G4Media.ro

SONDAJ Ce cred tinerii români despre pandemia de COVID-19 și răspunsurile politice. 58%…

FOTO: Photo by Moose Photos from Pexels

SONDAJ Ce cred tinerii români despre pandemia de COVID-19 și răspunsurile politice. 58% sunt în favoarea reînnoirii stării de urgență dacă al doilea val nu devine mai slab

Majoritatea studenților români între 19 și 29 de ani respectă, în general, măsurile sanitare, considerând noul coronavirus „destul de grav”, rezultă dintr-un sondaj realizat de G4Media.ro

Mai mult de 2 respondenți din 3 au spus despre coronavirusul că e „grav” (39%) sau „destul de grav” (27%) și aproximativ 13% dintre ei au raportat cazuri de Covid-19 între persoanele din anturajul lor sau au fost infectați personal. Totuși, rezultatele arată și că o treime din studenţi nu se teme de virusul și îl consideră benign.

Chiar dacă doar 14% se consideră grupă de vârstă cu risc ridicat,  de cele mai multe ori respectă măsurile sanitare impuse de guvern. Când întâlnesc persoane străine, majoritatea studenților români păstrează o distanță fizică (64% întotdeauna; 31% des). Respectarea regulilor este mai dificilă cu familia și prietenii fiindcă doar 14% păstrează o distanță întotdeauna, 28% des și 37% uneori.

În ceea ce privește purtatul măștii în spaţiile închise, tinerii par să se fi obișnuit cu această măsură. 84% dintre ei o poartă mereu, 17% o poartă des. Afară, majoritatea (74%) poartă o mască „uneori” (51%) și 26% au spus că ei nu poartă o mască niciodată afară.

În ceea ce privește aspectele politice, opinia lor despre comportamentele actorilor politici este mai mult fragmentată. Acțiunile guvernului sunt considerate „rele” de majoritatea respondenților. 52% dintre ei declară că sunt nesatisfăcuți (28%) sau destul de nesatisfăcuți (28%). Din contră, 32% sunt, în general, satisfăcuți. Acest procent ajunge la 69% dintre cei care se declară din PNL.

Președintele Klaus Iohannis este singurul care obține cele mai multe evaluări pozitive (42% vs 26%). Dintre votanții PNL, 72% sunt pozitive.

De asemenea, respondenții au fost invitați să-și exprime nivelul lor de satisfacție privind deciziile din PSD în timpul crizei. 65% dintre ei le consideră nesatisfăcătoare și 10% destul de nesatisfăcătoare.

Sondajul arată că mai mult de jumătate din respondenți sunt în favoarea reînnoirii stării de urgență. Dintre cei care se opun reînnoirii, 56% spun că „economia trebuie să fie revitalizată” și 28% că „aste e o negare a libertății circulaței”.

Votanții PNL sunt în principal în favoarea economiei (83% dintre ei) chiar dacă votanții USR-PLUS sunt mai mult în favoarea libertății circulației (35% dintre ei).

În sfârșit, la întrebarea „dacă alegerile au loc mâine, mergeți să votați? „, 3 respondenți din 4 au spus că da. Majoritatea abținerilor au făcut referire la frica de Covid-19.

G4Media a realizat acest sondaj despre opiniile și comportamentele studenților în timpul pandemiei de coronavirus în perioada 8 și 14 Iulie. A fost direcționat către studenții români între 19 și 29 de ani, care trăiesc în București și a avut 115 respondenți dintre care 102 corespundeau criteriilor.

60.7% sunt la licență, 30,4% in masterat și 30,4% sunt doctoranzi. Sondajul conține 26 întrebări în limba română. Rezultatele sunt numai indicative și pot fi diferite de la o zonă geografică la alta.

Versiunea completă a sondajului aici.

Notă: Antoine Dewaest lucrează ca stagiar pentru G4Media, consolidând înțelegerea societății române. Studiază la Sciences Po Rennes în Franța

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Ce utc isti draguti

  2. „Sunt în favoarea reînnoirii stării de urgență dacă al doilea val devine MAI SLAB”
    Parca nu are logica.

    • „sunt în favoarea reînnoirii stării de urgență dacă al doilea val NU devine mai slab”. Poate ai sarit niste cuvinte …

  3. Cca. 26% din tineri sunt nesatisfacuti ( low iq ) de actiunile lui Klaus Johannis!

  4. ja ja 🙂 toti sunt mandri si tulburati de noul comportament …multilateral dezvoltat 🙂

    • Si echidistant.

      Ce tineri, ce valori, ce capacitate de intelegere si ce poveste scrisa in debara…

  5. Romanul e anarhic, poți introduce pedeapsa capitală că tot nu respecta cinstea și ordinea.

  6. Hai sa numim acest articol exact ce este: o activitate sa umple timpul unui stagiar, fara reprezentativitate (dupa cum se si mentioneaza la final), nu un sondaj „real”.
    Nici o entitate care se respecta nu raporteaza sondaje pe 100 de indivizi, marja de eroare este aproape 10%, intervalul de incredere pentru cei 57.8% care ar fi in favoarea restrictiilor este ~47-67%, ori interpretarea difera extrem de mult de la un capat la altul al intervalului.
    Cu astfel de articole va subminati credibilitatea, care pentru mine este oricum in scadere in ultimele luni: pare ca g4media e doar inca una din publicatiile care urmaresc o agenda. Vreti analize serioase? Luati datele publice despre teste/infectari/vindecari/decese, din mai multe tari si pe intervale de varsta ca proxy pentru comorbiditati, comparati cu datele despre alte infectii respiratorii si hai sa vedem ce iese. Ca sa umple si stagiarul timpul cu ceva util.

    • Ati dat verdictul definitiv, cu toporul. Carnatii din topor sunt buni si mai e bun toporul la spart lemne. Analiza stagiarului e buna, precizeaza ca „Rezultatele sunt numai indicative și pot fi diferite de la o zonă geografică la alta” – o demonstatie ca stagiarul a gandit.
      Rezultatul e surprinzator de bun, mai e speranta.
      Pierdere de timp ar fi sa – „Luati datele publice despre teste/infectari/vindecari/decese, din mai multe tari si pe intervale de varsta ca proxy pentru comorbiditati, comparati cu datele despre alte infectii respiratorii si hai sa vedem ce iese. ” pentru ca datele astea seci ar arata nimic si mai sunt si incomplete.
      Ne trebuie un specialist unul care observa cat ne scarpinam noi in nas sau cat scuipam pe strada, cum stam cu igiena in general, cat de responsabili suntem de felul nostru, cam cat ne pasa ce ceilalti si daca da bine putem sa „ne relaxam”.