G4Media.ro

România, cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani din…

Sursa foto: Dreamstime

România, cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani din cauza secetei

România va consemna în acest an cea mai mică producţie de porumb din 2007 şi până în prezent, seceta diminuând recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi, a declarat duminică pentru AGERPRES ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Acesta a adăugat că producţia obţinută va asigura consumul intern, existând şi o disponibilitate pentru export, fără a preciza deocamdată cantitatea totală de porumb boabe obţinută în 2022.

„La porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafaţă, dar până la această dată producţia medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obţineau între 5 şi 6 tone la hectar. Este cea mai afectată cultură din cauza secetei, producţia obţinută fiind mult mai mică decât în anii normali, dar ne asigură consumul intern şi o disponibilitate pentru export”, a precizat Daea.

Ministrul Agriculturii a susţinut că va anunţa cantitatea exactă obţinută de fermieri în 2022, „când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp”, însă a subliniat că este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii ani după integrarea României în Uniunea Europeană.

„Producţia totală nu o dau, am spus-o foarte clar, decât atunci când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp, în aşa fel încât să putem informa corect. Când se va termina recoltatul, atunci voi anunţa cantitatea exactă pe care au obţinut-o fermierii şi pe care o poate anunţa România atât în datele statistice europene, cât şi pentru informarea corectă a opiniei publice din ţară. Vă pot spune în procente: este mai mică cu 40%-50% decât în anii precedenţi. Vom vedea cum stăm şi la nivel european la sfârşitul recoltării porumbului. În orice caz, este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii ani după integrarea în Uniunea Europeană (UE), deci din 2007. Fenomenul de secetă nu s-a manifestat numai la nivelul României, acesta a pus amprenta, din nefericire, pe producţiile multor ţări europene. Toate statele europene se confruntă cu greutăţi generate de secetă. Iată, schimbările climatice sunt o realitate, motiv pentru care căutăm şi soluţii în direcţia aceasta pentru a susţine fermierii români”, a transmis Petre Daea.

În ceea ce priveşte producţia totală de seminţe de floarea-soarelui, Daea a subliniat că a fost obţinută o cantitate de peste două milioane de tone, dublu faţă de necesarul de consum al României.

„La floarea soarelui am obţinut peste două milioane de tone ceea ce înseamnă dublu faţă de necesarul de consum al României. Este cam 70% din producţia normală care se poate obţine în condiţiile României”, a spus el.

Oficialul MADR a menţionat că anul agricol 2021/2022 a fost unul dificil, care i-a pus la grea încercare pe fermierii români, în condiţiile în care „seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga ţară”.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), România a ocupat anul trecut primul loc în UE din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb, cât şi al producţiei, cu 2,493 milioane hectare, respectiv 14.820.693 tone, un plus de 4.724.004 tone faţă de 2020. Producţia media obţinută anul trecut a fost de 5.802 kg/ha, cu 1.825 kg/ha mai mare decât în 2020. Consumul intern de porumb este estimat la aproximativ 7 milioane de tone.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Noroc cu specialiștii noștri Doctori Docenți Savanți de Renume Mondial !
    D’aia zic !

  2. Cormorani e de vina.

  3. Lasă că vine el Daea senil comunist boșorog și le acorda subvenții despăgubiri de secetă Cash direct in contul fermierilor fără sa vadă dacă acești bani nemunciti ajung în agricultură în irigații. Subvențiile sunt adevărate ajutoare sociale.

  4. Ninjalaii nu si-au facut treaba!

  5. ….pentru ca irigatiile sunt considerate o obsesie comunista, iar lenea si obtuzitatea mentalitatii moldovalahe nu concep modernizarea sistemica a agriculturii, preferand solutii de secol XIX pe principiul „asa a vrut Dumnezeu, ca suntem pacatosi”…

    • Asa este , la noi se face agricultură după ureche și la mila domnului. O tara de idioți dar vine daea și cu mangleală ieftină ia bani din bugetul statului sa le dea acești fermieri evazionisti despăgubiri de secetă rambursări de tva subvenții la motorina la suprafață.

    • Dar v-ati intrebat daca este inteligent si eficient sa plantam toata tara cu porumb si grau? Sunt atatea regiuni in tara asta destul de diferite ca sol si clima. Oare nu am fi mai sanatosi daca am manca si altceva decat mbs si sarmale cu mamaliga? Comunistii au asanat, defrisat si destelenit, (asa scria in infricosatorul manual de geografie inainte de 89), tot ce au prins sub coasa, ca sa creasca productia la hectar si numarul de comunisti din gospodarie. In copilarie state azotatul mormane de saci pe campuri. Apa primeam cu portia, puneai apa in cada ca sa ai ce pune in wc. Cum ar fi azi sa irigam toate stancariile si terenurile argiloase, asa cum faceau prostana cii de atunci? Cred ca e necesara o mare revolutie in gandirea agriculturii si nu ne-ar dauna deloc o schimbare de dieta, e plin ochi de cardiaci si diabetici. Pe litoral in primavara vara 2022, pe un vant de 11m/s, la 10 m de faleza, un tractor imprastia ingrasamant. Tot solul era rascolit si ridicat in aer si trimis spre mare cu ingrasamant cu tot. Anul asta porumbul ala a crescut de 150 cm iar stuletele a fost o gluma, departe de rachetele lui Freud din poza de sus. Nu mai zic nimic despre ingrasamant, poluarea apei marii si algele ce prospera cu ingrasamantul zburat de pe camp. Nu mai zic nimic nici despre faptul ca zona de langa mare ar trebui sa fie o zona de protectie, salbatica cu arbusti locali ce cresc in conditiile vitrege ale locului, nici vorba sa pui acolo porumb. Daca nu mai gaseste nimeni ministru la mediu si agricultura, vin voluntar, fara plata, apropos, astea ar trebui sa lucreze ca un singur minister.

  6. Cunosc pe unul care cara bani la popa din sat sa-i tina slujbe pt ploaie.Dupa o recolta de tot rasul au crapat amandoi in aceasi luna 😃 unul de nervi ca nu a fost ascultat de Zeu,iar altul sa electrocutat,probabil cand facea gestiunea la banii enoriasilor cu masina de numarat bani.

  7. @ je sui : grâul și porumb nu se plantează ci se seamănă toți seamănă porumb grâu și flaoare ca este mai simplu pui ceva în pământ primăvară sau toamna și recolteze vara sau toamnă unde nu ai multe lucrări, se vinde tot de pe câmp cu tirul direct în port și se plâng ca nu găsesc forță de muncă și statul nu ii ajută.

  8. Balta mare a brailei-cumparata de arabi,trei sferturi de baragan-portughezi,francezi,olandezi,recolta in tir si acasa,nu pe masa la roman!daea doar imparte banii la smecheri,altceva,sufletu lu avram iancu!