G4Media.ro

Te simți mai bătrân decât vârsta ta reală? Ar putea fi de…

sursa foto: Unsplash/ Isabella Fischer

Te simți mai bătrân decât vârsta ta reală? Ar putea fi de vină modul în care dormi

Somnul insuficient te poate face să te simți cu cinci până la 10 ani mai în vârstă decât ești cu adevărat, potrivit a două noi studii. „Somnul este o cauză a modului în care resimțim vârsta”, a scris Leonie Balter, cercetător în domeniul somnului la Universitatea Stockholm din Suedia și autor principal al ambelor studii, într-un mesaj prin e-mail.

Problemele de sănătate și de mobilitate pot contribui, de asemenea, la a vă simți mai bătrân înainte de vreme, dar atunci când vine vorba de somn, este cel mai puternic motiv invocat”, potrivit studiilor, publicate marți în jurnalul Proceedings of the Royal Society B. – arată un articol publicat de CNN.

„Somnul insuficient induce senzații de somnolență. Somnolența este o stare motivațională importantă care ne face să acordăm prioritate somnului și ne reduce nivelul de energie”, a spus ea.

Lipsa de energie și motivație poate contribui cu siguranță la a te simți mai în vârstă, limitând în același timp capacitatea unei persoane de a rămâne activă fizic și social, ambele contribuind la a te simți tânăr, a spus Balter.

„Vârsta poate fi înțeleasă în mai multe dimensiuni: cronologică, biologică și subiectivă”, a spus cercetătorul în somn, Dr. Chang-Ho Yun, profesor de neurologie la Universitatea Națională Seoul din Seongnam, Coreea de Sud, care nu a fost implicat în studii.

„În general, aceste descoperiri subliniază importanța unui somn adecvat în menținerea unei vârste subiective tinere, care ar putea beneficia atât de sănătatea mentală, cât și de cea fizică”, a scris Yun într-un e-mail.

A te simți tânăr este un lucru bun, conform științei. În studii, a fost asociat cu o viață mai lungă, o rată mai scăzută de demență, mai puțină depresie și mai multe trăsături pozitive, cum ar fi optimismul, speranța și rezistența, și o sănătate fizică și mentală mai bună.

Un studiu din iunie 2018 a constatat că persoanele în vârstă care s-au văzut mai tineri aveau mai multă materie cenușie în creier și au obținut scoruri mai tinere la testele de vârstă cerebrală.

Potrivit studiului, oamenii care au dormit bine în ultimele 30 de zile s-au simțit în medie cu aproape șase ani mai tineri.

Două studii, rezultate similare
Balter și colegii ei au efectuat două studii. Unul a testat cât de bine au dormit în propriile case 429 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani în luna precedentă. Pentru fiecare noapte de somn slab în acea perioadă, oamenii au raportat că se simt cu aproximativ un sfert de an mai în vârstă decât vârsta lor cronologică.

„Alterările stării de spirit și sentimentele de oboseală contribuie, de asemenea, la sentimentul subiectiv al îmbătrânirii”, a spus Yun. „Aceste schimbări sunt manifestări tipice ale privării de somn și pot exacerba atât somnolența, cât și percepția de vârstă mai înaintată.”

Dacă persoana ar fi dormit bine de-a lungul lunii, totuși, se simțea cu aproape șase ani mai tânără, în medie, decât vârsta lor reală.

Al doilea studiu a cerut 186 dintre aceiași participanți să doarmă într-un laborator timp de două nopți, asigurându-se că nu au mai mult de patru ore neîntrerupte în fiecare noapte. Experiența subiectivă a îmbătrânirii a fost mult mai mare atunci când oamenii au experimentat acest grad de privare de somn: în medie, oamenii se simțeau cu aproape 4 ani și jumătate mai în vârstă decât erau în realitate.

Cât de repede pot oamenii să-și revină după un somn prost și să înceapă să se simtă din nou mai tineri?

„Răspunsul la această întrebare este necunoscut. Ceea ce sugerează datele noastre este că ar putea merge destul de repede”, a spus Balter. „Orice lucru care poate atenua somnolența poate avea un impact imediat asupra vârstei subiective. Cu toate acestea, pentru efecte mai substanțiale și de durată, asigurarea unui somn suficient este esențială.”

Somnolența a fost urmărită în cel de-al doilea studiu, iar pentru fiecare creștere de unitate pe o scară de măsurare, oamenii au adăugat 1,23 de ani la evaluarea îmbătrânirii lor.

Sexul nu conta, dar tipul de somn conta; Oamenii cărora le place să se trezească devreme, deseori numiți „păsări matinale”, au simțit impactul mai profund.

„Păsările matinale” s-au clasat ca fiind cu peste cinci ani mai în vârstă decât tipurile de seară, cunoscute și sub numele de „păsări de noapte” și cu patru ani mai în vârstă decât tipurile intermediare, oameni cu un ceas corporal care nu se potrivește niciunei extreme. Când „păsările matinale” dormeau până la nouă ore pe noapte, totuși, se simțeau mult mai tineri.

Sursa: CNN 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...