G4Media.ro

Turkmenistanul vrea să devină o țară fără tutun până în 2025/ Campania…

Foto: Pixabay

Turkmenistanul vrea să devină o țară fără tutun până în 2025/ Campania anti-fumat a început anul 2000, dar unii cetățeni nu sunt de acord cu metodele guvernului

Guvernul din Turkmenistan are planuri de a face țara fără tutun până în 2025 și pentru acest obiectiv pune în aplicare campanii nu tocmai apreciate de public.

În timp ce cetățenii turkmeni nu se îndoiesc de beneficiile imense pentru sănătate ale inițiativei, ei critică metodele represive pe care guvernul le folosește pentru a-i forța pe oameni să renunțe la fumat, scrie Radio Free Europe.

În ultima sa campanie anti-fumat, zeci de bărbați au fost arătați la televiziunea de stat pentru a-și mărturisi „fărădelegile”. Unii dintre bărbați au recunoscut că au adus produse din tutun în țară. Alții și-au cerut iertare pentru că au postat pe rețelele de socializare fotografii în care apăreau fumând narghilea acasă. Unor cetățeni le-au fost făcute percheziții la domiciliu fiind   „suspecți” de fumat narghilea la începutul lunii iunie.

În capitala Ashgabat, poliția interogat tinerii care au distribuit online fotografii în care apăreau fumând narghilea.

În provincia Lebap, poliția a intensificat în ultimele săptămâni o campanie împotriva celor care mestecă tutun, un obicei popular în multe părți din Asia Centrală.

În Turkmenistan, vânzarea, producerea și consumul de tutun de mestecat este considerată o infracțiune administrativă care se pedepsește cu amendă. Recidiviștii riscă până la 15 zile de închisoare. Poliția a reținut mai mulți mestecători de tutun și le-a cerut să dezvăluie numele persoanelor care au vândut tutunul sau riscă 15 zile de închisoare.

Mai mulți vânzători ilegali de tutun au fost ulterior găsiți și amendați, au declarat sursele pentru Radio Free Europe.

Turkmenistanul are reglementări stricte care interzic fumatul în toate spațiile publice închise, la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun. De asemenea, fumatul este interzis în anumite zone exterioare, inclusiv în parcuri, plaje și locuri de joacă, precum și în spațiile culturale, educaționale, medicale și sportive.

Majoritatea formelor de publicitate pentru tutun sunt interzise prin lege.

Ambalarea și etichetarea produselor din tutun sunt strict reglementate. Termeni precum „light” și „mild” nu pot apărea pe ambalaje, care trebuie să includă avertismente vizibile cu privire la riscurile pentru sănătate ale tutunului – folosind atât text, cât și imagini grafice.

De asemenea, este interzisă vânzarea de produse din tutun persoanelor cu vârsta sub 21 de ani. În realitate, multe magazine – mai ales în provincie – refuză să vândă țigări femeilor, indiferent de vârsta acestora, deși nu există o lege oficială care să interzică o astfel de practică.

Oamenii au voie să cumpere produse din tutun – care sunt puternic impozitate și sunt relativ scumpe – doar în magazinele deținute de stat.

În ultimii ani au existat numeroase știri potrivit  cărora magazinele de stat au încetat brusc să mai vândă țigări fără niciun avertisment sau explicație prealabilă. Acest lucru a dus la o creștere a vânzărilor clandestine, prețurile țigărilor crescând vertiginos peste noapte.

Campania anti-fumat din Turkmenistan datează din anul 2000, când excentricul lider al țării, Saparmurat Niyazov, a interzis fumatul în toate locurile publice. Niyazov a lansat această interdicție după ce medicii i-au spus să renunțe el însuși la fumat din cauza unor probleme cardiace.

Succesorul lui Niyazov, Gurbanguly Berdymukhammedov, obsedat de sănătate, a introdus alte interdicții și restricții după ce a preluat puterea în 2006, la scurt timp după moartea lui Niyazov.

În timpul mandatului său, Turkmenistanul a devenit țara cu cea mai mică proporție de fumători din lume. Potrivit cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății din 2015, fumătorii reprezentau doar 8 % din populația țării.

Prin comparație, în 1990, 27 la sută dintre turkmenii cu vârsta peste 15 ani și 1 la sută dintre femei fumau.

Dentist devenit politician, Berdymukahmmedov a promovat un stil de viață sănătos, obligându-i pe cetățeni să participe la evenimente publice, cum ar fi plimbări în masă, antrenamente și plimbări cu bicicleta.

Berdymukhammedov a fost cel care a stabilit obiectivul de a face din Turkmenistan o națiune nefumătoare până în 2025. Succesorul și fiul său, Serdar Berdymukhammedov, continuă politicile tatălui său, care a demisionat în martie 2022.

Turkmenistanul a majorat de două ori taxele pe tutun în 2022, ceea ce a dus la creșterea semnificativă a prețurilor respective.

O altă țară care intenționează să elimine tutunul până în 2025 este Noua Zeelandă, deși abordarea guvernului neozeelandez în vederea implementării obiectivului său nu este comparabilă cu măsurile represive luate de Turkmenistan

În luna decembrie a anului trecut, Noua Zeelandă a adoptat o lege care interzice vânzarea de tutun oricărei persoane născute la 1 ianuarie 2009 sau după această dată, pentru a preveni ca generațiile viitoare să înceapă să fumeze. De asemenea, noua lege va diminua numărul vânzătorilor de tutun autorizați de la 6.000 la 600 până la sfârșitul anului 2023. Cei care vor încălca legea vor fi pasibili de o amendă grea de până la 96.000 de dolari.

Conform OMS, consumul de tutun a înregistrat un declin constant la nivel mondial în ultimele două decenii.

Dar fumatul rămâne în continuare una dintre principalele cauze de deces prematur la nivel mondial, fiind responsabil pentru peste 8 milioane de decese și costând economia mondială 1.400 de miliarde de dolari în fiecare an.

Acest lucru a determinat un număr tot mai mare de națiuni să adopte reglementări stricte împotriva tutunului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...