibile la parlamentare egal cu cel obținut în 2016. Formațiunea lui Cioloș vrea ”competiție deschisă între partide” pentru stabilirea candidaților

USR cere ca negocierile cu PLUS pentru încheierea alianței politice să plece de la numărul de senatori și deputați pe care Uniunea l-a obținut în 2016 și abia de la acest prag în sus să se meargă pe paritate, au declarat surse participante la negocieri pentru G4Media.ro.

În schimb, PLUS venit cu propunerea ca toți candidații să fie stabiliți printr-o competiție deschisă între partide, astfel încât să fie selectați cei mai buni potențiali aleși locali sau centrali din fiecare comunitate, au mai explicat sursele citate.

Ultima rundă de discuții dintre echipele de negociatori ale USR și PLUS a avut loc luni după-amiază, o alta fiind programată pentru marți seară.

”A fost prima dată când am negociat cu adevărat, până acum au fost doar tatonări. Am discutat cu textul proiectului de acord în față. Cantitativ, am parcurs mai mult de jumătate din document”, a explicat unul dintre participanții la discuții.

Surse din cadrul PLUS au declarat că negocierile sunt îngreunate de pretențiile ridicate de USR: pe de o parte, fuziune între cele două partide și, pe de altă parte, cerințele partidului condus de Dan Barna în privința stabilirii candidaților pe locuri eligibile: doi candidați USR la un candidat PLUS. Potrivit acestor surse, USR a cerut și ca toate locurile de senatori și deputați obținute în 2016 să îi fie garantate la alegerile din 2020.

”Fuziune le-am spus clar că nu dorim, avem 13.000 de membri, ei au 10.000. Cu cifrele în față, ei au mai puțini membri decât noi”, au mai explicat sursele din cadrul PLUS.

În schimb, surse din cadrul USR au explicat că echipa de negociatori a Uniunii nu a cerut ca actualii parlamentari, cu nume și prenume, să fie puși pe viitoarele liste, ci ca partidul să primească din start 43 de locuri de senatori și deputați, atâția câți a obținut la alegerile din 2016, și de la acest număr în sus să se meargă pe paritate între USR și PLUS.

”Noi venim în această alianță cu o zestre”, au declarat sursele din cadrul USR, argumentând solicitarea ca negocierile să plece de la numărul de parlamentari din 2016.

Totuși, în ciuda acestor divergențe, negocierile au evoluat luni în ritm alert, fiind parcurs mai mult de jumătate din textul proiectului de acord politic.

Printre variantele de selectare a candidaților, în special la alegerile locale, s-a luat în discuție un mecanism care să presupună mai multe faze. Astfel, într-o primă etapă, candidații ar urma să fie stabiliți la nivel local de către cele două partide.

Dacă nu se ajunge la o înțelegere, se trece la etapa a doua: efectuarea de sondaje pentru stabilirea ponderii celor două partide în cadrul alianței și selectarea candidaților în funcție de câte procente are fiecare formațiune. Potrivit surselor participante la negocieri, la nivelul municipiilor reședințe de județ ar urma să fie realizate sondaje separate.

În fine, dacă nici în urma acestei proceduri nu se cade la înțelegere, propunerea este să fie organizate alegeri primare: candidații să fie selectați prin votul membrilor USR și PLUS (competiție închisă), o idee luată în discuție fiind chiar ca și cei care nu sunt membri de partid să poată vota (competiție deschisă).

Sursele participante la discuții au mai explicat și că intenția este ca negocierile să se încheie până la finalul acestei săptămâni, cel târziu până săptămâna viitoare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

46 comentarii

  1. Până se hotărăsc tăntălău şi gogoman cine ia caşcavalul,şobolanii PSD îl papă pe tot…….

  2. Totusi! Nu inteleg ce negociaza PLUS cu USR. Adica pe ce baza? Ce rwzultate ar avea plus la vot?

    • Are dl Ciolos citeva doamne care au idei „avansate” , viata in grup, fara propietati ..

      Poate le vedem parlamentare, sa vezi atunci distractii in grup , mai ceva decit PSDistii

    • Franc: ești pe lângă subiect, de aia nu înțelegi. Nu te obosi să înțelegi.

    • trimiteti plus la plimbare si faceti alianta dupa locale, nu inteleg ce poate fi asa greu? partidul lui ciolos e un ZERO! daca pln va pute, oricum nu veti guverna!

    • Eu zic sa mai reflectati asupra PLUS. Daca o sa mearga singur scoate peste 10%

    • Poate 120%, nu Florine? Dar, chiar, de ce nu s a dus Plus singur, daca era asa de „șmecher”? Sa nu mi spui ca ”pt popor” că vomit.

  3. Negocierile sunt bune, intreaga lume civilizata se construieste pe negociere. Faptul ca aici se negociaza transparent, nu la chiolhane in camera din spate, ca la PSD, nu este decat de salutat.

  4. Ba Barna , odata te-a fraierit ciolos.Deja ati pierdut masiv credibilitate.Ciolos isi urmareste interesele, voi usr-isti veti ajunge o anexa a plusistilor lui ciolos.
    Barna a facut greseli grave. Si fara ciolos USR obtinea rezultatae bune.A fost o greseala sa
    se lase incalecat de ciolos pentru a candida impotriva lui Iohannis.
    Am votat USR si sant dezamagit.Oricum votam la prezidentiale ciu Iohannis.
    La locale si parlamentare voi vota pnl,si sper sa se mai curete pnl -il de pdl-ist si fosti usl-isti pana la alegeri.

    • nu ai votat tu cu usr… 😉 „sant” convins 🙂

    • Să vezi ce dezamăgit o să fii când o să realizezi că dacă tăceai, păreai mai inteligent!

    • Iohannis da, pnl – sa fim seriosi.

    • nu-l suport pe macron deci nici plus nu pot sa-l inghit.

    • Ai votat tu USR cum sunt eu popa catolic, hai mai veniti cu ceva nou, astea sunt fumate demult…

    • @Adita:
      Adita, Adita, numai povesti ne spui, pesedache mascat ce esti ! :)))

  5. pai fara proprietati te lasa pzd-istii :))) si fara bani…

  6. Ce de timp pretios pierdeti cu aceste negocieri sterile, in loc sa fuzionati si sa treceti la lupta adevarata, si-anume cea cu psd-alde-udmr! Dar nu, voi trebuie sa va bateti cap in cap – USR cu PLUS, dupa aia sa va bateti cap in cap cu PNL, si-abia dupa aceea sa luati taurul de coarne cu psd-alde-udmr! Nu se poate, aveti niste cozi de topor psdiste pe-acolo, ca numai ei castiga din lalaiala asta fara sens!

    • Multmim de luminare, mai doamna. Mai gresim si noi. Ne gandim ca nicisa stam la tulbureala ca guvizii nu e de noi. Am mai trait din astea. Stim noi ce avem de facut, orscat.

    • Știți pe dracu’!E mai mult decât evident, cat de multe stiti! Stati in opoziție, in speranța ca veți lua un mare rahat la anu’. Asta i „strategia” voastră. A! Si funcții cat de multe pt Cioloș. Dar ești sarcastic si amuzant..lol

    • Gabriela Constantinescu, ar trebui sa le dai indicatii astora din Alianta 2020, voi pnlistii aveti deja experienta cu negocierile in usl, rapid si pe sub masa.

  7. După cum am mai spus pe aici, USR tot cu ochii pe ciolan! Îi doare-n cot de altceva! Auzi tu, întâi 46 de mandate de parlamentari și după aia negocieri! De aia au ținut partidul închis până acum, ca să nu le ia alții mai deștepți scaunele!

    • Vroiai sa ia gunoaie in USR cum face Ponta?

    • USR a vorbit de 43 de locuri, nu de 46, e scris in articol. Pe de alta parte, PLUS vine sa spuna ca are 13.000 de membri, ceea ce mi se pare incredibil, cata vreme acest partid a aparut in 26 octombrie 2018, iar in 2 februarie 2019 lua fiinta Alianta 2020 USR-PLUS, creata cu scopul participarii pe liste comune la europarlamentare. USR s-a infiintat la 1 iulie 2015, insa are cu 3.000 de membri mai putin decat PLUS, care s-a creat acum 8 luni, sa fim seriosi! In fapt, cele doua partide in momentul de fata sunt libere de contract, asa ca USR, daca vrea, ar putea sa faca alianta si cu PNL, nu numai cu PLUS.

    • Da tati, ce nu-ti place? Eu sint marinimos, sa dam de la inceput si pentru Plusul lui Macr …, pardon, Ciolos un numar de locuri eligibile egal cu numarul de parlamentari pe care-l au si de acolo sa se mearga la paritate. Ce, nu-i bine? 😉

    • de ce nu merg separat la locale si dupa aia sa faca alianta?

    • @Gabriela Constantinescu
      Ma gandesc ca existenta USR in politica le-a dat multora idei sa intre in partid, dar sistemul lor de selectie e foarte strict si asta ma face sa cred ca pe parcurs unii au renuntat. Odata cu aparitia PLUS, care cred ca are un sistem de selectie/admitere mult mai relaxat , s-a ivit o sansa de care s-au putut folosi foarte multi dintre cei aminiti mai sus.
      Cred ca numarul membrilor nu este garantul popularitatii si al reusitei la alegeri pt un partid tanar, ci doar al capacitatii de munca&de implicare in proiectul politic al respectivului partid. La fel cum cred ca, daca ai 43 de parlamentari din care doar o parte a fost foarte activa in mandatul primit, nu ai de ce sa tii cu dintii de toti; renunti la cei mai comozi si pui altii in loc!

  8. Nu inteleg de ce USR-istii nu participa singuri la viitoarele alegeri avand in vedere ca doar ei au devenit vizibili in lupta anticoruptie si sunt sustinuti de alegatori ca urmare a initiativelor gen „fara penali in functii publice” sau a opozitiei reale, nu mimate, in Parlament, la masurile mafiei PSD-ALDE-UDMR… Prea mult timp se pierde pe aceste negocieri, timp in care ciuma rosie isi face de cap. USR au acum alte preocupari si nu vad ca urmatorul target al mafiotilor este eliminarea tabletelor de la viitoarele alegeri, pentru ca numai asa se poate acoperi furtul masiv cu care sunt obisnuiti. Dupa distrugerea DNA si controlarea deciziilor CCR, CSM si in curand ale Curtii Supreme, va urma fraudarea masiva a alegerilor prezidentiale, parlamentare si locale. De aceea le trebuia o comisie parlamentara in care Carmen Dan sa se planga de tablete, televiziunile mafiei sa preia mesajele si sa faca apoi presiune pentru eliminarea lor.

  9. E clar ca Barna nu prea are carisma si nici „vâna” de adevarat lider politic, dar in niciun caz nu e prost si, mai ales, nu e deloc naiv.
    Se pare ca e chiar specialist in domeniul managementului, consultanta, dezvoltare, bla,bla,bla
    Adica Ciolos, cu tot pedigree-ul lui de Bruxelles, (si cu Macron la butoniera) e constient ca nu are cum sa-l duca de nas pe Barna. Nici nu cred ca incearca.
    Ciolos e totusi un om cu mult bun simt.
    Iar faptul ca se discuta despre impartirea mandatelor pt viitoarele alegeri Parlamentare este un lucru bun si este cat se poate de normal ca fiecare sa lupte pt partea lui.
    Atata vreme cat joaca amandoi cu cartile pe masa, competitia dintre USR si PLUS este binevenita. (dar numai atata timp cat ea ramane o competitie interna, bazata pe argumente serioase si pe fair play)

  10. Sa inteleg ca in poza negociaza USR-ul cu Plusul? De Plus am inteles ca e Ciolos (Macron desigur, Ciolos e doar marioneta), dar nu stiam ca Barna e USR.

    • hi hi hi…
      ciolanosh mai are multe etape de parcurs pana sa se-mpauneze cu statutul de marioneta
      deocamdata se balaceste-n mocirla flashnetelor

  11. Iata-i asadar pe domnii din USR cum isi dau arama pe fata. Care va sa zica manifesta exact aceleasi reflexe ca psd-istii si pnl-istii: tin de scaun si de ciolan. Vor sa nu-si piarda scaunele de parlamentari.

    Well, asta este o mare problema. Pt ca dovedeste cat de ipocriti sunt. Tocmai ei care se bat cu pumnul in piept ca doar competenta si onestitatea conteaza vin acum si spun: „nu, noi vrem sa ne pastram scaunele in parlament si nu ne intereseaza ca ar putea fi unii mai competenti decat noi”.

    Ciolos dovedeste in continuare ca ramane fidel principiilor lui: Competenta inainte de orice. Inainte de apartenenta la un partid sau altul din cele doua si inainte de foste mandate de parlamentar. Cand era prim ministru si a avut nevoie de un ministru competent al sanatii l-a pus pe Vlad Voiculescu. Cand i-a trebuit un ministru competent la Interne l-a pus pe Dragos Tudorache. Cand i-a trebuit un specialist in fonduri europene l-a sunat pe Dan Barna care tocmai era la masa la socrii lui. Aici se vede dimensiunea competentei, dimensiunea experientei europene a lui Ciolos si stilul de lucru cu adevarat occidental.

    Din pacate actualii parlamentari USR s-au fanariotizat mult prea repede. Se pot lua de mana cu baronii PSD ca e clar ca manifesta aceleasi reflexe. Ramane sa ajunga la guvernare si sa inceapa sa-si imparta afaceri cu statul ca sa-si dea arama pe fata pana la capat.

    Mi-a devenit clar. Daca voi avea de ales intre USR si PLUS, voi alege cu fermitate PLUS. Am fost o vreme in dubiu, dar acum stiu ca trebuie sa fiu doar alegator al PLUS, nu al USR.

    Si apropo de lideri si oameni politici de viitor pt Romania. Pt mine nu Ciolos e cel mai relevant. Vlad Voiculescu e omul care mi se pare inegalabil prin tot ce face. E politicanul care trebuie sa fie 4 ani ministru al sanatatii pt a reforma acel domeniu, apoi alti 4 ani prim ministru pt a reforma intreaga Romanie si apoi presedinte pt 2 mandate de 5 ani. In felul ala Romania va fi complet schimbata la fata in urmatorii 20 de ani.

    • Adisor:
      Mai de dimineata parca vorbeai de penelisti ! :))))
      Nu s-au curatat asa cum le-ai cerut tu ? Adica nu au ramas sub 5%, baiete ? :)))))

    • Susufler0,

      Stimabile, ma confuzi. Nu stiu despre ce vorbesti. O fi fost un alt Adi ca deh asta e un nume des intalnit.

      In alta ordine de idei, nu vrei tu sa postezi ceva despre tema articolului? Ca sa avem si noi o opinie minimala din partea ta, nu doar atacuri la ceilalti oameni care-si spun opiniile aici.

      Asta asa, ca sa ne lamurim ca nu esti postac platit de PSD.

      Multumesc.

  12. Problema e simpla. Barna nu are notorietate. A explicat bine asta Moise Guran in unul din articolele de pe blogul sau. Prin urmare Ciolos trebuie sa fie candidatul aliantei la prezidentiale si dat fiind ca nici el nu sta prea bine in sondaje deci nu ma astept sa intre in turul 2, va anunta dupa turul 1 ca a ajuns la un acord cu Johanis sa fie numit prim-ministru iar la schimb il sustine pe Johanis in turul 2.

    Ce ma distreaza troll-ii PSD-ului pusi sa-l atace pe Ciolos cu faptul ca e foarte apropiat de Macron. Dovedesc atata lipsa de intelegere a profilului de alegator pe care-l au USR si PLUS.

    Eu unul sunt mai mult incantat sa avem norocul de a avea 2 lideri romani sa aiba relatii atat de bune si apropiate cu cei mai importanti lideri europeni si adevaratii detinatori ai puterii si influentei in Europa: Ciolos cu Macron si Johanis cu Merkel.

    De-ar fi asta singurul atuu a lui Ciolos (apropierea de Macron) si tot as vota cu ochii inchisi pt el.

    Pai fata de psd-isti mafioti ca Dragnea, Iordache, Oprisan, Nicolicea, Codrin, Serban Nicolae, Olguta, Radulescu si altii care ar fi in stare sa ne scoata din UE pt interesele lor impotriva justitiei, votez cu ochii inchisi sa am un presedinte care sta la taifas cu cancelarul german si un prim-ministru care sta la taifas cu presedintele Frantei. Asta e o binecuvantare pt Romania.

    • mdea,
      ai incercat sa argumentezi oferind cel mai fundamendalizd iegzemblu
      deuarece, moize-gurau ala respinge oricare idee contrara si are „decat” convingeri. absolute.

    • Ronald,

      Dupa cum vezi postarile tale nu fac nici cat o ceapa digerata. Nimeni nu le da vreo importanta, dovada ca nimeni nu-ti raspunde la ele.

      Eu zic asa: daca sefu tau de la PSD care te plateste sa troll-ezi comentariile de pe g4media se uita aici la ce „munca” prestezi tu, i-as propune sa te inlocuiasca pt ca te plateste degeaba.

    • florica
      probabil ca nu intelegi
      fie ca (id/t)eologia impune supunere neconditionata
      fie ca nativ n-ai cum/cu-ce
      iti urez „decat” sa ai parte de iluminare… candva
      … si de cel putin de 500 de miliarde de ori banii pe care-i obtin ca postac-p$d
      iar daca gresesti,
      doneaza-ti toata averea (relative’s included) mantuirii

    • Ronald,

      Daca erai postac PSD mai era o speranta. Daca nu esti postac atunci sigura cale pt tine ramane terapia.

      Deep heavy therapy dude. Go look into it.

  13. Sper ca USR sa revina cu picioarele pe pamant. Ati promis calitate, iar acum v-ati razgandit. Nu dezamagiti pe cei ce v-au votat. Noi dorim ca in Parlament sa ajunga cei mai capabili, indiferent de unde provin USR sau PLUS.

    Se vede bine ca Ciolos nu abdica de la principiile lui, competitia si calitatea, toata stima ! N-a ajuns acolo unde este par hasard.

    In rest, respect pt modul in care se deruleaza negocierile, pe etape, cu obiective si consens.

    • da,
      ciolanosh@unpr.patrulaterul-rosu.ro
      chiar n-a ajuns undeva fara „capacitatile” ultranationalizde
      cam toate efuartele sale sunt pt aleanta cu pezedeaua („techno”-krat-replay)
      barna-din-oki dovedeste „decat” ca spoiala diplomelor n-are nicio tangenta cu ‘tilijenta

  14. Sa se tina cont ca Romania nu e asa de „liberala” ca New York Review of Books, de pilda, unde puteti citi online un articol de un scriitor condamnat pentru omor care isi povesteste literar fapta, dar nici atat de „conservatoare” ca fundamentalistii si agitatii dogmatici republicani….