G4Media.ro

Serviciile secrete britanice MI5 și MI6 cer ”regândirea” relației cu China din…

Serviciile secrete britanice MI5 și MI6 cer ”regândirea” relației cu China din cauza îngrijorărilor legate de sectoarele strategice

Comunitatea britanică de intelligence, formată în principal din serviciile secrete MI5 și MI6, cer guvernului să regândească relația comercială cu China după terminarea pandemiei de coronavirus, transmite The Guardian.

Mai precis, serviciile secrete sunt îngrijorate din cauza implicării crescânde a Chinei în sectoare strategice din economia britanică, precum energia, telecomunicațiile și IT și cer un control mai strict al acestei implicări.

Cele două servicii avertizează că Beijingul va deveni și mai vocal în apărarea modelului partidului unic și cer guvernului să adopte o ”viziune realistă” în relația cu țara care își dorește să se impună ca principala putere economică globală.

Printre temele ridicate de servicii se numără restricționarea accesului companiilor chineze în sectoare economice-cheie, dar și reducerea numărului de studenți chinezi în universitățile și centrele de cercetare din Marea Britanie, potrivit The Guardian.

MI6, serviciul de spionaj extern, a transmis guvernului și informația că Beijingul a minimalizat semnificativ numărul cazurilor de coronavirus în ianuarie și februarie.

Viitoarea relație a Marii Britanii cu China va fi abordată în așteptata revizuire a politicii externe și de apărare a SUA, care a fost amânată pentru toamna acestui an tocmai din cauza pandemiei de coronavirus.

Foto: Sediul MI6 (Wikipedia)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Intreaga Europa trebuie sa regandeasca acest „parteneriat” cu China.Romania ar trebui sa detina cam 70 % controlul in cele mai importante sectoare ale economiei.

  2. hahaha…, China a crescut datorita globalizarii si acum isi devoreaza parintii…

    • Nu, acum i-a venit randul sa plateasca globalizarea. Sa vedem cum isi amortizeaza investitiile intr-o productie pe care n-o mai vrea nimeni si sa vedem cum explica Partidul-Stat treaba asta cetatenilor chinezi.

  3. Este extrem de usor sa se produca o schimbare. Insa (si este elementul primordial) marii producatori (cel putin cei europeeni) trebuie sa fie de acord cu oprirea produtiei in China si relocalizarea in Europa.
    Din momentul in care China nu va mai fi „mana de lucru” a globului, se va linisti rapid. Deoarece, nu exista multe produse 100% conceptie chinezeasca, care sa fie bune si competitive.

    S-a trecut de la un capitalism 1-la-5, la un capitalism 1-la-20, prin delocalizare, concept invelit frumos in ambalajul „mondializare”.

    • Marii producători să rămână în China sub PCC, dacă refuză. Lăcomia este la fel de ucigașă ca virusul PCC. Ei vor blazonul cetățeniei țării de origine și bani cât de mulți prin sclavia chinezilor

  4. Ar fi ideal și cred că urmează

  5. sa li se ceara sa plateasca pagube conditia sa nu plateasca este sa renunte la forma actuala de guvernare

  6. China trebuie reclasificata ca si stat ostil, toate tranzactiile cu acesta tara trebuie regindite. Pe termen lung prevad renuntarea la globalism si o apripiere mai mare de rusia decit de china.

    • Nu ai vrea tu sa te apropii de Rusia si sa emigrezi la gulagulire rusesti si sa ne lasi pe noi in pace cu apropierea de hotii care ne-au pus laba pe tezaur.

  7. China este amenințarea cea mai puternică la adresa democrației și a libertății. Mafia de la Beijing își exporta modelul.

  8. „Muncitorii nu au patrie”, este ideea marxista din Manifestul Partidului Comunist, care a permis migrarea in masa a popoarelor in conditiile recunoasterii unor „drepturi universale ale omului”.
    China a exploatat aceasta idee la maximum prin politica de crestere a populatiei. S-a ajuns azi ca 1 din 5 indivizi sa fie chinezi.
    Problema emigrarii unor persoane pentru ca isi doresc sa aiba parte de o viata mai buna nu trebuie confundata cu migrarea in masa cu scopul crearii unei mase critice care sa dobandeasca statut de „minoritate”. Chinezii au speculat foarte bine acest lucru mai ales dupa al doilea razboi mondial, ajungand astazi sa aiba celebrele „cartiere chinezesti” aproape peste tot pe unde au migrat. Peste tot unde s-au asezat au creat grupari cu reguli proprii, inchise, desigur adaptate regulilor sociale din statele unde s-au format. Dar nimeni nu poate controla nici scopurile, nici intentiile si, mai ales, faptul ca au creat un mecanism comercial propriu, in care fluxurile financiare sunt uriase, iar marfurile specifice sunt, evident, „chinezariile”.
    Asadar, ar trebui facuta distinctie neta intre emigrare/imigrare si migrarea mascata sub forma emigrarii, controlata de statul chinez.
    Pandemia asta a pus umanitatea fix in fata aberatiilor pe care le-a creat, iar perspectiva foametei, a conflictului comercial si, in final, militar este tot mai aproape. In orice caz, acest numar de morti, care azi, 13.04.2020, a depasit 116.000 pe tot globul va trebui explicat in plan politic, juridic dar mai ales in plan istoric, iar opiniile care se vor exprima probabil vor fi suficient de contradictorii in asemenea masura incat sa se intample lucruri foarte grave…

  9. Nu vrei tu sa te apropii mai mult de Rusia si sa emigrezi la rusi si sa ne lasi pe noi in pace cu apropierea de hotii care ne-au pus laba pe tezaur.

  10. Bull…t !
    Cum știu romanii atatea despre serviciile secrete britanice! Globul de cristal!
    WTF!