G4Media.ro

Un nou studiu constată că adolescenții folosesc droguri – adesea singuri –…

Sursa foto: Pexels

Un nou studiu constată că adolescenții folosesc droguri – adesea singuri – pentru a-și ușura stresul și anxietatea

Adolescenții suspectați de probleme legate de consumul de substanțe spun că apelează la droguri din cauza unei nevoi imperioase de a se relaxa și de a scăpa de griji, potrivit unui studiu publicat joi, 8 februarie,  de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), citat de NBC News.

Noile constatări survin în urma rapoartelor privind creșterea anxietății și a depresiei în rândul tinerilor din țară, inclusiv niveluri fără precedent de lipsă de speranță.

Deoarece aceste afecțiuni sunt adesea legate de consumul de substanțe în adolescență, a declarat Sarah Connolly, autorul principal al noului raport și ofițer al serviciului de informații despre epidemii din cadrul Diviziei de prevenire a supradozelor din cadrul CDC, „ar putea avea sens de ce adolescenții caută modalități de a reduce stresul și anxietatea”.

Studiul lui Connolly, primul de acest gen, extinde cercetările limitate efectuate anterior cu privire la motivele pentru care copiii consumă droguri. Acesta se bazează pe datele din cadrul Programului național de intervenție și prevenire a dependenței.

Acesta include autoevaluări de la peste 15.000 de adolescenți, cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, care au răspuns la întrebări online despre motivațiile lor pentru consumul de droguri și alcool din 2014 până în 2022.

Constatările nu reflectă motivele pentru care adolescenții ar putea experimenta drogurile pentru prima dată; toți au fost semnalizați pentru tulburări de consum de substanțe și tratament ulterior.

Aproape trei sferturi – 73% – au declarat că au folosit „pentru a se simți înmuiat, calm sau relaxat”. Patruzeci și patru la sută au folosit droguri, cum ar fi marijuana, ca ajutoare pentru somn.

Același procent a citat consumul de droguri ca modalitate de a „înceta să se mai îngrijoreze în legătură cu o problemă sau de a uita amintirile neplăcute”. Iar 40% au declarat că au folosit pentru a face față depresiei sau anxietății.

Dr. Leslie Walker-Harding, director academic și vicepreședinte senior la Spitalul de Copii din Seattle, a declarat că 75% dintre tinerii cu o tulburare de consum de substanțe au, de asemenea, o afecțiune mintală.

„Știm că cele două merg împreună”, a spus ea. „Dacă aveți un copil despre care credeți că ar putea să nu consume foarte mult, dar care spune că folosește pentru a se simți mai puțin deprimat sau pentru a nu-și mai face griji, acesta este un semnal de alarmă foarte mare” că are nevoie de ajutor.

Constatările sunt în concordanță cu cercetările anterioare și indică o nevoie continuă de servicii de sănătate mintală care să se adreseze copiilor.

Este important să înțelegem de ce adolescenții consumă sau abuzează de droguri, astfel încât resursele și educația potrivite să îi poată ajuta, a scris într-un e-mail Dr. Nora Volkow, director al Institutului Național pentru Abuzul de Droguri.

„Intervențiile timpurii de prevenire sunt cruciale pentru a sprijini adolescenții care ar putea recurge la consumul de droguri pentru a face față stresului, anxietății sau depresiei”, a spus Volkow. Nici Volkow și nici Walker-Harding nu au fost implicați în noua cercetare.

Majoritatea – 84% – au folosit o formă de marijuana. Acest lucru vine pe fondul creșterii dovezilor care leagă consumul de canabis și tulburările psihotice.

Mai puțin de jumătate (49%) au declarat că au consumat alcool, iar 19% dintre adolescenții chestionați au declarat că au abuzat de medicamente eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi analgezicele și sedativele.

„Ne facem griji în legătură cu copiii care consumă canabis, alcool și nicotină, deoarece știm că, pe termen lung, acest lucru va avea efecte asupra sănătății lor mintale și fizice”, a declarat Dr. Sharon Levy, șefa diviziei de medicină a dependenței de la Spitalul de Copii din Boston. „Ceea ce este cu adevărat înfricoșător sunt opioidele, deoarece consecințele consumului de opioide sunt imediate și pot fi fatale.” Levy nu a fost implicată în raportul CDC.

Jumătate dintre adolescenți au declarat că au consumat droguri de unii singuri, fără ca altcineva să fie în preajmă – ceea ce crește considerabil riscul de supradoze mortale, „mai ales având în vedere proliferarea pastilelor contrafăcute care seamănă cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă și care conțin droguri ilegale”, au scris autorii studiului.

„Părinții trebuie să știe acest lucru”, a spus Walker-Harding. „Mulți copii, atunci când mor și iau o supradoză în casa lor, sunt în camera lor și nimeni nu a văzut ce se întâmplă”.

Experții în dependență, inclusiv cei de la CDC, îndeamnă părinții și îngrijitorii să îi educe pe copii cu privire la riscurile consumului de droguri de unul singur. Aceasta include furnizarea de naloxonă pentru a inversa supradozele de opioide.

„Uneori, oamenii percep că aceasta este o conversație dificilă. Este greu doar din cauza propriei noastre dificultăți interne cu ea”, a spus Walker-Harding. „Copiii vor vorbi dacă vor crede că cineva este dispus să asculte”.

Levy a sfătuit să examineze cultura drogurilor și a alcoolului în SUA: „Dacă ești fericit, bea pentru a sărbători. Dacă ești stresat, bea pentru a te relaxa. Doamne, candidatul ăsta care nu-mi place câștigă. Mai bine mă duc să beau ceva”.

„Auzi asta tot timpul.” a spus ea. „Părinții sunt unul dintre foarte puținele locuri potențiale de contrabalansare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...